Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Resipi D'Dapor

12:02:00 PM

Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Resipi D'Dapor

Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Resipi D'Dapor

Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Kan ker semalam iols dah up 2 tingkek entry Resipi D'Dapor iols yang menggunakan produk PLANTA kan2 (sila klik Nasi Planta & Udang Goreng Planta Bercheese), so harini iols akan sambung pulop lagi 3 tingkek. Harap uols sambung bertabah laaaa naaaa :P. Tapi harini iols akan up resipi ala2 rejaman masakan BARAT a.k.a WESTERN gitew.

So untuk tingkek PERTAMA meh iols share resipi Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato naaaa sayam2 semua.

My own version of Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato

Bahan2 & Kaedah Menyediakan | Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato

Bahan2 & Cara Memasak | Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Sangat simple sebenornya untuk membuat kentang lenyek ini tau3. Ater udah nama dia kentang lenyek sah2 la bahan UTAMA yang kena ada adalah ubi kentang kan3 :P. Bahan2 laen, sila rujuk gambor berceritera na sayam2 semua :).

Bahan-bahan :
~ Ubi kentang (direbus & dibuang kulit)
~ Planta (4-5 sudu)
~ Garam (secukup ghaser gitew)

Kaedah menyediakan :
~ Masukkan kentang yang telah direbus berserta dengan Planta & garam di dalam bekas
~ Sila lenyek & sebatikan semua bahan2 sepertu gambor ateh tu naaaa
~ SIAP (mudah kan3)

Psssttt : Kebanyakan resipi menggunakan susu krim & butter, tapi iols ganti ikut soka iols naaaa. Tapi hasil akhir tetap menjilat jari hokeyh :P. Uols boleh juga tambah lada hitam/sulah kalo nak pedaih hokeyh. Iols tak pernah bubuh sebab my Boboboy tak makan pedaih gitew :)

Bahan2 & Cara Memasak | Gravy Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato

Bahan2 & Cara Memasak | Gravy Kentang Lenyek a.k.a Mashed Potato | Untuk gravy iols punya kentang lenyek ni, iols sediakan mushroom gravy tau3. Sekali lagi sebabnya supaya tak pedaih untuk my Boboboy gitew. Jom layan gambor berceritera :)

 Bahan-bahan :
~ Bawang putih (4-5 ulas)
~ Planta (3/4 sudu)
~ Campbell's cream of mushroom (anggaran separuh tin)
~ Sos tiram (2/3 sudu)
~ Chesedale Cheddar Cheese (2/3 keping)

 Sila cairkan Planta & tumiskan bawang putih hingga kekuningan

 Seterusnya sila masukkan sos tiram & kacau sebati

 Masukkan pula Campbell's cream of mushroon & kacau sebati lagi
Seterusnya masukkan air (anggaran separuh cawan) & masukkan sekali Chesdale Cheddar Cheese
Kacau sebati semua bahan sehingga agak pekat
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........
Mushroom gravy for my mashed potato gitew :)

Psssttt : Sekali lagi kebanyakan resipi akan mengunakan butter, susu krim & lada hitam/sulah yer sayam2 semua. Tapi seperti besa iols derhaka gitew. This is my own version hokeyh :)

My own version of Mashed Potato with Mushroom Gravy



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

8 comments

  1. tk pernh lg wat mashed potato..bole la try nanti

    ReplyDelete
  2. sedapnye awak..mengidam plak cheq tengok hehe..

    ReplyDelete
  3. yummy sedap sis... feberet anak2 ni... hehe

    ReplyDelete
  4. Wow.. mudah rupanya.. Tq kak sha share resepi yg ohsem dan mudah..
    Insya Allah pasti akan di cuba... hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaa senangnyaaaa nak buat jugak la. uwais suka makan fries cicah mashed potato ni hihihi

    ReplyDelete
  6. Resepi yang senang boleh dicuba nanti ni..

    ReplyDelete
  7. nampak senang.. boleh buat ni.. mak nina kaki kentang. hahaha

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive