#bloggerutara Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

10:45:00 AM

#bloggerutara Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

#bloggerutara Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

#bloggerutara Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Yerla3, Ok3, Baik3, iols takmo buang masa @ lengahkan masa lagi dah naaaaaaaaaaaaaaaaaa. Jom layan ceritera Fam Trip Fun Ride #bloggerutara dengan Penang Hop On Hop Off yer sayam2 semua :)

Well, as uols know (uols know kaaaaaa????? :P), weols #bloggerutara telah diberi peluang keemasan oleh pihak management Penang HOHO a.k.a Elang Wah Sdn. Bhd., untuk merasai 'RIDE' di atas bas dua tingkat hokeyh. Iols dah war2kan dalam entry TEASER ni kan3. So on the said day a.k.a 25 Oct. 2015, Ahad "lets' the FUN begins" gitew. Jom iols share dengan uols kejadian pada hari yang terlibat :).

#bloggerutara "We are READY" | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

#bloggerutara "We are READY" | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Weols berkumpul di bus stop Gurney Drive. Alhamdulillah for that day weols #bloggerutara turut merasmikan baju family #bloggerutara buat pertama kalinya :). Jom layaaaaaaannnnn :)

Family #bloggerutara melangkah penuh gaya & keyakinan dengan berbaju rasmi #bloggerutara

Sambil menunggu bas untuk memulakan rencana perjalanan sambil posin itu adalah WAJIB kan3 :)

The Double Decker Bus & The HOHO Team  | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Haaaaaaaaaaaaaa....dua bijik bas dua tingkat ni la yang bertanggungjawab membawa #bloggerutara EXPLORE Penang habaq kat ampa he3


View INSIDE the double decker bus
Ada bahagian bawah (bertutup), bahagian atas (bertutup) & bahagian atas (terbuka)

Dalam bus juga disediakan pamplet/booklet INFO 

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... gambor paling ateh tu la team management HOHO yang sudi melayan kerenah weols on the day
LEAD by our Cik Munirah gitew

Psssttt : Perasan tak management team pakai t-shirt warna berbeza. Haaaaaa, hat biru tu untuk team dari KL, & hat kuning tu team ori Penang mai punyaaaaaa :P
Psssttt 2 : Nampak dak gambor last tu, dua orang mami jarum serius berbincang isu semasa bas he3 :P

Route a.k.a Laluan  | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Route a.k.a Laluan | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Sebenornya, iols dah pernah up detail route Penang HOHO masa dalam ENTRY INI a.k.a masa iols attend 'the launching of Penang HOHO', on November 2014. So umur Penang HOHO dah SETAHUN sekarang ni kan3 :). Hip...hip hooraaaayyyyyyy :)

Apa pun meh iols share sekali lagi tentang ROUTE Penang HOHO ni dengan sayam2 semua naaaaaa. Well, basicly Penang HOHO route ni cover 2 MAIN ROUTES a.k.a BEACH route (33 stop)  & CITY route (17 stop). Stop interchange antara City & Beach route ada 2 naaaaaa a.k.a di Gurney Drive & Bazar Chowrasta.

Route map Penang HOHO double decker bus

Psssttt : Please refer "LEGEND' untuk membezakan antara beach route, city route, interchange stop, standard stop, & stop on demand.

Jenis hentian bus Penang HOHO ni ada 2 jenis, satu STANDARD stop a.k.a hentian wajib. Maksudnya bas pasti akan berhenti di hentian ini laaaaa. Lagi satu ialah hentian 'STOP ON DEMAND'. Haaaaa, utk hentian jenis kedua ni uols kena naikkan flag 'pick me up' (yg ada dekat bus stop) kalo nak bus pick up uols, ataupun uols kena tekan loceng kalo nak bus berhenti untuk drop uols gitew :).

Contoh jenis2 hentian bagi bas Penang HOHO

Psssttt : blue kaler untuk 'standard stop', pink kaler untuk 'stop on demand' & hijau+oren circle kaler untuk interchange stop naaaaaaaaaaa

Beach Route | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Beach Route | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Well, untuk fam trip family #bloggerutara ni, weols mula dengan beach route hokeyh. Total estimate time for the whole trip dalam 2jam. LAMA ka????? Idak haaaaaiiihhhhh, bila ateh bas tu memang rasa sekejap sesangat nyer la haaaiiiii tau3. Weols semua terkejut bila dalam dok posin2, dalam dok bebel2, dalam dok enjoy the scenery, tup2 eh3 dah sampai port night market feringhi, pastu eh3 dah sampai ke Empangan Teluk Bahang, pastu eh3 lagi, dan lagi, dan lagi, sampai la tetiba jer dah sampai balik stop dekat Gurney Drive :P. Meh iols belanja uols VIEW santek mantek masa weols #bloggerutara dalam trip Penang HOHO untuk beach route :)


The seaside & beach view dari ateh bas hokeyh

Psstttt : Amaran keras, kalo nak naek beach route ni sila be ALERT dengan arah tiupan angin yer sayam2 semua. Haaaaaa, jangan jadik macam salah seorang ahli family #bloggerutara yang hampir kehilangan topi ropol2nya akibat ditiup angin bayu :P he3. Angin memang menderum menderam hokeyh. Sejuk, nyaman & segor sesajer duduk ateh bas tu tau3. 

Gambor2 ateh ni pulop some others view yang kita boleh ENJOY sepanjang perjalanan gitew

Selain menikmati pemandangan, beach route juga melalui beberapa kawasan tarikan pelancongan yang terkenal di Pulau Pinang. Contohnya seperti dalam gambor ateh ni laaaaaa kan3 a.k.a Empangan Teluk Bahang, Taman Rimba, Bukit Bendera & Temple.


City Route | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

City Route | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Weols sambung direct for the city route trip exactly after abeh the beach route. Again another 2jam estimate time untuk the whole city route naaaaaaaa. Tapi jangan ghisauuuuuu, tak terasa masa berjalan hokeyh :).

Untuk city route pun terdapat pelbagai tempat menarik yang boleh dikunjungi tau3. Ada bangunan komersial, kawasan bersejarah dan juga yang utama dah tentu la the FOODsssss stop gitew. Udah ler weols lapor time lalu city route, lintas depan segala kassim mustafa la, khaleel la, kapitan laaaaa.....Dari ateh bas dok bau macam3, ooohooiiiiii, jenuh mengucap memasing he3.......cobaan betoi :P.

Pelbagai warna warni city route gitew

#bloggerutara ENJOY The Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Pelbagai AKSI menawan dari family #bloggerutara & team HOHO

Haaaaaaaa......Ini la namanya blogger :P
Memang tak lepaih dari gadget kesayangan masing he3
Sampai kekadang tu bersimpang siur tangan memasing dok nak snap gambor 

MOTIP gambor ni???????????
2orang mak dara fokus senyum maneh, sorang anak teruna dok posim ala2 spiderman, & sorang anak dara dok posin 'ada aku kesah' :P

Boboboy ENJOY The Ride | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Haaaaaaaaaaaaaaaa.... Pelbagai AKSI my beloved Boboboy
Seriously Boboboy betui2 ENJOY big time throughout the trip hokeyh
Penyudahnya
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Terlena TITON masa halfway city route :P

Promosi Menarik Gitew  | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Promosi Menarik Gitew | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO) | Pengumumaaaaaaaaaaaaaannnnn..... Jangan lepaskan peluang. Penang HOHO mengadakan 2 PROMOSI HEBAT SERENTAK sekarang ni hokeyh........................
v
v
v
v
v
50% off for NEXT purchase

Promosi tiket RM5

Pssttt : As per info by management team HOHO, promo RM5 akan disambung sehingga penghujung Disember. Tempat duduk adalah TERHAD so LEKAIH3 :)

Psssttt : PENGUMUMAN (updated 19/11/2015), Promo RM5.00 dah diTUTUP naaaaaaaa. Aternya dah fully booked gitew. Tapi hanya untuk Penang HOHO hokeyh. Untuk KL HOHO masih akan diteruskan sehingga 23/11/2015. So please take note naaaaaa sayam2 semua :)

Info Tiket & Perkhidmatan  | Penang Hop On Hop Off (Penang HOHO)

Harga tiket untuk Penang HOHO
(credit gambar website Penang HOHO)

Waktu operasi bas HOHO :
9.00am-8.00pm (setiap hari)

Hentian interval bas HOHO :
20-30minit

Hentian 'interchange' (beach route & city route):
Hentian 01 a.k.a Gurney Drive
Hentian 09 a.k.a Pasar Chowrasta

Pembelian tiket :
~ di atas bas HOHO
~ di 'mobile counter' yang terletak di Gurney Drive & Pasar Chowrasta
~ secara online di www.myhoponhopoff.com

Pakej Tour :
24jam & 48 jam tiket
a.k.a
One Ticket To See It All

Psssttt : Nantikan next entry untuk mendapatkan TIKET PERCUMA naaaaaaaaa

~~~ The End ~~~

You Might Also Like

8 comments

  1. cheq nak tiket tu boleh x
    hahaha cheq punya dah sold out kut ekekeke
    tp mmg happening and memorable sungguh ride depa ari tu kan

    ReplyDelete
  2. Anak kak sha memang sporting habis tu

    ReplyDelete
  3. Bestnya.. kalau gi belah KL bolehlah joint kut..

    ReplyDelete
  4. sakan hampa naik jalan2 na.. tak ingat itew pun huahua..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive