Alaaahaaaiiiiiiii My Boboboy.......

2:20:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Tengah Hari Uols,

Dalam tempoh 1MINGGU (dari sabtu, 7.3.15 sampai sabtu 14.3.15) dekat 4 KALI weols anak beranak beKEJOR2 ke ER Pantai Hospital tau3
Kali ni Alhamdulillah Fayyadh TAK payah WARDED
Iols kan ker baru habehkan ceritera Fayyadh warded masa kat SINI
Minggu tu kiranya hari SABTU & AHAD  yang weols beKEJOR2 ke ER kan3
Haaaaaaaaaaaa....
Untuk minggu ni pulop weols beKEJOR2 mola hari JUMAAT & SABTU hokeyh
So moh ler kiter layan KRONOLOGY Al-kisahnya hat ni pulop naaaaaaaaaaa uols :P

JUMAAT (13.3.15)
Petang lek koje tu iols perasan kat LUTUT Boboboy ada naek macam 2-3bijik ruam GATAL. So iols sapu la krim gatal kan3. Boboboy takdak ngadu sakit just dia kata gatal sajork. Lepaih tu malam tu dalam pukui 2.00am++ cenggitu tetiba my Hubby gerak iols, katanya badan Boboboy PANAIH. Eh3 iols terkuzat, teruih raba2 & rasa2 badan Boboboy, ha'ah laaaaaaa PANAIH. Boboboy dok mola meRENGEK2. Iols bukak lampu & ambil temperature test & teruih test temp. si Boboboy la kan3, 38.3°c. Eh3, TINGGI la pulop kan3. Ubat demam dah takdak spare. Apa lagi teruih PECUT la weols 4 beranak pi ER Pantai lan kan3. Doktor check dah jadik 38.6°c pulop, oohoiiiiiiii NAEK lagi yer. Apa lagi teruih doktor soh nurse masok UBAT MONTOT la kan3. Doktor tanya nak WARDED ka???Iols kata TAK payah la kalo tak serius. So Doktor bagi bekai UBAT demam & ubat batok. Weols anak beranak balek rumah, iols teruih bagi Boboboy makan ubat & sambung tido. Iols memang kerap JELUM Boboboy sepanjang malam tu, tapi pakai air paip sajork.


P/S : For uols nyer info, si Fayyadh ni kalo jumpa Doktor cuma doktor kat KLINIK Sg. Pinang ja yang dia 'NAK'. Maksud iols 'NAK' tu, kiranya kalo kena check Fayyadh hanya akan REDHA kalo Doktor Sg. Pinang tu yang check dia tau3. Kalo doktor laen ka, nurse laen ka, tak dan sentuh, baru PANDANG muka dia ja, dia dah meLALAK soper keRASUKkan tau3. Memang dari Fayyadh baby lagi memang akan check kat klinik Sg. Pinang tu.  Lagipun Klinik panel under company Hubby iols untuk dalam Penang island, hat ni SEBIJIK ja yang bukak 24JAM. Tu pun KENKONON ja tau3. Sebabnya tiap kali pi tengah malam ja mesti Doktor TAKDAK. Alasan asyik kata ada house visit patient, kena dua kali lagu tu kaaaaaaaaaa teruih weols takmo pi klinik tu tetengah malam lagi dah. Dah la JAUH nun kat Sg. Pinang. That's why weols ni kalo si Boboboy SAKIT teTENGAH MALAM memang akan TERJAH ER Pantai Hospital teruih. Haaaaaaaaa...kat ER ni pun Fayyadh kira OK la jugak. Bolehla berkerjasama bila nak kena check tu, walopun memang Ibu yang kena sama2 kena check & baring ateh katil tu haaaaaaaa he3. 


Ni muka Boboboy meLEPEK kepenatan sebab badan PANAIH. Masani baru keluor dari bilik ER & baru lepaih kena masok ubat demam montot

Haaaaaaaaaaaaaaaa....masa ni muka Boboboy dah ceria sikit sebab kesan UBAT dah buat suhu badan dia TURUN :)

SABTU (14.3.15)
Lepaih balek sepital tu TEMP. badan Boboboy memang NAEK TURUN. Lepaih makan ubat & jelum badan suhu turun, lepaih 2-3 JAM naek balik. So iols memang bagi Bobboy makan UBAT dalam 6JAM sekali gitew. Malam Sabtu tu, weols gi hantor Opah pergi umah Tok teh kat Batu Maung. Opah tido sana sebab Tok njang mai so nak gosip2 ngan Opah. Weols pulop kan ker tak boleh duduk lama2, ater si Boboboy tak berapa sihat kan3. Lepaih hantor Opah, weols duduk kejap, sembang2, minum2, & makan2, teruih weols minta izin nak balik sebab masa untuk Boboboy makan ubat nak sampai gitew. Balik rumah teruih bagi Boboboy makan ubat & nak titon. Weols TITON kat HALL, bentang tilam & toto. TAPI sebelum tido (dalam gelap, lampu dah padam,  cuma ada lampu TV yer uols), iols sapu la krim gatal kat lutut Boboboy. Tengah dok sapu iols dok rasa macam kaki Boboboy BANYAK BINTIK2 pulop. Teruih soh Ayah bukak lampu. Haaaaaaaaaaaaa...masani memang nampak JELAS, ada banyak BINTIK2 merah penuh kat betis, paha, tangan & tapak kaki si Boboboy. Pastu Boboboy ngadu SAKIT bila dia telan air liur. Iols soh dia nganga nak tengok dalam MULUT. Iols suspect ada ULSER. TAPI si Boboboy takmo bagi iols tengok dalam mulut dia, kata sakit. Apa lagi iols & Hubby decide teruih terjah ER lagi la kan3. Bukan apa, iols sebenornya RISAU kalo si Boboboy kena HFMD ja tau3. Kalo CAMPAK kira OK lagi tau3. Kat ER Pantai Hospital Doktor kata Boboboy suspect CAMPAK. TAPI iols kabor la hat bab mulut Boboboy ada ULSER tu haaaaaaaaaa. Doktor suruh Boboboy nganga, memola dia taknak, then doktor pujuk2 baru di nganga. Haaaaaaaaaaaaa, Doktor terKOJUT, teruih soh Ayah tengok sama dalam MULUT Boboboy. Memang BANYAK ULSER hokeyh. Ateh lelangit, dekat kerengkong & lidah. TAPI Doktor kata tu BUKAN HFMD sebab kriteria utama HFMD kena ada BINTIK2 MERAH kat TAPAK tangan & kaki. Boboboy takdak, so dia kena CAMPAK. LEGA ati Ibu dengor he3. So doktor bagi bekai ubat demam (cecair + ubat montot), calamine, ubat gatal & ubat spray tekak. Doktor memang pesan kena PANTAU suhu badan Boboboy, sebab demam campak ni yang BAHAYAnya ialah suhu badan boleh naek secara mendadak. So memang kena kerap JELUM la kan3. Dapat ubat weols teruih balik rumah, bagi Boboboy makan ubat & sapu ubat.

Ni la semua BEKALAN ubat


Mata KUYU ngantok TAPI dok lawan mata sambil layan tab :P

AHAD - SELASA (15.3.15-17.3.15)
Hari Ahad tu weols anak beranak memang dok rumah sajork. Iols perasan yang bintik2 campak dah keluor kat badan Boboboy jugaks gitew. Weols memang bagi Boboboy minum AYOR KELAPA MUDA tetiap hari. Bab makan memang Boboboy TAK LEH makan sebab dok sakit mulut sebab ulser tu kan3. So memang boleh minum SUSU+NESTUM ja la. Fayyadh dah TAK DEMAM start hari ISNIN. So just tinggal masalah ULSER & bintik2 CAMPAK dia sajork. Weols ada guna daun MAMBU (betui ka nama dia??he3). Just untuk GARU2 badan Boboboy kalau dia GATAI. Tapi tak kerap sangat pun. Opah kata boleh jugak bubuh kat bawah tempat tido Boboboy, tapi iols tak boh pun he3. Lagi satu Opah kata sok2 kalo campak dah abeh nak kena MANDI dengan air daun mambu tu la. Semalam (Selasa) iols perasan yang bintik2 campak tu macam dah start KERING


Ni iols kasik CLOSE-UP bintik2 CAMPAK Boboboy
Kebanyakkannya hat jenih KECIK2 merah macam gambor ateh tu haaaaaaaa
TAPI semalam ada dalam 4-5bijik yang jenih besor dan berair

RABU (18.3.15)
Iols baru call tanya kat Opah lepaih lunch tadi. Opah report Boboboy dah boleh MAKAN NASI+IKAN+KICAP, Alhamdulillah. Iols SEMBANG2 dengan Boboboy through phone pun bukan main POT PET mulut dok bagitau dia makan nasi la, dia minum ayor kelapa la :P. Legaaaaaaaaaaaaaaaaa hati iols tau3. Yerla dekat 4 HARI Boboboy tak boleh makan, just bergantung dengan susu+nestum tau3, sob3. Bubur ka, whipped potato ka, tau fu fa ka, kueh lembut2 ka, sup kosong ka.............Semua TAK BOLEH tau3. Asai masok jer kat tekak dia memang Boboboy kata 'Aduila, abang sakit tekak', LULUH hati iols tau3, sob3. Memang iols dah plan kalo rini Boboboy tak leh makan lagi, petang ni lepaih lek koje weols nakgi check kat Klinik balik. TAPI ni dah boleh makan so, CANCEL la plan itu, Alhamdulillah.



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

38 comments

  1. syafakallah fayyadh... get well soon..

    ReplyDelete
  2. Allah...kena campak ke dia.Ciannya.

    Aqil dh kena ms 10 bulan.Guna daun mambu la bila dia menangis gatai dok garu bdn dia.bg mndi gak air daun mambu n boh bwh kain alas tmpt tido dia.ikut petua jiran kat umah...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      fayyadh ni seb baek tak gatal2 sangat he3
      mulut ja sakit sebab ulser tuuuuuuuuuuuuu

      Delete
  3. alahai siannya anak aunty ni...
    cepat sembuh ye sayang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak wahida,
      thanx naaaaaaaaaaa
      fayyadh dah sehat
      alhamdulillah :)

      Delete
  4. semoga Fayyadh cepat sembuh yer..memang risau skang nie..musim budak2 demam.... anak ila pun duk selsema ngan batuk...harap2 cepat reda lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ila,
      kan3
      demam bebudak yang buat isau tu kan3
      kena hati2

      Delete
  5. adoiiii kena campak ke huuuu. tapi alhamdulilah cepat jugak fayyadh recover kan. tapi kesian dia mesti perit sakit tu huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      mulut dia yang sakit
      badan tak sakit pun he3

      Delete
  6. Kesian zumal tengok Fayyadh, demam campak yer...

    ReplyDelete
  7. lemah hati kn bile tgk anak sakit.kesian boboi..mujur dh blh mkn mcm biasa.klo x mesti xde tenaga..tp mjr dia nk nestum..klo arfan dia xmkn kot..huhu

    ReplyDelete
  8. Kesiannya dia.. mga cpt smbuh...

    ReplyDelete
  9. Salam pkenalan...singgah sini n terus folow...

    Ermm mmg masa2 sebeginila kita mak bapak paling risau kan...moga cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sham,
      salam perkenalan
      thanx sudi singgah
      nanti iols terjah & follow blog uols ok :)

      Delete
  10. aduhai sian boboy..... demam chicken pox lak tu...moga cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam iela,
      alhamdulillah
      fayyadh dah sehat :)

      Delete
  11. Kak atie doakn semoga Fayyadh cepat sembuh.Aamiin
    MMg susah hati ibu-ayah klu anak2 tak sihat kan....

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum.. Kesiannya.. Semoga Fayyadh.. cepat sembuh..

    ReplyDelete
  13. Alololo.. ala tomei tomei.. hehe.. sian die... dah sihat kot sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam yeen,
      alhamdulillah sekarang dah sihat :)

      Delete
  14. Lahai kesiannya dia, kena campak. Mesti miang habis satu badan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam an,
      ghasernya dia tak gatai sangat
      sebab tak bz menggaru
      cuma sakit ulser dalam molot tu haaaaaaaaaaaa

      Delete
  15. alahaiii ciannya boboyoi... semoga cepat sembuh yer

    ReplyDelete
  16. alahaiii ciannya boboyoi... semoga cepat sembuh yer

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati