Monday, September 28, 2015

Off Blogging | Taking A Break

Off Blogging | Taking A Break

Off Blogging | Taking A Break | Assalammualaikum & selamat tengah hari uols. Just nak inform uols yang iols akan TAKE A BREAK from ALL SOCIAL MEDIA untuk seketika. Tak sure lagi sampai bila. Tapi iols akan tetap UPDATE tentang GA aryshafayyadh blogspot (jangan risau). Cuma iols tak akan up entry dalam blog gitew.

Ada BANYAK benda perlu iols utamakan & selesaikan. Doakan yang baik2 sahaja untuk iols sefamilia yer.


Gambar ehsan Google



~~~ The End ~~~
14

Pemenang GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com

Pemenang GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com

Pemenang GA 1st Year Blog Anniversary | aryshafayyadh.blogspot.com | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Maafkan iols di atas segala keLAMBATan pengumuman pemenang GA 1st Year Blog Anniversary ni naaaaaa sayam2 semua. 

Tanpa melengahkan masa, dengan ini, iols umumkan senarai pemenag berserta hadiah yang dimenangi. So diharap semua pemenang sila tinggalkan komen berserta NO. PENYERTAAN (Sila rujuk SENARAI di SINI),  NAMA PENUH, ALAMAT & NO. TELEFON untuk tujuan pengeposan hadiah uols2 naaaaa (segala maklumat tidak akan dipublishe hokeyh). 

Iols akan bagi tempoh sehingga JUMAAT, 2.10.2015, 12.00 tengahhari. Jika para pemenang GAGAL maka hadiah tersebut dikira HANGUS. So harap dapat makluman SEGERA dari pihak para pemenang hokeyh :)

1. aryshafayyadh aroma (2nos~man&woman) x 3pemenang


2. Monopod x 1pemenang


3. Tote bag x 1pemenang


4. Top Up RM10.00 x 3pemenang 


5. Starter Kit vitC Shaklee x 1pemenang


6. Top Up RM5.00 x 1pemenang


7. Tudung AdiJuma x 1pemenang


8. Key Chain x 5pemenang


9. RM10.00 x 3pemenang


10. Tudung x 1pemenang


11. Shawl x 1pemenang


12. Chopstick From Japan x 2pemenang


13. Key Chain from Taiwan x 3pemenang

14. Hadiah Misteri x 4pemenang






~~~ The End ~~~
19

Sunday, September 27, 2015

Resipi Sayur Campur | Resipi D'Dapor

Resipi Sayur Campur | Resipi D'Dapor

Resipi Sayur Campur | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Ada tetamu masih nak bertandang untuk Hari Raya Aidiladha hari ni kaaaaaaaa??????? Segala kueh ghayer, rendang, ketupat, nasi impit dah habis????? Haaaaaa, apa kaat jamu ja tetamu tu nasi. Kan mudah gitew kan3.

Dah alang2 nak jamu nasi tu, meh iols share dengan uols satu lagi Resipi D'Dapor iols yang mudah & ringkas. Uols maen rejam sambil tutup mata pun boleh hokeyh :).

Sayur Campur

Bahan-bahan | Resipi Sayur Campur 

Bahan-bahan | Resipi Sayur Campur | Dah kata ni resipi smudah & ringkas2 kan3, aternya bahan2 mestila sikit sajork kan3 :). Sila rujuk gambor di bawah naaaaaaa.

Sos tiram, campbell sup cendawan, planta, pasti sedap knorr, bawang putih (dipotong halus), isi ayam (diposting kecil), sayur jagung muda & kobis

Cara Memasak | Resipi Sayur Campur

Cara Memasak | Resipi Sayur Campur | Untuk cara2 memasak sayur campur ni, jom layan gambor berceritera di bawah ini naaaa sayam2 semua :)

 Panaskan/cairkan planta

 Masukkan bawang putih

 Tumis bawang putih hingga kuning keemasan/garing macam gambor diataeh naaaa

 Masukkan isi ayam & teruskan menggoreng sebentar

 Masukkan pasti sedap knorr

 Masukkan pula soup cendawan campbell & sedikit air

 Teruskan tumis bahan2 sebentar (kira2 sehingga segala perasa & bahan sebati gitew)

 Masukkan kesemua sayur2

 Terus kacau sebati adunan dan masak diatas api dalam 4-5 minit
Boleh terus dihidang sayur campur mudah & ringkas ini :)



~~~ The End ~~~
8

Saturday, September 26, 2015

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Iols nak share dah lama dah resipi ni haaaaaaaa, tapi asyik tertangguh ja kojernya he3. So kali ni tanpa membuang masa meh iols lelaju ceritera tentang my Resipi D'Dapor a.k.a Potato Fritter / Cucur Kentang.

Potato fritters a.k.a cucur kentang

Bahan-bahan | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Bahan-bahan | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Bahan-bahan yang diperlukan memang la sangat simple hoooiiiiii. Sila rujuk gambor di bawah naaaaaaaaa.

Ubi kentang yang di potong menjalur2 halus (macam dalam gambor tu haaaaa), daun bawang & daun sup yang diracik halus, tepung gamdun, sedikit serbuk kunyi sebagai pewarna & secubit garam sebagai perasa gitew :)

Cara Memasak | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Cara Memasak | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang |  Kalo dah bahan2 pun simple, aternya sah2 la cara memasaknya pun mudah jugaks kan3. Maen campak2, gaul2, terus goreng gitew. Apapun iols tetap nak menunjukkan cara memasak bergambor buat sayam2 semua. Baru "terang lagi bersuluh" yer dop he3 :P.


Campurkan ksemua bahan (tepung gandum, serbuk kunyit, ubi kentang & daun bawang\sup)
Masukkan air sedikit demi sedikit

 Gaul sebati adunan sehingga macam gambor di atas ni haaaaa

Psssttt : Sila masukkan air sedikit demi sedikit hokeyh. Ini untuk pastikan adunan tu idakler terlalu cayor atauupun terlalu likat gitew.

 Panaskan minyak

Psssttt : Sila pastikan minyak cukup banayk untuk menenggelamkan adunan hokeyh (barula cucur tu tak serap minyak banyak & masak sekata/cepat gitew

Seterusnya sudah boleh menggoreng
Bila cucur dah berwarna agak kekuningan atau garing, sila la angkat & toskan minyak di atas tisu

Boboboy Peberet Snek | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Boboboy Peberet Snek | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Dah nama pun hantu kentang, so masakla apa jenis makana pun memang Bobobou pulun tak hengga he3 :P.

 Boboboy menikmati potato fritters



~~~ The End ~~~
10

Friday, September 25, 2015

Ogos Top Komentar | aryshafayyadh.blogspot.my

Ogos Top Komentar | aryshafayyadh.blogspot.my



Ogos Top Komentar | aryshafayyadh.blogspot.my | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Masih berCUTI kan3. Samala kita :). Pssttt, ini auto publish punya entry hokeyh he3. So jom layan carta top komentar ogos bagi aryshafayyadh.blogspot.my

Terima kasih sayam2 iols semua



~~~ The End ~~~
6

Thursday, September 24, 2015

Selamat Hari Raya Aidil Adha | Raya Korban 2015

Selamat Hari Raya Aidil Adha | Raya Korban 2015



Selamat Hari Raya Aidil Adha | Raya Korban 2015 | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Alhamdulillah kita semua diberikan kesempatan untuk meraikan Hari Raya Aidil Adha 2015. Macam mana plan ghayer uols untuk tahun ni???? Mesti meriah kan3. 

Well, untuk iols sefamilia, sederhana jer gitew. Setakat ini takderla PLAN nak ghayer sakan sangat. Cuma akan solat raya di Masjid Negeri Pulau Pinang. Kemudian insyaAllah akan terus ke rumah mak sedara iols dekat Batu Maung. Lepas tu weols sefamilia just akan tunggu my sis mai Penang ja gitew. Kalini iols tak balik kampung iols a.k.a Tepen. Sebabnya memang takdak sapa dah kat Tepen (Opah & mak sedara iols dah meninggal). My mak kata nanti bulan oktober nak balik Tepen untuk kenduri sedara so boleh balik ziarah kubur sekali masa tu.

Tentang JUADAH hari ghayer pun dok tak finalise lagi ni haaaaaa. Rasanya nak ubah sket menu, yer la ater memang kalo ghayer jer menu weols mesti nasi impit & rendang ayam. Kalini ghasernya nak buat nasi tomato laaa. Haaaa, sebabnya Hubby iols ni tak berapa sangat dengan nasi impit. Makan tu makan la kan3, tapi dia tak puas gitew. Dah kalo orang Penang ni kan3, juadah wajib pagi ghayer adalah nasi minyak ka, nasi tomato ka, nasi beriani ka gitew tau3.

Dekat apartment iols ni ada jugak buat acara korban. Cumanya tak sure berapa ekor yang tumbang. Khemah pakat dok naek dah. Ni tahun kedua acara korban di buat di apartment iols ni tau3. Alhamdulillah :).

Psstttt, uols ada yang buat OPEN HOUSE kaaaaa??? He3, nak terjah boleh??? :P. Ok la, panjang pulak iols membebel yer. Akhir kata dari iols sefamilia...........................
v
v
v
v
v
v
Gambar ehsan google
SeLaMaT HaRi RaYa AiDiL AdHa
MaAf ZaHiR & BaTiN



~~~ The End ~~~
2

Wednesday, September 23, 2015

Bruschetta | Snek Mudah Tapi Kenyang

Bruschetta | Snek Mudah Tapi Kenyang

Bruschetta before baked
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 Bruschetta after baked
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Zoom in Bruschetta



~~~ The End ~~~
5

Mamee Monster | Wordless Wednesday #51/2015

Mamee Monster | Wordless Wednesday #51/2015


The Mamee Monster
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
The Magic Dinosaur



~~~ The End ~~~
4

Tuesday, September 22, 2015

Maafkan Saya | KeBZ-an Melanda Semula

Maafkan Saya | KeBZ-an Melanda Semula

Maafkan Saya | KeBZ-an Melanda Semula | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Alaaaaahaaaaiiiii, BZ la pulop minggu ni. Dengan Boboboy tak berapa nak betui2 SIHAT lagi, dengan iols yang ter-tak SIHAT pulop, dengan tetiba BZ dengan kojer bertingkek2 yang nak kena perabeh sebelum cuti GHAYER HAJI

Iols HUTANG nak umum PEMENANG GA aryshafayyadh blogspot. Iols HUTANG entry bertingkek2. Iols HUTANG balas komen uols bertingkek2. Huawawawawaaaaa..... AMPUNKAN iols naaaaaaaaa..... Nanti bila dah reda BZ ni iols janji akan SETEL HUTANG itu semua naaaaa.... Sila benarkan iols "pelan2 kayuh gitew". Jangan MARAH hokeyh :).

Gambor ehsan google 



~~~ The End ~~~
5

Sunday, September 20, 2015

Nasi Kandar Bintang, Air Hitam | Makan BEST di Pulau Pinang

Nasi Kandar Bintang, Air Hitam | Makan BEST di Pulau Pinang

Nasi Kandar Bintang, Air Hitam | Makan BEST di Pulau Pinang | Assalammualaikum & pagi uols. Oooohoooiiii, belom habis lagi tau kerasukan MAKAN nasi kandar iols ni haaaaaa :P. Sebagai penutup, kali ni iols share last pit stop (setakat ni la yer) JJCM nasi kandar Penang a.k.a Nasi Kandar Bintang, di Air Hitam. Jom layan ceritera uols.


Gambor view depan Kedai Nasi Kandar Bintang, Air Hitam
(Ehsan dari my.openrice.com)
Aternya kan dah kabor iols time tu tengah KEBULUR so memang LOPA nak snap gambar kedai :P

Psssttt : Ni gambor lama sebenornya, sekarang dah laen & still under renovation dalam kedai tau3

Menu Pilihan | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam

Menu Pilihan | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam | Sebenornya weols anak beranak pekena Nasi Kandar Bintang ni, masa RAYA ke 3 hokeyh. Aternya mangkit awai2 kenkonon nak pi pekena nasi kandar Kg. Melayu, tup3 TUTUP. Pastu tala pi nasi kandar apa entah iols dah lopa :). Rasanya ramai orang sangat, so Hubby takmo. Pehtu, tala pulop pi Nasi Kandar Ali Amier Jelutong, dah HABIS

Berpusin2 weols anak beranak merempit dok cari nak bekpes nasi kandaq tau3. Memang time tu tengah dok mengidam sangat2 nak makan nasi kandaq, aternya baru balik Cotik2 Ghayer (Terengganu-Pahang-KL) kan3 :P. Last2 Hubby ajak pi terjah port dia selalu lunch masa koje. Iols dah sedeh2 tau3, sebab takuit kempunan nak bekpes nasi kandaq :P. Tu yang Hubby bawak pi Nasi Kandar Bintang. Ramai jugak orang time tu, tapi Hubby sedia masuk demi wifey yang dah mola nak mencorot muka akibat kelaparan nasi kandaq :P. Jom layam gambor :)


Menu pilihan wifey di Nasi Kandar Bintang, Air Hitam
RINGKAS tapi LICIN iols bedal :P
Kuah MABELES & ayam tu SUPERB hokeyh
Bila mai kedai ni, memang uols akan BAU ayam goreng dia tu
oooohooiiiiii MEWANGI sungguh laaaaa

Bila pekena nasi kandaq, sah3 la kena gu a.k.a klik dengan teh tarik ais
Terus MELETOPS jadinya 

Boboboy Penang Mai Hokeyh | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam

Boboboy Penang Mai Hokeyh | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam  | Like Ibu like Boboboy gitew. My Boboboy ni pun kira aci bedal ja apa yang SEDAP. Masakan mamak ka, chinese ka, malay ka, western ka, semua aci NGAP asai SEDAP gitew. Kalo gi nasi kandaq sah2 la menu si Boboboy simple tapi slurp sampai licin gitew..................................................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Haaaaaa..... Nampaaaaakkk daaakkk????
Boboboy pulun tak hengga nasi kandaq lauk ayam goreng & telur mata kerbau

Personal Rating | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam

Personal Rating | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam | Walopun TAK la PEMES kedai Nasi Kandar Bintang ni, TAPI memang tidak dapat dinafikan lagi keSEDAPan nasi kandaq ni tau3. Serius lebih SEDAP berbanding hat pemes amos tu tau3. ORIGINAL gitew. 

Lagi satu, masa iols dok makan tu kan3, iols ada dengar satu group mami & mamu yang bawak sedara mara depa dari KL (berdasarkan dialek cakap deme la kan3), kat sini FEMES dia punya TOSAI. Haaaaaaa, dok aim nak try pulop nanti :). So secara TOTAL iols kasi rating 4.7/5 untuk Nasi Kandar Bintang, Air Hitam.

Lokasi | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam

Lokasi | Nasi Kandar Bintang, Air Hitam  | Meh iols share info lokasi Nasi Kandar Bintang dengan sayam2 semua :)



Alamat : Restoran Nasi Kandar Bintang
38 P-O,Jalan Air Hitam,
Kampung Pisang, 11500, Ayer Itam,
Pulau Pinang
No. Tel : 04-826 8739



~~~ The End ~~~
4

Saturday, September 19, 2015

Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Makan BEST di Pulau Pinang

Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Makan BEST di Pulau Pinang

Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Makan BEST di Pulau Pinang | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Weewiiiittt, jom teruskan entry dengan tingkek ke dua, kerasukan nasi kandar Penang untuk hari ni he3. Tapi kali ni iols nak ceritera tentang nasi dalcha pulop hokeyh. 


Untuk makluman uols selain nasi kandar a.k.a nasi putih, Penang pun PEMES dengan nasi dalcha & nasi beriyani. So sama seperti nasi kandar, restoran yang menyediakan nasi dalcha & nasi beriani ni pun bersepah2 dalam Penang ni yer :).

Sebagai permulaan, jom layan ceritera iols tentang Nasi Dalcha Kassim Mustafa. Sebenornya restoran ni ada banyak branch hokeyh. Tapi dia punya original a.k.a HQ adalah dekat Georgetown yer sayam2 semua.

Restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Penang ORI | Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Penang ORI | Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Iols mula makan nasi dalcha dekat Kassim Mustafa ni masa study USM. Kiranya dalam tahun 2000 gitew. Memang jadi port PEBERET la time tu. Tapi lepas "KES" terkena kat Kassim, iols dah BLACKLIST sekejap makan kat sini tau3.

Apa pun bukan tempoh yang mudah yer masa blacklist Kassim tu. Ooohooiiii, petuanya jangan jangan bagi mata ternampak atau terbau nasi & lauk pauk dia tau3. Kalo idak kaaaaaaaaaa, memang tak jadi la blacklist itu he3. Sebab tu ada sesetengah orang panggil nasi dalcha Kassim Mustafa ni "nasi ganja". Aternya sekali pekena pasti nak lagi gitew.

Kaunter makanan Restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Kaunter roti nan, ayam tandoori, roti canai di Restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Tema warna rasmi restoran ini adalah hijau kuning naaaaaaa :)

Menu | Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Menu | Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Dah namanya restoran nasi dalcha, dah tentu2 la menu utama dia nasi dalcha kan3 :P. Tapi kat sini ada jugak nasi putih & nasi beriyani naaaaa. Lauk pauk memang meriah & pelbagai la yer. Jom layan gambor berceritera uols .

Bertingkek2 lauk pauk di Restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa

The Nasi Dalcha di Kassim Mustafa

Semua kuah2an di restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa
Tapi yang paling WIN
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Masak hitam daging

Kari burung puyuh

Pssttt : Sebenornya kari ayam kampung dia pun superb tau3. Lagi satu yang MUST TRY adalah dia punya ayam tandoori (roti naan) yer sayam2 semua :)

Personal Rating | Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Personal Rating | Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Tidak dapat dinafikan lagi keSEDAPan nasi dalcha di Kassim Mustafa ini. Cumanya iols kabor sesiap la, terutama bagi orang luar Penang, kena la lebih berHATI2 bila makan di sini. Kan ker kat atas tadi iols ada bagitau tentang "KES" yang menyebabkan iols blacklist Kassim kan3. Haaaaa, meh iols ceritera sebagai langkah berjaga2 uols sama naaaa.

Topik dia adalah HARGA. Yer uols kena berhati2 tentang harga makanan bila uols makan disini. Bagi makanan yang sudah ada harga tetap (roti naan/ayam tandoori) tak perlu risau. Yang iols maksudkan ialah lauk pauk itu yer sayam2 semua. 

Kadang2 deme suka "GORENG" harga makanan tu, terutama bila time festive seasons yer. Semangkuk kecil (4-5kali sudu dah abes) gulai perut ayam atau seketul ayam kampung regenya boleh jadik sampai RM12.00-15.00. Sedangkan harga sebenar hanya dalam range RM6.00-8.00 saja. Haaaaa, iols terkena "KES GORENG" ini tu yang terus blacklist Kassim tu. Tersentuh hati iols tau3 kena "GORENG". Ater iols orang Penang, membara la kan3 :P.

Kiranya dekat 3tahun la jugak weols blacklist tu tau3. Iols sefamilia mula start makan balik dekat Kassim dalam tahun ni yer sayam2 semua.Ater bila dah lama, hati iols dah sejuk yer dop he3 :). Tapi setakat ni sejarah di goreng belum berulang gitew :P. So secara TOTAL iols kasi rating 4.3/5 untuk Nasi Dalcha Kassim Mustafa.

Lokasi | Nasi Dalcha Kassim Mustafa

Lokasi | Nasi Dalcha Kassim Mustafa | Meh iols share info lokasi Nasi Dalcha Kassim Mustafa dengan sayam2 semua :)



Restoran Nasi Dalcha Kassim Mustafa
Lebuh Chulia,
10200, Pulau Pinang




~~~ The End ~~~
5

Instagram