Taiping In Memoirs ~ 2D1N Short Vacay (Day 1)

1:59:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Sepertimana yang iols dah WAR2-kan dalam ENTRY INI

Iols p berCOTIK2 dari 5-6 Dis. 2014 (2H1M)
Asainya iols balek TAIPING sebab kazen TUNANG
Seperti besa la kan3, sambil menyelam iols langgah ayor kekdahnya
MAKA iols pun PLAN la SHORT VACAY sekali he3
Dah laaaaaaaaaaaaamaaaaaaaaaaaaaa sesangat tak berGUMBIRA dan JENJALAN2 kat tepen tau3
Sejak arwah opah & mak long iols meninggal
Dah lebih 5TAHUN tau3
Dedolu time arwah ada, memang slalu balek tepen & jenjalan sana
Dengan mak2 menakan iols, kazen2 iols
Memang meriah tau...RINDU....sob3
Masa iols baru kawen dolu pun, HONEYMOON kat tepen tau he3
So iols tetiba nak feFEELing BALIK la kenangan dedolu tu haaaaaaaa
OUTCOMES dia memang berBALOI2 tau3
Jom iols bawa uols through-out our journey...cecewah3 :P


 Pepagi sebelom bertolak p tepen mestila kena BEKPES dolu yer dop he3
Weols bekpes SUBWAY sajork

 
My Boboboy Fayyadh memang PEBERET TUNA sandwich 

Selesai bekpes dalam pukui 9.00am ++ camtu
Teruih p amek KUEH2 yang iols order untuk kenduri tunang kazen iols tu
Pastu weols p amek pulop ROTI kudapan yang iols order untuk weols sefamilia time cotik2 tepen
Macam2 sangat p order kan3 he3
Lepaih dah settle suma2 tu baru la weols betolak p tepen
Time tu dah pukui 10.30am tau3
Elok sampai tepen dah dekat pukui 12.00noon tau3
Teruih weols tala p.............................................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang a.k.a Port Weld
Time weols p ni masih awai tau3
Baru dekat pukui 12.00noon
TAPI iols FRUST sebab makanan yang ada cuma mee udang
Nasi goreng TAKDA, Mee/Bihun/Koe Teow Goreng TAKDA
ALASAN yang diberi, staff tukang masak tak sampai lagi
Environment : BERSIH & SELESA (kipas cukup, kerusi meja banyak, kawasan lapang/tak crowded, & ada parking bahagian dalam khas untuk pengunjung)
Service : Staff TAK berapa MESRA & agak SLOW untuk ambil order, TAPI penghantaran makanan CEPAT
Foods : Mee Udang SO2 ja rasa dia. Yang buat MELETOP tu CUMA UDANG yang memang FRESH sesangat2. Malangya KUAH TAWAR, TAKDA RASA. Bagi iols tukang masak TAKDA EFFORT langsung dalam memasak kuah tu. Yang ada cuma mee, kobis, daun sup/bawang. Seriously DISSAPPOINTED. Ini kali ke-3 iols makan sini tau. DOLU rasa lain, dah FEMES ni rasa lain :P
Drinks : SO2 jugak
Overall Rating : 3/5

Lepaih dah lapik perut dengan mee udang weols teruih tala p rumah kenuri :)
Majlis tunang mola lepaih sembahyang Jumaat
So weols tulun la sket2 apa yang patut gitew kan3
Majlis kecik2 ja, panggil adik beradik tedekat & jiran2 terdekat sajork
Dalam pukui 3.00pm camtu pihak rombongan meminang sampai


Ni gambor masa MAJLIS perbincangan berlangsung


 Ni la KAZEN iols itu :)
Yang sarungkan cincin tu bakal mak mertua dia hokeyh :)

Ni kazen iols dengan TUNANGnya


Fayyadh & my mom dengan anak menakan dia a.k.a kazen iols


Lepaih MAJLIS selesai, weols teruih check in HOTEL
Masatu dalam pukui 6.00pm
 
SENTOSA VILLA
Special review nanti iols buat seperate entry hokeyh :)

Weols rehat2, lepak2, landing2, mandi2
Lepas Maghrib baru keluor nak p makan la kan3
Weols p makan skali my TOK WAN a.k.a ayah my mom
Tokwan iols dok GANU, dia balek tepen sebab nak nengok cucu tunang la kan3
My tok wan tido umah my mak sedara
So iols ajak la skali tok wan dinner sesama :)
Weols DINNER kat MEDAN SELERA TAIPING (Blakang BOMBA)


View sekitar Medan Selera Taiping
Ada banyak gerai SOTONG KANGKUNG & ABC hokeyh
Kiranya memang TRADE MARK foods kat sini la kan3
Environment OK la, agak BERSIH & SELESA (ada kipas, kerusi meja banyak & gerai pun banyak & variety. Tapi susun atur agak crowded & ada parking khas untuk pengunjung)
Service : Semua gerai MESRA & penghantaran makanan CEPAT
Overall Rating : 4/5

Boboboy dengan ayah :)

Ni la my tok wan & my tok mek (2nd wife tok wan)

My mom & my tok wan :)

ABC
Drinks : SEDAP & UNIK
Price : MURAH (RM2.50 sajork)

SATAY BASRI
Sate ayam, perut & kelempung + nasi impit + kuah kacang
Foods : Sate kelempun & ayam memang SEDAP. Sate perut my mom sangat suka, tapi iols ngan hubby tak berapa gemor sangat he3. Nasi impit & kuah FREE. Kuah boleh refill FREE. Ater kat PENANG kena BAYOR hokeyh. KAGUM kejap he3.
Price : MURAH (20cucuk ayam, 20cucuk perut & 20 cucuk kelempong RM52.00 sajork)

 SOTONG KANGKUNG
Foods : SEDAP. Cuma GRAVY tu mungkin terlampau banyak. Mungkin sesetengah orang suka BANJIR he3. Weols lebuh suka kalo gravy tu sedang2 saja kekdahnya. Idak banyak idak sikit gitew :P.
Price : MURAH (2 plate macam gambor ateh ni cuma RM19.00 sajork)

Untuk my boboboy iols request boh seperate bowl fish ball & ketam ball gitew :)

Weols makan2, lepak2, sembang2, gosip2..........
Dah puas sampai SENGKAK perut baru weols balek he3
Salam peluk cium tok wan & tok mek
Weols teruih balek hotel & zzzzzzzzzzzzzz.......................



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

14 comments

  1. Lama sungguh tak ke Taiping, lebih banyak kenangan pahit dari manisnya... tapi kalau pekena udang besar2 gitu boleh lupa kenangan pahit tu... tahniah untuk yg bertunang semoga selamat sampai ke alam perkahwinan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam najib,
      sob3 pahit la pulop
      xpa2 p pekena udang busat tu nanti naaaaaaaaaa :)

      Delete
  2. makan aje uols ni..tp slim gak jeles tahap cakcibo hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      dalam gambor tu propa sajork hokeyh
      sila nengok real kang tekozut he3

      Delete
  3. Lamanye xgie tepen..kite kalau gie tepen mesti akan singgah makan black mountain (sejenis abc) kat bawah larut matang tuh..yong tau foo kat bomba tuh mmg mabelesssss!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Falsya,
      laaaaaaaaaa, iols xtau pun pasai makan black mountain tu
      set3, next trip akan dimasukkan he3

      Delete
  4. Farah nie namanya kg atok sblh ayah tapi taping pun tak habis explore lagi..hahaha..sebab tue jakun sikit tmpt tempat yg awk share nie macam best jer.. lebih2 makanan tue.. perghhh terbaik la..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam farah,
      iols ni pun orang tepen tau
      kampung tepen, beranak pun kat tepen
      dok jakun situ la he3

      Delete
  5. ok nice...sila review lg & lg psai tepen sbb ritu p tepen xtau nk p mn slain zoo tepen & tmn tasik...kakakakaka :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      sat naaaaaaaaaa...
      tapi mostly foods la he3

      Delete
  6. ok ana x penah lagsung mkn kat mee udang makjah ni. tp betoi kak mana2 tmpt mkn pon bila dah femes & ramai org dtg msti ada je rasa yg fail. kt tmpt ana ni femes dgn nasi bamboo sg kelah. sblm & slps femes mmg beza. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ana,
      tu la kelemahan orang melayu kot kan3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive