Udin Nasi Ayam Hainan | Tempat Makan BEST di Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru, Pulau Pinang

10:30:00 AM

Udin Nasi Ayam Hainan | Tempat Makan BEST di Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru, Pulau Pinang

Udin Nasi Ayam Hainan | Tempat Makan BEST di Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru, Pulau Pinang


Udin Nasi Ayam Hainan | Tempat Makan BEST di Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru, Pulau Pinang | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Seperti yang semua orang maklum (cecewah3), Pulau Pinang a.k.a Penang ni SYURGA MAKANAN kan3. So memang sesuai la kalo iols selalu kongsi tempat makan BEST di Pulau Pinang kan3 :). 

Hari ni iols nak share lagi satu port PUSAT makan BEST kat Pulau Pinang, atau dengan lebih tepat lagi dekat daerah Bayan Baru a.k.a Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru. Port ni memang menjadi tempat singgah iols dengan officemate untuk our LUNCHEON gitew. 

Kompleks Sri Selera ni menjadi pilihan weols sebab konsep "mudah&pelbagai" gitew. Yerla, ater dalam satu bumbung terdapat pelbagai pilihan makanan kan3. Nasi berlauk, masakan panas (thai food), masakan mamak, roti jala, roti arab, nasi lemak, nasi kukus, dan macam2 lagi la kan3. Untuk hari ni iols nak share tentang satu gerai nasi ayam a.k.a gerai Udin Nasi Ayam Hainan. 

Gerai Udin Nasi Ayam Hainan di Medan Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru, Pulau Pinang

Nasi Ayam Chinese Style | Udin Nasi Ayam Hainan


Nasi Ayam Chinese Style | Udin Nasi Ayam Hainan | Sebelum ni iols kalau nak makan nasi ayam versi chinese style sah2 la iols terjah The Chicken Rice Shop tau3. Tapi hat tu versi agak PRICEY la kan3. So tak boleh amal selalu gitew, he3. Untuk versi rakyat MARHAEN macam iols ni, yang rege mampu bayor kekdahnya, iols akan terjah Udin Nasi Ayam la kan3.

Iols ni pun sebenornya BARU sesangat DISCOVER gerai ni hokeyh. Ater sebelum ni, kalau dekat Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru ni, yang ada adalah Nasi Ayam Misai tau3 (hat Nasi Ayam Misai ni, orang Penang mesti tau kan3). Iols pulak dah dekat 2 tahun tak jejak kaki dekat medan selera ni. Tup2 dalam few months ago, iols mai2 ja dah takda Nasi Ayam Misai, yang ada Udin Nasi Ayam Hainan gitew :). Owner dia seorang lelaki Chinese Muslim tau3.

Deretan ayam pelbagai jenis masakan untuk Nasi Ayam Hainan

Nasi Ayam Hainan (Pek Cham Kay/Ayam Rebus)

Nasi Ayam Hainan (Ayam Goreng Belacan)

The Menu | Udin Nasi Ayam Hainan


The Menu | Udin Nasi Ayam Hainan | Untuk makluman uols, untuk nasi ayam hainan ni, uols boleh pilih pelbagai perisa masakan ayam tau3. Selain nasi ayam, terdapat juga menu mee chinese style. Jom layan gambar berceritera yer sayam2 semua :).


Pilihan menu yang pelbagai 
Nasi Ayam Hainan (ayam goreng belacan, pek cham kay/ayam rebus, ayam char siew/ayam madu), Char Hor Fun, Mee Sarang Burung, Hokkien Mee & Bakso

Psstttt : Bakso tu macam tersesat ja kan dalam menu tu, he3. Aternya, pembantu owner tu indonesian lady, tu yg tetiba ada bakso tu kot he3 :P

Haaaaaaaaaaa.....iols kasik tayang dekat sket semua ayam2 gantung sesedap rasa ini :)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 Versi ZOOM ~ ayam char siew a.k.a ayam madu
(rasanya manis2 masin gitew)

Versi ZOOM ~ ayam goreng belacan
(rasanya rangup kriuk2 gitew)

Pssttt : Iols dok makan berapa kali ayam ni, tak pernah pulop terasa perisa belacan. Even my friend pun kata takda rasa belacan. Agak musykil kenapa nama ayam tu ayam goreng belacan he3 :P

 Versi ZOOM ~ pek cham kay a.k.a ayam rebus
(rasa masin kicap soya & minyak bijan gitew)

Psssttt : Yang menjadi PEBERET iols adalah pek cham kay hokeyh. Dengan gravy & taugeh itu, peerrrghhhh :)

Personal Rating | Udin Nasi Ayam Hainan


Personal Rating | Udin Nasi Ayam Hainan | Secara TOTAL iols memang SUKA nasi ayam hainan gerai ni tau3. Rasa nasi dia OK, & tambah dengan ayam tu yang buat BOOM tau3. Bagi iols memang original chinese style. Itu la kekuatan nasi ayam ni.

Iols pernah makan dua jenis nasi ayam hainan (ayam rebus & ayam goreng belacan) ja & officemate iols yang dah try nasi ayam versi ayam madu tu. Macam yang iols dah cakap, iols paling SUKA nasi ayam versi ayam rebus dia :). Secara keseluruhannya iols bagi rating 3.5/5 untuk Udin Nasi Ayam.

Dari apa yang iols selalu tengok la kan3, memang bertingkek2 orang beratur untuk beli nasi ayam ni tau3. Haaaaaaa, lupa pulak nak bagitau yang konsep gerai ni ialah beratur, order, bayar & ambil naaaaaa:).


 Kalau lunch hour memang bertingkek2 la orang beratur gitew

Lokasi | Udin Nasi Ayam Hainan


Lokasi | Udin Nasi Ayam Hainan | Memang mudah nak cari lokasi Udin Nasi Ayam ni. Aternya dah terletak di dalam kawasan Kompleks Sri Selera, Pasar Bayan Baru kan3. Apa pun meh iols share info lokasi dia dengan sayam2 semua naaaaaaaa :)



Udin Nasi Ayam Hainan
Alamat : No. 70, Kompleks Sri Selera Bayan Baru,
Jalan Mayang Pasir 3,
1950, Bayan Baru, Pulau Pinang
No. tel : 016-492 1190



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

17 comments

  1. togelnyaa ayam rebus dyaa.. hahahahah..

    ReplyDelete
  2. amboii dah la sedap murah pulak tu...nak kena cuba juga ni

    ReplyDelete
  3. Ni kira nasi ayam hainan original la kan..slalunya nma je nasi ayam hainan..tpi tgk mcm nsi ayam biasa je.huh..

    ReplyDelete
  4. aduh terus rasa lapar. kalau ke penang nanti nak terjah la.

    ReplyDelete
  5. ayam dia tergantung tu sedap giler nengoknya harus pi torai ni

    ReplyDelete
  6. Suka tengok blog akak sekarang.. lagi kemas and senang nak baca....

    ReplyDelete
  7. nasi ayam..?? diet ayam.. diet nasi... makan sup je boleh dak kak..?? heee

    ReplyDelete
  8. salam ukhwah, kak ana singgah malam ke sini, nampak pelbagai versi nasi ayam dan sedap2 rupa parasnya..harga pun berpatutan kan, nice entri ;)

    ReplyDelete
  9. Moi fav jugak steamed chicken gitu...aduhaiii...sedapnya

    ReplyDelete
  10. fuyoo! sedap nampaknya tu.. lama tak makan nasi ayamm..

    Tips asingkan tempat tidur anak

    ReplyDelete
  11. Harga tu murah berbanding kat Perlis... Boleh try la nanti...

    ReplyDelete
  12. Ramainya orang beratur, mesti sedap tu ^-^

    ReplyDelete
  13. ciken rice shop kwan kata xhalal. makan sini lg sedao kot.. huuu

    ReplyDelete
  14. adoila...bderet entry makanan...lapaq...lapaq...

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive