Iftar Terakhir di Perantauan | Cotik2 Aidilfitri 2015

12:30:00 PM

Iftar Terakhir di Perantauan | Ramadhan 2015

Iftar Terakhir di Perantauan | Ramadhan 2015
Assalammualaikum & Selamat Tengah Hari Uols,
Meh iols sambung ceritera Cotik2 Aidilfitri 2015 a.k.a Cotik2 Terengganu weols sefamilia
Sebenornya weols ni kiranya di perantauan tau3
My Tokwan sebenornya asal dari Perak (sama macam iols & my Mak la kan3), tapi sekarang my Tokwan ikut isteri baru menetap di Terengganu
So sudah lebih 5tahun my Tokwan tinggal di Kemasek ni haaaaa :)
Alhamdulillah, tercapai jugak HASRAT my Mak nak merasa berPUASA & berBUKA dengan my Tokwan :)
Walopun dalam keadaan SEDERHANA tapi tetap MERIAH
Sangat terasa suasana KAMPUNG & KEKELUARGAAN tu tau3
Yerla besanya weols hanya empat beranak ja kan3
Duduk ateh langit ja pun kat Penang ni
Kali terakhir puasa dapat pula merasa beramai2 (walopun idakler ramai bebenor :P) & duduk dekat rumah ateh tanah :P
Yang paling EXCITED dah tentu my Boboboy kan3 :P
Kiranya semua yang ada ialah Me, Hubby, my Mak, Boboboy, my Tokwan, my Tokmek, & 3 orang sepupu iols (diorang stay dengan my Tokwan)
Weols sampai pagi tu teruih pergi rumah my Tokwan
Weols berehat sekejap & tido
Dalam tengah hari baru bangun kejap & berGOSIP sefamilia
Then tido balik :P
Ater ghaser mengantok bebenor hokeyh
Timing tido dah lariiikkkkkkkkkk he3
Zohor baru bangun balik
Sambung berGOSIP lagi :P
Sekali sekala jumpa menag tak abeh2 GOSIP he3 :P
Weols masak berbuka beramai3
MENU memolanya macam simple & idak ler banyak
TAPI by the time nak berbuka tu........tu dia hhaaaaaaaiiihhh hujung ke hujung hokeyh
PENUH saprah tau3 :P
Makan bersila ateh lantai ramai3
HEAVEN rasanya :)
Antara menu yang ada ialah jagung rebus, keropok lekor, pengat pisang, kueh akok, nasi putih, ayam masak merah, sayur campur, ulam2, sambal belacan, budu, sup tulang, air sirap&sarsi ais & kopi panas
Gambor makanan terhidang memang iols LOPA nak snap tau3
Kebulor gamaknya time berbuka tu
Lopa teruih enset dimana :P
TAPI iols ada la jugak dapat snap beberapa gambor bahan bakal hidangan untuk berbuka tu :)
So moh la kita layan gambor berceritera yer sayam2 semua 

See.......Boboboy EXCITED terlampau dapat maen dengan mak/pak sedara tau3
Lebih kurang sebaya ja anak sedara dengan mak/pak sedara kan3
Bebudak dua orang tu anak my Mak Su
So dengan iols sepupu la kan3
So dengan my Boboboy mak/pak sedara la kan3 :)

Antara MENU yang iols sempat snap ~ Jagung, Pengat Pisang & Keropok Lekor
TAPI antara semua ni yang paling WIN adalah
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
PENGAT PISANG hasil air tangan my Tokmek
Memang dok teringat sampai sekarang tau3
The best ever iols pernah makan tau3
Sob3.......Sob3.....Sob3....
TERINGIN balik dah niiiiii
Pungggaaaaaaaaahhhhhhhh :P

Untuk uols punya info, Iols ni sebenornya bercita2 besor nak buat JJCM kat Ganu ni tau3
Kenkonon petang ramadhan terakhir tu nak gi jenjalan kat bazar ramadhan terdekat dengan kemasek la kan3
Nak cari JUADAH exotic orang Ganu gitew
Lepaih tu nak carik kopok lekor ka, kopok losong ka, kepok2 ka :P
Nak bawak balik Penang la kan3
TAPI, cita2 itu hangus begitu sajork he3
Aternya sebok dok lena, sebok dok gosip, sebok dok masak juadah berbuka, sebok dok masak juadah hari ghayer :P
Memang TAK SEMPAT nak kluor langsung hari terakhir posa tu tau3
Kopok lekor kering, my Tokwan dah beli sesiap kat weols
Iols dok pikior pulop kalo nak beli kopok lekor basah tu, memang tak sesuai, sebab weols akan singgah merata2 lagi lepaih balik dari Ganu tu
So takuit la busuk kopok basah tu kan3
So CANCEL la semua perancangan awal tadi :)


~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

12 comments

  1. Replies
    1. Assalam zaf,
      seperah kot
      ka saparah ?????
      he3
      hentam sajork asai berlapek kekdahnya :P

      Delete
  2. Alahai.. Sedapnye lah pengat pisang tuh Sha oiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sha,
      kaaaaannn
      dah coba buat
      tapi tak saaamaaaaaa he3

      Delete
  3. favourite I la tu kalau pengat pisang dan keropok lekor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam hani,
      sama la kita
      iols tambah lagi satuuuuuuuuuuuuu
      BUDU he3

      Delete
  4. Best Boboboy ada geng kat sana ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zumal,
      pangkat mak sedara tu dengan boboboy tau3 he3
      sebaya ja

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive