CNY 2015 FaMiLiA OuTiNg ~ #5/Food Court Tg. Bungah, Penang

10:36:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Hoyeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaa....
FINALly FINAL entry untuk Familia Outing CNY :)
Terus zasssss ke TINGKEK ke ENAM a.k.a terAKHIR gitew dalam senarai INI
Lepaih ja dari sesi DI SINI, naek keta ja si Fayyadh bantai lena
So weols just lepak2 dalam keta
Iols park kat pantai Gurney
Fayyadh lena, Ibu & Opah gosip2 gitew
Lepaih settle maghrib baru weols gerak pi FOOD COURT Tg. Bungah
Kat sini ada 2 BAHAGIAN hokeyh
Satu HALAL section, satu lagik Chinese stall section
Sah2 la uols kena pi blah HALAL tu yer :P
Lagi satu bab PARKING memang susah yer uols
Terutama 7.30-9.00pm gitew
PENUH hokeyh
Uols kena TUNGGU la yer sampai ada keta yang kluor he3
Kekadang tu dekat 5-6 kali iols pusin pun dok takdak parking
Hubby iols cukup TAK SUKA mai sini he3
Ater Hubby kan rimas kalo bab2 susah2 reramai2 ni kan3
TAPI kekadang iols dah teringin sangat kena mai jugaks la kan3 
Uols tau ka LOKASI food court ni????
Iols TAK TAU alamat dia he3
So iols gunakan khidmat Google gitew :)


Ihsan dari carian Google :)
Medan Selera Mutiara
Jalan Sungai Kelian
11200, Tg. Bungah
Penang

RUDY CHAR KOEY TEOW
WAJIB coba kalo mai hokeyh
Dedolu hat Auntie baju hitam tu yang tukang gorengnya & iols ghaser Rudy tu nama dia kot (tak pernah tanya he3). Auntie tu Chinese Muslim hokeyh. Sorry iols tak dapat tangkap gambor Auntie tu dari depan. Dah try tapi tiap kali nak snap Auntie tu akan kalih :P. Iols mola makan sini dari tahun 2001 cenggitu (dah 14tahun la kan3). Auntie tu ja yang goreng sengsorang tau3. Kalini pi baru ada pengganti tukang goreng. Kalo idak kaaaaaaaaaa, memang kesian gak tengok Auntie tu dok menggoreng tau3. Memang takkan benti selagi koey teow deme dok ada tau3. Dia benti bila memang SOLD OUT.

Nindiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa itu CKT
Hat ni bukan macam Penang CKT yang lain hokeyh
Hat yang jenis berkuah tu tau3
Hat ni version CHINESE STYLE
Kering & oily gitew
RM 5.00 (biasa)
Dedolu rege dia just RM 3.50 hokeyh
Taste : SUPERBlicious. Walopun iols ghaser hat auntie goreng is better TAPI hat ni pun sangat sesuai dengan tekak iols tau3. Bila mola makan tak leh nak stop. Haaaaaaaaaaaaa, uols kena makan dengan CILI JERUK dia hokeyh. CKT tanpa cili jeruk tak KICK la kan3 :)

Hat ni LAMB CHOP
Dari gerai PAK NAN WESTERN FOOD
RM10.00 - 12.00 (Iols dah lopa he3)
Dedolu rege dia just RM 8.00 sajork tau3
Taste : OK la jugak & portion foods memang banyak (3ketui lamb, garlic bread, coleslaw, fries & vegies). TAPI seriously ghaser dia dah TAK SAMA macam dolu. SEBABnya sekarang ni memang bukan Pak Nan yang dok masak. Dapor tu penuh dengan pekerja INDON. Dari yang amek order, yang antor order, yang tukang grill, yang tukang goreng, yang tukang serve plate....semua INDON hokeyh. Dekat 7-8orang. Dedolu ada staff Melayu 3-4 orang (mungkin anak2 atau sedara mara kot, ater muka macam sama he3) & Pak Nan akan mai jugak kejap2 untuk masak & jengok gerai. TAPI sekarang bayang dia pun iols tak nampak (masa time iols pi tu la kan3). Iols tak tau apa yang jadi. TAPI iols memang TAK BEKENAN air tangan INDON. Bunyi macam KEJAM jer kan3. TAPI foods KITA, nak air tangan ORANG kita jugaks kekdahnya tau3. Walopun ghaser lamb chop sedap la jugak, TAPI daging dia masih ada bau hanyir kambing yang kuat. Even gravy dia macam tawar sikit. Garlic bread tu pun deme sapu garlic butter ciput sangat hokeyh. Memang TAK SAMA dah macam dolu. Dedolu memang akan REKEMEN gerai ni, TAPI sekarang iols dah TAK BERANI hokeyh.

Hat ni pulop nasi lemak
My mom yang beli
Iols tak tau dari gerai mana he3
Taste : OK la jugak :)

Environment : LUAS & OPEN AIR concept. 
Servive : CEPAT. Elok2 duduk ja memang akan ada orang amek order. Kalo uols orang baru (kira 1st timer gitew), sila la pi melawat satu2 gerai sendiri dolu naaaaaaaaaa. Pi tengok foods apa yang uols berkenan & terus order. Takut kang kalo duduk teruih, hat yang mai tanya order tu dari kedai sate uols pi order sate pulop, sedangkan uols nak makan char koey teow. PAHAM dak????he3 TAPI kekadang tu yang mai amek order tu orang dari gerai ayor. So sama konsep jugak yer. Sebab ada 2-3 gerai ayor/ABC segala ni haaaaaaaa. So better sebelum duduk pi order sesiap direct kat gerai deme naaaaaaaaa.
Foods : SEDAP. Yang iols boleh REKEMEN is RUDY CKT & RIZAL NASI AYAM. Ada jugaks yang kata sate & tomyam situ sedap. TAPI iols TAK PERNAH try hokeyh. Sebabnya kalo mai sini memang iols akan order western, nasi ayam & CKT sajork he3.
Drinks : SEDAP. Fruit juices hat gerai paling ujung menghala ke Chinese section memang sedap (satu baris dengan Rudy CKT). Dia punya air mata kucing pun best tau3. TAPI stall cina la :)
Price : Memang MURAH & mampu makan gitew :)
Overall Rating : 4/5



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

12 comments

  1. Replies
    1. Assalam zai,
      tu la pasai
      rasa macam tak banyak xtvt
      sekali buat entry jadik bertingkek2 pulop kan3 he3

      Delete
  2. last mkn kt sini ms ada anak sorg..pas2 xmai dah sejak diorg dah renovate tu kan
    bila tgk ckt aunty tu mcm nak pi je sn weken ni..tp tulah parking tu sllu full
    el suka mkn ckt mcm tu kering2 hangit2 skit kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      betui3
      macam koe teow kicap hangit he3

      Delete
  3. salah satu sebab saya sukaaaaaa sangat penang.. sebab makanan nya besh2 dan snang nak carik... teringin nak pergi lagi... :)

    ReplyDelete
  4. mn laaa sy nk cari char kuew teaw mcm tu kt kl ni wwaaarggghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      mai laaaaaaaaaaaaaa PENANG :)

      Delete
  5. nanti boleh ajak abi uwais mai sini pulak. tak pernah datang sini. CKT chinese style mmg gitu kan. takde kuah. pernah tgk dalam tv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ummi uwais,
      pi la try na
      insyaAllah tak nyesal :)

      Delete
  6. Ckt Chinese style tu nampak sodap.
    Nyum..nyum..
    Tapi, jauh nor kat Penang.
    Dulu masa kerja kat Port Dickson suke makan CKT kat PD Waterfront & Batu.4 PD nearby Petronas , memang mavles..
    Huhu..tetibe teringat saat kesedapan hingga menjilat jari tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nazeck,
      he3
      iols pun dah terliur sama pulop

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive