Akar Lima | Western Cuisine in a Kampung Style

9:00:00 AM

Akar Lima | Western Cuisine in a Kampung Style

Akar Lima | Unforgettable Dinner 
Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,
Dalam ENTRY Akar Lima | The Best Home Cafe & BnB in Kulim, iols dah ceritera my 1st time experience having TEA TIME dekat Akar Lima kan3
This time around iols nak ceritera pulop my 2nd experience having DINNER at Akar Lima naaaaaaaa
So jom layan gambor berceritera sayam2 iols semua :)

Pssstttt : Definately there will be my 3rd time, 4th time, 5th time & infinity visits to Akar Lima after this :P

Menu Cafe Akar Lima | space.stay.dine


My 2nd Visit @ Akar Lima is for DINNER
Uols boleh plih pelbagai menu :
Ayam (roasted), daging (steak), kambing (grilled), burger, pasta (aglio olio, carbonara, pesto, margherita), sandwiches (roasted chicken/beef), mashed potato. sweet corn, salads, & beverages (milkshake, smoothie, hot&cold)

Menu Pilihan Hati di Cafe Akar Lima | space.stay.dine



Spicy Beef Aglio Olio
RM 12.50
Alaaaaahaaaaaiiiiii....Nengok gambor ni ja dah jadik teringin balik tau3. Memang FULL OF FLAVOUR hokeyh. Rasa dia a bit spicy (pedas rempah, herba & lada hitam), Full off isi daging yang diceraikan (shredded). Lebut ya amat isi daging tu tau3. Tambah dengan ULAM RAJA tuuuuuuuuuu, peerrgghhhhhhh...Seriously iols tak gheti nak kabor. Memang WIN combination hokeyh.

Psssttt: Iols sebenornya dok terniat dalam hati nak minta tambah lagi ulam raja tu masa halfway makan this spaghetti tau3 :P Tapi ku tahan jebat :p MALU he3. Memang rasa spaghetti ni LAEN, kiranya memang ORIGINAL flavor from Akar Lima gitew :)


Naaaaaaaaaahhhhhh
Iols kasik ZOOM view untuk tatapan uols :)

Quater Roasted Chicken with Mash, Gravy & Salad
RM 18.20
Haaaaaaaaaa.... hat chicken ni pun FULL of HERBS kind of flavour naaaaaa. Apakah herbs tu memang iols tak gheti nak kabor :P. Sebab tu BAU dia memang SEMERBAK tau3. Salad tu pun dah tentu2 la EXTRAORDINARY kan3. Salad ULAM RAJA. As for the gravy, black pepper sauce tu pun bukan setakat black pepper semata naaaaa. You can smell & taste extra herbs inside gitew, & again iols tak tahu jenih herbs itu :P he3

Psssttt : for this menu iols request untuk asingkan gravy sebab my Boboboy tak makan pedas gitew :) So weols kalo nak makan kena cicah2 la kan3 :)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Haaaaaaaaaaaaa..... ZOOM sesi pencicahan oleh Opah :P

Chocolate Milkshake RM 7.00
Sky Juice

Psssttt : Tak gheti nak komen bab ayor dia. Tapi >>>>>>>> SLURP3 ayor dia :)

Kami @ Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Iols dengan MY spaghetti :)

Psssttt : Sebenornya spaghetti tu menu iols tau3. Tapi iols memang share dengan my Mak jugak la kan3. Sharing is caring gitew. Tapi aternya boleh la pulop weols beREBUT2 nak pulun this spaghetti :P SODAP3 

Haaaaaaa...ni gambor Opah dok SUAP Boboboy makan
Makan semulut, lari 300meter kekdahnya :) Badan tu berpeluh macam orang mandi :P

Haaaaaa....Dah pueh berlari baru nak duduk MAKAN

Pssttt : Cer tengok muka Opah cam tak pueh ati Boboboy pulun kat dia sorang the chicken grill tu kan3 he3 :P Time ni pun sebenornya iols dok jelin Opah gak, ater tak pueh ati Opah dok pulun the spaghetti he3 :P

Haaaaaaaaaaaaa......
Ni la HASIL akhir our plates he3

Riadah di Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Ni kaedah RIADAH my version :P
Selfie la kan3 

FREE rambutan for Akar Lima visitors gitew

Nampak daaaaakkkkkkkkkkkk??????
Opah PULUN rambutan he3

Boboboy beriadah dengan new girlfriend :P

Road Sign Board Cafe Akar Lima | space.stay.dine


Haaaaaaaaaaa..... Kalo uols nak cari LORONG untuk masuk ke dalam Akar Lima, sila CARI this SIGNBOARD naaaaaaaaaaa :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

14 comments

  1. hahaha ni yang buat nak terjah nih.. nanti kita pi sama2 nak tak Sha?

    ReplyDelete
  2. arghh napanya tertengok blog akak time hujan dan lapar ni haha.

    nampak sedap je dgn ulam raja dia tu. kombinasi yg unik kak oi

    ReplyDelete
  3. untung hangpa dpt kwn bukak restoran
    agak2 boleh dpt diskaun x pi sana hehe

    ReplyDelete
  4. wahhh..meleles ayaq liuq akak..siap dapat free buah moktan lg..boleh bw blk x barang sekilo dua??? kikiki

    ReplyDelete
  5. besttt nya Sha.. tempat pun nampak nyaman je.. free rambutan lak tu :)

    ReplyDelete
  6. Ooo inilah akar lima yang bakal diserbu #bloggerutara

    ReplyDelete
  7. nk kena perati bebetoi signboard tu...kang tlepas

    ReplyDelete
  8. bestnya... bila nak pi terjah sini nie.. tak sabaq!!!! hahahah

    ReplyDelete
  9. suka gila konsep Akar Lima.. memang superb lah..

    ReplyDelete
  10. ohhh dia konsep macam dalam kawasan rumah berpagar la ek. bagus betoi. lain dari yang lain

    ReplyDelete
  11. wahhhh akar lima kita kat kulim xpernah.sampaii lg...

    ReplyDelete
  12. First time nengok combination gini..spaghetti meet ulam raja..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive