Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib (Part 1)

10:03:00 AM

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib (Part 1)

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib

Iblis / Syaitan / Jin / Hantu ????? | Kewujudan Alam Ghaib | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk kembali mem-blog :). Macam yang iols ada kabor dalam ENTRY INI, iols perlukan BREAK TIME untuk selesaikan beberapa perkara kan3. Yang paling utama adalah berkaitan dengan my beloved Boboboy. Bagi #bloggerutara, rasanya dah sedia maklum tentang perkara 'ITU'. Iols memang berniat nak kongsi pengalaman iols dengan uols semua, cumanya pada masa tu keadaan tak mengizinkan gitew :).

Sekarang, setelah segalanya agak tenang & hampir selesai, insyaAllah, so iols rasa dah tiba masa nak share dengan uols semua. Mungkin bagi sesetengah orang dia TIDAK PERCAYA, atau akan ambil ringan hal2 macam ni. Tapi bagi iols, apa sahaja yang melibatkan family terutama my Boboboy, iols akan ambil SERIUS. Catatan yang iols buat ini lebih kepada peringatan untuk diri sendiri yer. Bukan nak memesongkan atau menakut2kan sesiapa hokeyh. Terpulang, yang nak percaya, atau yang tak mahu percaya. Hidup masing2 kan3 :).

Kronologi Kejadian 'ITU' | Kewujudan Alam Ghaib

Kronologi Kejadian 'ITU' | Kewujudan Alam Ghaib | Boboboy demam & batuk dalam seminggu lebih cenggitu (pertengahan September 2015). Sebenornya Opah yang mula demam dulu, then baru jangkit dekat Boboboy. 2 hari la jugak iols kena ambil EL, sebab suhu badan Boboboy ups & down gitew. Dalam 3 hari, Alhamdulillah demam dah kebah, cumanya tinggal batuk saja.

Lepas ja baek dari demam tu memang iols perasan Boboboy macam manja terlebeh gitew. Asyik nak melekat jaaa. Yerla masa demam, sah2 la Ibu & Ayah manjakan dia kan3. Tapinya ada time2 tu macam terlampau pulak behavior dia. Silap sikit nak merajuk, bila kita tegur selalu nak melawan, marah sikit nak merajuk & kerap sangat tak puas hati a.k.a dok bebai2. Walaupun belum sampai tahap tatrum bagai, tapi bagi weols (Ibu, Ayah & Opah) memang dah mula rasa pelik.

Untuk makluman uols, Boboboy jarang sangat buat iols marah terlampau. Maksud iols, kalau sesuatu yang dia buat tu salah, & iols marah dengan nada tegas atau iols mula pegang rotan, memang dia akan surrender & stop buat perkara yang salah tu. Tapi kali ni bila iols marah, dia macam dok nak uji lagi tahap kemarahan iols tu tau3. Dari sehari ke sehari dalam tempoh seminggu, makin melampau. So memang asyik kena marah jer la dengan weols kan3. Weols ni bukan spesis boleh dok tahan perangai yang bukan2 ni haaaa. Yang paling boleh tahan & dok layan si Boboboy time tu ayah dia ja la. Tu pun Boboboy masih dok carik pasai. Sentiasa ada yang tak kena tau3.


Boboboy Kerap Bebai | Kewujudan Alam Ghaib

Boboboy Kerap Bebai | Kewujudan Alam Ghaib | Macam yang iols bagitau, elok lepas baek demam tu perangai Boboboy dah laen kan3. Antara yang iols perasan ialah Boboboy kerap bebai. Iols tahu memang normal la anak protes atau bebai kan3. Tapi bagi our Boboboy perkara tu jarang berlaku. Ada memang ada tapi bila weols make our stand, memang Boboboy faham. Yang boleh memang weols bagi, yang tak boleh memang tak dapat la. Boboboy memang faham konsep tu (ppssstt : tapi Ayah kerap mengalah jugak he3).

Cumanya masa time tu, semakin kerap pulak Boboboy dok bebai2 tau3. Perkara yang mencetus bebai tu memang tak masuk akal. Sebab iols kata tak masuk akal, ialah Boboboy ni dah faham tau every single thing yang kita cakap. Kita dah boleh gosip, berbincang & nego. dah dengan Boboboy. Bila kita terang dia akan faham. Apa yang boleh, apa yang tak boleh, kenapa boleh, kenapa tak boleh. Uols faham tak?????? he3

Ok3, meh iols bagi contoh, perangai cari pasai yang bagi weols tak masuk akal by Boboboy time tu :

- Tengah dok tengok kartun, tetiba iklan sekejap. Tu pun dia nak marah & bebai. Marah sebab iklan. Haaaa, channel tv tuuuu, bukannya vcd hokeyh. Sebelum2 ni ok ja, memang dia paham konsep iklan tu & takda bebai2 pun tau3

- Ibu dah bagi dia pakai baju, tetiba dia marah2 & merengek2. Suruh Ayah bukak balik baju & nak Ayah yang pakaikan. Kadang2 bila Ayah yang pakaikan dari awai pun nak bebai jugak, sebab tetiba nak Ibu atau Opah pulak yang pakaikan. Even bila sebelum bagi pakai baju tu dah tanya Boboboy nak siapa pakaikan baju, elok dah siap dipakaikan baju, dia tukar nak orang laen yang pakaikan

- Bila maen game PS pun dok cari pasai. Benda dia tak reti maen, dia nak bebai kat Ayah. Kat Ibu dia tak berani, ater dia tahu ibu tak gheti bab2 game ni :P. Bila Ayah nak tolong buatkan dia bebai jugak. Tak tolong buat bebai, bila nak tolong pun bebai

- Haaaa, masa makan tu, Boboboy bebai bila makanan panas sikit. Sikit ja pun, macam suam2 gitew, bukan panas pun. Tapi dia bebai macam orang buat dia jaaa. Dahtu bila Ibu nak bagi sejuk atau tolong suap pun bebai jugak

Itu antara contoh scene 'bebai' yang Boboboy dok buat tau3. Antara jer tu hokeyh, kalo nak senarai semua memang tak dapek laaaa hooiiiii :P. Kiranya dalam sehari tu boleh sampai selang 5-10minit ja Boboboy bebai. Puncanya tu kekadang tak ketahuan pun tau3. Memang benda kecil, tapi asyik berulang2 & terlampau kerap. Weols memang dah sampai tahap maks. dok menahan perangai dia. 

Iols ni jenis cepat marah. Rotan memang kena la si Boboboy tu. Tapi takderla sampai tahap naek berbirat2 bekas rotan yer. Sampai satu kali tu memang iols menangis & merajuk bawak diri dalam bilik sorang2 tau3. Sebab geram & sedih sangat dengan perangai Boboboy. Sebelum ni pernah jugak iols merajuk dengan Boboboy (Ibu merajuk dengan anak yer he3 :P), tapi Boboboy akan mai pujuk iols & minta ampun. Tapi kali ni memang Boboboy tak mau minta ampun kat iols tau3. Banyak kali Ayah suruh, Ayah pujuk dia suruh minta ampun dengan iols. Tapi dia tak mau. Haaaaaaa, masatu memang iols rasa tak sedap hati dah. Lain sangat anak iols. LAIN hokeyh. Kita ni Ibu mesti dapat tahu punya kan3.


Boboboy Kerap Merengek | Kewujudan Alam Ghaib

Boboboy Kerap Merengek | Kewujudan Alam Ghaib | Selain kerap bebai, Boboboy pun kerap merengek. Bukanla menangis meraung2 tu, tapi lebih kepada merengek. Kalo rengekan tu tak dilayan dia akan start menangis tapi still bukan menangis jenis meraung2 tu la kan2. Cumanya jadi macam dalam citer hindustan tu haaaaaa. Lari ujung ke ujung, keluor masuk bilik, sorok belakang sofa sambil dok merengek2 & menangis2.

Time tu memang kena pujuk, pegi dekat dia & dukung. Sedih oohoooiiii tengok dia merengek2 cenggitu. Baru abeh pujuk, dah tenang, tak sampai sekejap merengek pulak lagi. Haaaaa, macam kes bebai tu haaaaaa. Kira macam dok gilior2 la kejap bebai, kejap merengek. 

Boboboy Hilang Selera Makan | Kewujudan Alam Ghaib

Hilang Selera Makan | Kewujudan Alam Ghaib | Memang start dari Boboboy mula nak demam tu selera makan dia dah mula kurang. Bukanla tak mahu makan langsung, cuma kurang gitew. Even susu pun iols dah tak bagi, ater sebabnya kalo minum susu confirm akan muntah. So doktor memang suruh stop dulu susu. 

Elok dah lepas demam kebah tu selera Boboboy tetap kurang. Weols memang dok ingat selera Boboboy takdak sebab mulut tawar, baru baek demam kan3. Susu still tak boleh minum sebab still dok muntah. Mungkin sebab masih ada batuk & kahak. So, berat badan Boboboy memang susut. Walopun takderla sampai kurus kering, tapi memang perasan la susut. 

Perut muncit dah kempis, pipi dah hilang bam2, paha, lengan & betis dah tak montoks. Sob3. Iols memang dok buat resipi macam2 la nak bagi Boboboy makan. Tapi tu la selera dia tak sama macam dulu. Kalo dia makan lebih sket ja mesti dia akan termuntah balik. So memang kena makan sikit2, tapi lebihkan kekerapan makan jer la.


Tidur Malam Terganggu | Kewujudan Alam Ghaib

Tidur Malam Terganggu | Kewujudan Alam Ghaib | Part tido malam ni, memang masa Boboboy demam tu dah mula dah tido malam kerap bebai. Haaaaaa, nampak tak tido pun dok bebai lagi hokeyh.

Mata pejam tapi dok merampuih (lambung & hempas badan atas tilam) & bebai2. Dekat 2-3 kali la jugak tiap2 malam. Memula tu memang weols ingat Boboboy geram sebab tekak dia tak selesa sebab kahak & batuk tu haaaa. So memang dok pujuk2, peluk2 & dodoi bagi lena balik.

Tambah lagi, masa lena tu Boboboy keluarkan bunyi macam mendayu2 tuuuuuu. Memang kekadang tu kalo penat sangat waktu siang (main terlebeh), memang Boboboy akan keluarkan bunyi macam merintih kepenatan time tido. Tapi kali ni bunyi yang Boboboy buat tu laen sangat. nak terang iols tak gheti. Tapi bunyi ni mandayu2, panjang dah nyaring (tak tau nak boh terms apa :P). Iols dok peluk2 & urut2 Boboboy, still dok berbunyi jugak. Dah lama sikit baru senyap. 

Bisanya bunyi ni Boboboy buat lepas dia bebai dalam tido tu haaaa tau3. Makin lama makin kerap. Tangan iols ni memang sepanjang malam tak lepas dok pegang tangan atau dok peluk Boboboy tau3.

Lagi satu kes, Hubby yang tersedar. Hubby kejut iols, dia tanya iols ada dengar tak Boboboy dok mengekek gelak. Time tu iols memang dok mamai, aternya sebelum tu baru dok berjaga pujuk2 & dodoi Boboboy lena balik sebab dekat 3-4 kali bebai & berbunyi2 tu la. So, esok pagi tu masa weols anak beranak bangun tido baru Hubby cerita. Dia kata dia terjaga sebab dengar Boboboy dok mengekek gelak. Dekat tiga kali tau3. Gelak sakan, & lain macam, seolah2 time tu Boboboy tengah kena acan atau tengah dok maen. Hubby tanya la dekat iols sama ada masa time siang tu Boboboy ada sakan bermain ka. Iols cakap la, mana ada. Memang masa time siang sebelum tu, sehari suntuk Boboboy dok meragam, bebai2 & merengek2. Mana ada dok seronok main ke apa ka.

Tidur Waktu Asar | Kewujudan Alam Ghaib

Tidur Waktu Asar | Kewujudan Alam Ghaib | Dari masa demam memang Boboboy kerap lena. Yer la makan ubat, mesti la lena kan3. Bagi badan rehat baru cepat sehat.

Tapinya elok lepas baek tu, my Mak ada bagitau Boboboy kerap terlena time Asar. Iols ada cakap jangan bagi Boboboy lena time Asar. Kan tak elok. My Mak cakap memang tak bagi mulanya, sebab memang dalam tengahari Boboboy akan lena sekejap dalam pukul 1.30-3.00pm cenggitu. Tapi elok nak dekat Asar Boboboy mula mengantuk balik, & macam bebai2. So memang akan terlena jugak la time tu. Lagipun my Mak pun tak sehat masa tu, so kerap dok terlena sama. Elok time iols balik, dalam pukul 6.30pm tu baru Boboboy jaga. 

Lepas tu, masa cuti Raya Haji, baru iols dengan Hubby perasan yang Boboboy suka lena lama waktu siang. Masa 1st day raya tu, Boboboy makan banyak lemang. So weols dok ingat sebab makan lemang banyak so Boboboy over sleepy la kan3. So weols dah tak bagi la Boboboy makan lemang.

Tapi on the 2nd day cuti raya tu pun sama jugak. Uols bayangkan, weols tido berjemaah dari sebelum pukul 2.00pm, tapi sampai dekat 6.30pm Boboboy dok tak mau bangun2 tau3. Dalam tido tu pun dia dok bebai2 & buat bunyi2 macam masa dia lena malam tau3. Weols saja dok sembang2 & pasang tv kuat2, saja nak bagi Boboboy terjaga, tapi tak jaga pun hokeyh. Kalo tak kaaaaa, bunyi sikit ja pun Boboboy confirm terjaga tau3. Bila dia bangun tido tu mula la dia bad mood & bebai2.


Air Penawar a.k.a Lembut Hati | Kewujudan Alam Ghaib

Air Penawar a.k.a Lembut Hati | Kewujudan Alam Ghaib | Lepas dah dekat seminggu Boboboy berperangai 'pelik' tu, my Mak & Hubby kata nak bawak Boboboy cari 'Air' nak bagi Boboboy 'lembut' sikit. Kami dok ingat Boboboy ni macam 'keras hati' & 'baran'. Risau jugak bawak perangai tu sampai besor kan3. So masa kecik ni baek cari 'air penawar' la kan3. Lagi satu memang nak ambil air limau untuk mandikan Boboboy. Weols dok ingat badan Boboboy lemah sebab demam haritu, tu yang dok meracan masa tido malam tu. So, elok mandi air limau bagi badan segar & kuat balik gitew.

Dah panjang la pulop entry ni haaaaaa. Meroyan nak berceritera la gamaknya iols ni kan3 :P. Kita stop dulu la yer sayam2 semua. Ceritera seterusnya nanti iols sambung dalam NEXT ENTRY yer.


Psssttt : UPDATE perkembangan ADIK IZZ, Alhamdulillah sudah ada perkembangan POSITIF, walaupun hanya sedikit, tapi besar maknanya. Mari kita sama terus berDOA untuk kesembuhan adik Izz. Moga adik Izz sentiasa dalam rahmat & lindungan Allah, AMIN


~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

17 comments

  1. panjangnya kisah.. baca pun rasa berdebar..

    ReplyDelete
  2. next entry plisss....tak sabar nak taw sampai habis cerita..

    ReplyDelete
  3. kesiannya kat boboboy.. baca pun rasa sedih.. anak kcil lg dh "tterkena" gitu..nbs baik akak cpt sdr..

    ReplyDelete
  4. Sha selalunya memang kalau anak pelik ke x sihat ke mesti berubat cara moden.. kalau x jalan baru pergi cari ustaz.. Yellah kita kat muka bumi nie kan banyak makhluk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg penting, kita usaha ikhtiar.. cara dan jalan ikhtiar ada banyak.. ada cara moden, ada cara tradisional..

      Delete
  5. tu dia..pjgnyer entry kali ni mcm lepas dendam dah lama x menulis eak..murni pon gigih juga membacanya..tp bersambung pulak..takpe laa akan ku tunggu..ape2 pon semoga kita semua dijauhkan dari makhlukhalus semuatu..Aamiin!

    ReplyDelete
  6. kesian kat boboy ye Sha... ya Allah moga makin sihat lah hendak nya ... benda2 ghaib ni memang suka kacan kanak-kanak kan... kena berubat cepat... sabar & banyakkan doa moga boboy cepat2 sihat sepenuhnya...

    ReplyDelete
  7. bab boboboy mengekek sorang2 tu mmg seram
    alhamdulilah dia pun skrg dah mula ok kan
    next story plis

    ReplyDelete
  8. Huhu..sabar ye kak..
    Kmi #bloggerutara sntiasa support akak sya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2... geng #BloggerUtara sentiasa support kak sya..

      Delete
  9. aduhai Boboboy seorang itu.. mudah2an semuanya okay kak..
    update lagi nak tahu.. ingatkan nape akak mendiamkan diri.. tak dan baca kat group..

    ReplyDelete
  10. kita x bleh nak nafikan kewujudan alam ghaib ni.. mintak perlindungan kat Allah, smoga kita semua terselamat...

    ReplyDelete
  11. seram laa baca citer pasal Boboboy mengekek sengsorang tu..

    ReplyDelete
  12. bertabah dok baca.. tapi, terbaca entri part 2 dulu..

    ReplyDelete
  13. tau wujud tp antara pcaya dgn tak ja tp bila dh kena skali ms keta kontrol Aqil bgerak sndiri tgh mlm time tu sorang2 trus kcut perut

    ReplyDelete
  14. baru baca balik... isshh seram plak ada benda mngacau

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati