Tempat Makan Best Di Georgetown | AB Cafe

5:46:00 PM

AB Cafe Tempat Makan Best Di Georgetown | Food Review

AB Cafe Tempat Makan Best di Georgetown | The Cafe & Foods
Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,
Alhamdulillah, food review kali ini adalah dengan kerjasama group #bloggerutara hokeyh.
AB Cafe terletak di Jalan Argyll Road & sudah mula beroperasi pada bulan March 2015. 
Cafe ni milik  Pn. Aini Bakker & beliau merupakan seorang pereka fesyen hokeyh. Dia sangat meminati warna HITAM PUTIH. Uols boleh nampak melalui applikasi warna dalam cafe tu sendiri naaaaaa.
Secara asasnya AB Cafe ni menu dia lebih kepada menu BARAT a.k.a 'western cuisine' cenggitu
TAPI owner cafe ada bagitau kat weols yang beliau memang dalam plan nak pelbagaikan menu.
Antara menu yang dalam perancangan ialah masakan asli MELAYU a.k.a 'malay cuisine' hokeyh.
Chef yang bertanggungjawab untuk AB Cafe ialah Chef Nazri (anak kepada owner Tari Cafe tau3).

Lokasi AB Cafe

Lokasi AB cafe memang strategik hokeyh. Ater cafe ni terletak berdekatan dengan Nasi Kandar Line Clear dan Roti Canai Argyll Road. 
Haaaaaaa, nak lagi senang, uols boleh jumpa cafe ni kat bawah atau bersebelahan dengan Pejabat Utusan Melayu (Malaysia) Berhad.
Pssstttt : Sila rujuk gambor naaaaa :)


Lokasi AB Cafe :)
Psssttt : Sebenornya AB Cafe ni terletak sebelah pejabat Utusan, tapi front signboard Utusan tu cover sampai unit AB Cafe tau3. So uols jangan konpius naaaaa. AB Cafe punya signboard yang round black & white kaler tu tau3.

Ni front view AB Cafe naaaaa
Psstttt : Sitting area indoor & outdoor hokeyh 

Waktu Operasi AB Cafe :
Selasa - Ahad
3.00pm-11.00pm
(Tutup hari Isnin naaaaaaaaa)
Pssttt : Untuk waktu operasi 3.00pm-6.00pm, menu dia high-tea naaaaaa a.k.a coffee & cakes. Lepaih tu dari 6.00pm-11.00pm baru full dinner menu hokeyh.



Senarai menu yang disediakan di AB Cafe

Menu dekat AB Cafe ni SIMPLE & UNIK hokeyh. Jom layan gambor :)


Western Menu (starter/soup & main course), Side/Tapas, Kids Menu, Local Menu, Cold Beverages, Soft Drinks, Juices, & Hot Beverages

Menu Pilihan di AB Cafe

Macam yang iols dah kabor kat awai entry tadi, food review AB Cafe ni adalah dengan kerjasama group #bloggerpenang kan3. So weols semua malam tu memang sepakat untuk pilih menu yang berbeza2. Sebabnya, barula weols boleh kongsi2 ghaser most of the menu serve in AB Cafe kan3. Sharing is caring yer dop he3 :P.
So moh la layan gambor ceritera review foods at AB Cafe :)
Psssttttt : AMARAN KERAS. Gambor foods bertingkek2 hokeyh. Kalo tak tahan godaan sila scroll sambil pejam mata naaaaaa :P

Big Boss Burger

My chosen menu :)
Big Boss Burger
(home-made beef patty + home-made black pepper sauce + wedges)
RM15.90
Psstttt : Personally iols memang SOKA sesangat. Paling WIN dia punya gravy tau3 a.k.a the BLACK PEPPER SAUCE

Meh iols kasik zoom kat uols the CROSS-SECTION view of the burger :P

Fish & Chips

Fish & Chips
(home-made coated Dory fish + home-made basil pesto sauce + chili sauce + wedges)
RM15.90
Psstttt : This menu pulop adalah choosen menu for my Mak & Boboboy tau3. Dari gerak gaya cara pemakanan deme dedua, iols boleh katakan taste fish&chips ni SEDAP & BUKTINYA...
v
v
v
v
v
v
Haaaaaaaaaaaa...nampak daaakkk?
Kiri kanan tangan si Boboboy dok pulun tau3. Opah pulop dok jeling tak pueh hati kena tunggu turn :P

Smokey Meatball Bolognese with Wedges

Smokey Meatball Bolognese with Wedges
(home-made meatball + home-made bolognese gravy + wedges)
RM15.90
Psstttt : Bolognese sauce tu memang MASUK rasa dia dengan meatball tu. Ater di-topkan pulop dengan thick parmesan cheese, woohaaaaaa MELETOP uols :P

Chicken Black Pepper

Chicken Black Pepper
(home-made coated chicken strips + home-made black pepper sauce special recipe coleslaw + wedges)
RM15.90
Psstttt : Gravy memang WIN la kan3, tambah dengan special resipi coleslaw (owner recommended), memang umph jadiknya hokeyh.

Chicken Chop Oriental Sauce

Chicken Chop with Oriental Sauce
(home-made coated chicken strips + home-made oriental sauce special recipe coleslaw + wedges)
RM15.90
Psstttt : Sama macam chicken black pepper, cuma gravy yang berbeza. Satu kelainan dari segi rasa hokeyh. Manis, pedas & masam :)

Spaghetti Meatball

Spaghetti Meatball
(home-made bolognese gravy + home-made meatball)
RM18.90
Psstttt : Gravy dia memang SUPERB hokeyh. Fresh tomato flavour memang NGAM dengan serbuk parmesan cheese & meatball tu tau3. Ok fine, sambil dok komen sambil dok meleleh ayor liur balik ni, sekian :P

Lamb Chop With Black Pepper Sauce

Lamb Chop with Black Pepper Sauce
(tender&juicy lamb strips + home-made black pepper sauce + special recipe coleslaw + wedges)
RM24.90
Psstttt : Haaaaaaaa...hat ni the BIGGEST portion of food untuk malam tu tau3. Lamb strips tu sampai 3 keping hokeyh. Lembut & juicy tau3. Black pepper sauce tu as always memang WIN :) 

Mushroom Soup

Mushroom Soup
(4 types of mushroom for the soup + garlic bread)
RM8.90
Psstttt : Seriously, memang pekat & ORIGINAL flavour tau3. Cumanya iols ghaser for kids (my Boboboy) lebih sesuai kalu isi soup itu lebih halus. Aternya my Mak kena tapis a.k.a telan segala isi mushroom yang ketui2 dalam soup dulu, then baru my boboboy pulun sedut this mushroom soup :)

Mexican Soup

Mexican Soup
(a blend of tomato, kidney bean & chitpotle + roti pita)
RM9.90
Psstttt : Haaaaaaaa...hat ni betui2 beBEZA hokeyh. Rasa manis, masam & pedas, all in one bowl :)

Fried Rice - Special

Fried Rice - Special 
(served with chicken, sambal ikan bilis, sunny side up)
RM12.90
Psstttt : MELETOP uols. Nasi goreng dia, tambah sambal bilis dia, konpem meleleh segalo ayor. Memang KICK hokeyh :)

Fried Rice - Chinese

Fried Rice - Chinese
(served with chicken, & sunny side up)
RM8.90
Psstttt : Nasi ni sesuai untuk those yang bukan penggemar pedas yer :)

Cold Baverages 

Iced Chocolate
RM7.40

Lemonade Fizz
(Lemon juice & soda)
RM5.90

Virgo the Horse
(Raspberry, pineaple juice & orange juice)
RM5.90

Catch A Rising Star
(Raspberry, apple juice & coke)
RM7.90

Hot Baverages

AB Flat White
RM6.90

Kemudahan yang disediakan di AB Cafe

Secara ringkas meh iols senaraikan antara kemudahan yang disediakan di AB Cafe :
- Surau
- Wi-Fi Percuma
- Tandas
- Perkhidmatan untuk tempahan khas (contohnya : sambutan hari lahir)

Maklumat Contact AB Cafe

Company : Aini Bakker Sdn Bhd
Alamat : 32, Argyll Road, 100500, Georgetown, Penang
No. telefon : 04 - 264 2640

Pemilik : Pn. Aini Bakker
H/P No. : 017-359 3597
e-mail : ainibakker@gmail.com



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

20 comments

  1. Smokey Meatball perghhh nak kena rasa juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam arz,
      betoi3
      cheese ituuuuuuuuuuuuuu mabeles :)

      Delete
  2. Replies
    1. Assalam zaf,
      memang paling win la sos black pepper AB cafe kan3

      Delete
  3. Meleleh-leleh air liur nengok makanan2 tuh.. Raser cam nak masuk dalam gambar dan makan hokey...
    hehehehe... Kenapalah x dekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sha,
      nanti mai la cotik2 penang naaaaaa

      Delete
  4. Aduhhh terliur air ni bila.ekin dapat job review food review teringin gak join ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ekin,
      nest punya food review sila join naaaaaa

      Delete
  5. Replies
    1. Assalam riza,
      home made hokeyh burger tu
      wajib cuba he3

      Delete
  6. Lamb chop tu..semua nampak sedap sgt..lain kali boleh try,asyik pi makan kat padang kota ja..hehe..tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nurul,
      nanti try naaaaa
      insyaAllah dijamin halal :)

      Delete
  7. Salam
    Segala Pujian bagi Allah
    Terima Kasih for the great respond....
    Sangat terharu

    ReplyDelete
  8. amboi...siap ada cross-section tu tp smuanya sdp2 belaka

    ReplyDelete
  9. menyelerakan betul.. nanti nak kena terjah jugak nih..

    ReplyDelete
  10. wahh...semua pun sedap lah sis...terliur Diana tengok...huhu

    ReplyDelete
  11. baca AB terus teringat AB motel kat langkawi APTB

    tapi tengok makanan pun nampak sedapppp je haaaa

    ReplyDelete
  12. yummmyyyyy..sumenye nampak sedap2..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive