Kisah Fayyadh Warded........................

9:18:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Hokeyh sebelum iols terLOPA atau terBZ meh iols ceritera sesiap pasai kisah my beloved Boboboy a.k.a Fayyadh yang CHECK IN kat Pantai Hospital, Bayan Baru, Penang
Gini KRONOLOGY AL-KISAHnya..............................................

Jumaat (6.3.15)
Malam tu around 8.30pm weols tiga beranak nak keluor meREMPIT gi up town Bandar Perda. Sebelom keluor, Ayah MINUM ayor 100PLUS (oren), then Boboboy nampak teruih mintak nak jugak. Ayah bagi la Boboboy minum sikit. Iols benarkan Boboboy minum sebab iols ada minum ayor tu petang tu, gas ayor memang dah habes (FYI iols tak bagi boboboy minum ayor bergas). Then weols teruskan sesi merempit & tapau AYAM goreng bawak balik makan kat rumah. Malam tu sebelom tido Boboboy ada mengadu SAKIT perut, so iols sapu minyak talon. The dia KENTUT & jadi OK. Ada dalam 2-3 kali macamtu. Last2 weols anak beranak tido.

Sabtu (7.3.15)
Mangkit titon dah lambat (dalam 10.30am++ cenggitu) teruih kemas2 rumah sikit & siap2 nak pi KENDURI pulop. Ayah koje, so it's just Ibu, Opah & Boboboy la kan3. Haaaaaaaaaaaaaa...... masa kat kenduri ni la nampak dah Boboboy TAK SEHAT & TAK SELESA. Makan tak berapa lalu, tapi dapat la jugak suap dia makan nasi minyak kenduri. Boboboy akan mengadu SAKIT perut dalam selang 15-20minit cenggitu. Iols coba TENANGkan dia, URUT2 perut & belakang badan, then dia rasa SELESA, dia OK la kejap. Tapi pehtu jadi balik. So dalam pukui 1.00pm++ teruih weols decide BALIK sebab Boboboy makin KERAP cakap sakit perut. Siap mintak nak jumpa Doktor lagi tau3. Naek keta sakit menyerang teruih soh bukak seluor bukak baju, tinggai PAMPERS sajork. Opah sapu minyak, urut2 lagi teruih KENTUT proot3. BAU dia aduuuuiiiilaaaaaaaaaaa BUSUK macam orang tak yak2 3bulan hokeyh :P. Opah bagi Boboboy tido menerap (tindan perut), so dapat la kurangkan sakit tu.


Ni la gambor dalam keta sob3
Melepek ja kan3

Tapi sebelom pi KLINIK weols pi singgah beli ikan kat PASAR nelayan Sg. Batu dulu. Kejap ja pun, beli2 teruih cabut. Elok sampai klinik dah pukui 3.00pm++. Doktor check memang kata PERUT Boboboy AKTIF & banyak ANGIN. So Boboboy dapat UBAT angin & ubat bagi selesa perut. Doktor advice untuk start SOFT DIET untuk Boboboy. So kena makan benda2 mudah hadam/lembut & dalam kuantiti yang sedikit2 tapi kerap. Weols teruih balik rumah bagi Boboboy MAKAN ubat & TIDO. Seriously ubat tu memang PAHIT gila hokeyh. Seb baek Boboboy lalu makan jugak walopun berkerut2 moka dia he3. Mangkit tido petang tu dalam 6.00pm++, Boboboy mengadu SAKIT lagi. Main kejap ngadu sakit, sembang kejap ngadu sakit, minum kejap ngadu sakit, tengok tv kejap ngadu sakit. Memang sakit tu datang dalam 15-20minit cenggitu. Kekadang ada time sakit tu sampai terBENGKOK2, terTONGGEK2, berPELUH2 my Boboboy tau3. Lepas urut boh minyak OK kejap. Kiranya lepas sakit dalam 3-4 kali & kena urut, Boboboy akan KENTUT proot3 & BAU still BUSUK ya amat tau3 :P. Petang & malam tu memang iols just bagi Boboboy makan nestum baby + milo sajork.


Boboboy terbaring ja dok dok main tab

Petang tu bagi lagi Boboboy makan UBAT. Tapi dapat telan satu jenis ubat ja (ubat ANGIN). Hat ubat untuk PERUT tu Boboboy MUNTAH. 2 kali suap 2 kali muntah. Terus tak bagi la kan3. Dalam Maghrib tu, lepas 2-3kali sakit & urut2 bubuh minyak Boboboy KENTUT proot3 lagi. Then iols dok rasa badan Boboboy dah mula DEDAR nak DEMAM gitew. Teruih test temperature, 37.7°c


So iols mola la JERLUM si Boboboy
Ubat demam takdak stok & iols lopa nak minta kat klinik petang tadi sob3

Malam tu Boboboy CIRIT 2 kali. Time nak cirit memang berGULING2, berPELUH2, mengADUH sakit. Dalam 10-15minit baru KENTUT proot3 sekali CIRIT hokeyh. Memang KESIAN kat Boboboy time tu sob3. Ayah lek koje malam tu teruih kata nak bawak Boboboy pi Pantai Hospital, tapi iols kabor tak payah lagi la. Kan ker baru mola makan ubat. Kot2 takes time nak OK kan3. TAPI dalam tengah tido malam tu, si Boboboy mangkit pukui 3.00am, dok mengadu SAKIT. Iols boh minyak, urut2 pun still tak ok. So weols decide gi TERJAH Pantai Hospital la kan3.

Weols wefie sambil nunggu ubat si Boboboy :P
See, muka Boboboy macam budak tak sakit pun kan3

Masuk ER la kan3, ater udah tengah malam. Doktor check segala kata takdak apa yang serius. So weols decide TAKMO warded, so just ambil UBAT angin/perut & ubat demam. Balik la rumah, bagi Boboboy makan ubat & sambung tido. Ubat hospital ni SEDAP he3. Boboboy lalu makan ubat tu.

Ahad (8.3.15)
Ahad tu pun weols mangkit LAMBAT. dalam 10.00am++ jugak. Pagi tu bagi Boboboy BEKPES minum milo+nestum ja & makan ubat. Untuk LUNCH iols masak bubur nasi + ikan. LALU Boboboy makan. Iols bagi SIKIT2 tapi KERAP gitew. Dari mangkit tido pagi tu sampai la pukui 2.00pm, memang Boboboy akan mengadu SAKIT perut selang 30-40minit. TAPI nampak la muka dia bukan dok menahan sakit yang teruk. Just mungkin masih terasa sakit sikit2. Sebelom TIDO tengah hari, iols bagi Boboboy makan ubat sekali lagi. Weols mangkit dalam 5.00pm++. Makan bubur lagi, tengok tv, maen2 & makan ubat lagi. SEKEJAP2 memang Boboboy mengadu SAKIT & macam besa iols akan sapu minyak, urut2 dia & dia akan KENTUT proot3. CUMAnya, makin dah lewat petang nak dekat ke MANGRIB tu makin KERAP pulak SAKIT perut, siap berPELUH2, berGULING2 & mengADUH sakit. Then KENTUT proot3 sekali CIRIT. Besanya lepas cirit Boboboy akan rasa LEGA sekejap, TAPI kali ni TAK. Still dok mengADUH sakit. Iols dah mola RISAU, so teruih ajak Opah terjah Hospital Pantai. This time around iols memang tekad nak WARDEDkan Boboboy & nak doktor PAKAR kanak2 check. Boboboy kat Pantai Hospital ni dah pernah warded dalam 4 kali. Doktor pakar yang memang weols bagi handle kes Boboboy is Dr Hasanah. So this time around pun sama. Doktor memang kata perut Boboboy memang AKTIF & banyak ANGIN. So diorang akan CONTINUE ubat ANGIN & tambah lagi satu ubat untuk SELESAkan perut. Ubat memang nurse akan hantar selang 4-6 jam cenggitu & nurse akan check sekali temperature Boboboy sepanjang malam. Esok pagi akan buat SCAN kalo sakit tu tak kurang. Pasai bab foods si Boboboy still kena continue dengan SOFT DIET jugaks, so memang boleh makan moi sajork la kat sepital tu haaaaaaaaaaaa he3.

Muka budak excited nak CHECK IN masok wad gitew :P

CHECK IN sudah :P

Ayah lek koje teruih TERJAH sepital :)
Si Boboboy nampak Ayah teruih berLAKON, manja meleset gitew :P
Malam tu memang Ibu, Opah & Boboboy tido sepital
Ayah lek umah sebab sok koje

Lepas Ayah balik tu elok weols nak tido, si Boboboy mola ngadu sakit perut, mola terTONGGENG, mola berPELUH2. Iols urut2 belakang dia dalam 2-3minit baru Boboboy KENTUT proot3 sekali CIRIT. Habis cadar tilam. cair sangat cirit tu sampai bocor dari pampers. Terus panggil nurse salin cadar & basuh cuci si Boboboy. Baru la weols tido. Pepagi tu dalam pukui 5.30am cenggitu kan kena makan ubat & test temperature, Boboboy tak leh lena dah, so iols layan dia maen tab. Tup2 dia BELAHAK & terMUNTAH pulop, kena cadar jugaks. So panggil nurse lagik :P. Lepas salin semua weols sambung tido balik.

Isnin (9.3.15)
Pagi tu weols mangkit dalam pukui 8.30am. Doktor mai & tanya macam mana Boboboy. Doktor tengok rekod cirit & muntah yang nurse catat semalam punya tu. Time doktor datang tu si Boboboy SIHAT pulop, takda sakit2 langsung :P. Kiranya last dia ngadu sakit masa nak dekat subuh pagi tu la. Doktor kata sambung ubat & nak ambil SAMPLE URINE dulu, so takyah scan segala bagai lagi. So nurse pasang la URINE COLLECTOR kat nonot Boboboy :P. Sample hantor gi lab untuk test la kan3.

Ni la GHOPER menatang itu :P
Ihsan dari google :)

Ni la kekdah PEMASANGAN urine collector untuk baby & todlers :)

Petang tu Doktor datang check lagi around pukui 5.00pm. Boboboy memang sepanjang hari tu nampak makin OK. MUCH2 BETTER hokeyh. Dia ada ngadu SAKIT, tapi muka memang nampak tak sakit he3. PAHAM dak??? Kenkonon nak MANJA2 :P. Nak soh Ibu dok usap2, urut2, dok ulit2 dia la tau3. So iols gitau la Doktor, Boboboy nampak dah OK sikit. Doktor inform sample URINE CLEAR. Alhamdulillah. TAPI Doktor nak test SAMPLE NAJIS pulop & Doktor advice soh duduk semalam lagi nak PANTAU kekdahnya :). Iols SETUJU.

Dah LEGA sakit sikit teruih AKTIF my Boboboy
Makan, tido & main :)

Malam tu lepaih balik koje Ayah teruih mai kat wad. Malam tu Boboboy YAK2 dalam dekat Maghrib, & this time najis dia tak CIRIT/CAIR. Najis dah agak brownish, berbentuk, kenyal & bau tidak sebusuk masa cirit tu (sila jangan mual bila iols cerita bab sifat2 najis Boboboy yer :P). So cecepat la cedok some of the najis masok dalam botoi sample bagi kat nurse untuk test. Ayah stay kat sepital sampai tengah malam baru lek rumah. Si Boboboy mola buat perangai bila Ayah nak balik, so iols kena pusing la kan3. Last2 Ayah leh balik jugak he3. Ayah lek sajork weols teruih titon :).

Selasa (10.3.15)
Pepagi tu Ayah mai dalam koi 8.30am bawak bekpes untuk iols & Opah. Boboboy kena bekpes moi la kan3. Doktor mai pagi tu kata report NAJIS Boboboy pun CLEAR. Si Boboboy pun dah TAK ngadu SAKIT2 lagi dah. So Doktor benarkan CHECK OUT sepital :). By NOON weols settle semua urusan check out, Alhamdulillah. So dalam surat final dari Doktor tu adalah tuleh DIAGNOSE sakit our Boboboy a.k.a ACUTE GASTROENTERIS WITH ABDOMINAL



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

16 comments

  1. Alhamdulillah...
    Semoga cepat sembuh....
    Singgah pagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nieyl,
      alhamdulillah
      thanx naaaaaaaaaa

      Delete
  2. adeh..pelik kan?? sakit mcm tu tp xde pape plak ...hurm...tp bgs jugak warded tu sekurangnya cpt dia recovered

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam mila,
      haah
      time dia sakit sampai tergolek2 berpeluh2
      masuk sepital semalam teruih ok he3

      Delete
  3. Replies
    1. Assalam zumal,
      alhamdulillah fayyadh dah ok :)

      Delete
  4. alhamdulilah boboboy ok dah... cian dia

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah dia sihat dah. keracunan makanan la tu kot tu bahasa pasar kita ye? huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      tu la pasai
      silap makan kata doktot he3

      Delete
  6. Replies
    1. Assalam kokna,
      alhamdulillah
      fayyadh dah ok
      thanx yer

      Delete
  7. Alolololo… kesian fayyadh… Alhamdulillah tiada yg serius… syafakallah fayyadh

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, takde jadi apa-apa yang teruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam an,
      alhamdulillah
      tak serius
      hangin timur barat bergodak dalam perut ja kekdahnya he3

      Delete

Blog Dekat di Hati