Pasar Nelayan Sg. Batu, Teluk Kumbar, Penang

9:35:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Rini iols nak up entry SANTAI2 gitew
Meh iols ceritera kat uols satu port BARU iols untuk meNYOPPING barang basah mingguan iols
Sebelum2 ni iols ni kalo nak SOPIN barang basah memang akan pi kat Pasar Batu Lanchang
Dari sebelom iols kawen a.k.a zaman study USM lagi tau3
TAPI sekarang ni kiranya iols ada 2nd OPTIONS la tau3
SUKA3 he3
Jom layan gambor yer uols :)


Gambor2 ateh ni antara makanan laut yang ada kat gerai ni tau3
Sebenornya PASOR ni KECIK ja pun
Iols ghaser ada dalam 2-3gerai sajork
TAPI setakat yang iols dok pi ni memang gerai pakcik ni yang dok bukak
Gerai2 lain tak tau la bila deme bukak
TAPI (lagi) depan sikit dari pasor ni ada lagi 2-3 gerai tepi jalan yang dok juai makanan2 laut ni jugak la tau3
Cumanya pilihan tak banyak hokeyh
Gerai ni yang menjadi TUMPUAN
Sebabnya iols ghaser pakcik kira macam PERAIH la tau3
Sebab memang tiap kali iols pi kejap2 akan ada nelayan,/pemancing yang akan datang & letak hasil deme kat gerai pakcik ni tau3
Sebab tu PILIHAN jenis2 makanan laut kat sini memang BANYAK & PELBAGAI tau3
FRESH2 hokeyh
Ikan dok berLENDIR2 lagi tau3
Ni dekat 2 minggu iols pi memang banyak KETAM hokeyh
Hat laen2 ada jugak ikan jenahak, ikan merah, ikan kembung, ikan curut, ikan gelama, ikan merah, ikan yu, ikan bawal emas, ikan bawal hitam, ikan pelik (iols lopa nama dia, uols boleh rujuk gambor ateh ni haaaaaaa, hat panjang & warna macam kuning keemasan tu :P), udang, kepah & sotong
P/S : Iols nak bagi TIPS membeli sikit ni yer :). Kat sini UDANG ka, KETAM ka, IKAN ka, sebelom uols beli uols kena tanya "Hat ni naek bila" tau3. Kalo uols nak yang paling FRESH pilih la yang the LATEST naek tau3. TAPI REGE dia berBEZA la yer sayam2. Naek LAMBAT, rege leboh MAHAI hokeyh. Iols bagi contoh KETAM hokeyh. Ada 3 TANGGA (naek semalam a.k.a dah mati, naek pagi tadi a.k.a hidup separa nyawa, & dok tak naek2 lagi a.k.a dok dalam tong ayor lagi hidup2). Iols ritu amek hat TANGGA ke DUA sajork, TAPI tu pun dah FRESH terlampau tau3. JAUH BEZA ghaser & tekstur kalo beli kat pasor besor tau3

See, Fayyadh excited nengok ikan besor itu
Siap nak KISS hokeyh
Bergema sora iols jerit TIDAK tau3 :P

Haaaaaaaaaaaaaa....ni UDANG busat
Masa weols tengah pilih2 ikan tetiba ada peMANCING tu hantor sePLASTIK UDANG besor ni tau3
BeREBUT2 orang dok kerumun
Ater bukan senang nak dapat UDANG hasil PANCING tau3
Bukan BELA
BESOR2 pulop tu haaaaaaaaaaaaaaaa
Seb baek ada rezeki iols nak beli sama tau3
kalo dak kaaaaaaaaaaaaaaa
KEMPUNAN hokeyh :P

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
Ni la HASIL pancingan iols untuk hari itu
Cer uols TEKA berapa REGE semua ni :)
Ketam biru 1kg, Udang besor 6 ekor, & Ikan Siakap Merah sekor

MOTIP iols kasik ZOOM :P

Untuk uols nyer info, gerai2/pasor ni bukak TENGAH HARI hokeyh
Ritu iols pi dalam pukui 1.00pm++
Tutup iols tak tau he3
My 2nd visit pun iols pi dalam time yang sama jugaks hokeyh
Time tu yang best ada ikan cencaru & ikan kerapu
TAPI sotong & udang pulop takdak
Ikut NASIB & REZEKI la yer uols
Setiap kali pi memang ada perBEZAan tau3
Ujung minggu ni iols nak pi TERJAH lagi
JOM3 reramai3 he3



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

34 comments

  1. wahhhhhhhhhh besau nye udang tuh! sedapnyaa kalau buat udang butter kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam uda,
      apa iols buat dengan udang tu nanti iols up entry naaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  2. sy rs semua tu x smpi RM100 perghhhh sy nk jgggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      nanti iols reveal rege sebenor naaaaaaaaaaaaaa he3

      Delete
  3. Seronok dapat shopping barang2 fresh, makan pun sedap ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zumal,
      kan3
      boleh naek rambang mata nak memilih tau3 he3

      Delete
  4. kami selalu beli kt umah mak...time pukul 12 tghari org baru naik dr laut.klau naseb baik leh dpt ikan hrga murah gila2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      umah mak uols kat manaaaaaaaaaaaaaaaaaa??????????????

      Delete
  5. syok betul tgk barang basah tu ketam udang ikan wow besaq2 no...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      uols mesti pernah pi terjah sini kan3 he3

      Delete
  6. Bestnya dapat yang segar bugar camni. Beli kat peraih murah lagi daripada beli kat pasar. Kalau saya memang beli stok untuk seminggu dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam an,
      betui3
      tu yang iols pulun sikit membeli tu he3

      Delete
  7. wahh memang semua nampak fresh..kalau deakt memang nak pergi sana..sbb mesti semuanya manis manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aida,
      he3
      betui3
      iols masak lepaih 1minggu pun sedap manis lagi tau3

      Delete
  8. pergh, segar2 semuanya. geram. puas hati dpt memborong ni.

    ReplyDelete
  9. fulamak kak! gila besaq2 ikan + udang dia!
    kalo ana pun rasa nk kiss jugak mcm fayyadh haha

    ReplyDelete
  10. Seronok dpt mkn hasil laut fresh kn. Ni klau cri kt psrya tu dh pecah perut je. Silap2 bg kucing pun kucing xnk.

    ReplyDelete
  11. berapa semua tu kak? kita yg duduk dekat tempat ikan naik ni memang syok membeli ikan segar, murah pulak tu. kalau dekat tempat lain ikan stage 3 tu pun dah mahal sgt huuuu

    hahahahaha mujur la ibu jerit kalau tidak habis la ikan tu kena ciuman maut fayyadh hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      sat3
      nanti akak reveal rege naaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  12. geram nengok ketam!! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam moon,
      kaaaannnnnn3
      ni akak dah 2kali beli teruih dah teringin ketam he3

      Delete
  13. ya rabbi...segar2nya...

    jeles aku ko dapat udang besar mcm tu...nak jugakkkkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak wahida,
      iols pi sekali ja dapat
      dua kali pi lepaih tu takdak dah
      seb baek dapat dah
      kalo dak kaaaaaaaaa
      kempunan kan3

      Delete
  14. Assalammualaikum.. Fayadh macam seronok je pergi Market.. Wah besarnya Ikan Pari tu.. Masak asam pedas Melaka mesti sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam erin,
      memang peberet fayyadh pi pasor
      peminat fish budak ni
      tu yang motip sampai nak kiss segala bagai tu haaaaaaa
      he3

      Delete
  15. woaaah kasi je boboboi cium.. ahaha kasi dia rasa apa feeling kiss ikan =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam siti,
      ooohoiiiiiiiiiiiii
      idak ler iols nak kasik
      kang teruih dipeluk2 nak bawak balik ikan busat tu haaaaaaaaaaaaaa hokeyh :P

      Delete
  16. wahhh bestnya pasar ni..
    fresh je semua ikan² ketam² tu..
    terliur tengok ketam tu mengangkang.. sedap masak berlada tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ieta,
      haah memang fresh tau3
      tu ada yang idup ketan tu haaaaaaaaaaaa

      Delete

Blog Dekat di Hati