Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Minggu Pertama Boboboy School

4:10:00 PM

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Minggu Pertama Boboboy School

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Minggu Pertama Boboboy School

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Minggu Pertama Boboboy School | Assalammualaikum & selamat petang uols. Ohoooiiiiii dari semalam lagi tenet ofis iols dok mengong tak abeh tau3. Blogspot kejap o.k kejak k.o. Ni sementara dok o.k, baek iols up sesiap entry sambungan Pengalaman Hari Pertama Boboboy School. Kalini iols akan LUMP SUM total of this week Boboboy punya school experience hokeyh.

Gambor ateh ni aktiviti berTENDANG eh3 berTENANG untuk my beloved Boboboy after 1st day school

Psssttt : Kan Opah eh takdop sebab tido rumah tok teh the day before kan3, so after balek school tu Opah eh ajak la Boboboy pi berjimba2 berendam segala bagai dengan our sedara mara gitew. Memola weols pi taman rimba, pehtu sambung pulop kat pantai Miami, Ferringhi.


Day 2 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Day 2 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Selepas ja hari pertama tu, malam tu memang Boboboy macam TAK HAPPY. Kerap meRENGEK, & keep saying 'Abang takmo school' la, 'Abang nak duduk rumah dengan Opah' la, 'Abang tak seronok school' la, 'Abang takut school' la....Macam2 lagi dok bezikir sepanjang malam tu tau3. Siap dok ngigau mangkit tengah malam & cakap 'Abang takmo gi school'. Boboboy macam FOBIA nak pergi school esok tu tau3. 

Lagi satu kan3, bila iols, ayah, atau opah tanya 'abang sonok school?', 'abang buat apa kat school?', 'abang nyanyi tak kat school?', 'teacher ajar abang apa kat school?', 'abang suka play tak kat school?' atau apa2 ja soklan yang berkaitan dengan school tu, memang Boboboy TAKMO JAWAB. Dia sama ada angguk kepala, geleng kepala atau buat diam sajork tau3. Boboboy macam TAKMO tunjuk dia HAPPY masa time school. Ooohooooiiiiii, risaunyaaaa iols time tu tau3. Kalo ikutkan iols, memang nak amek cotik lagi & teman Boboboy school 2nd day tu tau3, tapi Opah eh kata jangan risau, Opah akan tunggu dekat school sampai Boboboy balik.

So on the 2nd day masa mangkit tido & siap2 nak pi school tu Boboboy ada jugak ber'bunyi' takmo pi school & takuit. Tapi weols pujuk kata Opah ADA. Memang Opah bgitau Opah tunggu depan school sampai Boboboy balek. Barula nampak Boboboy senyum. 

Macam biasa weols akan go for bekpes dolu sebelum g school

Psssttt : Nampak dak his big smile masa dalam keta & masa bekpes tu???? Lega ati Ibu, tapi masa tu ja la tau3 :P

Elok sampai depan school, macam biasa teacher akan pick up sampai kat pintu keta la kan3. Tapi iols still insist iols yang nak keluarkan Boboboy dari keta & bagi Boboboy galas bag dia & walk him into the school compound. Opah eh tunggu kat tepi keta time tu. Then bila dah dalam school compound tu teacher dah mula pujuk2 ajak masuk class. Si Boboboy dah mola meRENGEK a.k.a nak nangeh dah time tu. Iols pujuk soh simpan shoes dekat rak, & pujuk dia ikut teacher masuk kelas & simpan his bag on his chair. Time tu mata dia dah mola berLINANG2 ayor mata dah. Ibu eh dah mola nak EMO balik hoooiiiiiii. Teacher pegang tangan dia, bawak masuk dalam. Haaaaa, time tu dah mola NGANGA balik, tapi idak ler meraung macam the 1st day tu kan3. Elok dah simpan bag lajuuuuuuuuuuu ja Boboboy nak keluor class nak mai kat iols, Teacher halang la kan3. Dok pujuk & try alihkan perhatian dia. Boboboy tak abeh2 ulang 'Abang nak pi kat ibu'. Elok pulop time tu, the school principal mai dekat iols, so mola la DIALOG weols berdua :

Principal : 'Ok Puan macam mana puan rasa anak dah hari ke dua sechool kat sini???'
Iols : 'Risau la dia asyik nangis. Sebab semalam masa 1st day tu teacher dah terus bawak dia masuk dalam. Dia tak boleh cepat2 sangat macam tu. Dia kena slow2. Ni dia macam dah takut saya nak tinggai dia kat school'
Principal : 'oooooo, OK puan jangan risau. Nanti kami pujuk'

Then terus ja pricipal tu masuk dalam class pi tengok my Boboboy. Pastu iols nampak dia dukung my Boboboy, & pujuk Boboboy. Dia bagi Boboboy pi kat iols sekejap, tapi Boboboy kena promise tak nangeh dah lepas tu. Then dia pujuk2 lagi Boboboy ajak PLAY dulu. Dengor ja boleh PLAY terus stop nangeh. Tapi dok merengek2 lagi laaaaaa. Boboboy babai, peluk cium iols & terus sambung maen dengan few freinds dia. Pastu iols nampak dia mula senyum2 sket. Baru iols gerak keluor dari school compound. 

Iols gerak gi work around 8.15am. Opah sambung TUNGGU Boboboy sampai Boboboy masuk dalam class. Pastu Opah jalan2 kejap dekat kawasan perumahan tu & pi surau. Elok nak dekat pukui 11.00am, Opah tunggu depan school balik. Opah kabor dalam 11.15am, class Boboboy ada play time. So Boboboy nampak la Opah eh dok tunggu depan tu. Senyum kemain la dia. Siap dok lambai2 Opah, jerit tanya 'Opah tunggu abang ek???' :P. Iols gerak gi amek Boboboy dalam 11.45am. Elok iols sampai memang the kids dok play lagi. Then around 11.50am, teacher dah suruh all the kids beratur masuk dalam class untuk ambil bag & beratur lagi untuk BALIK :).

Gambor ateh ni some kronologi time balik school my Boboboy :)
(Teacher keluarkan kids sorang demi sorang (beratur) - pakai shoes - tunggu parents dalam school compound - teacher handover kids one by one to parents)

Psssttt : Hari kedua ni masa balik tu, Boboboy dah nampak HAPPY dengan school. Bila tanya sonok ke tak, Boboboy jawab SONOK. Pastu mulut dia dok POT PET, tanya macam2. Boboboy macam dah sonok dekat school & soka sebab school cuti 2hari (Sabtu & Ahad) sama tau3 :P.

Day 3 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Day 3 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Day 3 kiranya 1st day of new week la kan3 a.k.a hari Isnin. Ibu eh dok risau gak Boboboy buat perangai takmo school balik lepas 2hari cuti. Tapi pagi tu dia mangkit OK ja, siap2 pakai baju semua pun ok. Cumanya masa dok bekpes tu dia dah mola berBUNYI. Dok sebok ulang tanya Opah tunggu dia tak nanti. Boboboy nak Opah dia tunggu dia macam hari Jumaat ritu he3 :P. Opah janji la kat cucu dia kata nak TUNGGU sampai abeh school :P.

Masa mola2 masuk school compound tu Boboboy macam nak mola drama ayor mata balik tau3. Memola tu just meRENGEK2 manja ja, pastu baru ayor mata menitis gitew. Tapi kali ni sket sajork ayor mata eh. Bila teacher nak ajak masuk class, dia kabor dia nak play dolu he3. Teacher bagi PLAY. Terus amin, peluk cium iols & lelaju pi play. Propa lebeh kan3 he3. Opah eh macam besa tunggu Boboboy sampai abeh school :).

Ni gambor Boboboy masa balik 3rd day school 
Dia dah start mewarna gitew
Dapat la 2star dari teacher :P

Psssttt : Hari ketiga ni, Boboboy nampak HAPPY dengan school jugak. Pastu mulut dia dok tanya macam2, 'esok abang kena school tak??', 'kenapa abang kena school lagi esok??', 'abang school satu ja lagi eh?' & macam2 la lagi :P. Weols pujuk Boboboy kata minggu ni Boboboy kena school 5 hari, pastu weols bawak Boboboy COTIK2 kat Cameron Highlands. Terus Boboboy senyum2 angguk kepala dia he3.

Day 4 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Day 4 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Hari ke 4 ni pun still ada DRAMA masa time nak MASUK school :P. Tapi dah semakain improve la tau3. Kiranya hari tu Boboboy tak nangeh dah just meNYEBEK sket ja masa nak masuk kelas. Memang Boboboy akan mintak untuk PLAY dolu sebelum masuk kelas gitew he3. Kalini sebek si Boboboy tak sampai 30saat pun. Elok dapat PLAY teruih OK :P.

Haaaa, ni la gambor Boboboy punya DRAMA di pagi hari school :P

 Bila time BALIK memang OK semedang he3

Psssttt : Boboboy dah tahu bila balik dia kena galas bag, beratur keluor class, pakai shoes sendiri & mai dekat Ibu yang dok terpacak depan pagor school :P

Day 5 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Day 5 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Masih sama dengan DRAMA itu. Tapi kali ni SEBEK duration tak sampai 15 saat pun :P. Untuk hari ke lima ni, Opah eh tunggu sampai Boboboy masuk class sajork a.k.a idak ler tunggu sampai Boboboy balik tau3. Kiranya dalam 9.00am cenggitu Opah dah jalan kaki balik rumah gitew. Kalo ikutkan JAUH jugak nak kena jalan, tapi ada jalan short cut gitew.

Si Boboboy sakan dok gewang bag dia masa time balik school he3

Psssttt : Masa balik tu Boboboy dah mula bebel tanya macam2 pasai isu Opah dia TAK TUNNGU tu :P. 'Opah tak tunggu abang ka?', 'kenapa Opah tak tunggu abang', 'Abang play abang tak nampak Opah pun' :P. Iols propa la, Opah baru ja balik, Opah tunggu abang kat rumah, bla, bla, bla... he3

Day 6 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Day 6 | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Alhamdulillah, TODAY for the 1st time ever, my Boboboy TAK meRAUNG, meNANGEH, & meRENGEK masa time MASUK school. Pagi tadi, Boboboy TAK dapat PLAY, masuk school terus kena ASSEMBLY. Alhamdulillah Boboboy dengor teacher punya instruction soh beratur & sit in the line masa assembly tu.  Opah still tunggu Boboboy dekat depan school sampai Boboboy masuk dalam class.

Masa time BALIK pulop iols rasa ada yang TAK KENA. Elok keluor dari pintu class tu iols tengok Boboboy punya muka macam kelat sket. Bila dia nampak iols, dia macam tak brapa nak senyum pun tau3. Teacher bawak di mai kat iols & weols masuk keta. Haaaaaaaa, masa masuk dalam keta ni Boboboy mola SEBEK hokeyh. Berderau darah iols. Sebek2 teruih NANGEH hokeyh. Haaaaaaa, apa hal pulop ni. Iols dok pujuk, tanya kenapa segala bagai. Dia takmo cakap. Dok terus sebek, nangeh & dok sebam muka kat kusyen. Terus iols peluk2 &pujuk2 lagi. Mulut Boboboy dok tanya Opah mana, kenapa Opah tak tunggu abang, bla, bla, bla.... Punggaaaaahhhhhhh

Iols dok menjawab & dok pujuk2 la Boboboy. Pastu time tu iols dah tengok idung dia meleleh dengan hingus & tersumbat. Boboboy cakap dia tak leh nafas. Iols rasa badan dia, DEDOR. Terus iols amek temp. test dalam hand bag. Test suhu ghopernya dah 37.2°c. DEMAM dah ni. Iols soh Boboboy baring kejap dalam keta. Terus iols keluor masuk school balik & jumpa teacher Boboboy. 

Mola la iols Q&A dengan teacher Boboboy. Teacher kabor semua OK. Boboboy dok play & learn macam biasa. Cumanya masa play session dalam pukui 11.00am tu Boboboy ada tanya teacher, Opah mana. Teacher kabor la Opah ada, tapi deme tak nampak Opah pun. Nak nampak cemana yer dop, Opah eh dah balik :P. Lepas tu diorang semua masuk class balik, & teacher perasan gak Boboboy dah laen sket. Dah mula senyap sket. Tu kiranya dalam 10minit sebelum time balik la tu. Iols tanya la teacher tak perasan ka Boboboy DEMAM ka, SESEMA ka. Teacher kata elok ja tadi, AKTIF & HAPPY dalam class & masa play. Iols kata baru nak mola demam la kot. So iols kabor sesiap kat teacher, kalo esok still demam, Boboboy tak pi school la. Teacher kata OK.

Bila iols masuk keta balik, Boboboy mula sebek2 & nangeh bali. Iols dok pujuk2 & cakap jom nak bawak pi kat Opah. Terus dia angguk & baring kat kusyen. Elok sampai kat parking, Opah nak amek Boboboy, dia tak mo hokeyh. MERAJUK. Iols ceghita la kat Opah eh apa yang jadik kat school tadi. Jenuh la Opah dok pujuk2 si Boboboy tadi :P. Dekat 10minit la jugak. Bila dah tak merajuk, terus iols dukung Boboboy bawak balik rumah. Ater Boboboy macam tak larat dah nak jalan. Memang iols pesan kat Opah bagi makan ubat demam, ubat batuk & ubat kahak. 

Ni satg koi 4.30pm nak kena call Opah eh check on Boboboy. Harap2 OK la. Ater Sabtu ni nakg cotik2 Cameron Highlands. Uols semua tolong doakan Boboboy BAEK DEMAM yer. AMIN



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

14 comments

  1. seronok plak tgk boboboi g skul
    biasalah ada drama skit..tp lama2 diorg pun yg terlebih over nak pi skul hari2 haha

    ReplyDelete
  2. makin nsem dah Boboboy.. big boy dah dia....

    hek2.... omeynya majuk ngan opah sebab tak tunggu dia.. hehe

    ReplyDelete
  3. Selamat pergi dan selamat kembali untuk ke Cameron Highlands...

    cepatlah Boboboy sembuh.. nanti boleh main 'snow' kat sana.. heee

    ReplyDelete
  4. Wah excited Boboboy.. Beg biru..
    Budak2 biasalah 1st time masuk sklh meragam, takut semua ada.. Bila dah serasi nanti dia okay..

    Selamat belajar Boboboy.. :-)

    ReplyDelete
  5. boboi tak boleh nk manja2 sgt nanti mommy tak boleh dok seronok. hahaha

    ReplyDelete
  6. simerah humaira, next year stat, tapi dah pi trial 3hari, xsempat lagi nak karang xperience 3days trial tu (^___^)v

    ReplyDelete
  7. boboboy masih lg di fasa perkenalan.. dya nak berkawan tu tapi takut org tinggal.. hehehe.. selamat belajar boboboy..:)

    ReplyDelete
  8. Memula lagi tu kak sha.. Memang banyak sikit drama.. Insya Allah nanti masuk minggu kedua dan ketiga mesti boboboy ok dan seronok nak ke sekolah....
    Semoga boboboy sehat dan baik2...

    ReplyDelete
  9. dah sekolah yer gud gud..belajar rajin2 tau

    ReplyDelete
  10. tak tau pulak boboy dh benti sekolah.. anak manja ni. hahaha

    ReplyDelete
  11. lepas ni yg boboboy admit demam tu kann..kecian..tp alhamdulillah dah sihat dah..tengok boboboy g school teringat masa anto Danish 1st day ke taska..lagi teruk dramanya..hehehe

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati