Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Pengalaman Pra Sekolah Boboboy

4:19:00 PM

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Pengalaman Pra Sekolah Boboboy 

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Pengalaman Pra Sekolah Boboboy 

Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Pengalaman Pra Sekolah Boboboy | Assalammualaikum & selamat petang uols. Dalam tempoh 3 hari ni macam2 pengalaman iols tempuhi. Cecewah ayat sangat kan3 :P. Sebenornya iols cotik hari Rabu (2/12/2015) & Khamis (3/12/2015). Aternya sebab Boboboy nak masuk pre-school gitew. Patutnya school kan start Januari (by that time Boboboy dah 4tahun la kan3), tapi this school start awai (so Boboboy baru 3tahun 11bulan). Untuk pre-school Boboboy ni iols dah register dekat Tadika Nur Cemerlang, cawangan Sungai Ara. Iols register masa bulan Oktober lagi :). So pihak sekolah dah call & inform school start 2/12/2015, Rabu. Surat pun pihak sekolah hantar kat rumah gitew.

Kita merancang, Allah menentukan yer dop. On the said day as 1st day school tu, Boboboy DEMAM hokeyh. So tak dapek la gi school kan3. Ayah eh amek cotik untuk Rabu sajork, seb baek Ibu amek cotik 2 hari kan3. So hari Khamis tu la jadik 1st day Boboboy school :). Memang Ibu sorang ja yang hantor Boboboy school on his 1st day tu. Aternya Ayah kojer, Opah eh pi rumah Tok teh. Kalo nak tahu details apa yang terjadik, sila la baca entry sampai abeh naaaaaaaaaa :P.

Nur Cemerlang, cawangan Sungai Ara, Pulau Pinang
(English Kindergarten)

1st Day School Boboboy | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

1st Day School Boboboy | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | On the 1st day tu Boboboy tak berapa ada mood hokeyh. Ayah dah gi kojer awai pagi dah. Boboboy bangun koi 6.50am, iols lapkan badan (tak mandi, ater baru baek demam kan3 :P), siapkan Boboboy & school bag dia, terus weols dua beranak gerak gi bekpes dolu gitew. 

Nampak dak???? Nampak dak???? Nampak daaakk???
Muka anak Ibu yang a bit moody di pagi hari itu :P

 Moody2 pun bekpes abeh 2bijik telur (separuh masak), nasi lemak (amek dri nasi lemak ibu hat tak pedaih gitew) & teh tarik kurang maneh (kongsi dgn Ibu jugaks)

Setel bekpes dah dalam koi 7.45am, school masuk koi 8.00am tau3. So weols terus gerak gi school la kan3. Sebenornya dari masa mola register bulan Oktober tu Boboboy dah tahu dia akan masuk school later. Tapi bebudak kan3, mana la tau segala konsep sebenor 'apa itu school' kan3. Secara GENERAL yang Boboboy TAHU, 'ok, itu bangunan school dia', 'ok this teacher is going to be his teacher', & 'dekat school dia akan play&learn'. Boboboy 'tahu' Ibu, Ayah, & Opah tak leh teman dia masa school. TAHU tak semestinya TERIMA kan3.

So, elok sampai school, iols park keta, teacher dah mai dekat pintu keta, & bukakkan pintu, pakaikan kasut & bag Boboboy. Time tu sah2 la Ibu dok ada sebelah lagi kan3. Then Boboboy pegang tangan teacher, & we walk TOGHETER into the school compound gitew. Haaaaaaaaaa, masa ni dah nak mola DRAMA itu :P. Teacher bwk Boboboy nak pi simpan kasut dekat rak kasut, then Boboboy kena Amin, peluk cium Ibu, & said good bye la kan3. Amin tu amin dah, peluk cium pun sudah, TAPI elok teacher hold his hand nak ajak masuk dalam kelas, ooohhhooooiiiii dia LARIK nyorok blakang Ibu. Ibu pujuk2, teacher pujuk2. Tapi di tetap TAKMO masuk dalam kelas. Time tu dah start nak merengek tau3. Then, teacher terus dukung Boboboy. Haaaaaaaaaaaaaaaaa, bila dah dukung tu apa lagiiii, MERAUNG la my Boboboy.

Time tu jantung iols memang dok berdegup KENCANG hooiiiiiii. Teacher bawak masuk dalam, Boboboy nak larik keluor. Iols tunggu depan pintu kelas, pujuk soh masuk dalam, cakap macam2 dah dekat Boboboy : 'abang kena school dengan teacher', 'ibu kena gi work', 'abang school sat ja', 'nanti ibu ambik abang balik' bla...bla...blaaa. Tapi, Boboboy dok TAKMO jugak. Menangeh tak benti hoooiiiiiii. Sora dia dah la deraih kan3. Last2 TERJANGKIT nangeh dekat 2-3orang budak laen :P. Time tu teacher cakap dekat iols, jangan risau, deme akan pujuk Boboboy. Pintu deme kena TUTUP, ater takuit Boboboy nak larik dekat iols lagi kan3. Iols nampak la dari tingkap kaca tu teacher dukung Boboboy dok pujuk. Bagi toys macam2, tapi dia takmo jugak. Yang paling iols sedeh bila iols dengor Boboboy kata "Abang takmo apa, abang nak Ibu, abang nak ibu. Ibu ambik la abang, abang takmo school". Boboboy dok ulang AYAT tu. Oooohooooiiiii, mata iols dah begenang, tapi 'ku tahan jugak jebat hoooiiii' :P. Macam kena robek hatiku ini tau3. 

Dalam dok tengok teacher dok pujuk Boboboy tu, iols kat kawasan depan kelas tu dok setel yuran Boboboy. Mata dok tak lepaih pandang kelas Boboboy :P. Dalam 10minit macam tu Boboboy dah stop meraung, tapi still dapat dengor sora Boboboy kata 'nak Ibu, nak Ibu'. Nak melangkah keluor tu memang BERAT hoooiiiiiiiii. Nak jenguk Boboboy pun tak berani, takuit kang dia meraung balik :P. So iols kena la keluor jugak kan3. Tapi iols mintak nombor enset teacher Boboboy siap2. Nanti nak call/wassap tanya Boboboy :P. So iols pun beransur dari school. Iols keluor pun tak balik hokeyh. Iols tunggu dalam keta :P. Dekat sejam setengah jugak la.

Dalam dok tunggu kat dalam keta depan school tu, memang dok nampak la parents dok hantor anak deme
Ada yang nangis meraung, ada yg sedu sedan, ada yang happy jaaaa
Few teachers memang standby depan pagor school nak pick up student kan3

Then iols nampak teacher Boboboy keluor, iols terus panggil tanya Boboboy. Teacher kabor, Boboboy dok sedu sedan lagi, aternya dia nampak keta iols :P. Tapi dia tak menangeh & meraung dah. Teacher kabor, ni diorang tengah ada assembly, then diorang akan nyanyi2 & maen2 dalam kelas dulu. Teacher kata jangan risau. Ooohoiiiii iols pun takmo risau, tapiiiiiii HATI dok sebu lagi hoooiiiii. Nak start keta pun tak lepaih time tu tau3.

Tapi, atas nasihat kengkawan yang dah ada pengalaman, deme soh pi mana2 dulu & bawak bertenang. So by 9.30am tu iols start jugak la keta nak gerak cari port nak berTENDANG eh3 berTENANG benornya :P. Tapi tak tau nak pi mana pulop. Patutnya banyak hal jugak nak setel pagi tu. Nakg bank tu la, bank ni la, pejabat pos la. Tapi hati dok menglibau-libu, takdak ghaser nak buat apa2. Penyudahnya iols park sekejap keta tepi jalan, wassap Hubby. Hubby call, apa lagiiiiii, teruih uwawawawawaawaa :P. Ibu eh pulop meRAUNG, punggaaaaaaaahhhh :P. Dekat 15minit la jugak Hubby pujuk, asai nak surut nangeh ja, termenangeh balik, asai nak surut nangeh ja termenangeh balik, bila nak abeh nangis daaaaaaaa :P. 

Tapi last2 iols dah separa tenang, so iols terus gi setelkan urusan few banks. Jadikla kan3, nak isi masa sementara tunggu Boboboy abeh school. Nak balek rumah memang idak lerrrrr. Kang meroyan sengsorang dalam rumah pulop :P he3.

Finally, School Finish :) | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang

Finally, School Finish :) | Nur Cemerlang, Sungai Ara, Penang | Iols setel bab bank tu sekejap ja pun. Dalam 10.45am, iols dah tepacak depan school Boboboy balek. Time tu iols dok hendap2 jengok & dengor sora my Boboboy. Tapi tak dengor dah bungi budak nangeh. LEGA. Then iols dengor teacher sebut nama Boboboy " Fayyadh...blaa, blaa, bla". Then dengor budak2 dok nyanyi, gelak2, & bisin2. Then dengor lagi teacher sebut nama Fayyadh. dekat 3-4 kali la jugak :P. LEGA lagi disitu :).

Elok dalam 11.45am, teacher dah bukak pintu. Dengor la teacher soh memasing que & galaih bag memaseng gitew. Then dengor lagi teacher sebut nama Fayyadh :P. Tak sampai seminit, bebudaks dah mula keluar dari kelas. My Boboboy yang no 4 kalo tak silap. Boboboy tak nampak Ibu. Sedangkan Ibu dok tepacak depan pagor tu tau3. Teacher pebetui bag galaih Boboboy, bagi Boboboy pakai his shoes, then teacher soh pi maen sekejap. Mulut si Boboboy dok pot pet pot pet dengan teacher. Tapi iols tak berapa dengor apa yang Boboboy bebel time tu :P.

Iols ada rakam few videos Boboboy time tu :P. Tapi tak leh nak share dengan uols, ater iols tak gheti nak up dalam entry he3 :P. Gambor ada la sket. So jom layan gambor berceritera :P.

Nampak dak Boboboy laju ja dok gewang nak pi PLAY :P
Teacher pun senyum tengok perangai dia he3

Shoes pun tak pakai lgi time tu tau3
Teacher terus pujuk bawak Boboboy pakai shoes :)

Haaaaaa, lepaih tu baru sambung PLAY :P

Elok pukui 12.00noon, teacher bukak pintu gate, & parent boleh masuk ambil anak gitew. Si Boboboy dok pulun maen lagi tau3. Teacher siap tanya "Abang tak nak balik ka???? Ibu dah mai tu". Nak tau apa Boboboy jawab "Haaaaaaa, abang takmo balik la, takmo balik. Sat laaaaaa, abang nak play ni". Alaaahaaaaiiii anak Ibu. 

Iols tunggu dalam 10minit gak la, baru pujuk Boboboy balik. Amin semua teacher dia & said good bye. Alhamdulillah, setel 1st day school. Haaaaaaa, nak tahu apa jadik on 2nd day pulop?????? Next week la iols ceritera naaaaaaa :P

Psssttt : Details pasai Tadika Nur Cemerlang pun nanti iols buat entry asing naaaaaa. Buat rujukan uols yang mana duduk Penang gitew :)



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

6 comments

  1. rambut dah potong.... nsem lah ~

    alahaiii.. ibu pun nanges jugak... nasib baik tadak opah nya.. kalau tak kaa...

    ReplyDelete
  2. hahahahahaha gitew lah bila dah ada anak ni
    anak yg penah berenggang ngan ibu mmg gitew
    tp somehow dia akan biasa ngan new environment
    pasni ibu xyah ghisau..boboboi leh take care sendiri
    boboboi dah ada ramai kwn hehe

    ReplyDelete
  3. Emosi seorang ibu kan kak sya.. memang cenggitu..
    Pengalaman sungguh..

    ReplyDelete
  4. best laaa dia nanti dapat kawan ramai =)

    ReplyDelete
  5. Tersentuh baca kisah ibu dan anak ni

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati