TATRUM & my Boboboy :)

1:37:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Tengah Hari Uols,

Kalini iols nak STOP dolu part keRASUKkan makanan itu yer :P

Sebenornya iols ni dah lama nak UP ENTRY berkaitan dengan TATRUM tau3
Sebelum iols share pasai iols sefamilia punya PERSONAL EXPERIENCE dengan our beloved Boboboy, meh iols share dulu kesimpulan tentang APA ITU TATRUM dengan uols semua naaaaaaaaa

MAKSUD TATRUM
- Cara anak meLUAHkan PERASAANnya apabila dia merasakan dirinya hilang kawalan
- Tatrum boleh berlaku dalam bentuk keMARAHan, keKECEWAan & tingkah laku yang mencabar
- Anak itu boleh menJERIT, meNANGIS, meNENDANG, meMECAHkan barang-barang, berkelakuan GANAS & kadangkala meNAHAN NAFAS sendiri
- Apa yang ditunjukkan pada masa tatrum adalah rasa KELIRU & BERCAMPUR ADUK
- Biasanya tatrum berlaku apabila anak itu bersama dengan orang yang PALING dia SAYANG a.k.a ibu/ayah/penjaga
- Tatrum membawa maksud LEBIH dari 'meNGAMUK'
- Seorang anak yang tatrum sebenarnya sedang cuba mengatasi perasaan KECEWAnya & ia merupakan petunjuk dia sudah mula memahami perasaan diri sendiri
- Percaya atau tidak, tatrum merupakan satu perkara POSITIF ke arah perkembangan ANAK itu
- Jadi jangan SIA2kan tatrum dengan menganggap anak cuma mengamuk & degil

UMUR ANAK YANG BERPOTENSI TATRUM

- Secara keseluruhannya, kanak2 MULA tatrum pada usia 18 bulan & berHENTI selepas umur 48 bulan (4 tahun)
- Tapi ADA juga yang tatrum lebih AWAL & tak kurang yang berhenti lebih LAMBAT

PENCETUS / PENYEBAB TATRUM

- FASA 'TODLER' adalah tempoh pembesaran yang istimewa
- Ini adalah masa PERALIHAN dari zaman bayi ke zaman kanak2
- Ianya penuh dengan keKELIRUan & merupakan masa yang penting untuk memahami diri sendiri
- 'Todler' adalah lebih TIDAK MATANG, & perbuatan tatrum adalah cara tidak matangnya menunjukkan & meluahkan perasaan di dalam dirinya
- Antara punca 'todler' lebih kerap tatrum adalah seperti genetik, disiplin terlalu ketat, masalah peribadi ibu bapa, & personaliti ibu bapa berlainan dengan anak

NORMALKAH TATRUM????

- YA, Tatrum adalah NORMAL
- teTAPI, kanak2 perlu tahu yang perbuatan tatrum itu BUKAN sesuatu yang boleh diTERIMA
- Peranan ibu bapa di sini adalah untuk meNGAJAR anak untuk memahami dirinya & belajar membezakan yang betul & salah

CARA UNTUK ATASI TATRUM

- Pastikan anak SELAMAT (persekitaran)
- Jika boleh, ASINGkan anak anda
- Pastikan anda sentiasa TENANG
Cubalah untuk menCARI alasan/peNYEBAB kemarahan anak anda.
ABAIkan anak sampai dia lebih tenang dan mula bersetuju dengan tindakan anda
JANGAN meNYERAH pada kemarahan anak. Ketika orang tua menyerah, anak-anak belajar untuk menggunakan perilaku yang sama ketika mereka menginginkan sesuatu
- JANGAN HUKUM atau memukul anak anda. Lebih baik mendakapnya dalam pelukan sampai ia tenang
ALIHkan perhatian anak pada sesuatu yang lain
- BERIkan pujian dan penghargaan (secara perilaku atau komunikasi) bila tantrum telah selesai
- Tetap jaga KOMUNIKASI terbuka dengan anak anda
- JANGAN biarkan reaksi orang lain menPENGARUHI tindakan anda

Credit : BLOG http://1duniaanakku.blogspot.com, http://keluarga.com, & http://www.doktorbudak.com


Alhamdulillah, Si Boboboy a.k.a Fayyadh TAK PERNAH tatrum :)
TAK pernah menangis menjerit2, TAK pernah berguling2 ateh lantai, TAK pernah menendang2, TAK pernah menghentak2 badan atau kaki, TAK pernah memecah2 barang & TAK pernah bebai ganaih2
SEBABnya iols memang PANTANG benda2 itu
Iols bukanla nak RIAK ka, BANGGA ka, MEGAH ka kat sini hokeyh
Iols just nak SHARE my own personal experience gitew
Setakat umur si Boboboy yang sekarang dah 3 tahun 4 bulan dia hanya pernah BEBAI a.k.a PROTES manja2 sajork
Iols cakap teruih terang la kat uols semua hokey, iols ni GARANG 
Turun dari my mom sebenornya he3
Cara iols layan & didik my Boboboy ghasernya mirip macam cara my mom didik iols & my sis dedolu hokeyh
RAPAT & MANJA dengan anak tapi still GARANG (betui2 garang hokeyh) gitew
KONSEPnya adalah :

Yang betui adalah BETUI
Yang salah tetap SALAH
Yang boleh bagi pasti akan diBAGI
Yang tak boleh bagi tu tetap dengan the BIG NO

Iols mola perasan yang Boboboy START tunjuk his PROTES masa umur +/- 1tahun cenggitu
Yerla time tu dah mola meNULOR konsep 'SENDIRI' a.k.a nak jalan sendiri, nak merayap merata sendiri, nak berlari sendiri, nak makan sendiri, tak nak dok dalam stroller, nak menan macam2, bla bla bla
Kiranya dah mola nak DEMAND gitew kan3
Bila iols TAK BAGI dia akan mola PROTES dengan TINDAKAN (ater time tu tak gheti cakap lagi) seperti menggeliat bila kena dukung/dok dalam stroller, merengek dengan suara agak tinggi, melarikan diri & mola nak nangis
TAPI iols ni kalo benda tak boleh tu memang tak boleh ler sampai kesudah :)
Macam DIKTATOR ka???? :P

Contohnya, iols memang ajor anak dok dalam baby carrier atau stroller bila berjalan2
Lebih SELESA & MUDAH
Nanti penat nak tido ka, nak susu ka, nak makan ka, nak rehat ka...kan3
TAPI kalau tempat tu tak bahaya iols akan bagi peluang Boboboy jalan sendiri, tapi WAJIB pegang tangan ibu/ayah/opah (PRAKTIK sampai sekarang ni hokeyh)
Kalo bab berlari & memanjat pula, tu memang BIG NO la yer (yang ni pun PRAKTIK sampai sekarang)
CIWI ka???? OVER ka????

Our Boboboy ni hanya akan protes/bebai sekejap ja
Cumanya masa dia memola nak pandai bebai tu agak KERAP ter-bebai gitew
Kejap2 nak meRAJUK, kejap2 TAK peuh ati, kejap2 nak meRENGEK, kejap2 nak BEBAI
MeMOLA tu iols cakap elok2, terangkan dia "the NO&YES', cuba pujuk2
Kalo tak jalan jugak, iols akan mola TINGGIkan sora (tegas)
Kalo uols jiran iols, uols tau la VOLUME sora iols bila MARAH he3
Then kalo tak jalan lagi iols akan BABAB (seliang dua :P) la kan3
Last sekali baru iols akan teruih TAK LAYAN & show that my decision is FINAL
At the end kot manapun Boboboy akan TERIMA
Bila dah reda situasi tu baru iols akan pujuk balik & terang sebab tak boleh tu & bagi reward option yang lain kat Boboboy (sebagai ganjaran dia dengor cakap gitew)
Cumanya masa tu iols tak tahan dengan kadar keKERAPAN Boboboy bebai
Iols ni bukan la penyabor ka, pelembut ka, kan3
Mudah naek HANGIN gitew
Konsep iols TAK suka dok cakap/larang berulang2
My mom memang kata TAK ELOK pukui anak pakai tangan
So sebagai satu lagi kaedah lanjutan iols gunapakai taktik ROTAN
Masatu Boboboy dalam +/- 2tahun
Dalam keta ada satu rotan, dalam rumah ada satu rotan
Besanya Boboboy memang paham kalo iols PEGANG ja rotan dia akan SURENDER & dengor cakap
Sekarang ni bila iols SEBUT ja 'mana ROTAN??' pun dia dah paham tau3
Alhamdulillah
CUMAnya KADANG2 tu terpaksa pakai jugak ROTAN tu
Bukanla nak kata tak pernah ROTAN kan3
Baik bebenor la pulop my Boboboy kalo ghoper itu yer dop??? :P
TAPI, Alhamdulillah sampai sekarang ni, iols cuma guna ROTAN ni kurang dalam 3-4kali
Tu pun setakat LIBAS (seliang dua jugaks) kat kaki atau tangan Boboboy
Parut tak ada, cuma akan ada bekas kemerah-merahan tu (besanya hilang dalam 15-20minit)
Memang lepas rotang iols akan rasa SEBAK & SEDIH
Tapi bagi iols, iols kena TEGAS & KUKUH dengan KEPUTUSAN
So that anak tak konpius
Bagi iols 'NO CONCEPT' :

Kejap tak boleh, kejap boleh
Bila bebai teruih jadi boleh

Kita ni Ibu, apa saja yang MAMPU, apa saja yang BOLEH, PASTI kita akan bagi kat anak kan3
Tu la yang iols selalu UCAP kat my beloved Boboboy tau3

"Abang, kalo Ibu boleh bagi dah lama Ibu bagi. Semua yang boleh Ibu bagi mesti Ibu akan bagi kat Abang kan3 :)"

My Hubby pulop setakat ni dia lebih LEMBUT dari iols he3
Si Boboboy memang manja lebeh kat Ayah dia
TAPI deme dedua memang PAHAM kalo yang iols LARANG tu memang TAK DAPAT ler he3
Hubby iols TAK pernah BELA bila iols MARAH atau DIDIK anak
Kiranya macam yang Ibu marah tu yang tu la Ayah nak bagi tau3
TAK PERNAH
Hubby akan sokong iols
Dia akan lebih cakap LEMBUT & TERANG kat Boboboy pasai apa Ibu tak bagi, gitew :)
TAPI ada jugak masa yang Ayah MARAH tau3
Cumanya saaaaaangaaaaaattttt JARANG la kalo nak compare dengan Ibu he3
Eh3, iols ghaser cukup la takat ni iols bebel, dah terpanjang dah ni kan3 :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

22 comments

  1. smlm ada terbaca psl tantrum kat blog jijah... so hari ni bc entry ni fhm da sikit2 ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      iols dah lama nak buat entry ni
      tapi asyik tertangguh he3
      buat ingatan diri sendiri jugaks kan3

      Delete
  2. nice sharing...

    Aqil ngamuk bl x dpt tgk video ABC barney ja...hat lelain x penah lg la bebai x tntu psl sbb abah dia garang gila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      he3
      ayah aqil garang yer
      ayah si Fayyadh tak garang sangat he3

      Delete
  3. sy buat pertama kali smlm pukul kaki dan tampar Arfan...ajk basuh berak, tp dia ngamuk2, tgl nk buka pampers je, dia xnak basuh berak, pastu keluar bilik air golek2 bdn, kite ni tkt taik tu keluar dri pampers. paksa jugak masuk bilik air..sblm pukul tu mmg dh lama dh sbr pon...agak2 10-15min dh ckp baik2 ngn dia, tp xjalan..lepas tu dia menjerit marah2 kat sy, tu yg kena tampar tu.tp bkn tampar sekuat ati pon.cme ad lah sikit kesan merah..xsmpi beberapa saat tampar tu trs usap2 blk.kesian plak tgk kena mcm tu...pertama kali ilang sbr smpi kena tampar..adeh..x suka betul jadi mcm ni..huhu...sedih plak rsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam mila,
      memang tak suka pukul & marah2 anak
      tapi 'sayang anak tangan tangankan' memang betui tau :)

      Delete
  4. Iqy pon tgh tantrum maha dasyat skrg ni..
    dahlah keje nak merengekk je, asal tak kena je, merengekk..
    Lagi2 kalau ada abah dia, lagi mengada-ngade lah dia, abah dia plak rajin melayan..
    Nory memang menyinga je..hhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nory,
      he3
      budak manja memang cenggitu
      tambah2 ibu ayah kojer
      time kita ada yang nak manja meleset tu kan3
      tapi kekadang kena tegas yer yang :)
      tegas sebab sayang kan3

      Delete
  5. Baru tahu apa itu tantrum... Nice sharing ^-^

    ReplyDelete
  6. Semua ibu bapa pasti melalui anak yg tatrum ni kan..
    Bersabar dan tegur dengan penuh hikmah.. ;)

    TQ sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam MJ,
      kena tegas
      sayang anak ni macam2 cara
      tapi tetap kena didik kan3

      Delete
  7. pernah juga up entry pasal tantrum ni... peluk anak, salah satunya anak akan stop tantrum...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam atie,
      betui3
      peluk
      alihkan perhatian
      memang berkesan :)

      Delete
  8. uwais sedang dalam fasa ni ;((((

    caranya dia campak2 semua mainan atau ape je kt tangan dia. memang mencabar iman ktorg berdua kak. ada jugak kira kawal mcm cara akak tu. tapi tak semua lah. lepas ni nak try pulak buat satu2 mcm akak buat. nak cuba beli rotan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      memang semua kanak2 akan lalui fasa bebai tu
      cuma kena bendung awai supaya tak sampai peringkat tatrum naaaaaaaaaaa

      Delete
  9. Ooo...azwa pun xde lagi tantrum ni...die ok lagi setakat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam cik mah,
      alhamdulillah
      good girl azwa :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive