Udang Goreng Planta Bercheese | Resipi D' Dapor

11:14:00 AM

Udang Goreng Planta Bercheese | Resipi D' Dapor

Udang Goreng Planta Bercheese | Resipi D' Dapor

Udang Goreng Planta Bercheese | Resipi D' Dapor | Assalammualaikun & selamat pagi uols. Adakah anada sudah berSEDIA???????????? Anda pasti anda berSEDIA??????? Bersempena dengan enrty produk Unilever Food Solutions di SINI, so hari ni iols akan up Resipi D'Dapor dengan menggunakan produk PLANTA gitew. Ada dua tingkek RESIPI tau3.

Yang pertama iols akan share resipi Udang Goreng Butter Planta Bercheese. Sebelum ni iols dah pernah up resipi Cereal Butter Prawn & Udang Goreng Planta&Cheese Bersarang. So kali ni iols nak up resipi versi yang lain lagi a.k.a Udang Goreng Planta Bercheese gitew.

My own resipi a.k.a Udang Goreng Planta Bercheese

Bahan-bahan | Udang Goreng Planta Bercheese

Bahan-bahan | Udang Goreng Planta Bercheese | Bahan2nya mudah sajork tau. Jom layan gambor bahan2 yang diperlukan yer sayam2 :).


Bahan-bahan :
~ Udang (sederhana besar) - 5/6 ekor
~ Bawang putih (dipotong halus) - 5/6ulas
~ Cili api (dipotong halus) - 6/7 batang
~ Daun kari (anggaran segenggam)
~ Cheesedale Cheddar - 3/4 keping
~ Planta (untuk menumis) - 5/6 sudu

Cara Menyediakan | Udang Goreng Planta Bercheese

Cara Menyediakan | Udang Goreng Planta Bercheese | Cara penyediaan juga adalah tersangat mudah hokeyh. Uols boleh pejam mata jer rejam hokeyh :). Apapun meh iols tunjukkan step by step gitew.

Sediakan bahan2 serta kuali seperti di dalam gambor ateh ni


Cairkan 5/6 sudu Planta
Gorengkan udang SEBENTAR
Untuk setiap bahagian udang dalam 5saat sajork tau3
Jangan goreng LAMA tau3
Angkat & ketepikan udang


Seterusnya dengan menggunakan kuali yang sama, sila masukkan bawang puteh & tumis sehingga kekuningan gitew
Terus masukkan cili api & daun kari
Kacau sebati sebentar


Masukkan cheese & biarkan ia cair
Masukkan air sedikit (agak2 berkuah sikit gitew)
Terus masukkan udang yang telah digoreng tadi

Meh iols kasik zoom sket :)
Sila gaul sebati & renehkan sebentar dalam 3/4 minit
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Tadaaaaaaaaaaaaaaaa......... HASIL akhir yang sedia untuk di SLURP3 :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

8 comments

  1. cheezeyyy...pernah wat tp tk ltk cheese

    ReplyDelete
  2. Bestnya kalau dapat makan udang ni

    ReplyDelete
  3. mesti time akak masak.. henpon dok ada sebelah dok standby nak snap gambar kan..
    ehehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena beli go pro rakam terus dan buka youtube channel

      Delete
  4. wah resepi berasaskan planta ja...terbaik

    ReplyDelete
  5. Ya Allah.. Mengancamnya.. Kak sya jom duk sebelah umah sha..

    ReplyDelete
  6. memang berchesee udang tu.. hahaha
    sedapnyaaaaa alamak kena larikkkk p dapoq

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive