Friday, October 30, 2015

Teaser : #bloggerutara On Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (HOHO Penang)

Teaser : #bloggerutara On Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (HOHO Penang)


Teaser : #bloggerutara On Fam Trip Fun Ride| Penang Hop On Hop Off (HOHO Penang) | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Sambungan dari ENTRY INI yer sayam2 semua.
Kalini iols akan bagi TEASER dolu naaaaaa. Full report hari kejadian sila tungguuuuuuuuuuuuuu ...........................................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Kami #bloggerutara on Hop On Hop Off a.k.a double decker bus uols :)

Psstttt : Gambor baju #bloggerutara tu ehsan dari facebook Penang Hop-On Hop-Off


Tak ketinggalan jugak mesti la my beloved Boboboy kan3 :)
Ni memang betui2 Fam Trip Fun Ride hokeyh

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... iols ada SEPERAIH untuk sayam2 semua
So sila stay tune for next entry naaaaaaaaaaaaaaaa



~~~ To Be Continued ~~~

6

Wednesday, October 21, 2015

Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (HOHO)

Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (HOHO)



Fam Trip Fun Ride | Penang Hop On Hop Off (HOHO) | Assalammualaikum & selamat petang uols. Oohoooiiiiii AMPUNkan iols naaaaaaa. BZsssssssssssssss tak tau nak kabor dah ni. Semua HUTANG nanti iols pelan2 kayuh naaaaaa. Terutaam GA aryshafayyadh, sob3, sob3, sob3.

Sekarang yang penting disini iols nak WAR2kan.............
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

#bloggerutara telah dijemput untuk REVIEW Penang HOHO
Yippiiiiiieeeeeeeeeeee :)


Iols dah pernah review tentang LAUNCHING HOHO, 16.11.2014 Sila rujuk ENTRY INI,  ENTRY INI JUGA & ENTRY INI JUGA2 :)





 Iols pun ada bawak Boboboy untuk free trial ride (rujuk ENTRY INI)

Sekarang ada PROMO hokeyh
RM5.00 saja naaaaaaa
Jom reramai memeriah ride WEEKEND ini :)
Nantikan full review oleh #bloggerutara 



~~~ To Be Continued ~~~
11

Wednesday, October 14, 2015

Bila Ibu Koje, Ayah Cotik | Wordless Wednesday #52/2015

Bila Ibu Koje, Ayah Cotik | Wordless Wednesday #52/2015

Bila Ibu Koje, Ayah Cotik | Wordless Wednesday #52/2015 | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Salam Awal Muharam. Malas nak citer bebanyak, jom layam screen shot dibawah, sob3, sob3, sob3..........................................................





~~~ The End ~~~
13

Tuesday, October 13, 2015

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib (Part 3)

Klinik  Zainal, Sungai Nibong | Kewujudan Alam Ghaib

Klinik Zainal, Sungai Nibong | Kewujudan Alam Ghaib | Assalammualaikum & selamat pagi uols semua. Sambungan dari ENTRY INI, hari ni iols akan share dengan uols ceritera selanjutnya hokeyh. 

Sebenornya dah lebih 2 tahun Boboboy tak pergi klinik Zainal ni haaaa. Dulu, mula2 pergi masa Boboboy baby lagi sebab demam. Kan baby tak elok makan ubat lagi kan2. So my arwah MIL yang suruh bawak Boboboy pergi ambil ubat kat klinik ni. 

Untuk baby memang doktor tak kan bagi ubat paracetamol segala tu. Doktor Zainal akan bagi macam krim (sorry iols tak tau nama ubat tu) untuk sapu dekat ujung2 lidah Boboboy. Iols ada la rasa sikit krim tu, manis2 cenggitu, & warna krim tu jernih. Doktor bagi sama air Yasin (untuk minum) & air limau (untuk mandi). Alhamdulillah dengan izin Allah, Boboboy sehat. Dekat 3-4 kali gak la ambil ubat demam kat sini. Kalo tak silap iols sampai Boboboy umur setahun kot (pssst : iols lopa dah la :P).

Selain sebab demam tu, ada jugak sekali tu weols pergi klinik ni sebab Boboboy dok manangis2 menjerit2 masa tengah tido tengah2 malam. Time tu Boboboy dalam 6-7 bulan cenggitu. Masa tu Boboboy tido dalam buai. Memang iols dodoi Boboboy lena, dah nyenyak, elok iols baru nak terlelap, iols rasa macam Boboboy terlompat/tersentak dalam buai tu & terus meraung nangis. Dekat 3-4 kali jadi. Terus iols bukak lampu. Haaaaaa, time tu memang iols dah syak 'benda' kacau. Memang iols naek 'panaih' sampai ateh kepala. Geram anak kena 'kacau' kan3.  Mulut iols memang dah dok membebel2. Iols terus ambil penyapu & kibas abeh satu rumah (pssstt : ni petua orang tua2 naaaa). Hubby dukung & pujuk Boboboy.  Weols pasang surah 3 qul & yasin.

Esok pagi tu terus bawak Boboboy pergi Klinik Zainal. Doktor kata ada 'benda' dok ngusik. 'Benda' tu tumpang rumah weols time tu. So kena bagi mandi Boboboy dengan air limau, pastu kena 'cuci' rumah dengan air limau & pagar rumah balik. Alhamdulillah lepas 3 kali buat, dengan izin Allah semua ok. Weols pun ada beli 'minyak celak' dekat Klinik Doktor Zainal. Memang dok pi beli bila habis. 

Macam yang iols dah cakap, bukanla kita nak bergantung sepenuhnya pada segala 'air' & 'minyak celak' tu. Tapi kita usaha, semuanya dengan izin Allah yer. Jangan pulak kata berdosa la percaya karut marut, syirik la, terpesong la, macam2 la yer. Senang cerita kalo tak percaya & tak suka dengan cara ni, itu terpulang. Ada iols kesah??? :p. Apa yang iols ceritera dalam entry2 iols ni, my own personal experience gitew :)


Lokasi Klinik  Zainal, Sungai Nibong | Kewujudan Alam Ghaib

Lokasi Klinik Zainal, Sungai Nibong | Kewujudan Alam Ghaib | Untuk makluman uols, Klinik Zainal ni kira macam terkenal la jugak yer. Ramai orang dari luar Penang, termasuk yang non-malay/muslim, datang ambil ubat moden & traditional kat klinik ni tau2. 

Klinik ni kalo weekend memang FULL yer. So sila la mai awai, & bertabahla menunggu :). Meh la iols share dengan uols lokasi klinik ni :)

Klinik Zainal
Alamat : 247-D Blok A,
Jalan Sungai Nibong,
11900, Bayan Lepas, Pulau Pinang




~~~ To Be Continued ~~~
12

Monday, October 12, 2015

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib (Part 2)

'Benda Singgah' Dalam Badan Boboboy ????? | Kewujudan Alam Ghaib

'Benda Singgah' Dalam Badan Boboboy ????? | Kewujudan Alam Ghaib | Assalammualaikum & selamat pagi uols semua. Kan dalam ENTRY INI, iols dah kabor nak bawak Boboboy pergi ambil 'air penawar' kan2. So weols pergi Klinik Zainal. Untuk makluman uols Kinik Zainal ni ada servis perubatan moden & juga perubatan secara traiditional (islamik). So hari ahad (27.9.2015), pagi2 weols rempit la 3 beranak. Memang dah agak klinik FULL. So bertabah la tunggu turn :).

Elok sampai turn weols tu, masuk bilik doktor. Hubby yang dukung Boboboy, duduk sebelah doktor Zainal. Iols duduk berdepan dengan doktor. Doktor pandang Boboboy, pandang Hubby & pandang iols, SENYUM. Lepas tu, dialog weols :

Doktor Zainal : haaaa, sakit apa???demam ka????
(doktor masih dok senyum pandang iols)

Iols : Demam dah baek doktor. Kami mai ni nak minta air penawar, air bagi lembut hati anak ni. Lepas baik demam ni lain macam sikit la perangai dia doktor. Keja nak marah & bebai ja. Naik risau saya. bla...bla...bla..bla..
(Iols terang panjang lagi masalah bebai Boboboy tu, tapi dah lupa butiran dialog :P he3)

Doktor Zainal : Kat dalam bilik ada bear besaq ka???
(masih tersenyum pandang iols)

Haaaaaaaaa, time tu iols dah berdebor2 hokeyh. Hubby pandang iols. Time tu muka iols memangt dah berkerut habis ghasernya. Dalam hati dah syak benda tak elok dah. Tapi dok bawak bersabor lagi la kan3.

Iols : Haah doktor, ada. Dah lama dah bear tu.

Doktor Zainal : Tak pa. Tak dak apa, ada 'benda' dok singgah badan anak ni. 'Dia' dok dalam bear tu. 'Dia' kacau emosi anak. Dok main2. bla...bla...bla...
(Yang ni pun doktor terang agak panjang, tapi iols lupa lagi butir dialog itu :P)

Haaaaaa, kali ni memang seram sejuk rasa nak menangis dah. Si Boboboy dah tak senang duduk, asyik dok bisin nak mai duduk kat iols. Tapi Boboboy takda la nangis, dok peluk rapat Ayah dia & mulut dok bisin kata nak duduk kat Ibu. Last2 iols tukor tempat dengan Hubby, iols dukung Boboboy duduk dekat sebelah doktor. Doktor dah mula minta pembantu dia sediakan bahan2 ubat untuk Boboboy. Dialog iols, Hubby & doktor Zainal still continue (tak berapa ingat butiran :P).

Tapi, secara kesimpulannya doktor bagitau 'benda' tu dok singgah badan Boboboy & maen emosi Boboboy. 'Benda' tu akan masuk bila time nak kacau Boboboy. Tu yang Boboboy selalu bebai, cari pasai & tak senang duduk. Masa puncak waktu maghrib. Memang betul pun tau3. Iols memang perasan elok time maghrib memang menjadi2 perangai Boboboy. Dengan sengaja cari pasai nak bagi kita marah dia & kerap dok merengek2 & menangis2 tau3. 

Lagi satu, time maghrib tu nak control & cool down Boboboy memang payah sesangat la. Sedangkan kalo ikutkan 'prosedur' memujuk yang weols pakai sama macam sebelum2 ni (yang terbukti keberkesanan :P). Tapi bila time maghrib memang 'keras' betul Boboboy. Lagi satu 'perangai pelik' baru yang Boboboy buat masa bebai tu, dia macam merengus2 (suara garau), dok keraskan tangan & dok buat mata semacam tau3. Iols memang pantang bab2 melawan ni haaaaaaaaa, aternya penyudahnya kena rotan la si Boboboy. Sedih bila ingat2 balik tau3, sob3.

Doktor cakap bagus mai awai, kalo dak takut sebati dengan anak & perangai tu boleh bawak sampai besor. Lepas tu doktor bagi iols sebiji telur (dia bubuh dalam bag pastik hitam). Dia suruh iols gosok telur tu dekat Boboboy (dari ujung kepala sampai ujung ibu jari kaki). Kena baca Bismillah, dan niat dalam hari 'insyaAllah keluar'. Buat tujuh kali, then masukkan balik telur dalam plastik hitam tu dan bagi balik dekat doktor. Pembantu doktor ambil & doktor takda pun terang apa2 pasal 'prosedur' tu. Weols pun tak tanya banyak part yang tu.

Lepas tu, doktor Zainal suruh buang bear besar dalam bilik tu, sekali dengan bear kecik kat luar bilik (ada 2). Doktor kata yang 'paling jahat' hat bear besor tu la. Sedihnya hati iols ni time tu tau3. Iols yang silap pi simpan segala bear2 dalam rumah. Mak dah banyak kali kata soh bagi kat sesapa ja bear besor tu. Ater iols bukannya dok pakai pun. Tapi iols kata sayang, sebab tu hadiah dari Hubby masa cintan cintun dulu. Hubby pun kata tu kenangan, sayang la nak buang.

Lepas tu doktor Zainal kata kena 'cuci', & 'pagar' balik rumah untuk 3 kali magrib. Kena jugak mandikan Boboboy dengan air limau untuk 2 kali maghrib. Lagi satu kena bagi Boboboy minum air yassin. Setiap kali nak bagi minum air yassin kena maca Bismillah, selawat & niat dengan izin Allah 'untuk keluarkan segala benda tak elok dalam badan anak' & boleh juga tambah niat kalau nak anak lembut hati ka, dengar kata ka, apa2 ja la yang kita nak niat untuk kebaikan anak kita.

Memang lepas balik dari klinik tu, hati iols sedeh sangat2. Memang rasa sebak sebab dok marah2 Boboboy, dok rotan Boboboy. Tak sangka pulak ada 'benda' lain. Dok ingat perangai Boboboy 'keras' & degil. 


Hari Pertama Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib

Hari Pertama Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib | Lepas balik dari Klinik Zainal, sampai jer kat rumah Hubby terus bungkus semua bear besar & kecil & terus buang dalam tong sampah utama apartment weols. Iols pun mula bagi Boboboy minum air yassin. 

Dalam pukui 2.00pm cenggitu iols pun suruh Boboboy lena. Hubby & Opah lena sama. Weols anak beranak landing kat hall ja, Opah dalam bilik. Tapi iols tak lena pun. Iols memang dok pasang surah 3qul & surah yassin. Elok dalam 30minit Boboboy lena, terus ber'bunyi'2. Kali ni memang kuat, nyaring & panjang sangat. Iols terus gerak Hubby. Memang lama tau Boboboy berbunyi2 tu. Sekali sekala macam mendengus (marah). Iols kuatkan lagi volume surah2. Iols urut2 dada boboboy, peluk cium dia. Iols baca surah 3-qul & surah yassin dekat kepala Boboboy & hembus. Dalam 3 kali la iols buat. Sayu betui rasa hati iols tau3. Tak reti nak cerita kat uols. Sedih, rasa bersalah, marah & geram. Semua bercampur aduk. 

Hari tu memang iols & Hubby plan tak mau bagi Boboboy lena lama2. Just biar few hours untuk hilangkan penat badan dia. Iols & Hubby mula cuba gerak Boboboy secara lembut masa pukul 3.30pm cenggitu. Alhamdulillah, Boboboy bangun. Bebai tu ada jugak tapi sikit2 ja.

Masa tu iols baru sudah masak, so jamu makan la. Our late lunch sebenornya :). Alhamdulillah, lalu Boboboy makan. Pastu Boboboy sambung play dengan Ayah, Ibu & Opah. Ada jugak sekali sekala bebai, tapi tak teruk la. Bila bebai ja, weols pujuk, tak marah2 dah. Kalau pujuk tak jalan weols peluk, dukung & alih perhatian dia. Alhamdulillah, taktik tu berkesan.

Elok masuk maghrib weols terus mulakan sesi 'cuci' rumah, 'pagar' rumah & mandikan Boboboy. Ayah 'cuci' rumah, Opah 'pagar' rumah & iols mandikan Boboboy. Untuk makluman uols, masa 'cuci' rumah tu, Boboboy tak berenti dok tanya soklan dekat iols tau3 ~ ayah buat apa, kenapa kena cuci rumah la, kenapa abang tak sehat la, kenapa abang kena mandi la, macam2 lagi la. Memang la si Boboboy ni jenis suka menyoal, tapi iols memang terasa lain sikit dengan2 soalan2 Boboboy time tu tau3. Iols cuba jawab, tapi berkias2 la kan3. Iols cakap la kena 'cuci' rumah bagi 'bersih' baru abang 'sehat'. Kiranya time maghrib tu Boboboy tak sempat nak 'bebai' ater dok seronok mandi air limau gitew. Elok sudah mandi, Opah pakaikan 'minyak celak' kat Boboboy. Boboboy siap 'solat' maghrib lagi :). Memola solat dengan Opah, pastu sambung pulak solat dengan Ayah, he3.

Malam tu weols anak beranak tido dekat hall. Memang dari Boboboy baek demam weols tido dekat hall, sebab nak lebih lapang, & better air circulation gitew. Dalam pukul 9.30pm weols mula nak tido. Lampu memang tutup semua, kecuali lampu tandas (pintu tandas tutup). Still cerah sebab ada lampu koridor rumah.

Elok nak tido tu iols & Hubby peluk boboboy, iols nampak mata Boboboy dok pandang tingkap depan hall, tak berkelip, pastu dia pandang iols, pastu jari dia tunjuk kat cermin tu dan cakap 'Ibu, HANTU'. Untuk makluman uols, weols bahasakan 'hantu' tu "aum" tau. Boboboy tak pernah sebut perkataan hantu, tapi akan sebut 'aum'. Iols & Hubby pandang sesama sendiri, & terus pujuk Boboboy pejam mata & peluk2 weols. Malam tu memang sepanjang malam iols pasang surah ruqyah, surah 3-qul & surah yassin. 

Alhamdulillah, sepanjang malam takdak langsung Boboboy dok berbunyi atau bebai dalam tido. Tapi, Ayah pulak yang kena kacau malam tu. Uols nak tau, elok dok sedap tido malam tu, tetiba Hubby cuit iols. Terkejutla iols, ingatkan apa2 jadi kat Boboboy. Rupanya Hubby cakap 'benda' tu kacau abang. Meremang la bulu roma iols. Weols terus bangun. Iols tengok jam time tu 12.30 tengah malam. Seb baek Boboboy elok ja lena. Lega la hati weols.

Hubby terus buka lampu bahagian dapur bagi cerah sikit. Iols 'cuci' sekali lagi rumah dengan air limau baki yang guna tadi. Pastu weols sambung tido balik. Tapi memang tak lena la kan3. Aternya pantang Boboboy bergerak sikit, weols hubby wifey mangkit tengok. Takut 'benda' tu kacau Boboboy. Nak dekat Subuh baru tertelap sekejap. Esok tu baru la Hubby cerita detail. Hubby kata time tu Hubby tido menerap, tetiba rasa macam meremang bulu roma dari tangan, tengkok & kepala. Pastu memang rasa 'benda' tu pijak2 belakang Hubby. Time tu hubby macam kena 'tindih'. Tak boleh gerak & bercakap. Lama la jugak baru lepas. Tu yang Hubby terus gerak iols bagitau tu.

Apa pun weols memang bersyukur sebab malam tu Boboboy memang lena & tak da apa2 berlaku dekat dia sepanjang malam. Pagi tu bangun pagi pun ceria ja. Alhamdulillah.


Hari Kedua Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib

Hari Kedua Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib | Masa hari kedua tu, iols & Hubby dah mula kojer dah. So iols just tepon my Mak time tengah hari & petang tanya keadaan Boboboy la. Iols memang dah pesan kat mak, bagi Boboboy minum air yassin & make sure dia tak lena lepas dari pukul 4.00pm. 

My Mak memang bagitau haritu mood Boboboy memang baek. Makan pun lalu. Tido time tengah hari kejap ja. Masa iols dok tepon tu memang dok sembang jugak dengan Boboboy. Ceria ja suara dia. Dok tanya Ibu pi mana, dok cerita tadi dia pi kedai ngan Opah, dok cerita dia maen dengan Opah la, makan dengan Opah la :). Lapang dada dengar sora dia haritu tau3.

Iols balik rumah macam biasa & Boboboy sambut depan pintu. Terus peluk cium nak berdukung. Manja sungguh anak Ibu. Mulut dok tak habis cerita apa dia buat hari tu (maen, pi kedai, makan, tengok kartun, bla bla bla :P). Memang iols dok layan sembang & maen Boboboy. Elok nak dekat maghrib tu ada la jugak dia nak mula bebai. Tapi tak 'keras' macam sebelum ni. Dah boleh nego. & dipujuk. 

Bila dia bebai ja, iols terus cakap elok2 "abang, tak baek marah2 macam tu, mai sini kat ibu sayang, cerita kat ibu apa abang nak". Tiap kali bebai & merajuk memang Boboboy lari menyorok belakang tirai la, belakang sofa la. So iols panggil, & hulur tangan ajak dia duduk dekat iols. Alhamdulillah, sekali cakap ja dia mai dekat iols, tapi dok merengek2 sket2 lagi la. So iols just peluk dia, usap2 kepala & mula tanya apa yang dia nak & cakap dia anak ibu yang baik so tak baek bebai2 & marah2 macam tu, nanti berdosa, Allah marah. Lepas tu terus Boboboy good mood & macam lupakan perkara yang dia marah tu. Alhamdulillah. Kalau tak silap iols ada la dalam 2-3kali Boboboy bebai time nak maghrib tu.

Elok saja azan maghrib my Mak terus mula 'cuci' rumah & 'pagar' rumah. Iols pulak mandikan Boboboy. Hubby OT haritu. Patutnya balik dalam 7.30pm, tapi hubby dah bagitau iols dia akan lewat balik haritu sebab nak tunggu lepas waktu maghrib baru balik rumah. Kan tak elok balik time maghrib :). Elok semua dah siap, 'cuci' & 'pagar' rumah serta mandi & pakaikan minyak celak kat Boboboy baru hubby sampai rumah (8.30pm cenggitu).

Masa time malam tu, dalam dok tengok tv ada jugak dalam 2-3kali Boboboy dok nak tunjuk bebai2. Tapi Alhamdulillah under control. Memang terasa la perubahan. Walaupun tak la hilang sepenuhnya, tapi sangat kurang dah perangai pelik2 Boboboy tu. Bila kita pujuk, tegur & marah, Boboboy dah boleh terima & faham. Alhamdulillah.

Masa tido malam pulak, Alhamdulillah tak dak bunyi2 & bebai2 dalam tido dah. Weols masih lagi dok pasang surah ruqyah, surah 3-qul & surah yassin sepanjang malam. Alhamdulillah malam tu semua OK.


Hari Ketiga (Akhir) Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib

Hari Ketiga (akhir) Proses Berubat | Kewujudan Alam Ghaib | Masa hari ketiga tu Boboboy dah tak payah mandi air limau. Opah just kena 'cuci' & 'pagar' rumah ja. 

Boboboy dari nak dekat maghrib sampai maghrib tu, ada la 2 kali nak bebai. Minor punya ja. Masa dia nak bebai time maghrib tu, iols dah mula bertegas dengan dia. Iols suruh dia duduk depan iols, & iols bagi 'tazkirah' sikit. Walaupun dia macam nak bebai (lari2) tapi dia tak bangun terus, cuma dok kata nak pi sana, nak pi sini cenggitu. Iols cakap la "Tak boleh, ibu tak habis cakap lagi. Abang kena janji dengan ibu, tak mau lagi dok marah2 & bebai macam ni tau. Lepas ni kalau abang buat ibu rotan terus yer. Ibu sayang anak ibu, ibu tak mau marah2 & rotan2 abang tau. Abang faham tak???". Dalam dok merengek2 sikit tu Boboboy jawab "Abang faham". Terus lepas tu iols depa tangan ajak peluk. Alhamdulillah, Boboboy mai duduk atas iols & weols peluk2. Merengek2 manja tu ada lagi sikit. Tapi dalam 2-3minit dah mood ok balik. Alhamdulillah.

Malam tu Ayah ada TTS dengan group motor, so time tengok tv just ada Ibu & Opah saja la. Time tu Alhamdulillah takderla bebai2 apa pun. Cumanya besala, Boboboy tak reti dok diam. Kejap2 ngusik Opah, ajak dok bergomoi :P. Sampai Opah naek marah la jugak. Ater sakit kot hoooiiiii, he3. Dengan iols memang iols dah warning awai2, Ibu tak mau maen2 camtu, sakit. Memang Boboboy kalau nak maen kasar2 sket dia cari Opah dengan Ayah dia. Ni Ayah takdak kan3, sah2 la dia serang Opah he3. Masa Opah marah dia tu, Alhamdulillah takda la dia nak bebai atau merajuk2 lagi dah. Cumanya dia dok tak berhenti ngusik tu la. Last2 iols terus ajak landing2, minum air yassin, sambil tengok tv :).

Malam tu tido pun alhamdulillah semua OK. Ayah balik pun weols anak beranak tak sedor he3.


Masih Dalam Tempoh Pemantauan | Kewujudan Alam Ghaib

Masih Dalam Tempoh Pemantauan | Kewujudan Alam Ghaib | Walaupun segala proses 'berubat' tu dah SETEL. Tapi doktor Zainal ada pesan untuk terus pantau tindak tanduk si Boboboy dalam tempoh seminggu. Kalau masih ada masalah kena jumpa doktor semula.

Doktor pun ada maklumkan, perlu ambil masa untuk hilangkan sepenuhnya masalah tu. Sebab kadang2 tu anak dah terbiasa dengan sikap tu, so kena cuba hilangkan pelan2. Air yassin kena terus minum & terus doa kepada Allah. Perlu terus didik anak untuk berubah & lebih sabar gitew. 



~~~ The End ~~~
7

Thursday, October 8, 2015

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib (Part 1)

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk kembali mem-blog :). Macam yang iols ada kabor dalam ENTRY INI, iols perlukan BREAK TIME untuk selesaikan beberapa perkara kan3. Yang paling utama adalah berkaitan dengan my beloved Boboboy. Bagi #bloggerutara, rasanya dah sedia maklum tentang perkara 'ITU'. Iols memang berniat nak kongsi pengalaman iols dengan uols semua, cumanya pada masa tu keadaan tak mengizinkan gitew :).

Sekarang, setelah segalanya agak tenang & hampir selesai, insyaAllah, so iols rasa dah tiba masa nak share dengan uols semua. Mungkin bagi sesetengah orang dia TIDAK PERCAYA, atau akan ambil ringan hal2 macam ni. Tapi bagi iols, apa sahaja yang melibatkan family terutama my Boboboy, iols akan ambil SERIUS. Catatan yang iols buat ini lebih kepada peringatan untuk diri sendiri yer. Bukan nak memesongkan atau menakut2kan sesiapa hokeyh. Terpulang, yang nak percaya, atau yang tak mahu percaya. Hidup masing2 kan3 :).

Kronologi Kejadian 'ITU' | Kewujudan Alam Ghaib

Kronologi Kejadian 'ITU' | Kewujudan Alam Ghaib | Boboboy demam & batuk dalam seminggu lebih cenggitu (pertengahan September 2015). Sebenornya Opah yang mula demam dulu, then baru jangkit dekat Boboboy. 2 hari la jugak iols kena ambil EL, sebab suhu badan Boboboy ups & down gitew. Dalam 3 hari, Alhamdulillah demam dah kebah, cumanya tinggal batuk saja.

Lepas ja baek dari demam tu memang iols perasan Boboboy macam manja terlebeh gitew. Asyik nak melekat jaaa. Yerla masa demam, sah2 la Ibu & Ayah manjakan dia kan3. Tapinya ada time2 tu macam terlampau pulak behavior dia. Silap sikit nak merajuk, bila kita tegur selalu nak melawan, marah sikit nak merajuk & kerap sangat tak puas hati a.k.a dok bebai2. Walaupun belum sampai tahap tatrum bagai, tapi bagi weols (Ibu, Ayah & Opah) memang dah mula rasa pelik.

Untuk makluman uols, Boboboy jarang sangat buat iols marah terlampau. Maksud iols, kalau sesuatu yang dia buat tu salah, & iols marah dengan nada tegas atau iols mula pegang rotan, memang dia akan surrender & stop buat perkara yang salah tu. Tapi kali ni bila iols marah, dia macam dok nak uji lagi tahap kemarahan iols tu tau3. Dari sehari ke sehari dalam tempoh seminggu, makin melampau. So memang asyik kena marah jer la dengan weols kan3. Weols ni bukan spesis boleh dok tahan perangai yang bukan2 ni haaaa. Yang paling boleh tahan & dok layan si Boboboy time tu ayah dia ja la. Tu pun Boboboy masih dok carik pasai. Sentiasa ada yang tak kena tau3.


Boboboy Kerap Bebai | Kewujudan Alam Ghaib

Boboboy Kerap Bebai | Kewujudan Alam Ghaib | Macam yang iols bagitau, elok lepas baek demam tu perangai Boboboy dah laen kan3. Antara yang iols perasan ialah Boboboy kerap bebai. Iols tahu memang normal la anak protes atau bebai kan3. Tapi bagi our Boboboy perkara tu jarang berlaku. Ada memang ada tapi bila weols make our stand, memang Boboboy faham. Yang boleh memang weols bagi, yang tak boleh memang tak dapat la. Boboboy memang faham konsep tu (ppssstt : tapi Ayah kerap mengalah jugak he3).

Cumanya masa time tu, semakin kerap pulak Boboboy dok bebai2 tau3. Perkara yang mencetus bebai tu memang tak masuk akal. Sebab iols kata tak masuk akal, ialah Boboboy ni dah faham tau every single thing yang kita cakap. Kita dah boleh gosip, berbincang & nego. dah dengan Boboboy. Bila kita terang dia akan faham. Apa yang boleh, apa yang tak boleh, kenapa boleh, kenapa tak boleh. Uols faham tak?????? he3

Ok3, meh iols bagi contoh, perangai cari pasai yang bagi weols tak masuk akal by Boboboy time tu :

- Tengah dok tengok kartun, tetiba iklan sekejap. Tu pun dia nak marah & bebai. Marah sebab iklan. Haaaa, channel tv tuuuu, bukannya vcd hokeyh. Sebelum2 ni ok ja, memang dia paham konsep iklan tu & takda bebai2 pun tau3

- Ibu dah bagi dia pakai baju, tetiba dia marah2 & merengek2. Suruh Ayah bukak balik baju & nak Ayah yang pakaikan. Kadang2 bila Ayah yang pakaikan dari awai pun nak bebai jugak, sebab tetiba nak Ibu atau Opah pulak yang pakaikan. Even bila sebelum bagi pakai baju tu dah tanya Boboboy nak siapa pakaikan baju, elok dah siap dipakaikan baju, dia tukar nak orang laen yang pakaikan

- Bila maen game PS pun dok cari pasai. Benda dia tak reti maen, dia nak bebai kat Ayah. Kat Ibu dia tak berani, ater dia tahu ibu tak gheti bab2 game ni :P. Bila Ayah nak tolong buatkan dia bebai jugak. Tak tolong buat bebai, bila nak tolong pun bebai

- Haaaa, masa makan tu, Boboboy bebai bila makanan panas sikit. Sikit ja pun, macam suam2 gitew, bukan panas pun. Tapi dia bebai macam orang buat dia jaaa. Dahtu bila Ibu nak bagi sejuk atau tolong suap pun bebai jugak

Itu antara contoh scene 'bebai' yang Boboboy dok buat tau3. Antara jer tu hokeyh, kalo nak senarai semua memang tak dapek laaaa hooiiiii :P. Kiranya dalam sehari tu boleh sampai selang 5-10minit ja Boboboy bebai. Puncanya tu kekadang tak ketahuan pun tau3. Memang benda kecil, tapi asyik berulang2 & terlampau kerap. Weols memang dah sampai tahap maks. dok menahan perangai dia. 

Iols ni jenis cepat marah. Rotan memang kena la si Boboboy tu. Tapi takderla sampai tahap naek berbirat2 bekas rotan yer. Sampai satu kali tu memang iols menangis & merajuk bawak diri dalam bilik sorang2 tau3. Sebab geram & sedih sangat dengan perangai Boboboy. Sebelum ni pernah jugak iols merajuk dengan Boboboy (Ibu merajuk dengan anak yer he3 :P), tapi Boboboy akan mai pujuk iols & minta ampun. Tapi kali ni memang Boboboy tak mau minta ampun kat iols tau3. Banyak kali Ayah suruh, Ayah pujuk dia suruh minta ampun dengan iols. Tapi dia tak mau. Haaaaaaa, masatu memang iols rasa tak sedap hati dah. Lain sangat anak iols. LAIN hokeyh. Kita ni Ibu mesti dapat tahu punya kan3.


Boboboy Kerap Merengek | Kewujudan Alam Ghaib

Boboboy Kerap Merengek | Kewujudan Alam Ghaib | Selain kerap bebai, Boboboy pun kerap merengek. Bukanla menangis meraung2 tu, tapi lebih kepada merengek. Kalo rengekan tu tak dilayan dia akan start menangis tapi still bukan menangis jenis meraung2 tu la kan2. Cumanya jadi macam dalam citer hindustan tu haaaaaa. Lari ujung ke ujung, keluor masuk bilik, sorok belakang sofa sambil dok merengek2 & menangis2.

Time tu memang kena pujuk, pegi dekat dia & dukung. Sedih oohoooiiii tengok dia merengek2 cenggitu. Baru abeh pujuk, dah tenang, tak sampai sekejap merengek pulak lagi. Haaaaa, macam kes bebai tu haaaaaa. Kira macam dok gilior2 la kejap bebai, kejap merengek. 

Boboboy Hilang Selera Makan | Kewujudan Alam Ghaib

Hilang Selera Makan | Kewujudan Alam Ghaib | Memang start dari Boboboy mula nak demam tu selera makan dia dah mula kurang. Bukanla tak mahu makan langsung, cuma kurang gitew. Even susu pun iols dah tak bagi, ater sebabnya kalo minum susu confirm akan muntah. So doktor memang suruh stop dulu susu. 

Elok dah lepas demam kebah tu selera Boboboy tetap kurang. Weols memang dok ingat selera Boboboy takdak sebab mulut tawar, baru baek demam kan3. Susu still tak boleh minum sebab still dok muntah. Mungkin sebab masih ada batuk & kahak. So, berat badan Boboboy memang susut. Walopun takderla sampai kurus kering, tapi memang perasan la susut. 

Perut muncit dah kempis, pipi dah hilang bam2, paha, lengan & betis dah tak montoks. Sob3. Iols memang dok buat resipi macam2 la nak bagi Boboboy makan. Tapi tu la selera dia tak sama macam dulu. Kalo dia makan lebih sket ja mesti dia akan termuntah balik. So memang kena makan sikit2, tapi lebihkan kekerapan makan jer la.


Tidur Malam Terganggu | Kewujudan Alam Ghaib

Tidur Malam Terganggu | Kewujudan Alam Ghaib | Part tido malam ni, memang masa Boboboy demam tu dah mula dah tido malam kerap bebai. Haaaaaa, nampak tak tido pun dok bebai lagi hokeyh.

Mata pejam tapi dok merampuih (lambung & hempas badan atas tilam) & bebai2. Dekat 2-3 kali la jugak tiap2 malam. Memula tu memang weols ingat Boboboy geram sebab tekak dia tak selesa sebab kahak & batuk tu haaaa. So memang dok pujuk2, peluk2 & dodoi bagi lena balik.

Tambah lagi, masa lena tu Boboboy keluarkan bunyi macam mendayu2 tuuuuuu. Memang kekadang tu kalo penat sangat waktu siang (main terlebeh), memang Boboboy akan keluarkan bunyi macam merintih kepenatan time tido. Tapi kali ni bunyi yang Boboboy buat tu laen sangat. nak terang iols tak gheti. Tapi bunyi ni mandayu2, panjang dah nyaring (tak tau nak boh terms apa :P). Iols dok peluk2 & urut2 Boboboy, still dok berbunyi jugak. Dah lama sikit baru senyap. 

Bisanya bunyi ni Boboboy buat lepas dia bebai dalam tido tu haaaa tau3. Makin lama makin kerap. Tangan iols ni memang sepanjang malam tak lepas dok pegang tangan atau dok peluk Boboboy tau3.

Lagi satu kes, Hubby yang tersedar. Hubby kejut iols, dia tanya iols ada dengar tak Boboboy dok mengekek gelak. Time tu iols memang dok mamai, aternya sebelum tu baru dok berjaga pujuk2 & dodoi Boboboy lena balik sebab dekat 3-4 kali bebai & berbunyi2 tu la. So, esok pagi tu masa weols anak beranak bangun tido baru Hubby cerita. Dia kata dia terjaga sebab dengar Boboboy dok mengekek gelak. Dekat tiga kali tau3. Gelak sakan, & lain macam, seolah2 time tu Boboboy tengah kena acan atau tengah dok maen. Hubby tanya la dekat iols sama ada masa time siang tu Boboboy ada sakan bermain ka. Iols cakap la, mana ada. Memang masa time siang sebelum tu, sehari suntuk Boboboy dok meragam, bebai2 & merengek2. Mana ada dok seronok main ke apa ka.

Tidur Waktu Asar | Kewujudan Alam Ghaib

Tidur Waktu Asar | Kewujudan Alam Ghaib | Dari masa demam memang Boboboy kerap lena. Yer la makan ubat, mesti la lena kan3. Bagi badan rehat baru cepat sehat.

Tapinya elok lepas baek tu, my Mak ada bagitau Boboboy kerap terlena time Asar. Iols ada cakap jangan bagi Boboboy lena time Asar. Kan tak elok. My Mak cakap memang tak bagi mulanya, sebab memang dalam tengahari Boboboy akan lena sekejap dalam pukul 1.30-3.00pm cenggitu. Tapi elok nak dekat Asar Boboboy mula mengantuk balik, & macam bebai2. So memang akan terlena jugak la time tu. Lagipun my Mak pun tak sehat masa tu, so kerap dok terlena sama. Elok time iols balik, dalam pukul 6.30pm tu baru Boboboy jaga. 

Lepas tu, masa cuti Raya Haji, baru iols dengan Hubby perasan yang Boboboy suka lena lama waktu siang. Masa 1st day raya tu, Boboboy makan banyak lemang. So weols dok ingat sebab makan lemang banyak so Boboboy over sleepy la kan3. So weols dah tak bagi la Boboboy makan lemang.

Tapi on the 2nd day cuti raya tu pun sama jugak. Uols bayangkan, weols tido berjemaah dari sebelum pukul 2.00pm, tapi sampai dekat 6.30pm Boboboy dok tak mau bangun2 tau3. Dalam tido tu pun dia dok bebai2 & buat bunyi2 macam masa dia lena malam tau3. Weols saja dok sembang2 & pasang tv kuat2, saja nak bagi Boboboy terjaga, tapi tak jaga pun hokeyh. Kalo tak kaaaaa, bunyi sikit ja pun Boboboy confirm terjaga tau3. Bila dia bangun tido tu mula la dia bad mood & bebai2.


Air Penawar a.k.a Lembut Hati | Kewujudan Alam Ghaib

Air Penawar a.k.a Lembut Hati | Kewujudan Alam Ghaib | Lepas dah dekat seminggu Boboboy berperangai 'pelik' tu, my Mak & Hubby kata nak bawak Boboboy cari 'Air' nak bagi Boboboy 'lembut' sikit. Kami dok ingat Boboboy ni macam 'keras hati' & 'baran'. Risau jugak bawak perangai tu sampai besor kan3. So masa kecik ni baek cari 'air penawar' la kan3. Lagi satu memang nak ambil air limau untuk mandikan Boboboy. Weols dok ingat badan Boboboy lemah sebab demam haritu, tu yang dok meracan masa tido malam tu. So, elok mandi air limau bagi badan segar & kuat balik gitew.

Dah panjang la pulop entry ni haaaaaa. Meroyan nak berceritera la gamaknya iols ni kan3 :P. Kita stop dulu la yer sayam2 semua. Ceritera seterusnya nanti iols sambung dalam NEXT ENTRY yer.


Psssttt : UPDATE perkembangan ADIK IZZ, Alhamdulillah sudah ada perkembangan POSITIF, walaupun hanya sedikit, tapi besar maknanya. Mari kita sama terus berDOA untuk kesembuhan adik Izz. Moga adik Izz sentiasa dalam rahmat & lindungan Allah, AMIN

~~~ To Be Continued ~~~
17

Tuesday, October 6, 2015

PRAY For Izzsyraq Azraq | Short Bowel Syndrome

PRAY For Izzsyraq Azraq | Short Bowel Syndrome



PRAY For Izzsyraq Azraq | Short Bowel Syndrome | Assalammualaikum & selamat petang uols. Allahuakhbar, dari pagi tadi memang tak tenang ja rasa hati ni. Berdebar2, sebu & sedih. Iols masih lagi agak 'shaking' sewaktu menyiapkan entry ini. Sekejap2 iols pasti akan bukak blog papa izz dan page fb PRAY for Izzsyraq Azraq.

Di usia yang masih tak tahu apa2 (7bulan), adik Izz disahkan menghidap Short Bowel Syndrome. Hospital menjadi rumah untuk adik Izz. Pelbagai siri pembedahan dilakukan dalam usaha mengatasi masalah kesihatan adik Izz. Sungguh kuat mama & papa Izz. Iols yang melihat dari kejauhan pun menitis air mata setiap kali membaca kisah adik Izz, apatah lagi mama & papa Izz yang harus berhadapan dengan situasi itu.

Allahuakhbar besar sunggu ujian Allah buat anak syurga ini
Adik Izzsyraq Azraq
Sungguh manis nama, semanis wajahnya

Sebenarnya iols masih lagi terkejut dengan berita perkembangan terkini adik Izz, tapi itulah hakikatnya. Masih terbayang kegembiraan sekeluarga menyambut kepulangan adik Izz ke rumah setelah sekian lama berkampung di hospital. Tapi, Allah Maha Mengetahui, sekali lagi keluarga ini di uji. 

Berikutan dari masalah bengkak pada dada adik Izz, akhirnya siri pembedahan ke 17, terpaksa dilakukan jugak. Tubuh sekecil itu, Allahuakhbar. Tak terkata, tak terbayang. Apa yang dilalui, apa yang ditanggung, apa yang dirasai adik Izz. Moga Allah meringankan kesakitan adik Izz.

Wajah adik Izz yang semakin hilang 'bam2'
Allahuakhbar

Renungan mata yang pasti meruntun jiwa

Keadaan adik Izz selepas keluar dari bilik bedah

Adik Izz mengalami demam

Adik Izz di ICU berikutan demam yang tinggi, tekanan darah yang rendah & terdapat jangkitan bakteria dalam darah
Allah.......Allah.......Allah

Psssttt : Semua gambar adik Izz adalah ehsan dari fb PRAY for Izzsyraq Azraq

TUJUAN entry iols ni sebenarnya iols ingin meMOHON untuk kita bersama2 berDOA untuk kesejahteraan & kesihatan adik Izz. Moga adik Izz terus kuat untuk terus berjuang bersama2 dengan papa & mama Izz. Moga Allah meringankan segala kesakitan & mengurniakan kesembuhan kepada adik Izz. AMIN. Moga segalanya baik2 sahaja. Hanya doa yang mampu dikirimkan dari jauh. 

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang adik Izz, uols semua boleh ke blog papa Izz a.k.a EKJOZBULUH. Sila la like page FB a.k.a PRAY For Izzsyraq Azraq - Short Bowel Syndrome, untuk mengetahui update terkini adik Izz.

Untuk mereka yang sudi untuk menghulurkan bantuan kewangan juga boleh bank-in ke akaun mama & papa izz :

CIMB 
700784778
(papa Izz a.k.a Mohd. Khizrul)

MAYBANK
164829050030
(mama Izz a.k.a Nor Safarina Eliasod)



~~~ The End ~~~
14

Instagram