Roots by Meltingbites | Iftar 2015

10:00:00 AM

Roots by Meltingbites | Iftar 2015

Roots by Meltingbites | Iftar 2015
Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,
Dalam 2-3 hari ni iols akan up entry FOOD REVIEW bertingkek2 naaaaaaaa
Aternya banyak benor dah HUTANG ni haaaaaaa
Dari sebelum posa lagi tau3
Yang up coming pun insyaAllah akan bertambah bertingkek2
So sebelum HUTANG itu bertambah parah, baek iols SETELkan sesiap kan3 :)
Kali ni iols nak review cafe Roots by Meltingbites
Well iols pergi cafe ni dengan my officemates untuk berbuka naaaaa
Sekali lagi entry ala2 #throwback gitew :P
So jom layan ceritera iols :)


Roots by Meltingbites | Entrance View


Entrance Roots by Meltingbites

Untuk Ramadhan, pihak cafe ada sediakan sitting area tambahan & BBQ cooking area di bahagian luar cafe

Roots by Meltingbites | Promotion Menu Board


Lunch&Dinner set and Ramadhan set

Roots by Meltingbites | The Cafe Interior


Well decorated interior of the cafe
Seriouasly interior cafe ni memang mengKAGUMkan hokeyh
Ada campuran moden, english & klasik
Memang simple & selesa tau3
HIPSTER gitew

Roots by Meltingbites | The Cafe Wall Deco


Suka betoi tau dengan konsep wall deco cafe Roots ni
Ada bahagian chalk painting gitew
Pssssttt : Ni 1st cafe in Penang yang iols pernah pergi yang apply this chalk wall deco hokey :P SOKA3

Roots by Meltingbites | The Counter


Untuk bahagian ni, cafe ni apply open concept gitew
Memang kita boleh tengok diorang prepare our drinks la kan3 :)

Roots by Meltingbites | Kids Corner


Haaaaaaaaaaaa...yang ni lagi satu concept yang sangat BAGUS dalam cafe Roots ni hokeyh
Memang weel maintain & good application of kids corner
Psstttt : Most of cafe tu saja jer bubuh kids corner, tapi dia punya kelengkapan nan hado kan3 :P. Tapi kat Roots ni memang anak2 takkan jemu la maen, ater bertingkek2 mainannya hokeyh. Tengokla si Boboboy tu :P

Roots by Meltingbites | The Table Deco


Haaaaa...this fork&spoon bucket memang iols SOKA :P

Roots by Meltingbites | Ramadhan Set




Pssstttt : Roots ada sediakan juga Set Lunch&Dinner dan Set Ramadhan :)

Roots by Meltingbites | Our Choosen Foods


Churros with chocolate dipping
RM 9.90
Pssttt : SEDAP hokeyh. Actually for the dipping uols boleh pilih chocolate, atau salted caramel, atau brown sugar+cinnamon tau3. Uols nak mix mana2 pun boleh hokeyh. Iols ritu pilih campur chocolate dengan salted caramel. Memang MELETOP uols. Cumanya bagi iols dipping tu sikit sangat hokeyh :P Elok dipping abeh, churros dok ada lagi. Aternya iols mintak tapau & minta tambah dipping sekali,  tapi deme kata TAK BOLEH. Sekian, sob3 :P

Set Grilled Lamb
(Soup of The Day + Grilled lamb + iced lemon tea)
RM 20.90
Psssttt : Whipped potato memang SUPERB & the veggies is FRESH. Part lamb & black pepper gravy yang iols TAK BOLEH TERIMA. Lamb tu pun liat. Mungkin sebab dah masak lama & sejuk dah kot

Set Fish & Chips
(Soup of The Day + Fish&Chips + iced lemon tea)
RM 23.90
Psssttt : Yang ni My Mak & Boboboy punya. Memang SUPERB. Seriously iols memang SOKA sangat fish dia tu tau3. Fries pun SEDAP. Cumanya bila deme bubuh chilli powder atas fries tu, my Boboboy tak boleh makan la kan3, PEDAS :P

Set Grilled Chicken
(Soup of The Day + Grilled Chicken with blackpepper sauce + iced lemon tea)
RM 23.90
Psssttt : Yang ni office mate yang makan. Dia kata OK la. Dia pun kata gravy tu kureng, tapi telan abeh jugaks he3. Mashed potato SEDAP

Set Spaghetti Aglio Olio
(2 scoops of ice cream + Spaghetti Aglio Olio + aple juice)
RM 23.90
Psssttt : Yang ni pun office mate yang makan. Dia kata SEDAP. Memang LICIN mamat tu telan :P. 

Nasi Lemak Grilled Chicken
RM 17.90
Psssttt : Yang ni officemate cakap OK. Dia makan pun licin.


Nasi Daging Panggang
RM 17.90
Psssttt : Yang ni pun officemate cakap OK


Untuk yang SET tu kita boleh pilih nak ice cream atau soup of the day
Ni la Mushroom soup (rege ala-carte RM 7.90)
Psstttt : Iols SOKA. SUPERB teste dia tau3. Si Boboboy dah licin soup dia, pulun hat ibu punya pulop hokeyh :P

Roots by Meltingbites | Personal Rating


Servis memang BAGUS, cuma kelam kabut sikit.
Mungkin sebab kekurangan staff, & masa time berbuka tu memang full house hokeyh.
Tu yang agak kelam kabut servis tu, tapi OK la kan3.
Cumanya part FOODS tu kena IMPROVEMENT on the taste la kan3
Some foods are SUPERB and some are NOT TO MY LIKING gitew
Even the DRINKS pun iols rasa KURENG
Aternya our iced lemon tea rasa macam ais kosong
Redha jer la time tu :P
Overall rating iols kasik 3.2/5


Roots by Meltingbites | No. Contact


Address :
No. 2-G-10, Quatermile,
Solok Mayang Pasir,
11950, Bayan Baru, Penang

No. Tel : 
04-6116136 
017-4759676

Instagram : 
@rootsbymeltingbites

Facebook : 
facebook.com/melting.bites



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

13 comments

  1. roots ni kat area2 hotel seri malaysia tu ke
    menarik jugak ni..x sangka byk kedai western buka skrg kat penang

    ReplyDelete
  2. cantik tempat dia..makanan pun nampak sedap

    ReplyDelete
  3. bestnya kedai makan ni.. nanti nk terjah la kak sha, hehehe

    ReplyDelete
  4. citer pasal restoran jer nih.. ini yang membuatkan prut nih kembali lapar..

    ReplyDelete
  5. Rasa macam takleh singgah sini selalu. Asyik makan jaaaa laparrrrr

    ReplyDelete
  6. dh lama x lalu kot blh2 tu...xtau ada byk western food situ

    ReplyDelete
  7. wah bagus la ada kids corner...tapi mcm tadi jugak ek..ermmmmm

    ReplyDelete
  8. skrang memang le orang suka cafe2 cenggini.. ada gaya hipster bagai ni..

    ReplyDelete
  9. kalau daging liat memang spoiled la nak makan kan

    ReplyDelete
  10. Wah..entry2 ini telah menyebabkan perut sha meronta2 minta diisi..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive