Air Terjun Junjong, Kulim | Tempat Riadah Best di Kedah

5:00:00 PM

Air Terjun Junjong, Kulim | Tempat Riadah Best di Kedah

Air Terjun Junjong, Kulim | Tempat Riadah Best di Kedah

Air Terjun Junjong, Kulim | Tempat Riadah Best di Kedah | Assalammualaikum & selamat petang uols. Hari ni semangat sket nak up entry. Sebenornya entry ni pun entry HUTANG LAPOK, he3. So better perabeh buang sesiap kan3 :P. Kali ni meh iols share dengan uols satu lagi port untuk berjimba2 mandi manda sefamilia naaaaaaa. Tepi kali ni bukan di Penang hokeyh, kali ni di negeri Kedah nun. Port ni memang pemes amos iaitu Air Terjun Junjong, Kulim, Kedah.

Air Terjun Junjong, Kulim, Kedah Darul Aman

Apa Sudah Jadi????? | Air Terjun Junjong, Kulim

Apa Sudah Jadi????? | Air Terjun Junjong, Kulim | Sebenornya iols terjah Air Terjun Junjung ni masa sebelum Ramadhan 2015 a.k.a bulan JUNE hokeyh. Masa mola2 iols sampai dekat entrance tu, iols dah mola PELIK. Eh3, napa macam sunyi sajork???. Eh kenapa takdak orang jaga untuk kutip duit parking???. Eh kenapa banyak gerai tak bukak???. Apa sudah jadi dengan Air Terjun Junjong?????? Tapi iols teruskan jugak masuk ke dalam la kan3. Alang2 dah sampai yer dop. So moh layan ceritera iols yer sayam2 :).

Ni VIEW laluan entrance ke Air Tejun Junjong

Psssttt : Kebanyakkan gerai TUTUP & kaunter kutipan tiket parking pun dah takdak tau3. Keta yang ada pun dalm 3-4 bijik sajork, sedangkan time tu weekend & dah petang hari tau3. Kalo ikutkan kebiasaannya dedolu, memang penuh keta tau3.

Gambor ateh ni kira bahagian pertama port mandi di Air Terjun Junjung la yer uols
Kawasan ni kiranya dibuatkan seolah-olah kolam2 kecil di sepanjang aliran ayor sungai yang mana punca ayor dia berasal dari ayor torojun yer

Psssttt : Kalo uols perasan dalam gambor 1st ateh tu, ayor kolam tu CETEK sangat kan3. Penuh dengan pasior yang seolah ditambun. Dolu kedalaman kolam2 ni berbeza2, ada yang dalam ada yang sederhana dalam. Tapi sekarang ni cetek bebenor hokeyh.

Haaaaaa....ni pulop menuju ke ayor torojun utama di Air Terjun Junjung ni tau3

 Tapi sekali lagi HAMPA
Aternya di sini pun terdapat pasior seperti ditambun tau3
Dedolu kawasan ayor torojun ni DALAM hokeyh
Memang port terjun kuak tenggelam ja kat sini :P

 Paras kedalam air di kawasan ni pun tidak sekata tau3
BAHAYA sebenornya

 Gambor ateh ni adalah laluan untuk ke bahagian satu lagi ayor torojun di Air Terjun Junjong

 Kemudahan tandas yang tidak diselenggara
Habis bersemak samun & berlumut di dalamnya
Sekali lagi BAHAYA

Bahagian atas bukit ni sepatutnya adalah tempat untuk rehat, tapi turut 'run down' akibat tidak di jaga
BAHAYA lagi kan3

 Ini la view menghadap air terjun kedua

 Satu lagi air terjun semulajadi di sini

 Kawasan kolam berhampiran yang turut tertambun dengan pasior

 Kawasan persekitaran yang penuh dengan semak samun
BAHAYA ada di merata2

Secara TOTAL iols memang TERKUZAT dengan keadaan terkini Air Terjun Junjong ni tau3. Dulu semuanya well maintain. Sekarang semua 'RUN DOWN'. Opah eh ada la gi gosip serba sket dengan peniaga gerai yang dok ada tu. Deme bagitau sekarang ni dah takdak orang uruskan dah Air Terjun Junjong ni. Alaaaahaaaaiiii, sayangnya. Inila port wajib riadah weols sefamilia masa iols kecik2 dulu tau3. Sedara mara dari Penang & Perak, mai rumah weols dekat Kulim, wajib PICNIC kat sini tau3. Apa la nasib Air Terjun Junjong di masa akan datang??????? Sob3, sob3, sob3. Di harap pihak berwajib mengambil langkah segera untuk memelihara & memulihara Air Tejun Junjong ini.

Cetek pun Boleh :P | Air Terjun Junjong, Kulim

Cetek Pun Boleh :P | Air Terjun Junjong, Kulim | Cetek ka dalam ka, kita hentam sajork kekdahnya gitew. Dah alang2 dari Penang, sampai Air Terjun Junjong, kot mana pun kena berndam la jugak kan3. Jom layan weols maen kuak nerap jom :P.

 Weols wefie dengan ayor torojun :)

Psssttt : Bagus jugak ayor dia cetek, barula Boboboy boleh maen ayor torojun kan3 he3

 Cetek2 pun kena hati2 jugaks yer
Aternya kedalaman kolam ayor tu tak sekata
Ada bahagian yang agak dalam dan ada yang sangat cetek

Memang aktiviti WAJIB Boboboy bermaen pasior :)

Lokasi | Air Terjun Junjong, Kulim

Lokasi | Air Terjun Junjong, Kulim | Seperti biasa iols akan share dengan sayam2 semua lokasi Air Terjun Junjong.


 

Air Terjun Junjong
Kulim, Kedah



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

7 comments

  1. tak penah tahu yg ada tempat mandi kat situ..tau kat air terjun batu hampar ..kat area serdang tu

    ReplyDelete
  2. Yang duk kulim pun xtaw kewujudan air terjun ni hihihi

    ReplyDelete
  3. Sayangnya bila tempat riadah dah x diselenggara..

    ReplyDelete
  4. Tempat CP bermain dulu..sedih dah banyak kemusnahan berlaku

    ReplyDelete
  5. lama dh tak mandi sini kak sha.. last mandi thn 2009
    makin keruh air sungai. sedih dah xmacam dlu

    ReplyDelete
  6. uit sedihnya.. pernah pegi sekali kot dulu tapi tak ingat tahun bila..
    air tu macam keruh je kak.. hurm.. sayangnya..

    ReplyDelete
  7. jommm p mandi kt lata bayu. hehehe

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati