Ayam Goreng Celup Tepung (KFC Kenkonon)

9:59:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Hokeyh harini dah boleh berNAFAS sket :)
Dapatla iols jengok lebih LAMA blog kesayangan iols ni he3
Banyak HUTANG nak kena langsai 
Bak kata ramai orang, "Pelan2 kayuh" gitew
So meMOLA iols berhajat nak abehkan segala Resipi D'Dapor yang iols dok ada ni haaaaaaaaaaa
Kan ker iols ada up ENTRY pasai HUTANG RESIPI berTINGKEK2 kat SINI
So meh iols MOLAkan dengan hat SENANG2 punya naaaaaaaaaa

v
v
v
v
v
v
v
v
AYAM GORENG CELUP TEPUNG
a.k.a
Ala2 Ayam KFC

Bahan2 : Telor 1bijik (kacau), kepak ayam (iols soka potong kecik macam gambor ateh tu), tepung KENTUCKY original & tepung FRIED CHICKEN TAE-PEE (Pepper & Garlic)

MeMOLA, CELUPkan ayam dalam telur

Kemudian teruih CELUP dalam tepung pulop

Iols soka ulang celup dalam tepung tu 3-4 kali cenggitu
Maksud iols, bila dah celup kali pertama & ratakan ke seluruh ayam, sila ketepikan sebentar
Celup pulop ayam yang laen2 sehingga abes
Kemudian mulakan celupan kali kedua & seterusnya (dalam 3-4 kali)
Barula tepung yang salut ayam tu lebih tebai he3
Weols anak beranak soka tepung banyak he3
Baru kriuk3 he3

Bila sesi celup2 tamat
Boleh mula mengGORENG
Minyak kena BANYAK & betui2 PANAIH naaaa

Kiranya bila masukkan ayam tu bunyi berDESING gitew he3

Balik2 ayam & masak dalam 6-7minit sajork
Bila dah garing boleh terus ANGKAT
v
v
v
v
v
v
v
v
Taaadaaaaaaaaaa
Ayam Goreng KFC Homemade :P
ooppssssssssss
apasai ateh goreng KEPAK bila siap jadik DRUMSTICK he3 :P
Sebenornya ini hasil gorengan untuk SESI yang LAEN
Ater iols LOPA nak snap hasik kepak itu, pulun NGAP, HABES sudah :P

Senang & mudah kan3
Jangankan kata my Boboboy yang SOKA sajork, Ayah Boboboy, Ibu Boboboy, & Opah Boboboy pun SOKA he3
So, selamat mencoba uols :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

34 comments

  1. Replies
    1. Assalam zai,
      ni bukan takat anak yang pulun kan3
      ibu ayah opah pun saaaaaakaaannn he3

      Delete
  2. mmg ala2 kfc..yummmm...kt umh MIL ada bli tepung ala2 KFC tp yg tkde brand..bli dr kwn...sedap jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      haah
      kalo tepung yang takdak brand tu lagi sedap kan3

      Delete
  3. u'ollsss..nmpk sodap tuh...boleh tiru resepi nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      tak yah tiru haaaihhhh
      maen celup2 & rejam2 sajork he3

      Delete
  4. wiken ni nak beli ayam kfc je
    tp ayam kfc bukak kul 11
    terpksa lah goreng ayam sndiri
    sbb wiken ni nak p piknik

    ReplyDelete
  5. wah!menyelerakan...
    ayam goreng my fav...huhuhu

    ReplyDelete
  6. mabeles...
    http://jnjikita.blogspot.com/2014/10/ayam-goreng-rangup-ala-kfc-mudah.html
    cuba resepi ni..sodap tau...
    guna tepung bistari pon sedap tau

    ReplyDelete
  7. nk tya ritu sopin kat kedai kasut bunny jelly ke nama shop tu
    bape eh kasut budak jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      haah
      kasut budak range dalm rm20-40 gitew

      Delete
  8. perghh sedapnye sha.. btw.. kami pon dah lama hutang resepi kt blog.. tggu dapoq siap dulu baru leh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kokna,
      waaaa
      nanti sakan la berasap noooooooooo :)
      iols loike gitew

      Delete
  9. meleleh tgk oiii..kena buat nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam cik anggur,
      sila3
      mudah sajork ni :)

      Delete
  10. ha ha ha kepak & peha ok la tu.
    parts for ayam...
    jgn goreng kepak ayam, tempek gambo ikan dori ...
    tu x bleh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aida,
      kaaaaaaaaaaaannnn
      seb baek iols buat entry ikan kat slot laen he3

      Delete
  11. mcm ayam kepsi la.. confirm sedap! =D

    ReplyDelete
  12. nampak sangat sedappp..mcm ayam goreng dlm upin ipin tu...selera nak makan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam atie,
      he3
      dok ada sorang upin dalam rumah iols
      tu yg buat ayam goreng upin ipin ni he3 :P

      Delete
  13. kakkkkkkk apsal menggoda sangat ni, nanges la cenggini hihihhihi

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Assalam ann,
      kaaannn
      bukan anak2 ja ibu2 pun sooookaaaaaaaa he3

      Delete
  15. senang saja nk buat,... hehe. nmpak mcm kfc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nina,
      senang jer sayam oooiiii
      pejam mata boleh goreng dah
      he3 :P

      Delete
  16. rs cm nk berbuka dgn ayam goreng plak arini ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      haah kan3
      nak kena buat menu berbuka ni :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive