Gerai Lori Kuning | Makan BEST di Pulau Pinang

10:00:00 AM

Gerai Lori Kuning | Makan BEST di Pulau Pinang

Gerai Lori Kuning | Makan BEST di Pulau Pinang


Gerai Lori Kuning | Makan BEST di Pulau Pinang | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Plan nak JJCM kat mana weekend ni????? Kan Ahad ni haaaaa. Moh ler kita JJCM gitew he3. Kalo uols dok kat Penang, iols ada port BAEK punya nak lepak2 di petang hari, menghirup udara segar panati, menjamu mata dengan lautan terbentang, ditemani angin laut sepoi2 gitew. Weeeewiiitttt, asyik hokeyh :)

Sambil lepak sambil dok menikmati hidangan menu minum petang gitew. Kat manakah???? port apakah???? Haaaaaa, port yang iols maksudkan ialah PANTAI SEAGATE. Lebih tepat lagi Gerai Lori Kuning Pantai Seagate. 

Iols ghaser la kan3, port ni memang PEMES bagi orang Penang kan3????? Ka ada orang Penang yang tak tau??? he3. Takpa3 jom try test port ni yer sayam2 semua :)

Gerai Lori Kuning, Pantai Seagate

Pssttt : Nampak dak lori warna kuning tu???? Itu la gerainya yer sayam2 semua

Kak Kiah & Abang Man | Gerai Lori Kuning


Kak Kiah & Abang Man | Gerai Lori Kuning | Gerai ni terletak di tepi jalan besar a.k.a Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu. Konsep gerai dia OPEN gitew he3. 


Dalam lori kuning tu terletak tempat masak memasak deme hokeyh.
Table sitting ada yang tidak berbumbung & ada yang berbumbung, so boleh pilih yang mana berkenan hokeyh

Owner dia ialah Kak Kiah & Abang Man. Diorang sangat friendly. Meh iols upah gambor Kak Kiah :)
v
v
v
v
v
v
v
v
Kak Kiah in action di Gerai Lori Kuning

Sambil menikmati hidangan, uols boleh lihat pemandangan laut, pulau jerejak & juga jambatan Pulau Pinang kedua (macam dlm gambar ateh tu haaaa)

The Menu | Gerai Lori Kuning


The Menu | Gerai Lori Kuning | Menu gerai ni masakan Melayu Penang gitew. Sup (Mee/Bihun/Koe Teow), Laksa, Mee Kari, Nasi Ayam, Rojak Buah, ABC, Cendol, Laicikang, Air Kelapa Muda, serta pelbagai minuman panas&sejuk yang lain.

Antara Menu Gerai Lori Kuning

Periuk Besar kuah Sup & Laksa

Menu Pilihan | Gerai Lori Kuning


Menu Pilihan | Gerai Lori Kuning | Weols ni dah bertahun dok lepak makan dekat Gerai Lori Kuning ni tau3. Walaupun kat Penang ni bersepah2 gerai & restoran yang jual laksa, bihun sup & nasi ayam yang SEDAP. Tapi weols tetap setia terjah Gerai Lori Kuning, sebab ni pun port makan SEDAP di Penang ni haaaaaa. Tempat lain sedap cara lain, Gerai Lori Kuning ni sedap cara lain gitew:). Jom layan gambor berceritera, menu paling WIN di Gerai Lori Kuning.

Laksa Penang

Pssttt : Kuah memang pekat melekat hokeyh. Tambah dengan asam limau & otak udang. Peerrrgghhhhh, tak menahan.

Bihun Sup Ayam

Pssttt : Iols kalo makan kaaaaaa, memang akan boh perabeh cili merah dia tu haaaaaa. Pedas meleleh tapi still dok slurp2 kuah dia sampai abeh :P. Uols boleh tengok sendiri la betapa meriahnya mangkuk bihun sup iols tu kan3, sampai bihun pun tak nampak kan3 :)

Air Batu Campur (ABC)

Psstttt : Memang konsep serving plate dekat Gerai Lori Kuning ni MERIAH gitew. Tengokla mangkuk ABC iols ni pun sama meriah (sepenuh2 mangkuk tu hokeyh). Cukup rasa manis & lemak. Pelbagai mak nenek bahan kunyahan dalam tu yang iols tak tau nama dia apa he3.

Boboboy Beraksi | Gerai Lori Kuning


Boboboy Beraksi | Gerai Lori Kuning | Iols dah pernah share gambor Boboboy ni masa dalam ENTRY INI. Haaaaaaa, peristiwa itu tercetus masa weols dok bersantap dekat Gerai Lori Kuning la tau3. 

Besala kan3, ater gerai bawah pokok, sah2 la ada menatang2 merayap2 gitew kan3. Si Boboboy ni dok pulun maen pasior, ater tetiba come accross this menatang :P. 

Muka over Boboboy nengok ulat gongok dok merayap ateh batang kayu (yang bulatan kuning)

Pssttt : Ni memang pestime Boboboy jumpa ulat gongok naaaa :P Tu yang hover tak hengga tu haaaa, he3

Muka geli Boboboy bila Ayah gempak nak sua ulat gongok kat dia :P

Selain ulat gongok, ada jugak burung gagak tau2. Kekadang tu sambil makan kena perati jugaks la yer sayam2 semua. Kang tak pasai tertitik setitis dua hasil dari burug gagak :P.

Lokasi | Gerai Lori Kuning


Lokasi | Gerai Lori Kuning | Weols ni dah bertahun dok lepak makan dekat Gerai Lori Kuning ni tau3. Sebenornya asal tapak gerai ni yang mula2 adalah di tempat lain. Walopun masih di jalan besar Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu, tapi kedudukan agak di hujung lebuhraya. Sekarang ni dah berpindah ke hadapan sedikit, aternya kan bahagian hujung lebuhraya ni di tutup :).

So kalo uols nak cari gerai ni memang senang sebenornya, just set untuk pergi ke Lebuhraya Tun Dr. Lim Chong Eu. So bila dah melepasi Queensbay Mall tu, uols tengok ja tepi2 jalan (bersempadan dengan laut), ada lori warna kuning, tu la gerainya yer. Memang takdak gerai lain yang berlori kuning. Gerai2 makan lain tepi jalan tu konsep tak berlori atau lori putih gitew. So jangan bimbang tersilap lori kuning naaaa :P 




Gerai Lori Kuning, Pantai Seagate,
Lebuhraya Tun. Dr. Lim Chong Eu,
Bayan Lepas Industrial Estate,
Pulau Pinang




~~~ The End ~~~

You Might Also Like

6 comments

  1. mesti best makan2 sambil layan pemandangan cantik
    lagi2 malam kan ^_^

    *jemput singgah blog zianaeunos.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. penah makan sini. memang sedap juga la. lg satu kt kedai makan depan bosch or toshiba kot.

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak sha... bila la nk dpat jalan2 kat penang ni

    ReplyDelete
  4. Gerai lori kuning ni x penah terjah lg tp dedulu wktu bchenta slalu la mkn kt area pntai seagate ni...bahahaha...lani x penah nk smpai :p

    ReplyDelete
  5. ohoii.. lori kuning ea...??

    tak pasan pown lori warna apa..

    sibuk gosip and makan.. haha

    ReplyDelete
  6. kalau dtg sini mesti akn mkn bertambah2 ;-)

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive