Cool Ghost Museum | Tempat Menarik di Pulau Pinang

5:48:00 PM

Cool Ghost Museum | Tempat Menarik di Pulau Pinang

Cool Ghost Museum | Tempat Menarik di Pulau Pinang

Cool Ghost Museum | Tempat Menarik di Pulau Pinang | Assalammualaikum & selamat petang uols. Sebagai membuktikan kesahihan ENTRY WW iols kat SINI dengan TEMAnya ahkak BZssssssssss, maka pada hari ini iols baru terKIAL2/terGEGEH2/terKEBIL2 nak up entry REVIEW trip family #bloggerutara ke Cool Ghost Museum, Penang.

Uawaawawawawawa, AMPUNkan iols penunggu Ghost Museum eh3 gua :P. Lagi satu yang menyumbang kepada keLAMBATan up entry ini adalah iols sebenornya dok GHASER macam iols dah UP hokeyh entry tu. Memang hover CONFIDENT yang iols dah UPDATE entry Cool Ghost Museum. Sekali bila search dalam list entry, NAN-HADO :P Punggaaaaaahhhhhhhh........ Harini iols update lelaju naaaaaaaaaa :).

Ok la, back to the purpose of this entry (cecewah, speaking ahkak :P), family #bloggerutara telah diberi peluang untuk merasai sendiri keSERAMan, keTAKUITan & keCOOLan rumah hantuuuuuuuuuuuuuu..... Weols reramai terjah Cool Ghost Museum pada pertengahan September 2015 (nampak daaaaakkk berapa lama entry PERAM ini :P). So, moh le kita layan al-kisah ceritera apa yang berlaku pada hari kejadian :)

Cool Ghost Museum, Penang

Ibu & Boboboy bergambor kenag-kenangan di hadapan entrance Cool Ghost Museum

Harga Tiket dan Terms&Conditions | Cool Ghost Museum, Penang

Harga Tiket dan Terms&Conditions | Cool Ghost Museum, Penang | Bila uols masuk ja dalam bangunan tu memang uols boleh nampak segala papan info harga tiket serta terms&conditions untuk memasuki Cool Ghost Museum. Bayaran di sini hanya TUNAI sajork naaaaaa. Lagi satu sila jangan maen2 hokeyh, memang ada syarat2 yang perlu diketahui & dipatuhi untuk melayakkan anda masuk tau3. 

Gambor ateh tu adalah view kaunter info & tiket Cool Ghost Museum
Papan info warna hijau tu adalah senarai harga tiket & notis yang berwarna merah tu pula terms&condition yang iols kaborkan tu la yer

Senarai Harga Tiket :

Warganegara Malaysia (dengan MyKad)
Dewasa - RM18.00
Kanak2 - RM8.00
Warga Emas - RM8.00
Pelajar - RM10.00

Bukan Warganegara Malaysia (tanpa MyKad)
Dewasa - RM136.00
Kanak2 - RM16.00
Warga Emas - RM16.00
Pelajar - RM16.00

Seram ???? Takuit ???? Cool ???? | Cool Ghost Museum, Pennag

Seram ???? Takuit ???? Cool ???? | Cool Ghost Museum, Penang | Haaaaa, uols ghaser2 la kan3, acaner weols rasa bila jejak kaki ke dalam Cool Ghost Museum ni ??????? Nak tau kaaaaa????? Sat3, iols belanja gambor dengan seribu satu ceritera..................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Nampak daaaakkkkk????????
Hat nangeh berjuraian ayor mata ado, hat pejam mata tak bukak2 sampai terlena ado, hat senyum seronok pun ado
Bak kata omputeh >>>>>>>>>>>> MIXED FEELINGS gitew :P

Elok2 ja melangkah masuk bebetui depan pintu entrance tu haaaaaaaa, abeh bebudak2 family #bloggerutara mola meRENGEK, meNANGEH & menJERIT TAKUIT3. Punggaaaaaaahhhhhhhh.... Weols Ibu Ayah ni haaaaa, lelaju la dok pujuk, mola dukung all the bebudaks. Anak blogger murni sajork yang masih COOL. My Boboboy, puteri anak blogger arz, & emir anak blogger farah hancussssss he3. Penakut pahit memasing :P. 

Puteri & Emir memang berdukung dari mola sampai akhir. Si Puteri siap terlena hokeyh. Yang my Boboboy ni haaaaaa, dok tak sudah2 zikir 'Abang kakuuutttt, abang kakuttt, bila nak kuar ni, jom la kita kuar ibu, abang kakuuuuutt'. Dok 'kakuuuutt' tapi mata dok bukak jugak nengok all the hantu :P, ater acaner ?????

Sebenornya Cool Ghost Museum ni bukanlah berkonsepkan rumah hantu yang menakutkan semata2 yer sayam2 semua. Sebab tu la ada perkataan "Cool" tu haaaaa :). Konsep yang ingin diketengahkan adalah lebih kepada memberikan info a.k.a 'educate' pengunjung tentang kepelbagaian jenis & latar belakang kewujudan hantu2 itu. Hantu2 ini diterbangkan berasal dari pelbagai negara/budaya iaitu MELAYU, CINA, JEPUN, MESIR & BARAT/omputeh gitew. 

Tapi elemen SERAM tetap diKEKALkan dengan pemainan suasana gelap, bunyi2 mengilai/dentuman, tetap membangkitkan rasa TAKUIT tau3. Meremang la jugaks bulu roma iols. Tapi udah si Boboboy takuit terlampau, so ibu kena tunjuk COOL la kan :P.

Hantu Melayu | Cool Ghost Museum, Penang

Hantu Melayu | Cool Ghost Museum, Penang | Pertama kali melangkah masuk ke dalam rumah hantu tu, uols akan diperkalkan bertemu dengan Orang Minyak. Haaaaa, si orang minyak ni la yang bertanggungjawab menakutkan our kids tau3. Bunyi2an lagiiiii haaaaa. SEREEEEMMMMM :P. Lepas dari tu terdapat pelbagai lagi jenis hantu yang sinonim dengan masyarakat melayu. Jom layan gambor berceritera :)

Para2 hantu Melayu di Cool Ghost Museum a.k.a Orang Minyak, Hantu Pisang, Hantu Pocong, & Toyol

Psssttt : Uols nampak daaaaakkk hantu merangkak hat warna cekelat kat sebelah orang minyak tu???? Tu hantu apa yer??? iols dah hilang ingatan nama hantu tu he3 :P Hantu tu dok tunggu bawah jamban orang dolu2. Hantu jamban ka??? Hantu taik najis ka?? Hantu tandas ka??? 

 Ini pulak gambor hantu pontianak & penanggal

Haaaaaaaaa, ini la info board
 Uols boleh baca maklumat/ceritera terperinci tentang kewujudan & sejarah semua hantu2 tu tau3

Hantu Cina | Cool Ghost Museum, Penang

Hantu Cina | Cool Ghost Museum, Penang | Sebenornya terdapat beberapa lagi jenis hantu dalam budaya masyarakat cina yang di pamerkan dalam Cool Ghost Museum ni tau3. Tapi udah aternya iols ni BZs mententeramkan my Boboboy yang kerasukan ketakutan, makanya sedikit ja la gambor hantu cina yang iols sempat snap. So jemput la layan gambor sekeping dua ni yer sayam2 semua :).

Vampire a.k.a hantu lompat yang pemes amos dalam kepercayaan masyarakat kaum Cina

Hantu Jepun | Cool Ghost Museum

Hantu Jepun | Cool Ghost Museum | Haaaaaa, bahagian ini paling mengujakan (bagi iols la yer). Aternya iols memang tak pernah tahu tentang hantu Jepun. Setakat tahu hantu jenih moden a.k.a Ju'on tu haaaaa :P. Di Cool Ghost Museum, mereka mengetengahkan hantu tradisi kepercayaan masyarakat Jepun gitew.

Antara hantu Jepun yang ada di dalam Cool Ghsot Museum
Haaaaaaa, nama deme2 ni tolong jangan tanya iols naaaaa
Ahkak dah lopa kekdahnya :P
Kalo nak tahu lebih lanjut WAJIB la TERJAH Cool Ghost Museum gitew 

Hantu Mesir | Cool Ghost Museum, Penang

Hantu Mesir | Cool Ghost Museum, Penang | Bahagian hantu Mesir ni, mengetengahkan hantu semasa zaman Firaun gitew. Memolanya masa kat sini, my Boboboy dah nak bawak bertenang dari kerasukan ketakutan dia dah tau3, tapi bila ternampak ja segala mummia & kerangka dok tejegil tu haaaaaaa, punggaaaaahhhhhh, hancussssss kembali :P.

Para ikon hantu bagi kepercayaan masyarakat Mesir di Cool Ghost Museum

Nampak dak Ibu sorang ja dok coba posin santek2, si Boboboy dok sebek tak sudah & pulun usaha nak menyorok celah kangkang Ibu :P

Hantu Barat/Omputeh | Cool Ghost Museum, Penang

Hantu Barat/Omputeh | Cool Ghost Museum, Penang | Bahagian ni pulop paling COOL gitew. Nak tau pasai pa kaaaaaa??? Sila rujuk gambor berceritera la kekdahnya yer :).

Haaaaaaaaaaaaaa, AKHIRNya my Boboboy bermaen penuh keriangan dengan danish (anak blogger Murni)
Seronok deme dedua dok pegang bahagian tangan tercabut itu :P
Jangankan kata bebudaks, sekali dengan Ibu & Ayah pun dok pulun maen hokeyh :P
Tak cayer??????????
Haaaaaaaa, cer tengok lakonan iols ini :P
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Takuit daaaaakkkk ??? he3

 Terdapat juga hantu Haloween gitew

Family #bloggerutara | Cool Ghost Museum, Penang

Family #bloggerutara | Cool Ghost Museum, Penang | Alhamdulillah segala perjalan trip berjalan dengan lacar. Weols family #bloggerutara sangat berbesar hati denag layanan yang di berikan oleh pihak Cool Ghost Muzium, terutama our hensem tour guide a.k.a Mr Rizal. Jom layan gambor FINALE weols.

 Family #bloggerutara bersama Mr. Rizal (jejaka ensem berbaju putih di depan sekali itu)

 US #bloggerutara

Lokasi | Cool Ghost Museum, Penang


Cool Ghost Museum

Alamat :
57, Lebuh Melayu,
Georgetown, 11300,
Pulau Pinang

FB :
https://www.facebook.com/ghostmuseumpenang



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

11 comments

  1. hehehehe..hantu2 tu klu kawen dah beranak dah K.Sha oi..Tapi bagus juga kami mengimbau balik kejadian di Ghost Museum tempohari..memang mcm2 ado..hihihihi

    ReplyDelete
  2. Hahaha...teringat blk mmg lawak kan...

    ReplyDelete
  3. menarik....

    tgk time waktu malam cm ni..seram plak...

    ReplyDelete
  4. tu dia aihhhh baru kuar entry rumah hantu hahahaha
    xleh lupa budak2 tu keriau nak balik hahaha
    happening

    ReplyDelete
  5. hahaha teringat budak-budak tu takuitttt....

    tapi tour guide encik rizal memang sporting layan kita...

    ReplyDelete
  6. Zaf tag akak kat sini...

    http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/11/giveaway-duit-saku-bawal-aidijuma-by.html

    ReplyDelete
  7. sapa suka seram2 bleh la.. i is kenot u ahaha.. Boboboi nanges. ilang macho hehe..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive