Friday, February 27, 2015

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Hoyeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaa....
FINALly FINAL entry untuk Familia Outing CNY :)
Terus zasssss ke TINGKEK ke ENAM a.k.a terAKHIR gitew dalam senarai INI
Lepaih ja dari sesi DI SINI, naek keta ja si Fayyadh bantai lena
So weols just lepak2 dalam keta
Iols park kat pantai Gurney
Fayyadh lena, Ibu & Opah gosip2 gitew
Lepaih settle maghrib baru weols gerak pi FOOD COURT Tg. Bungah
Kat sini ada 2 BAHAGIAN hokeyh
Satu HALAL section, satu lagik Chinese stall section
Sah2 la uols kena pi blah HALAL tu yer :P
Lagi satu bab PARKING memang susah yer uols
Terutama 7.30-9.00pm gitew
PENUH hokeyh
Uols kena TUNGGU la yer sampai ada keta yang kluor he3
Kekadang tu dekat 5-6 kali iols pusin pun dok takdak parking
Hubby iols cukup TAK SUKA mai sini he3
Ater Hubby kan rimas kalo bab2 susah2 reramai2 ni kan3
TAPI kekadang iols dah teringin sangat kena mai jugaks la kan3 
Uols tau ka LOKASI food court ni????
Iols TAK TAU alamat dia he3
So iols gunakan khidmat Google gitew :)


Ihsan dari carian Google :)
Medan Selera Mutiara
Jalan Sungai Kelian
11200, Tg. Bungah
Penang

RUDY CHAR KOEY TEOW
WAJIB coba kalo mai hokeyh
Dedolu hat Auntie baju hitam tu yang tukang gorengnya & iols ghaser Rudy tu nama dia kot (tak pernah tanya he3). Auntie tu Chinese Muslim hokeyh. Sorry iols tak dapat tangkap gambor Auntie tu dari depan. Dah try tapi tiap kali nak snap Auntie tu akan kalih :P. Iols mola makan sini dari tahun 2001 cenggitu (dah 14tahun la kan3). Auntie tu ja yang goreng sengsorang tau3. Kalini pi baru ada pengganti tukang goreng. Kalo idak kaaaaaaaaaa, memang kesian gak tengok Auntie tu dok menggoreng tau3. Memang takkan benti selagi koey teow deme dok ada tau3. Dia benti bila memang SOLD OUT.

Nindiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa itu CKT
Hat ni bukan macam Penang CKT yang lain hokeyh
Hat yang jenis berkuah tu tau3
Hat ni version CHINESE STYLE
Kering & oily gitew
RM 5.00 (biasa)
Dedolu rege dia just RM 3.50 hokeyh
Taste : SUPERBlicious. Walopun iols ghaser hat auntie goreng is better TAPI hat ni pun sangat sesuai dengan tekak iols tau3. Bila mola makan tak leh nak stop. Haaaaaaaaaaaaa, uols kena makan dengan CILI JERUK dia hokeyh. CKT tanpa cili jeruk tak KICK la kan3 :)

Hat ni LAMB CHOP
Dari gerai PAK NAN WESTERN FOOD
RM10.00 - 12.00 (Iols dah lopa he3)
Dedolu rege dia just RM 8.00 sajork tau3
Taste : OK la jugak & portion foods memang banyak (3ketui lamb, garlic bread, coleslaw, fries & vegies). TAPI seriously ghaser dia dah TAK SAMA macam dolu. SEBABnya sekarang ni memang bukan Pak Nan yang dok masak. Dapor tu penuh dengan pekerja INDON. Dari yang amek order, yang antor order, yang tukang grill, yang tukang goreng, yang tukang serve plate....semua INDON hokeyh. Dekat 7-8orang. Dedolu ada staff Melayu 3-4 orang (mungkin anak2 atau sedara mara kot, ater muka macam sama he3) & Pak Nan akan mai jugak kejap2 untuk masak & jengok gerai. TAPI sekarang bayang dia pun iols tak nampak (masa time iols pi tu la kan3). Iols tak tau apa yang jadi. TAPI iols memang TAK BEKENAN air tangan INDON. Bunyi macam KEJAM jer kan3. TAPI foods KITA, nak air tangan ORANG kita jugaks kekdahnya tau3. Walopun ghaser lamb chop sedap la jugak, TAPI daging dia masih ada bau hanyir kambing yang kuat. Even gravy dia macam tawar sikit. Garlic bread tu pun deme sapu garlic butter ciput sangat hokeyh. Memang TAK SAMA dah macam dolu. Dedolu memang akan REKEMEN gerai ni, TAPI sekarang iols dah TAK BERANI hokeyh.

Hat ni pulop nasi lemak
My mom yang beli
Iols tak tau dari gerai mana he3
Taste : OK la jugak :)

Environment : LUAS & OPEN AIR concept. 
Servive : CEPAT. Elok2 duduk ja memang akan ada orang amek order. Kalo uols orang baru (kira 1st timer gitew), sila la pi melawat satu2 gerai sendiri dolu naaaaaaaaaa. Pi tengok foods apa yang uols berkenan & terus order. Takut kang kalo duduk teruih, hat yang mai tanya order tu dari kedai sate uols pi order sate pulop, sedangkan uols nak makan char koey teow. PAHAM dak????he3 TAPI kekadang tu yang mai amek order tu orang dari gerai ayor. So sama konsep jugak yer. Sebab ada 2-3 gerai ayor/ABC segala ni haaaaaaaa. So better sebelum duduk pi order sesiap direct kat gerai deme naaaaaaaaa.
Foods : SEDAP. Yang iols boleh REKEMEN is RUDY CKT & RIZAL NASI AYAM. Ada jugaks yang kata sate & tomyam situ sedap. TAPI iols TAK PERNAH try hokeyh. Sebabnya kalo mai sini memang iols akan order western, nasi ayam & CKT sajork he3.
Drinks : SEDAP. Fruit juices hat gerai paling ujung menghala ke Chinese section memang sedap (satu baris dengan Rudy CKT). Dia punya air mata kucing pun best tau3. TAPI stall cina la :)
Price : Memang MURAH & mampu makan gitew :)
Overall Rating : 4/5



~~~ The End ~~~
12

Thursday, February 26, 2015

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Hokeyh sekarang sudah sampai tingkek ke LIMA
Lepaih sajork makan2 kat SINI
Weols 3 beranak teruih tala pi TAMAN PERBANDARAN PULAU PINANG a.k.a TAMAN BELIA
MOTIPnya adalah...................................................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Melayan si Fayyadh beRENDAM sampai LEBAM :P
Weols dok sini dari pukui 2.30pm sampai 6.30pm hokeyh
Dekat 4JAM tau3
Ibu dok pujuk Fayyadh soh STOP ada la dalam 10KALI
TAK JALAN2 :P
Yang LAST tu Iols CEPONG naek jejugak si Fayyadh he3
MeLALAK dekat 5MINIT la jugak baru Fayyadh boleh terima HAKIKAT masa beRENDAM dah TAMAT :P

Fayyadh PLAY water ball dengan Opah

Fayyadh berkuak menerap dalam pool gitew

LAST iols tepek gambor wefie weols 3 beranak :)

Hokeyh meh iols CERITERA serba sket pasai Taman Belia ni naaaaaaaaaaaaa
Cerita ja la yang boleh yer sebab iols LOPA nak snap GAMBOR sekeliling @ kesuluruhan taman ni
Next time iols buat yer sayam2 :)
TAPI kalo orang Penang konpem tau la pasai taman ni kan3 (kalo tak tau pi terjun dalam laut nun :P)
Taman ni kira macam kawasan REKREASI 
Semua orang boleh menikmati kemudahan yang ada dalam ni dengan PERCUMA
Secara keseluruhannya kat sini ada kawasan kolam air (3 bahagian tau, yang weols mandi ni yang nombor 2 punya), taman, kawasan jogging, kawasan/peralatan senaman, taman permainan, kawasan rehat, tandas & cafe (hat ni makan/minum kena BAYOR la kan3 :P)
Hadapan Taman Belia ni ada padang bola & stage
Ada jugak kekadang dibuat senamrobik kat situ tau3
Emmmmm...apa lagi yer??????
Haaaaaaaaaaaaa...PARKING pun FREE naaaaaaaaaa
Taman ni terletak berDEKATan dengan BOTANICAL GARDEN
So tempat ni memang sesuai sangat untuk xtvti hujung minggu
Nak datim ka, nak bawak family mandi pool ka, maen2 ka, excercise ka, bercanda2 di taman ka........... semuaaaaaaaa BOLEH gitew :)



~~~ To Be Continued ~~~
11

Assalammualaikum & Selamat Pagi (Lagi) Uols,

Hokeyh disebabkan semalam iols dah HUTANG entry, so rini iols kasik HUPDATE berTINGKEK2 yer sayam2 semua he3
Kita masih lagi bersiaran dengan Al-Kisah OUTING CNY yang senarainya ada di ENTRY INI
Iols dah SETTLE entry TINGKEK PERTAMATINGKEK KEDUA, & TINGKEK KETIGA kan3
Ketiga2 tingkek ni terCETUS (cecewah3) pada hari JUMAAT a.k.a 20 Feb 2015
So untuk tingkek seterusnya iaitu tingkek KE EMPAT terCETUS (cecewah3 lagik he3) pada hari SABTU 21 Feb. 2015 pulop naaaaaaaaaaaaaaaaa
Haaaaaaaaaaa, hat ni sebenornya UNPLANNED punyer rencana tau3
On that day Hubby ada KONVOI motor pi kenduri geng motor kawen
So tinggai la weols 3 beranak (Ibu, Opah & Fayyadh) sob3
Mangkit jer pepagi tu weols siap2 la nak jenjalan2 kan
Memang TAKKAN dok rumah kalo Hubby takdak (tapi kalo Hubby ada pun tak dok rumah jugaks :P)
Sebenornya time tu takdak plan pa2 pun nak terjah memana
So naek ja keta iols tanya la Boboboy "Abang nak makan apa??"
Boboboy teruih kata "Abang nak makan kek, cemana ni???"
Tergelak iols & my mom
Iols teruih kata" Yerla3, abang nak makan kek ek, Ibu bawak abang makan kek k :)"
Sebenornya iols ada plan nak pi terjah NOODLE STATION sebab dah lama tak makan situ
TAPI disebabkan Boboboy tersayam, teruih TUKOR plan ke SECRET RECIPE pulop :)
Moh layan GAMBOR :)

Seeeeeeeeeeeeeeeeeeee....Fayyadh PULUN tak hengga laaaaaaaaaaaa KEK itu tau3
One slice dia sorang makan
Ibu & Opah dapat cicah sket2 sajork tau kek tu :P
Elok masok ja SR Fayyadh teruih nak pilih kek, dapat ja kek memang PULUN ngap teruih
Ibu punya RALIT nengok Boboboy makan sampai LOPA nak SNAP GAMBOR :P

Ini la kek itu
TURKISH INDULGENCE
RM 10.00
(gambor ehsan my.openrice.com)
Taste : DELECIOUS. Memang sedap sangat tau3. Last layer ada pistachio, jelly, marshmallow. Yang laen ada layer kek cekelat, cream cekelat, cream cheese & top dengan cekelat ganache gitew :)

Lepaih kek, Fayyadh pulun kopok SR pulop he3
Iols pun suka hokeyh itu kopok :P

This is our CHOOSEN MENU

BEEF LASAGNA
RM 16.50
Taste : SUPERB. Macam besala memang pueh ati lasagna SR ni tau3. TAPI iols ghaser macam mozarella cheese tu macam siket pulop he3 :P

MUSHROOM SOUP
RM 7.00
Taste : SUPERBlicious jugaks. Hat ni pun Boboboy PULUN dia sorang sajork tau3 :P

ICE LEMON TEA
RM 5.80
Taste : SO2 sajork. Iols lebih suka hat kat Nandos :P

Environment : SELESA. Standard la kan resto SR ni. TAPI yang branch E-gate ni memang lebih LUAS compared to Bayan Baru branch hokeyh :)
Service : CEPAT, TAPI agak kurang mesra atau kelam kabut. Mungkin sebab masa iols pi tu (day after CNY kan3) memang bertimbun2 order kek yang ada tau3. PENUH dalam & luor fridge. hokeyh.
Foods : SEDAP & pueh ati la kan3
Drinks : SO2 sajork. TAPI iols pernah try ice blended kat sini memang SEDAP :)
Price : PRICEY la jugak kan3. Standard la for SR gitew :)
Overall Rating : 4/5

~~~ To Be Continued ~~~
2

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Semalam iols MC
DEMAM kekdahnya
Si Fayyadh Alhamdulillah tak demam just ada GELEMA sket2 ja
Ni la HASIL berendam kat Taman Perbandaran dekat 4JAM hokeyh he3
Pa pun moh ler kita reramai sambung lek ENRTY iols ritu kat SINI
So dah sampai keTINGKEK ke TIGA dari senarai DI SINI
Macam TITLE ateh tu naaaaaaaaa
Malam lepas Maghrib weols sambung pulops dengan xtvt KAROK dengan family my sepupu dua papat bepusin2 itu jugaks :)
Para Hubby tak ikot, just para IBU2 & ANAK2 sajork :)
Weols pi sat ja pun, amek PAKEJ 1jam=RM15.00 cam aritu jugaks
Sumbat semua dalam satu bilik he3
Ater yang nak nyanyi tu 2-3 orang ja, hat lelain tu buat ramai ja motipnya he3
TAPI memola apek tokey tu soh amek bilik besor sket sebab ramai sangat so takut sempit
Iols lelaju kata takpa3, dewasa ada 4 oorang sajork, hat laen2 tu kids sajork :P
Walopun rege bilik hat besor skte tu CUMA RM18.00/jam TAPI iols tetap takmo he3
Nampak sangat mami ni KULUKUT yer dop he3
Moh layan GAMBOR

Opah & Fayyadh MOLAkan sesi KAROK gitew :P
Makngah tolong pilih lagu sesiap


Sambung pulop Makngah & Opah

Haaaaaaaaaaaaaa....turn Pak Su pulop hokeyh

The kids pun PULUN nak KAROK
Kongsi2 mic. sajork kekdahnya he3

Fayyadh & Syakir berJOGET gitew

Tak cukup ateh kusi sambung lagi dua pupu ni ateh lantai pulop tau3 :P



~~~ To Be Continued ~~~
2

Tuesday, February 24, 2015

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Lepas tingkek PERTAMA tu weols teruih balek rumah
Rehat2, sambung makan lagik & titon2
Petang tu dalam pukui 5.00pm++ weols tiga beranak merempit pulaks reRONDA2
Last2 weols lepaks kat bawah Jambatan Pulau Pinang
Si Fayyadh sambung maen pasior, Ibu & Ayah sambung detim :)
Moh layan GAMBOR

BerKAPAI sambil berPEACE yooooooooo :)

Wefie anak beranak

Our beloved Boboboy :)



~~~ To Be Continued ~~~
14

Instagram