Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor

10:30:00 AM

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor

Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Iols nak share dah lama dah resipi ni haaaaaaaa, tapi asyik tertangguh ja kojernya he3. So kali ni tanpa membuang masa meh iols lelaju ceritera tentang my Resipi D'Dapor a.k.a Potato Fritter / Cucur Kentang.

Potato fritters a.k.a cucur kentang

Bahan-bahan | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Bahan-bahan | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Bahan-bahan yang diperlukan memang la sangat simple hoooiiiiii. Sila rujuk gambor di bawah naaaaaaaaa.

Ubi kentang yang di potong menjalur2 halus (macam dalam gambor tu haaaaa), daun bawang & daun sup yang diracik halus, tepung gamdun, sedikit serbuk kunyi sebagai pewarna & secubit garam sebagai perasa gitew :)

Cara Memasak | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Cara Memasak | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang |  Kalo dah bahan2 pun simple, aternya sah2 la cara memasaknya pun mudah jugaks kan3. Maen campak2, gaul2, terus goreng gitew. Apapun iols tetap nak menunjukkan cara memasak bergambor buat sayam2 semua. Baru "terang lagi bersuluh" yer dop he3 :P.


Campurkan ksemua bahan (tepung gandum, serbuk kunyit, ubi kentang & daun bawang\sup)
Masukkan air sedikit demi sedikit

 Gaul sebati adunan sehingga macam gambor di atas ni haaaaa

Psssttt : Sila masukkan air sedikit demi sedikit hokeyh. Ini untuk pastikan adunan tu idakler terlalu cayor atauupun terlalu likat gitew.

 Panaskan minyak

Psssttt : Sila pastikan minyak cukup banayk untuk menenggelamkan adunan hokeyh (barula cucur tu tak serap minyak banyak & masak sekata/cepat gitew

Seterusnya sudah boleh menggoreng
Bila cucur dah berwarna agak kekuningan atau garing, sila la angkat & toskan minyak di atas tisu

Boboboy Peberet Snek | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang

Boboboy Peberet Snek | Potato Fritters a.k.a Cucur Kentang | Dah nama pun hantu kentang, so masakla apa jenis makana pun memang Bobobou pulun tak hengga he3 :P.

 Boboboy menikmati potato fritters



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

10 comments

  1. Ehe..penh la buat sekali..mkn dgn nasi pnas pun sodap..hehe..

    ReplyDelete
  2. satu ketika dlu jd viral resepi ni..tp tk pernah try wat

    ReplyDelete
  3. Ada eh cucur kentang? Selama ni tau french fries je. Rupanya ada french fries version melayu. Sedapnya boboboy makan!

    ReplyDelete
  4. uish... muka boboboi dah bagi tau sedap ke tak fritters ni...

    ReplyDelete
  5. Ekin buat cucur kentang bgi hancur hihihi best gak.tu

    ReplyDelete
  6. style pnjang2 ceni tak pernah buat lg tp yg style cincang kecik2 tu pnah laa.. hehehe.. dapppp~

    ReplyDelete
  7. adus.. cucoq kentang mmg osem ngat.. sedapnya..

    ReplyDelete
  8. Boleh nangis tengok ni :') sedap oo hehe

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive