2D1N Kolam Air Panang Ulu Legong, Baling, Kedah ~ #5 (Review - Kolam Lama)

10:29:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Entry kali ni iols nak sambung ceritera REVIEW yang semalam punya naaaaaaaa
(Sila rujuk ENTRY INI)
Kali ni iols nak ceritera pasai kawasan KOLAM AYOR PANAIH LAMA
TOTAL kolam ayor panaih yang ada dekat kawasan LAMA ni adalah 4 OPEN type & 1 CLOSED type hokeyh
KePANASan setiap kolam ini adalah berBEZA hokeyh
Iols LOPA nak snap gambor hat CLOSED type tu la yer sayam2
Hat closed tu ghasernya diKHASkan untuk yang berhijab & mahu privasi
Iols tak sempat nak selidik lebih dalam yer he3
Sok2 kalo uols pi, sila la selidk sendiri naaaaaa :)
So moh ler kiter layan GAMBOR berceritera yer sayam2 semua :)


Gambor ateh ni kiranya KOLAM PERTAMA a.k.a PALING PANAIH naaaaaaaa
Tu la pasai berPAGOR BESI tinggi tu tau3
TAK BOLEH mandi hokeyh
Rendam kaki tak sure la pulop
Tak nampak la lagi ada orang maen CELUP direct dalam kolam tu :P
Tapi kebanyakkan orang akan CEDOK ayor dia & bilas sket2 ja kat kaki atau badan gitew tau2

Sebelah kolam pertama ni ada macam DATARAN tau3
Masa weols bermalam tu, ada kumpulan BIKERS buat EVENT, so deme pasang khemah KAROK & boh kusi meja untuk MAKAN2
Siap KAMBING GOLEK 2 ekor tau3
Terliur weols nengok :P


Haaaaaaaaaaaaa.........ni iols kasik ZOOM ghoper dalaman kolam pertama itu naaaaaaa
Ni kira ORIGINAL bawah tu soper ada kawah a.k.a batu2 panaih tau3

Hat ni KOLAM KEDUA
Kiranya kepanasan dia di tingkek kedua la yer sayam2 semua
Kolam ni memang iols surrender
Jangankan kata nak mandi, nak redam kaki pun iols tak sanggup :P


Gambor ateh ni pulop KOLAM KETIGA 
Skala kepanasan kolam ni kurang sikit dari kolam kedua tadi naaaaaaa
Hat ni iols boleh lagi dok rendam2 sekejap2
Tapi still tak boleh bermandi manda sesoka ati, sebabnya iols ni TAK TAHAN PANAIH :P
Ramai ja orang & kanak2 remaja dok buat kuak lentang & kuak menerap dalm kolam ni :P
Uols nampak dak PAGOR BESI tetengah kolam tu????
Haaaaaaaaaa
Hat tu kiranya pembahagi kolam yer sayam2
Sebelah yang berdekatan dengan entrance lama tu lebih dalam (sesuai untuk dewasa), manakala yang sebelah lagi tu (yang Boboboy duduk tu) lebih cetek (sesuai untuk kanak2 remaja gitew)
Dalam kolam tu sendiri memang dok ada lagi tingkek2 untuk berpindah dari satu2 tahap kedalam yer sayam2 semua

Haaaaaaaaaa.....Last sekali, gambor ateh ni la KOLAM KEEMPAT a.k.a KOLAM KANAK2
Memang sah2 la kolam ni untuk TODLER yer sayam2 semua
Sebolehnya, ibu/bapa/penjaga janganla dok pulun kolam ni naaaaaa
Setakat teman kat gigi2 ayor tu ok la yer
Sian bebudak nak berenang2 gitew :P


Ni pemandangn waktu MALAM kat kolam pertama
Nampak dak ASAP bekepui2 tu?????
Tu tanda ayor tu panaih naaaaaaaaa :P

Gambor ateh ni some VIEW persekitaran kolam ketiga pada waktu malam
Masa tu masih awai, dalam pukui 9.30pm cenggitu tau3

Dekat kolam ketiga ni pun ada perkidmatan URUT REFLEKSOLOGY tau3
Urutan dilakukan oleh golongan istimewa (cacat penglihatan)
My mak, my sis & my brother in law buat urutan ni
Tapi iols & hubby takmo :P
TAKUIT hokeyh
Nengok muka my mak & my sis terherot2 tahan sakit he3
Ada sorang brother bikers tu siap JERIT tau3


Kiranya dekat bahagian KOLAM LAMA ni masa malam memang meriah tau3
Dengan alunan lagu sumbang oleh golongan2 yang dok KAROK, tambah lagi dengan jeritan ngeri golongan2 yang menahan sakit kena URUT :P
Memang GAMAT suasana he3
Kat sini ada gak kereta tolak juai aiskrim tau3
Makin LEWAT baru makin RAMAI orang yang datang hokeyh
Ada yang dok dirikan khemah2, ada yang dok berBBQ
Weols sefamilia dok dekat kolam lama ni dekat tengah malam la jugkas tau3
Balik pun sebab my anak sedara dah NGANTOK
Kalo nak ikutkan Opah & si Boboboy memang sampai 3.00-4.00 pagi pun takpa :P
So penyudahnya dekat pukui 12.00midnight weols balik bilik TITON laaaaaa
Dari dalam bilik memang boleh dok dengor macam2 bunyi keRIUHan kat luor tau3
Tapi terLENA jugaks dengan NYENYAK
Tak sedor diri dah tau3
My Boboboy sebenornya telinga dia sangat SENSITIF tau3
Kalo nak TITON memang kena gelap gelita & senyap sunyi
TAPI ni weols naek ateh katil takdan 5 minit teruih my Boboboy HANYUT tau3
Berdesing2 bunyi dia lena :P
Penat sangat la tu
Dari petang sampai kemalam dok berendam, dok bermain kekdahnya he3
My mom kluor beRENDAM LAGI dalam 1.30am cenggitu he3
Semua anak cucu dah lena
Dia & my brother in law ja kluor berendam hokeyh :P
Iols & my sis sebenornya ada plan nak kluor berendam anak beranak lagi dalam koi 4.00 am
TAPI >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
HUJAN LEBAT la pulop
Sob3 Sob3 Sob3

Takdak rezeki nak buat final round rendaman sampai lebur
Elok hujan benti matahari dah mencanak (dekat 10.00am)
So weols just bekpes & packing & check out jer la :)
Next entry nanti iols buat detail review pasai KOLAM BARU pulop naaaaaaaaaa :)



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

21 comments

  1. kemain berasap yg kolam no 1 tuh..bgs la buat pagara..takut bebudak duk main tepi2 tuh..kalau terjatuh nayaaaaaaa..;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      tu la pasai
      tapi tu pun iols dok ghaser bahaya lagi tau3
      sebab boleh dok jengok lagi konsep pagornya
      bebeudak memang kena pantau laaaaaaaaaaaaa

      Delete
  2. malam2 mmg best lah mandi ayaq hangat hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      iols mandi time petang
      trip malam untuk anak2 & opah he3

      Delete
  3. Bestnye.. xpernah sampai lagi kat sana.. macam lebih kurang dekat Air Panas Gadek dkt Tampin sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis haza,
      kat perak pun ada jugak :)

      Delete
  4. BESTNYA LAST SY PERGI 15 tahun yang lalu rasanyaa...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam PB,
      time tu dok zaman purba lagik ulu legong ni he3

      Delete
  5. ida kalau balik kg , suka jugak pekena kolam air panas ni. sedap rasa badan hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ida,
      betoi3
      sedap3
      tapi kalo panaih sangat ahkak takuit he3 :P

      Delete
    2. Assalam ida,
      betoi3
      sedap3
      tapi kalo panaih sangat ahkak takuit he3 :P

      Delete
  6. Takdok rezeki nk berendam kolam na.. hujan plak..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam atie,
      sob3
      seb baek dah pulun time siang :P

      Delete
  7. kawasan kolam tertutup kecik utk prempuan saja tu still ade ke kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam CT,
      haah
      dok ada lagik
      dalam dia dah upgrade ke idok iols tak tau la
      ater iols tak masok he3

      Delete
  8. Wahhh...angtlah berbeza dgn dulu..sngt cantik dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam cik mah,
      memang beza bebenor hokeyh :)

      Delete
  9. Alahai... yang paling kita suka kolam No.4 tu ler... Awat untuk budak-budak aje! Mak budak memang tak leh ke nak kuak lentang terlentang dalam tu?

    Wah, masa tengok gambar memula rasa scary mary pulak kalau malam camnalah tempat ni (itulah banyak sangat baca cerita seram) rupanya sikit punya ramai umat manusia bersidai. Lagi malam, lagi meriah yerk! Sian alahai ditimpa hujan lebat, tak sempat nak buat aktiviti rendam merendam. Tapi pukul 4 pagi bukan ke lebih afdal kalau kita lelap terus? Hahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      he3
      bior ler bebudaks ada kolam seniri jugaks :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive