Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Resipi D'Dapor

1:07:00 PM

Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Resipi D'Dapor

Ketam Gorneg Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Resipi D'Dapor

Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat tengah hari uols. Meh iols hupadte tingkek ke DUA Resipi D'Dapor bersempena dengan Hubby 32nd Birthday a.k.a Ketam Goreng Bercili :).

 My Ketam Goreng Bercili, Cepat Dimasak Sedap Dimakan

Bahan-bahan | Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan

Bahan-bahan | Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Udah nama pun "Cepat Dimasak" kan3, sah2 la bahan2nya pun mudah & ringkas sajork gitew. Meh iols berceritera dengan gambor yer sayam2 :).

Bahan UTAMA a.k.a the KETAM la kan3 

Bahan-bahan Ketam Bercili :
~ ketam (sila gaulkan dengan garam & kunyit)
~ bahan kisar (sila kisarkan 15-20batang cili kering bersama 5/7ulas bawang merah)
~ tomato puri (2/3sudu)
~ susu cair (suku tin)
~ 1 batang serai yg diketuk sedikit (xdak dalam gambor :P)
~ kepingan badam (sila bakor dolu naaaaa)
~ daun bawang & daun sup (xdak dlm gambor :P)
~ Minyak & Planta untuk menumis

Cara Menyediakan | Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan

Cara Menyediakan | Ketam Goreng Bercili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan | Memang sangat mudah untuk menyediakan Ketam Goreng Bercili ini hokeyh. Sambil 'PEJAM MATA' jer iols rejam tau3 :P Tak sampai 20minit hokeyh. Idak ler berpoloh2 macam masa iols sediakan The Brownies Kedut a.k.a Chewy Gooey Brownies. Nampak sangat iols FAILED bab BAKING, tapi still PRO bab REJAM2 kan3 he3 :P. Dolu pun iols pernah up entry Ketam Goreng Bercili Telur Masin. Apa pun moh kita layan cara penyediaan Ketam Goreng Becili versi ini pulop naaaaa :).

Memola, sila goreng dulu ketam yang sudah disalut dengan garam & kunyit
Goreng sebentar a.k.a separa masak sajork naaaaaaaaa
Anggaran dalam 2-3 minit untuk setiap bahagian permukaan

Ni la ghoper hasil gorengan ketam itu
Meh iols kasik ZOOM lagi HASILnya
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 Ooohoooiiiiiii, punggaaaaaahhhh iols dah teringin balik bila nengok gambor ni :P

 Seterusnya, sila buang separuh minyak (dari kuali goreng ketam tadi tu haaa), & tambahkan dalam 2/3 sudu planta
Kemudian masukkan bahan kisar
Tumis sebentar

Psssttt : Iols soka masukkan Planta untuk memberikan lebih keharuman & lemak pada masakan gitew


 Seterusnya masukkan serai & tomato puri
Tumis lagi sehingga cili masak a.k.a naek bau gitew
Anggaran dalam 6-7minit gitew

 Sekarang sudah boleh masukkan kesemua ketam yang telah digoreng tadi
Gaul sehingga sebati & tumis lagi dalam 7-8minit
HASIL AKHIR.................
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Taaaadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 Ketam Goreng Becili Cepat Dimasak, Sedap Dimakan

Psssttt : Bila sudah diletak ateh pinggan hidang barula uols taburkan badan & daun bawang / daun sup tu naaaaa. Sudah siap untuk di-ngaaaappppp :P



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

10 comments

  1. oooo rupanya kepingan badam. ingatkan kacang Tanah. ok,ok, tenkiu share resepi
    saya mmg peminat ketam. tapi dah mahal kan harga ketam basah skrg. nangis tengok harga ketam

    ReplyDelete
  2. Sedapp bebenor lah plak nengok Sha...laparrr ni... hihi

    ReplyDelete
  3. Cepat dimasak, sedap di makan tu yang tak tahan tu.. heh2

    ReplyDelete
  4. bilalah nak merasa masakan air tangan sha ni
    semua nye npk delicious hehe

    ReplyDelete
  5. Bertingkek2 resepi ni...adoiii senak perut ni menahan lapor

    ReplyDelete
  6. Rasa macam nak masuk dalam komputer.. hahaha..
    dahlah kita memang suka ketam...
    nampaklak ketam-ketam ini.. pergh!!! Dugaan sungguh..

    ReplyDelete
  7. Ala terliur tengok ketam akak ni itew tak leh makan ketam

    ReplyDelete
  8. pergh kalo dapat yang bergoreng tu pun da pueh ati =D

    ReplyDelete
  9. dapnyaaa.. memang suka makan ketam tp masak lemak ler. hehehe

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive