Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Tempat Percutian Menarik Di Pulau Pinang

11:29:00 AM

Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Tempat Percutian Menarik Di Pulau Pinang

Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Tempat Percutian Menarik Di Pulau Pinang

Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Tempat Percutian Menarik Di Pulau Pinang | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Dah nama pun cuti sekolah keeeenn, WAJIB la ada entry cuti2 gitew. Sebenornya sebelum2 ni, weols kalo nak bercuti memang tak akan pilih time cuti sekolah yer uols. Tapi kali ni walaupun weols bercuti dalam bulan cuti sekolah, tapi hari eh weols pilih supaya bukan time peak gitew. Baru la tak crowded & aman damai sedikit he3. Tema percutian kali ni ialah dari Pulau Pinang with L.O.V.E saja. Aternya tak mau dok terperangkap dalam jam dekat highway tu, makanya weols decide untuk bercuti di tempat sendiri saja la :P. Tempat yang menjadi pilihan hati iols ialah Bayview Beach Resort Penang.


Lepak sebentar di lobi Bayview Beach Resort Penang


Room Booking With Traveloka | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort 

Room Booking With Traveloka | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Dedolu weols dah pernah stay dekat Bayview Beach Resort Penang ni (sila rujuk ENTRY INI). Time tu keeenn tema eh Girls Day Out, so Ayah eh takdop laaaa. So kali ni ada Ayah eh, soka3 he3.

Untuk makluman uols, on the day of check in tu weols memang plan datang awal. Memang la the check in time is 2.00pm, tapi weols sampai dalam 11.30am hokeyh. Sebabnya iols memang nak fully utilize the hotel amenities (pools, beach & kids play room) untuk my Boboboy. Kali ni memang aimed nak bagi Boboboy PUAS tak hengga gitew.

My plan, even kalau tak dapat early check in, still, sebagai bakal pelanggan hotel, weols dah boleh start utilize the pool he3. At least dapat extra few hours la keeennn. Aternya pool saja ada dua ketoi (tu kira kalo amek kira yang untuk todler saja tau2). Iols dah pernah buat details review Bayview Beach Resort Penang, sila la rajin2 kan rujuk semola naaaa uols :).

Kalau tak plan bebetoi, memang takkan sempat fully utilize sepuas2nya all related hotel amenities tu tau2. Dengan pools eh yang bertingkek2, belum masuk bab beach lagi. Dengan kids play room lagiiii. Haaaaaaa, tak dilupakan bathtub dalam bilik lagi hokeyh. Dah la si Boboboy tu jenis lambat nak PUAS. Satu2 tempat paling cepat pun dalam 2 jam baru dia puas hati hoooiiiiii. Memang kali ni check in untuk stay in the hotel compound saja. Pusin satu hotel untuk puaskan hati anak nan seketoi itu.

Iols ni kalau bab booking bilik hotel, memang prefer booked secara online. Kali ni disebabkan Traveloka telah offer extra coupon voucher untuk tempahan bilik hotel, so dengan jayanya iols tempah la keeen. Details ceritera uols boleh rujuk di bawah naaaaaa.

Double Standard Room at Bayview Beach Resort Hotel

One night RM177.84
Memang berbaloi2 hooooiiiiiiiii. Uols boleh beza rege yang DOLU iols tempah dengan hat sekarang iols tempah

Our ROOM
Double standard (hill view :P)

Psssttt : Bilik kali ni memang LUAS. Ada perbezaan dari bilik hat DOLU

Standard amenities memang CUKUP

The BATHROOM

 Our balcony & room views

Boboboy & Ayah eh dok lepak amek angin petang gitew

Ibu & Ayah silang kaki rilek2
Peerrrrghhhhh...teringinnya nak lepak gini lagiiiiiiii

Boboboy in action :P

Bekalan makanan weols :P

The Pool & Beach | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort 

The Pool & Beach | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Memang dalam TOP LIST itinerary ialah POOLIN & BEACHIN sessions. Haaaaaaa, WAJIB kedua2 sesi ni paling sikit 2 kali setiap satu hokeyh. So sah2 la kena susun jadual eh sesiap keeenn. Memang 1st session berlangsung sebelah tengah hari & petang on the 1st day. 2nd session pulop sebelah pagi & tengah hari on the 2nd day. Kiranya sepanjang stay dekat Bayview Beach Resort ni ada dua sesi poolin & dua sesi beachin gitew.

Makanya elok masuk ja hotel, tak dan check in, teruih tala pi Play Pool.  Moh la layan gambor berceritera yer sayam2 semua

Sesi cuci2 mata di 5-10minit pertama depan the Play Pool at Bayview Beach Resort Penang


Elok lepas 10minit dah mola monchong, makanya kena la salin baju & terjun pool :P
Di awal2 tu, Boboboy masih dalam mode "sopan santun" & cuma meniti di tepi2 pool tu jaaa, aternya penakut pahit dengan ayor shower tu haaaaaaaaaaa :P

Bila dah dekat sejam, setel warm up, dapat kawan terus bertukor mode "pool ini aku yang punya" :P

Boboboy dah berani play on his own dekat play pool

video
Meh iols belanja bideo Boboboy dok maen tembak2 ayor

Esoknya tu, disebabkan hujan, maka sesi poolin dekat play pool terpaksa digantikan dengan poolin dekat kids pool saja
Kawasan kids pool ni ada bumbung (jaring), so hujan tu tak la kena lebat sangat dalam pool tu keeeenn

video
Nindia bideo poolin Boboboy dekat kids pool Bayview Beach Resort Penang

Psssttt : Alhamdulillah, Boboboy ni memang mudah berkawan. Tak kira la melayu ka, cina ka, india ka, arab ka, jerman ka.....semua dia bedal he3. Taruk pi la dia tang celah mana pun, memang sat ja dia akan jumpa kawan he3. Uols boleh tengok dalam semua sesi poolin kat ateh tu, pelbagai kawan Boboboy eh. tu semua tu baru dok kenai masa kat situ hokeyh :)

Ibu & Ayah amek kesempatan nak lomantik2 selfie berdua2an :P


The beach & sea side at Bayview Beach Resort Penang

Wefie weols tiga ketoi di tepian pantai

Pssttt : Sekarang ni dekat beach ni dah ada macam jeti (iols tak tahu nama apa :P) hokeyh. Tu haaaaaaa, kira macam dataran sampai ke tengah laut tu haaaaa. So memang cantik la dapat snap gambor kat tengah laut gitew


L.O.V.E this picture
Mother & Son

Our beachin sessions

Pssttt : Beachin session ni kan iols dah kabor ada 2sesi keeennn. Satu sebelah petang on our 1st day, & satu lagi sebelah pagi on our 2nd day

The Kids Play Land | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort 

The Kids Play Land | Familia Getaway Di Bayview Beach Resort | Haaaaa, sebagai penutup, aktiviti berjimba WAJIB yang terakhir adalah bersoka ria di Kids Play Land. Iols maleh nak bebel banyak, jom layan gambor yang bertingkek2 di bawah yer uols.


Riang ria si Boboboy nak bersoka ria di Kids Play Land at Bayview Beach Resort Penang

Menjenguk di luor jendela gitew
Masa ni Boboboy dah tak sabar2 hokeyh

The Kids Play Land

Pssttt : FYI ada dua section tau dalam ni, satu kena bayor satu lagi free. Hat kena bayor tu yang entrance dia warna biru dalam gambor ateh ni haaaaa. Caj dia RM15.00, tapi ada min. ketinggian untuk masuk tau3. Boboboy lepas untuk masuk tapi iols tak bagi sebab dah pernah bawak Boboboy pi play indoor play park macam tu, dia takuit. So kita amek yang free saja sudah gitew he3
v
v
v
v
v
v
v
v
Ni laaaa hat free

Pssttt : Maen hat ni saja pun dah lebih dari cukup kekdahnya keeeenn

Haaaaaaaa....bertingkek2 gambor Boboboy dok pulun maen dekat Kids Play Land, Bayview Beach Resort Penang

Pssttt : Sama macam sesi poolin & beachin, sesi play dekat Kids Play Land ni pun dua kali yer uols :P

video
Nah iols belanja seketoi bideo play times Boboboy with freinds

Terdapat rest area untuk parents chill & rilex sambil tunggu the kids play gitew

Terdapat juga aktiviti2 laen yang dapat dilakukan dalam Kids Play Land 
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Boboboy & Ayah pulun the educational toys

Boboboy & Ayah play karem (tak tahu la ejaan eh cemana :P)

Boboboy & Ayah play congkak

Kali ni memang betul2 puas hati laaaaaaaa. Hampir semua amenities hotel weols utilize untuk puaskan hati Boboboy. Tu la, bila kita bercuti di tempat lain (maksud iols negeri orang), time yang kita spend dalam hotel tu sangat2 limited. So kalau nak enjoy full hotel amenities tu memang kena bercuti macam ni laaaa kekdahnay he3. SIMPLE familia getaway, but yet we are so ENJOY. Paling enjoy sah2 la our Boboboy tu keeeeennn. apapun this kind of getaway wajib REPEAT gitew.



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

4 comments

  1. Assalamualaikum Sha,

    Seronok activities family gateaway Sha.. Betul apa Sha tulis, sebelum bercuti memang kena plan betul-betul. Saya masih belum pernah book hotel guna Traveloka, harus cuba suatu hari nanti. Next visit pun saya bercadang ke Penang..

    Thanks for sharing Sha.. :-)

    ReplyDelete
  2. wahhh..bestnye pool die..siap ade kids play land lagi..murah la hrg tu siap diskaun..

    ReplyDelete
  3. bestnya kak sha.. suka la boboboy dapat main sepuas-puasnya..harga pun murah sangat tu.. ;p

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive