Nasi Briyani Perencah Maggi (Cepat Dimasak, Sedap Dimakan :P) | Resipi D'Dapor

9:02:00 AM

Nasi Briyani Perencah Maggi (Cepat Dimasak, Sedap Dimakan :P) | Resipi D'Dapor

Nasi Briyani Perencah Maggi (Cepat Dimasak, Sedap Dimakan :P) | Resipi D'Dapor

Nasi Briyani Perencah Maggi (Cepat Dimasak, Sedap Dimakan :P) | Resipi D'Dapor | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Haaaaaaaa, uols sila bawak berTABAH la yer. Bukan apa, iols sekarang ni dalam fasa keRASUKan Resipi D'Dapor he3. Sapa yang memang dok baca blog iols ni memang tau la iols ni kekadang kena RASUK kan3. Sementara baki kerasukan dok ada lgi ni baek iols habeskan sebanyak mungkin Resipi D'Dapor yang bertingkek2 ni naaaaaaaa :).

So dari kesinambungan resipi Brownies Kedut & Ketam Goreng Bercili bersempena Hubby 32nd Birthday Dinner, kalini iols up pulop resipi Nasi Briyani. Yo laaaa, takkan la nak KOKAK ketam tu semata yer dop??? Kena la gu kan dengan nasik kan3. Baru la perut kenyang soka ati gitew he3.

The Nasi Briyani Perencah Maggi 


Bahan-bahan | Nasi Briyani Perencah Maggi

Bahan-bahan | Nasi Briyani Perencah Maggi | Sekali lagi, memang SONANG sajork nak sediakan Nasi Briyani hokeyh. Bahan-bahan pun RINGKAS sajork.

Bahan-bahan :
~ beras basmathi (4pot)
~ bahan tumis (bawang merah, bawang putih, halia, 3beradik)
~ daun pandan (disimpul)
~ minyak sapi
~ planta
~ rempah Briyani Maggi
~ susu cair (setengah tin susu)
~ tomato puri (1@2 sudu)
~ kismis (hitam & kuning)

Psssttt : Iols selalu ulang SUKATAN untuk beras & air kena sama yer. Kalo 4 pot, dua2 bahan kena 4pot each tau3. Baru la nasik tu kembang elok. Tak keras, tak lembik gitew.

Cara Menyediakan | Nasi Briyani Perencah Maggi

Cara Menyediakan | Nasi Briyani Perencah Maggi | Sebenornya untuk makluman uols semua, nak buat NASI TUMIS (minyak/briyani/tomato/bukhari & etc) ni kebanyakan bahan2 & cara2 adalah lebih kurang SAMA sajork hokeyh. Yang  berBEZA hanya rempahnya atau bahan tambah perasa (badam/kismis/gajus &etc). Bahan tumis juga sama, cumanya anda boleh kisar atau potong ricik sahaja.

So uols boleh rujuk cara penyediaan yang iols dah UP dalam entry resipi Nasi Briyani Adabi atau Nasi Minyak hokeyh :). Meh iols belanja gambor Nasi Briyani Maggi iols in the making gitew.


Menu Kembar Nasi Briyani | Nasi Briyani Perencah Maggi

Menu Kembar NAsi Briyani | Nasi Briyani Perencah Maggi | Kalo dah ada NASI TUMIS, tak kira la nasi minyak ka nasi briyani ka, dah tentu la WAJIB ada DALCHA kan3. Ater udah ku kabor MENU KEMBAR yer dop he3. Resipi dalcha iols belom pernah share dengan uols, aternya besanya dalcha ni my Mak yang masak. Ahkak tak gheti lagi masak dalcha he3. Kalo ada kesempatan nanti iols try up resipi naaaaaaaaaaaaa.

 Dalcha my Mak :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

7 comments

  1. Mncabar perutku di kala mlm ni kak oiii

    ReplyDelete
  2. Memang betol-betol mencabar tekak dan perut.. Tambah-tambah time gini..

    ReplyDelete
  3. Masuk blog kak sha lapar perut dah ni tengok dalcha dan nasi briayani

    ReplyDelete
  4. kak !! PM alamat.. nak terjah hahaha..

    ReplyDelete
  5. tak pernah lg masak nasi briyani guna perencah maggi.. hahaha
    alahai tetap sedapp kak sayam

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive