Yippie Mission Accomplished | Boboboy Free Diapers Journey

8:24:00 AM

Yippie Mission Accomplished | Boboboy Free Diapers Journey

Yippie Mission Accomplished | Boboboy Free Diapers Journey


Yippie Mission Accomplished | Boboboy Free Diapers Journey | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Semalam iols dah blanjo gambor bertingkek2 kan3, so pepagi hari ni iols nak membebel bertingkek2 pulop gitew.

Tema ceritera kali ini adalah berkisar tentang 'Boboboy Free Diapers Journey'. Save the date >>>>>>>>>>>>> 10.9.2016 Boboboy ends his pampers journey (day & night).

Saat Permulaan | Boboboy Free Diapers Journey

Saat Permulaan | Boboboy Free Diapers Journey | Kalo nak diikutkan, iols start the free diapers thing dengan Boboboy agak lambat. Psssttt, ater Ibu eh pemalaih he3 :P. Kira nak senang, maen sarung ja pampers gitew he3.



Tapi akhirnya bila weols dah ada plan nak masukkan Boboboy dekat pre-school, so kot mana pun dah kena start the free diapers thing la keeennnn. Even most of the pre-school memang cakap diorang tak kesah kalo students still on diapers sebab they will train it at school. But yet, as Ibu, iols nak la jugeks merasa men'train'kan anak sendiri yer dop. Udah la anak iols seketoi itu ja (Psstttt kepastian kewujudan ketoi2 anak yang lain belum diketahui kekdahnya, so anggap ja ada nan seketoi itu sajork :P).



Sebenornya, since Boboboy 3years (Jan. 2015), dia memang akan bagitau setiap kali nak shi2 atau yak2. But dia akan buang 'hajat' tu dalam pampers. So kira macam bagitau gitew2 jer la. Ok la sebagai permulaan kan3 he3.

Then, as per survey, pre-school akan start on Disember 2015, so secara tak officialnya, iols dah start my potty training for Boboboy on middle of 2015 (uols boleh rujuk ENTRY INI). Masa ni memang iols start untuk day training & dirumah sajork. Bila tido malam atau time jenjalan memang berpampers lagi. Again Ibu eh malaih nak mencari toilet kat luor & nak bejaga malam bawak Boboboy ke bilik ayor :P.

Kesimpulannya, permulaan training Alhamdulillah smooth. Just bila time nak yak2, memang Boboboy akan suruh pakaikan dia pampers balik. Baru dia akan meneran yak2 dalam pampers itu. Kalo tak pakai memang tokleh yak2 he3. Dah try dengan ketok, berejam2 duduk ateh ketok tu, yang ditunggu tak kunjung tiba hoooiiiii. Elok bagi pakai pampers, tak sampai 15 saat beketoi2 'hajat' kunjung tiba :P.

Cumanya ada la dalam sekali dua masa time iols kojer, Opah eh kabor Boboboy ralit tengok tv, elok dah nak kencing sangat baru dia kabor. Ater penyudahnya tecicir la jugeks kencing tu tak sempat sampai dalam bilik ayor. Jenuh Opah eh kena mop merata jalan. Yer la keeennnn, kang kita ber-air sembahyang dok lalu, even pakai selipor dok rasa was2 payah jugeks keeennn. Tapi dalam sekali dua ja la yang tecicir tu. 

School Training | Boboboy Free Diapers Journey


School Training | Boboboy Free Diapers Journey | Seperti yang diketahui Boboboy dah start school on Disember 2015, so the potty training dekat school pun bermola la. Masa 2-3 hari mola school tu iols still bagi pakai pampers masa hantor tu. Tapi masa balik memang tak berpampers dah Boboboy. Teacher kabor dekat school deme sah start train student shi2 kat toilet. So pampers pagi tu deme bukak & tak digunakan la kekdahnya. 

Lepas ja dalam 3 hari tu iols dah start tak bagi Boboboy pakai pampers masa pegi school. Tapi still bekaikan spare pampers dalam bag dia :P. Teacher cakap Boboboy takdop masalah nak bagitau bab shi2. Tapi sepanjang 2bulan school memang Boboboy tak pernah yak2 kat school. FYI time yak2 Boboboy besanya pagi. Tapi bila start school betukor jadi petang masa dah balik school & dekat rumah. Aternya time tu baru Boboboy boleh request untuk dipakaikan pampers & yak2 :P. Bagi iols takpo la asaikan yak2 kekdahnya he3.

Haaaaa, masa ni iols dah mola tak pakaikan Boboboy pampers masa gi jenjalan. Tapi still spare pampers dalam bag dia la. Memola tu macam susah jugak sebab kena schedule time shi2 dia tu. FYI Boboboy ni kuat minum, so kuat la dia shi2. So iols kena peka, kalo nampak dia macam minum banyak ja, lepas dalam sejam tu kena pastikan dia gi bilik ayor shi2 sesiap. Kalo idok ka, risau kang time kita kat tempat yang takdop toilet tetiba dia kabor nak shi2, haaaaaaaaaaaaaaa, punggaaaaahh. Pernah la jugak 1-2 kali jadi, kelam kabut iols soh dia tahan dulu, nakg cari toilet. Pernah sekali tu time makan CKT tepi jalan, takdop toilet, penyudahnya, iols cari port gelap2 sket soh dia shi2 dalam longkang. Seb baek lelaki :P.

So Boboboy memang totally free diapers untuk siang mola dalam bulan Feb 2016 (umur 4tahun 1bulan) gitew. Tak kira masa dirumah atau berjalan2. Masa day nap pun tak pakai, sebab sebelum tido memang iols soh Boboboy shi2 sesiap & pesan kat dia kalo nak shi2 bangun shi2 kat toilet. Lagipun masa day nap kan sekejap ja. So takdop masalah. Masa berjalan2 pulop pampers spare memang iols tak bawak dah :).


Night Training | Boboboy Free Diapers Journey



Night Training | Boboboy Free Diapers Journey | Sebenornya iols memang tahu dalam pertengahan 2016 (may-june), Boboboy dah boleh free diapers waktu malam. But again, Ibu eh maleh hoooiiiiiii. Nak mangkit memalam bawak Boboboy pi toilet shi2 :P.

Sampai beberapa kali la time nak tido & iols nak pakaikan pampers kat Boboboy, dia bahasakan iols hokeyh. Kata eh 'Ibu ni, kenapa bagi abang pakai pampers, abang dah besar la, abang kencing toilet' :P. Haaaaaaa..... iols apa lagi, selamba jawab 'Ibu tak larat laaaa...kalo abang boleh bangun sendiri gi toilet kencing takpa la... ni kencing pun nak Ibu teman'.

FYI, bila time malam, Boboboy ni penakut pahit nakg toilet sendiri. Even lampu dapur & toilet memang weols sentiasa bukak & weols boleh nampak dia kalo gi toilet tu dari hall weols lepak tu. Kot mana pun dia tetap nak weols teman sampai depan pintu toilet hoooiiii. Basuh shi2 semua memang dia buat sendiri. Cuma kalo yak2 ja weols still kena basuhkan.

Akhirnya pada 10.9.2016, Ibu eh berjaya merajinkan diri untuk memolakan full night free diapers thing dengan Boboboy. So masa time malam tu, memang pesan kat Boboboy tak boleh minum ayor banyak sangat sebab malam karang dah tak pakai pampers. Kena bangun shi2 kat toilet. Boboboy setuju ja. Tapi part tak boleh minum ayor banyak tu agak mencabor. Sebabnya Boboboy ni memang tak reti duduk diam. Dok menggedik ke hulu ke hlir. So senang berpeluh & mola la dahaga. So iols memang tak bagi dia dok aktif sangat time malam, kena duduk baik2 tengok tibi. Section tido Boboboy pun iols lapik dgn matte kalis ayor tu & kain pelikat Ayah eh.

Masa malam pertama & kedua, iols gerak Boboboy shi2 masa koi2 4.30am. Alhamdulillah semua ok. Tak kencing tilam & senanng mangkit gi shi2. Cumanya lepaih mangkit shi2 pagi tu, Boboboy siap tanya 'Boleh abang tengok tibi??'. Alaaaahaaaaiii, anak pepagi buta lagi anak ooiiiiii. Nak lena balik tu pun amek masa jugeks. Tapi ok la, boleh sambung titon balik :P. 

Cumanya masa hari ke 3 & 4 iols kejut dia koi 2.30am, dia bebai pulop. Memola tu sebab hengat awai sangat kot. So masa hari ke 5 iaitu semalam, sebelum tido iols pesan sesiap kat Boboboy 'Malam nanti ibu gerak abang gi kencing takmo bebai2 tau. Kenapa abang nak bebai??? Ibu takmo marah2 abang tau. Ibu gerak abang gi kencing saja, tu pun nak bebai2 buat apa'. Boleh pulop Boboboy jawab 'Yerla, abang bagitau ibu abang nak kencing ibu tak dengar pun'. Eh3, pulop. Masa bila la my Boboboy gerak iols gtau nak kencing. Tapi hubby ada cakap dia macam ada dengor, tapi dia ingat dia mimpi he3.

So iols kabor la ke Boboboy 'Laaaaa, ibu tak dengar pun. Lain kali kalo abang cakap nak kencing ibu tak dengar, abang pegang la pipi ibu panggil ibu. Ibu kan tido, mana ibu dengar'. Boboboy hangguk2 gitew :P. So malam tadi masa koi 12.30am Boboboy gerak iols gtau dia nak shi2. Siap pegang dua2 belah pipi iols gerak iols hokeyh he3.

So Alhamdulillah, iols ghaser Boboboy memang dah TOTALLY FREE DIAPERS pada umur dia sekarang 4 tahun 8 bulan. Better late than never yer dop. Haaaaaa..... itula alkesahnyaaaaa. Kena jugak catat dalam blog niiii. Sebagai memory keeennnn.



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

9 comments

  1. lambat jugak si seketoi ni diapers free kan..

    nasib baik dah free dahh.. yeay !

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah anak manja ibu ayoh opah heyyy

      Delete
  2. adoii... part kencing kt longkang tu..hihi nasib la boboy....hihi

    ReplyDelete
  3. ala comeinya dia gerakkan... pegang2 pipi pulak...

    ReplyDelete
  4. hihihi jenuh jugak nak train budak diapers free.. selamat lah dah bjaya ye boboyboy..

    ReplyDelete
  5. dia jadi macam Kimie, lambat free diapers.. Izzat dulu cepat, mungkin sebab abang kot

    ReplyDelete
  6. alysa free diapers umor 2thn..Danish 4thn..hahaha..

    ReplyDelete
  7. tahniah tahniah dah boleh kawin dah eh. hehe.

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati