Taiping In Memoirs ~ 2D1N Short Vacay (Sentosa Villa)

1:35:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,
(sebenornya iols pulun dok taip entry ni dari pagi tau3, tup2 dah tengah hari dok tak siap lagi...so sambung balik lepaih lunch..tapi tetap nak boh kenkonon published pagi jugak :P)

Seperti yang iols dah kabor Jumaat lepaih di ENTRY INI
So rini iols TUNAIkan JANJI itu yer uols
So moh ler kiter reramai2 layan Review 1 night back to NATURE a.k.a KAMPUNG STYLE stay weols sefamilia kat SENTOSA VILLA, TAIPING
Iols akan BAHAGIkan by SECTION/AREA hokeyh
HARAP2 uols dapatla BAYANGkan the REAL picture gitew :)


RECEPTION AREA
(Check in / Check out)
Gambor ateh ni registration counter dengan sitting area
Ala2 LOBBY hotel gitew la kan3

Fayyadh really ENJOY the "TANGGA KAYU" uols

Antara barangan ANTIK gitew
P/S : Iols pun TAK TAU apa kebendanya ni tau3 :P


ROOM 
(Building, Bed, & Toilet)
Ni la bangunan bilik weols
Bebetui DEPAN registration area tau3
Legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Nak tau pasaipa iols lega dak????????
Kawasan VILLA ni LUAS gilos hokeyh
TAPI jangan RISAU hokeyh
PARKING area memang disediakan untuk setiap section bangunan
BERLAINAN & ASING2 tau
So TAK YAH isau pasai kena jalan jauh2 hangkut barang masok bilik
MeMALAM ja la TAKUIT nya he3
CUMAnya, dalam bilik TAKDA TEPON tau3
So kalo ada PA2 HAL memang kena meNAPAK KOT p counter registration
TAPI (lagi), sepanjang iols dok situ memang TAKDA pa2 hal pun :P
Alhamdulillah

Ni bahagian kaunter TV & meja solek gitew
Cukup facilities (hanging area, luggage area, coffee making, hair dryer, mandian2, tong sampah)

Ni bahagian TINGKAP
View memang IJAU jer tau3 uols 

Ni KATIL (2 single)
Satu untuk ibu+ayah, satu untuk opah+fayyadh :)
BESOR hokeyh (muat ja untuk iols+ hubby yang montek2 ini :P)
So takyah tambah extra bed
P/S : Pihak hotel pun tak pakai strict rules pasai extra person / extra bed ni haaaaaaaaa
Deme memang kabo terpulang la nak dok bapa orang dalam bilik tu :P

Ni bahagian TOILET
Memang SELESA
Iols SUKA bebetui SINKI tu tau
Paip ayor jamban pun iols suka he3
Ater ada sesetengah hotel kan TAKDA
Deme nak soh kita dok pakai lap2 sajork 
SHOWER pun BEST gilos (ayor ujan dia MERIAH tau)
HOT WATER memang berfungsi dengan JAYAnya
WAJIB tau keperluan hot water kat sini tau3
SEBABnya sini memang SOJUK tau
Tambah2 lepaih kita mandi ayor sungai tu, memang lelaju masuk bilik kena BILAS dengan ayor panaih
Leegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Haaaaaaaaaaaaaa...MOTIP gambor???????
Sajor ja nak nunjuk ada suis lampu, ayor panaih & air-cond
SIMPLE kan3 :)

PERSEKITARAN HOTEL 
(Dalam kawasan bangunan hotel)
Ada motor VESPA/ANTIK


Kenderaan/alatan ANTIK lain


Kolam ikan

PERSEKITARAN HOTEL
(Kawasan luar)
Hat ni gambor persekitaran keliling bilik weols
Nature pathway, buai laju2, & others type of room/apartment

AYOR TERJUN
Memang BANYAK hokeyh kawasan kolam2 & air torojun yang ada dalam kawasan hotel ni tau3
Sepanjang2 jalan pathway dalam kawasan hotel ni tau3
Dari ujung ke ujung kekdahnya uols
So takyah risau nak berebut2 naaaaaaaaaaaa :P
TAPI ada sesetengah kawasan tu TAK dibenarkan mandi tau3
Sebab banyak sangat batu2 & air torojun tu deras sangat

Ada Kolam Ikan AROWANA

Kita boleh bagi makan ikan2 ni tau2
Boleh beli dedak ikan tu kat kaunter registration hokeyh
RM2.00 sajork satu plastik tau3

Mari mulakan sesi EXPLORE kawasan hotel gitew :P

Sepanjang2 pathway ni ada banyak gazebo2, kusi2&meja & menda hat goyang2 cam gambor ateh ni haaaaaa (iols tak tau nama dia he3)
So kalo penat bolehla benti RILEK gitew
Pathway ni memang redup sebab pokok kiri kanan tau3
Tapi time tengah hari berbahang la jugak kan3 :)

Ada beberapa kawsan SANGKAR binatang tau uols
Macam hat gambor ateh ni sangakar burung puyuh

Gambor ateh ni kawasan KAFE hotel
Weols tak sempat makan sini tau3

Ada jugak buai laju2 :P

Sangkar ni iols tak tau MOTIP :P

Sangkar Arnab

Sangkar Burung

Hokeyh iols maleh nak boh caption dah
So sila layan gambor2 sajork :P

Memang sangat luas tau keseluruhan kawasan Villa Sentosa ni
Konpem berpoloh2 ketiak bila dah habes round semua tempat
Kalo bebetui nak FEEL & enjoy NATURE kat sini memang tak cukup setakat stay 1 night tau3
Seeloknya 2malam uols
Pa pun yang iols konpem is iols wajib REPEAT stay sini lagi next time :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

16 comments

  1. Salam. Hee sungguh klasik homestay ini.

    ReplyDelete
  2. Ohh, seronoknya dapat bercuti ke tempat yang begini.Nyaman dan mendamaikan.
    Anak-anak pun dari awal dapat dilatih cintaikan kedamaian dan alam sekitar. Best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam lynn,
      bukan takat anak yang excited
      ibu ayah opah pun sama naek he3

      Delete
  3. aha...dpt dh idea nk p mn since dh kansel trip p langkawi next week tp budget dia dlm rate brapa ek?

    ReplyDelete
  4. Bestnya tempat tu..sangat cantik dan damai..rasa tenang tengok suasananya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam wana,
      haah...ijaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu tau3

      Delete
  5. kalu sy laa da smpi ke sini mesti rs x nk blk umah ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      betui3
      memang rasa nyesal just dudok 1mlm
      memang kena repeat lagi
      & this time paling kejap pun 2mlm he3

      Delete
  6. best sgt hotel ni
    mcm2 ada..xyah nak pi mana boleh round2 ha
    mmg back to nature lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam el,
      kan3
      tu pun weols kelam kabut dok explore
      tak bebetui dapat rilek &explore
      masa suntuk he3

      Delete
  7. MJ terjah bulan 6 ari tu..
    memang best kan...

    Tenang je..

    Nex vaca sempena anniversary :)

    ReplyDelete
  8. ish3 cantiknya view villa ni kak. ana suka nature2 nih. hurmm besnya. mmg x puas kalo p takat 1 mlm je ni.

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive