Monday, May 29, 2017

Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Buffet Ramadhan Best 2017

Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Buffet Ramadhan Best 2017

Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Buffet Ramadhan Best 2017 | Assalammualaikum & selamat tengah hari semua. Rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh muslimin & muslimat. Moga Ramadhan kali ini membawakan keberkatan untuk kita semua.

Alhamdulillah, kita telah pun memasuki hari ketiga berpuasa. Saya pasti menu untuk berbuka puasa menjadi salah satu 'concern' kan3. Tambah-tambah bagi kita para wanita & Ibu. So pada hari ini, dengan penuh rasa bertanggungjawab (cecewah), saya akan meringankan beban anda. Saya akan berkongsi dengan anda semua satu tempat/lokasi yang boleh anda masukkan di dalam senarai berbuka puasa anda iaitu di Georgetown City Hotel.


Ibu, Opah & Boboboy 
Keterujaan kami 3 beranak untuk menikmati juadah berbuka puasa di Georgetown City Hotel

Mengimbau Kenangan Dengan Tema Selera Kampung | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel

Mengimbau Kenangan Dengan Tema Selera Kampung | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Bersesuaian dengan tema yang di ketengahkan, menu-menu yang ditawarkan bersempena dengan buffet ramadhan adalah secara keseluruhannya bercirikan hidangan traditional Melayu. Walaupun begitu, diselit juga serba sedikit hidangan-hidangan lain seperti berasakan BBQ, chinese style, mamak style & juga fusion style. Untuk makluman anda semua, menu yang dihidangkan adalah berbeza untuk setiap hari tau. Tanpa membebel dengan lebih panjang, mari kita layan ceritera bergambar pada hari kejadian di Georgetown City Hotel.

 Barisan pertama Buffet Line a.k.a Ulam-ulaman section & BBQ section

Ulam-ulaman section
v
v
v
v
 Ulam-ulaman bersama air asam & sambal belacan

Tauhu sumbat, keropok, papadom, kerabu taugeh & kerang, ayam & tanghoon, kerabu betik & ikan masin

 BBQ section
v
v
v
v
Pelbagai jenis ikan, ayam, kambing, sosej & daging lembu

 Bubur & Sup section
v
v
v
v
Bubur lambuk & sup kambing

Main Menu section
v
v
v
v
 Nasi putih & nasi beriani

 Daging rendang, ayam masak ros, dalca, & 'stir fried black pepper prawn'

 'squid thai style', 'fried mixed vegetables', 'fillet seabass with kerabu sauce' & 'braised lamb with rosemarry sauce'

 ABC corner & Mee Ketam
v
v
v
v
ABC topping
+
 Aiskrim

Mee Ketam

Fruits & beverages section
v
v
v
v
 Minuman panas

Aneka pilihan buah-buahan

Dessert section
 v
v
v
v
Rojak Buah


 Assorted pudding & cake

 Assorted Malay traditional kuih

 Kurma, sago gula melaka & bubur kacang

Menu Pilihan Dari Hati Seorang Blogger | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel

Menu Pilihan Dari Hari Seorang Blogger | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Menu yang bertingkek-tingkek, tetapi sudah pasti akan ada menu yang bertakhta di hati kan3. So, mari sini saya kongsikan bersama anda semua, apakah menu yang terus terpahat di hati saya pada malam kejadian tersebut.


Sekali lagiiiiiiii
Sila jamu mata dengan gambar kami 3 beranak sebelum kami mula santap he3

My 1st full plate

My 1st BBQ plate

My 1st dessert plate

Pssttttt, semua yang saya dedahkan disini hanyalah "1ST PLATE' yer. Untuk pinggan kedua, ketiga dan seterusnya 'nan-hado' saya snap gambar kerana kusyuk menikmati :P he3


Minuman panas & sejuk pilihan kami

ABC yang penuh ketamakkan kekacangan he3

Mangkuk penutup saya pada malam kejadian a.k.a mee ketam

Antara semua menu dan pinggan yang tercetus pada malam kejadian itu, menu paling WIN dihati saya adalah......
v
v
v
v
v
v
v
BBQ

LAMB CHOP
&
CHICKEN CHOP

Psstttttt, saya tak tahu nak cakap macam mana, tapi untuk BBQ section memang SUPERB tau3. Perapan grill dia tip top, di tambah lagi dengan sos black pepper, peerrghhhhh. Memang meletop-letop dalam mulut. Lagi satu, lamb dia memang leeemmbuuuttttt & juicy. Memang bila kita kunyah tak terasa, tahu-tahu jer dah nak habis sepinggan. Dengan itu saya sanggup ulang beratur 3-4kali tau3. Oppssss, terbocor rahsia saya he3 :P


MEE KETAM

Pssstttt, kuah mee ketam ni memang seeeedaaapppp. Tak perlu nak ambil isi ketam yang menari-nari dalam periuk itu, kuah dia sahaja dah cukup. Saya ni sebenarnya dah nyaris-nyaris nak skip merasa mee ketam ini sebab dah full-loaded pada malam kejadian. Tapi disebabkan hasutan rakan-rakan blogger, saya tepis jugak sedikit ruang untuk masukkan mee ketam ni he3 dan ternyata kali ini saya nyaris nak tambah untuk mangkuk kedua. Dasar tak sedar diri perut dah overloaded he3

Dessert paling mengancam a.k.a SAGO GULA MELAKA & BLACKFOREST CAKE

Pssttt, aduuiiii, dugaan betul buat entry food review masa berpuasa. Lagi hazab bila tengok semula menu pujaan hati diri sendiri. Menangis sambil taip. Nak jilat skrin tak boleh sebab saya front office, ramaaaiii orang depan ni haaaaaa sob3


Maklumat Buffet & Lokasi | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel

Maklumat Buffet & Lokasi | Ramadhan Iftar Buffet Dinner di Georgetown City Hotel | Untuk makluman terperinci bagi tawaran buffet dari Georgetown City Hotel, anda boleh rujuk risalah dibawah.



Buffet Ramadhan Dinner : Selera Kampung di Georgetown City Hotel, Pulau Pinang




~~~ The End ~~~
0

Thursday, May 25, 2017

Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang | Buffet Ramadhan Best 2017

Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang | Buffet Ramadhan Best 2017

Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang | Buffet Ramadhan Best 2017 | Assalammualaikum & selamat tengah hari semua. Hari baru dengan entry buffet baru, maka sila bertabahlah membaca yer he3. Sepertimana yang telah saya janjikan, untuk hari ini mari kita sambung satu lagi pilihan terbaik yang ditawarkan oleh Cititel Hotel Penang bersempena bulan Ramadhan yang akan datang.

Sebagai sambungan dari entry saya sebelum ini a.k.a Ramadhan Iftar Buffet Dinnerkali ini saya akan terus berkongsi dengan anda semua keistimewaan "Japanese Buffet Dinner" di Cititel Hotel Penang. 

Seleksi Makanan Panas & Sejuk | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang 

Seleksi Makanan Panas & Sejuk | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang | Bagi para penggemar masakan Jepun, Cititel Hotel Penang adalah merupakan tempat yang WAJIB anda cuba tau. Pilihan makanan yang disediakan memang pelbagai & bertingkek2. Ianya menggabungkan pilihan masakan panas & sejuk. Sesuai sangat dengan tekak halkum dan lidah saya ni he3.

Sebagai satu penambahan, bersempena dengan bulan Ramadhan ini, walaupun masih mengekalkan 'weekend themed buffet', tetapi pihak cafe tetap akan menerapkan beberapa masakan yang bercirikan traditional Melayu. Ini khusus bagi memberikan kepuasan untuk para pengunjung yang menggemarkan masakan Melayu.

Tanpa rasa segan silu, saya buat pengakuan bahawa pada hari kejadian, hati saya memang berbunga-bunga dan muka  berseri-seri apabila melihat barisan menu-menu yang ada tau, he3. Jom, saya belanja anda semua apa yang ada dimalam kejadian itu.


Barisan menu utama yang panas & menyelerakan
(Salmon gead teriyaki, wok fried crab with chilli & garlic, stir fried prawns with salted egg yolk, baked mussels with chilli mayonnaies, beef teriyaki, spaghetti, fried rice)

Assorted sushi section

Miso broth (with salmon, corn kernel, chinese cabbage, daikon, shitake&tofu) and cauliflower soup

Mushroom Mushi

Assorted fried items (tempura, tarts, spring rolls, dim sum) & antipasto station (tomatoes, mushroom, capsicum, garlic)

Ramen & Udon Soup 

Rojak Buah

Kaunter Salad

Pelbagai seleksi pencuci mulut
(kek, puding, pastri, tart, mousses, japanese rice balls)

Chocolate fountain section

Chocolate pudding with vanilla sauce & sweetened red bean puree with glutinous rice balls


Aneka minuman panas & sejuk


Aiskrim

Tu diaaaaa... betul kan3. Memang bertingkek2 menu yag terhidang. Terus terang ada antara menu yang saya tak dapat cuba disebabkan kesengkakkan perut yang teramat sangat. Walaupun telah dicuba sehabis baik untuk makan dalam amaun yang sedikit, tetapi bila dah mula makan tu, memang tiada makna lagi perkataan "SEDIKIT" itu he3 :p.


Pilihan Hati Dari Seorang Blogger | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang

Pilihan Hati Dari Seorang Blogger | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang | Seperti biasa, sebagai kaedah bantuan, saya akan berkongsi dengan anda semua menu pilihan saya di malam kejadian. Silalah layan gambar berceritera di bawah ini dengan penuh kusyuk yer he3.

Antara pilihan menu saya pada malam kejadian
Menu paling WIN dihati saya adalah
v
v
v
v
v
v
v
v
Stir Fried Prawns With Salted Egg Yolk

Beef Teriyaki

Baked Mussels With Chilli Mayonnaies

Chicken Pie
Saya makan bertingkek2 dengan kombinasi terbaik dibawah ini
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Marinated Mushroom

Peerrrghhhh, memang feel betul bila satukan dua menu diatas ni tau. Ish3, ni sambil taip sambil diri sendiri terliur, he3

Spaghetti ni menu kesukaan anak seketul saya a.k.a Boboboy

Pssstt, dua kali tambah, & Boboboy request untuk kali ketiga he3

Salmon Head Teriyaki

Ini merupakan satu lagi menu yang sehingga hari ini saya menyesal sebab tidak cuba pada malam kejadian, sob3. Semua orang memang puji bertingkek2 menu ni tau


My 1st dessert plate 
Menu paling WIN untuk kategori dessert dihati saya adalah
v
v
v
v
v
v
v
v
Red Velvet Cake

Pssttt, yang ini pun kesukan anak sektul saya tau3



Ketiga2 tart diatas ni memang superb tau


Maklumat Buffet Dan Lokasi | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel Penang

Maklumat Buffet Dan Lokasi | Japanese Buffet Dinner Di Cititel Hotel | Sebagai penutup, sekali lagi saya saya akan berkongsi informasi berkaitan buffet dan lokasi hotel untuk rujukan dan kemudahan anda. 


Japanese Buffet Dinner 
(Every Friday)
Roast&Grill Buffet Dinner
(Every Saturday)
Western Buffet Dinner
(Every Sunday)


Dewasa RM95.00 nett 

Kanak-kanak RM48.00 nett 





PROMOSI early bird : 
(belian dari 1-31 May 2017) 
Dewasa RM76.00 nett 
Kanak-kanak RM38.40 nett 


Untuk Tempahan 
tel : 04-291 1128
email : fnb@cititelpenang.com 




~~~ The End ~~~
4

Instagram