Taiping In Memoirs ~ 2D1N Short Vacay (Day 2-Evening)

2:26:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Pagu Uols,

Rini iols nak SAMBUNG DAY 2 hokeyh uols
AMARAN KERAS : Sila bawak2 redha dengan gambor yang melimpah ruah :P
Ritu kan iols stop kat morning session kan3 ~ KLIK SINI
So lepaih ja weols check out hotel teruih p tala......

v
v
v
v
v
v
v
v
v
Nampak dak????nampak dak???nampak dak????
TAK RAMAI orang hokeyh
HEAVEN gilos masa ni iols ghase tau3
Kalo idak laaaaaaaaaaaaaaa
BerJANGGUT dok berdiri meLANGUT nak TO BE SEATED ja tau
Belom masok dok meNGANGA tunggu FOODS pulop tau3
So iols NASIHATkan pada uols suma2 kalo nak p makan sini, p la AWAI2, time orang dok tak da lagik kan3 :)
Time iols p ni baru pukui 12.00++ tau3 (SABTU, cuti sekolah hokeyh)
Start 12.30pm onwards mola la RAMAI tau3
TAPI kalo uols suka makan masa ramai, baru meriah kekdahnya takper la kan3 :P
Environment : Agak CROWDED (mungkin kawasan kecil & jenis meja bulat memakan ruang)
Service : Kadang2 OK, kadang KO (kalo orang tak ramai memang cepat, taapiiiiiiiii kalo orang penuh memang lambat, siap terlupa pesanan tau3. Iols pernah kena, last2 cancel terus order tu :P)

Our choosen MENU

 Opah, Ayah & Ibu ~ Char Kuey Teow (toge lebih)

 Fayyadh ~ Nasi Ayam

Foods : SEDAP (untuk kali ni la kan3)
Drinks : OK2 sajork
Price : STANDARD (RM4.50-5.00/plate)
Overall Rating : 3.5/5



Nampak dak?????nampak dak?????nampak dak?????
Tu PROVE keSEDAPan yang berlaku hokeyh uols :)
Seriously dekat sepinggan abes kat Fayyadh tau3

Setelah selesai sesi kenyangkan perut sukakan hati so weols sambung dengan sesi EXPLORE TEPEN NATURE lagik la kan3
Next nyer COMPULSARY SPOT is ........................
v
v
v
v
v
v
v
v
Memang dah berubah sesangat bahagian entrance TEPEN CRUISE ni tau3, cecewah3
Lebih KEMAS, CANTIK & TERATUR

 Haaaaaaaaaaaaaaaaa....
Hat ni COBAAN Opah nak ajak Fayyadh berGAMBOR
ALmaklumla anak iols dok JAKUN tak abeh dengan ride tu kan3 :P

Ni la REGE tiket nyer yer uols
(Per ride dalam 30minit)

 Ni pulop jalan nak p ke bahagian naek ride ayor tu la kan3
Nampak dak???nampak dak???nampak dak????
Hat tengah2 tu macam dok memanggil2 jer di Fayyadh kan3 :P

Si Fayyadh keMALU2an kucing sebab brother jaga life jacket dok usik2 dia :P

Muka BerKOBAR2 Opah & Ayah nak naek KAYUH-KAYUH :P
Si Fayyadh masih tak sudah2 malunya he3

Ni VIEW sekitar TASIK TEPEN 

MeMOLA iols yang KAYUH ngan Opah

 Ayah dok rilek ja ngan si Fayyadh kan3

Pehtu lepaih 5minit iols TUKOR
Ayah & Opah lak yang KAYUH he3

Iols & Fayyadh continue POSIN2 gitew

Ni Fayyadh nak try KAYUH pakai tangan hokeyh :P

Bila udah sampai pengkalan weols POSIN reramai pulop :)

Haaaaaaaaaaaaaa...kan ker tadi masa mai, menda2 ni dah memanggil2 si Fayyadh kan3
So masa time balek memang konpem kena sedas dua la kan3 :P
Kejap Opah teman, kejap Ayah teman
Ibu duduk sejukkan badan bawah kipas he3 :)

Ni Water Rolic hokeyh
Weols tak naek pun, nengok orang naek sajork

 Weols sambung pulop sesi jenjalan2 puaskan ati Ibu gitew :)

 Semestinya Ibu kena POSIN sedas dua jugak kan3 :P

Lepaih abeh ja sesi berPOLOH ketiakku itu, weols teruih ke sesi meNYEJUKkan tekak
Ada 2 choices sebenornya, tapi FINALE iols pilih.......
v
v
v
v
v
v
v
v
ANSARI CENDOL
Ni 1st time iols makan sini tau3
FULL-HOUSE hokeyh
Memang FAMOUS betui la kan3

Ni kira macam WAll OF FAME la kan3


Weols kena tumpang2 dok dengan meja orang lain
Kalo nak nunggu ada meja kosong seketui tu jangan harap la kan3
Environment : Agak CROWDED sebab tempat kecil & penuh dengan kerusi meja. Boleh berlaga bahu la kekdahnya. TAPI aspek ni bukan utama sebab konsep makan kat sini SEKEJAP. Maksudnya just makan cendol & pasemboq, sila teruih blah naaaaaaaa...raamai lagi dok nunggu turn to be sitted gitew :)
Service : Sangat CEPAT & EFFICIENT (tak dan duduk dah tanya order, elok duduk teruih dapat tau3) 


Ada PASEMBOQ a.k.a ROJAK
Tapi weols tak makan pun, sebab dok KENYANG lagi :)
So tak dapatla nak komen rasanya yer uols
Foods : NO COMMENT (Ater iols tak order kan3 :P Tapi nengok those yang makan memang pulun tak pandang kiri kanan he3)

Percaya dak?????percaya dak?????percaya dak????
MURAH, MURAH, MURAH kan3

 Sebenornya iols nak makan CENDOL PULUT
Tapi HABIS, sob3
So iols tukor CENDOL KACANG
Price : SANGAT MURAH
Overall Rating : 4.5/5

Dah settle PEKENA CENDOL weols teruih p tala MUZIUM TAIPING :)
So maleh nak citer panjang lagi, sila layan gambor3 sepanjang tour weols anak beranak dalam tu he3................

Ni INFO waktu operasi & rege yer uols

 Gambor ateh ni kat bahagian BAWAH

 Sila tengok yer abang sayam
Hubby iols memang minat bab sejarah2 & muzium2 ni he3


 
Ada satu bahagian kena TURUN
Ada satu bahagian kena NAEK

 Hat gambor ateh ni kat bahagian tingkat ATAS

 Ni KIDS PLAY CORNER
Memang berguna tau3
Ibu bapa boleh bior anak2 main kat sini sementara g TOILET @ SOPIN kat kedai cenderemata sebelah
TAPI janganla pulop tinggalkan anak sengsorang yer uols
Kena ada sorang dok pantau jugak la kan3
Tu pun kalo sayang anak la kan3 :P

 Settle bahagian DALAM, meh kita sambung POSIN kat bahagian LUOR pulop :)
Sila abaikan Fayyadh yang berpampers sajork tu he3
Ater iols salin pampers dia, maleh nak bagi pakai suor dah he3

LEGA bila dah abes tour MUZIUM he3
So weols teruih naek keta & tala p next FOOD stop :P
Ni 2nd visit iols kat sini
Untuk tau entry 1st visit sila KLIK SINI
Kali ni weols takdak rezeki makan KETAM LEMBUT
SOLD OUT hokeyh....sob3
FRUST3......SEDEH3
TAPI takpa3, akan ada 3rd visit :P

KETAM NIPAH masak sweet sour

KETAM NIPAH goreng kunyit

IKAN SIAKAP Stim halia

KAILAN goreng ikan masin

 MENU weols
(Sila abaikan minyak cap kapak itu hokeyh :P)

Kami anak beranak menikmati hidangan
(Sila abagikan Fayaydh yang tak berseluor ateh meja itu hokeyh :P)
Environment : LUAS & BANYAK kerusi meja. TAPI ada masa tetap FULL HOUSE (lunch&dinner time). Sebab tu weol p time petang (dalam 5.30-6.00pm). TAPI walopun weols dapat tempat duduk, weols TAK DAPAT ketam lembut, sob3. Semua orang dah booked through phone tau3. SOLD OUT
Service : CEPAT kalo orang tak ramai. Kalo ramai kena tunggu gak la, TAPI tak la lama sangat. Staff order pun mesra hokeyh :)
Foods : SEDAP & memang puas hati
Drinks : SO2 saja
Price : Total kali ni makan kena dalam RM90.00, dulu masa 1st time dalam RM60.00. So harga OK la. Tak mahal sangat & tak la murah sangat.
Overall Rating : 4/5

Weols abes MAKAN dah nak dekat pukui 7.00pm cenggitu
So teruih tala balek PENANG
OVERALL memang PUAS & HAPPY dengan short vacay ni tau3
WAJIB REPEAT :)
Iols akan up entry FINALE senin ni hokeyh (REVIEW hotel)
Tungguuuuuuuuuu.....................



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

20 comments

  1. cendoi tu menggetar jiwa...grrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      bagi sha memang berbaloi2 try cendoi tu he3

      Delete
  2. amboi fayyadh...menikmati dalam gaya bebas...mesti sedap ni...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam MPA,
      haah kan3
      tu diberi nama kuak kangkang he3 :P

      Delete
  3. wahhh..manyakkknye gambaaa..;-)) adududu, seronoknya pusing tasik...

    Nasik ayam tu nmpk sedap...

    kalau ada cendol pulut lagi best kan..frust la teww ya? ihkihkhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam dieyna,
      kan3
      kena g 2nd vivit la utk dapatkan jejugak cendol pulut :)

      Delete
  4. doli tu nah p mkn..ok ok sj
    taman tasik tu dulu2 ms sekolah mak abah selalu pi sini berkelah..weols org kuala kangsar nenek org tepen

    rajin uols kayuh ride tu eh..lau iols..sori naik lori xnak naik lenguh..cukuplah sekali haha
    cendol tu..ritu dah pi
    weols pi cendol bismillah ngan cendol ansari
    dua2 full hse ok..malas nak menapak

    muzium tu plak..raya dah pi masuk
    yg kelakar..tgh ramai2 tu weols masuk pintu blkg..pak guard pun x bising
    dah lama tu baru perasan eh xbyr duit tiket masuk ke..hahahah dah abis semua tgk baru keluar ekekeke

    haa yg ketam lembut tu mmg igt nak pi mggu ni
    tp mggu ni balik kpg lak..nak pi sana kena awal pagi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam EL,
      mesti time uols p doli org ngah ramai ek??
      iols ada penah kena skali mkn kuey teow doli yang TAK SEDAP hokeyh
      ater orang ramai...tukang masak penat gilos kot...rasa memang LARIIIIIIIIIIIII

      Delete
  5. sedapnya tengok makanan semua tu. ^^

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Assalam ann,
      haah, iols recommended ketam nipah kuala gula niiiiii
      memang MANIS & FRESH
      TAPi the BEST is KETAM LEMBUT laaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  7. Ketam lembut ni kena booking sebenarnya..Haha..saya sukaaaa jalan2 taiping

    Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aishah,
      tu la pasai
      dolu masa 1st time p mkn memang ada cl booking, then owner kata takpa mai ja..
      baaanyaaaaaaakkkk ketam
      tu yg kali ni p dok ingat tak yah booking jugak sob3

      Delete
  8. Pehhh ketammmm... bestnya... saya kalau jenjalan ni kalau dapat jangan makan apa yg boleh dapat kat dapo sendiri... kalau boleh la... kuetiew goreng kerang tu ngan ketam tu memang takkan dapat kat dapo... mesti kena oder kat kedai... terbaik Taiping... tapi takkan ke sana lagi... banyak kisah pahit hidup kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam najib,
      alolooloooooo...kidah pahit pulop yer :P
      takpala, maniskan dengan ketam itu kan3 :)

      Delete
  9. adezzzzzzz meleleh da niiiii tolonggggg

    ReplyDelete
  10. doli tu ana x pnh p lagi..
    taman tasik tu kira port wajib p gak bila balik tepen hehe

    ana p jugak kayuh2 tu aritu tp masa smpai tu pkul 2 lbih kurang. panaihh gila! bepeluh2 bekayuh hahaha
    cendol tu ana tak pnh p lagi.. ok nti nak kena terjah hehe


    muzium tepen dah lama tak p. dedulu masa skolah rendah kot ada p.
    la ni dah umoq 26-27 dah. pnya lama x p sana hehe

    haa yg ketam lembut tu mmg dok tgk org kata beslah apa semua.
    aritu masa balik knduri sepupu teringin gak nk p tp ada sedara dok kata
    x bes lah, x sedap lah.. rasa biasa2 lah.. tu yg teruih cancle.
    chisss tp nti ana nk p gak try. owhh tp kena book via call dulu la kan lg sng.
    dah tentu2 x kuciwa nti bila sampai main redah tetiba dah habeh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ana,
      p la try ketam lembut tu he3
      bagi akak sedap sebab FRESH
      masakan ok jugak...ada la rasa :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive