Akar Lima | The Best Home Cafe & BnB in Kulim

2:03:00 PM

Akar Lima | The Best Home Cafe & BnB in Kulim

Akar Lima | The Best Home Cafe & BnB in Kulim
Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,
Dah LAMA iols perap cerita ini tau3
Ni kira entry #throwback hokeyh
My 1st VISIT @ Akar Lima gitew
Alkisahnya terjadi dalam bulan June 2015 he3
Nampak tak betapa #throwback ceritera ini :P 
OWNER Akar Lima ni my sebenornya KAWAN iols yer :)
Dari sekolah rendah sampai menengah gitew (tapi bukanla satu kelas memanjang yer :P)
FYI, sebenornya iols dedolu memBESOR di KULIM hokeyh
Dari iols DARJAH 3 (kot, lopa dah :P) SAMPAI la iols dah habes my DEGREE at USM, Penang
Iols tahu pasai cafe ni dah dari TAHUN LEPAS hokeyh
Pernah maen terjah dah tahun lepas, tapi tutup he3
Ater ownernya ada family ghatering kat KL :P (padan muka sebab iols pi tak call dulu :P)
So dari situ iols blajor supaya wasap & pm dalam FB dulu sebelom terjah he3
Alhamdulillah, selepas laaaaaaamaaaaaaaaa TERINGIN nak makan2 dekat Akar Lima ni, akhirnya June 2015 tu terCAPAI jugaks he3
So jom layan gambor berceritera yer sayam2 semua :)


Hiasan Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Main entrance ke Akar Lima

Table sitting di Akar Lima

Dekorasi di Akar Lima

Halaman yang luas di Akar Lima
Psssttt : Nampak dak Boboboy merenung jauh tu???? Haaaaaa, tu tak sabor nak explore la tu hokeyh :P

Menu Cafe Akar Lima | space.stay.dine


My 1st Visit @ Akar Lima is for TEA TIME
Afternoon Tea
Sandwich, bruschetta, mash potato, scone, cakes, triffle, cookies&ice cream, milkshake, smoothie, ice & hot beverages


Haaaaaaa....gambor ateh ni pula FULL MENU untuk DINNER TIME naaaaaaaa
Ada 2 port uols boleh tengok menu, so tak payah rebut2 naaaaaaaaaa
Psssttt : Memang konsep akar lima menu on board sajork hokeyh. Jangan dok nak harap di berikan menu in hand tu yer :P. Lagi satu uols kena BARE IN MIND yang menu dekat Akar Lima ni BERUBAH-UBAH hokeyh. Ada yang di kekalkan ada yang ditambah gitew. Menu yang iols tepek ni masa my visit on June 2015 naaaaaaaaaaa

Menu Pilihan Hati di Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Egg Salad Sandwich RM 7.50
Tuna Salad Sandwich RM 7.50
Mashed Potato RM 4.50

Iols kasik zoom the mashed potato naaaaaaaaaaaa :P

The deserts & cakes at Akar Lima for that day la kan3
Psssttt : Iols tamak. so satu cake makan situ, satu cake lagi kasik tapau :P Seb baek ghaser dedua tau3, kalo idak kaaaaaaaaaaa, mau ngigau malam :) Both cakes memang WIN giler hokeyh. berBEZA & FULL of TASTE. Diingatkan sekali lagi yer, MENU selalu berTUKOR, termasuk la CAKE naaaaaaaaaa. Kesimpulannya, once you see it, MUST GRAB IT gitew :P

Death By Chocolate cake

Iols kasik zoom cake pulop :P
Psssttt : Penuh rasa coklat & kekacang. Sweet but not too sweet gitew. SESUAI sangat rasa ALL IN ONE :)

Haaaaaaaaa.... hat ni iols tapau bawak balik :)
Nama cake ni iols LOPA :P
Psstttt SUPERBnyaaaaaa laaaa haaaaiiiiii. Penuh ghaser PEANUTS tau3. dengan strawberry (kot) jam ateh dia tuuuu. Rasa lemak2 nuts, manis & masam jam tu, memang MELETOPS. Tak pernah makan cake ghaser macam ni tau3

English Triffle RM 5.00
Pstttt : Hat ni memang SUPERB jugak tau2. Sejuk2, manis2, & lemak2 gitew.

Homemade Honey, Lemon & Ginger RM 4.00
Milkshake Milo RM 2.50

Kasik zoom the SUPERB milkshake milo :)
Psstttt : Perasan tak iols asyik guna word SUPERB???? Aternya all of the foods taste memang berBEZA, iols tak gheti nak kabor tau3. Yang tahu memang SUPER SEDAP a.k.a SUPERB gitew :) Ghaser macam duk makan kat resto OBERSEE gitew :P

Kami @ Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Me & Boboboy with Akar Lima owner a.k.a my friend, Ms Adnin Sarlis

Iols & Opah bergambor dekat port wajib @ Akar Lima

Haaaaaaaa.... Boboboy kalo mai Akar Lima ni memang takkan duduk diam walo seminit hokeyh :P
Tapi iols tak risau sebab tempat ni SELAMAT
Luas, selesa & child friendly gitew
Lari laaaaaa, lompat laaaa, maen la sepuas hati :)

Nombor Contact Cafe Akar Lima | space.stay.dine



Address : 
1116-C, Lorong Laksamana,
Jalan Tunku Bendahara,
09000, Kulim, Kedah

Operations Hours :
Tuesday - Friday
12.00pm-3.00pm & 5.00pm-10.00pm

Saturday Sunday
5.00pm-10.00pm

Closed on Monday

Contact number :
04-4950344 / 012-4249850

Facebook : Akar Lima
Instagram : @akarlima



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

16 comments

  1. Lapar...nampak lak gambar2 nie.. bertambah-tambah lapar dibuatnya..

    ReplyDelete
  2. ohhh ni laa restoran yang dok citer dalam group ya.. ehh macam kenal laa owner akar lima nih.. kalau tak salah member sepupu, satu kelas rasanya..

    ReplyDelete
  3. tgk pon dh sedap...lapaqqqqqqqq

    ReplyDelete
  4. Wahhhh...

    cantiknya decoration diaaa....

    teringin nak pi..

    pasang niat.... seoga cepat sampai.. heee

    ReplyDelete
  5. Makanan di sini mmg sedap... Lain dr pd yg lain... Rumah dan persekitaran nya meninggalkan 1001 cerita dr zaman kanak2... Yg teruja sgt2 mama Nin stay ingat kesemua adik beradik ct...

    ReplyDelete
  6. mmg unik cafe diorg ni..diorg bukak kat umah eh cafe ni
    ntah bila nak pi terjah kulim sn haha

    ReplyDelete
  7. haaaa.. nanti boleh gathering kt sini. padang tu luas nk buat aktiviti. hehe
    sedap tgk kek tu :D

    ReplyDelete
  8. Unik decoration dia..mkanan semua nampak sedappp..ada rezeki boleh pi makan sini..

    http://vitaminfiqah.blogspot.com/2015/08/5-fungsi-vitamin-c.html

    ReplyDelete
  9. jom Sha bila2 kita terjah sama2..

    ReplyDelete
  10. kak sha nie yang rasa bertambah2 tak sabar nak terjah sini!!! set date cepat..hehehe

    ReplyDelete
  11. kak sha oiiiiiiii awat mengundang sangat niiiiiii nanges la cenggini huuuu

    ReplyDelete
  12. Kak sha nanti nak try p.cari akar lima ni

    ReplyDelete
  13. Dah pi semalam...harga mahai..milo ais super ceroi...soooooooo overrated

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok agak dah.... taste admin promote akar 5 je ....anyway try de best

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive