Popia Roll Inti Kentang

9:29:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Rasa macam laaaaamaaaaaa dah tak share review ReSiPi D'DaPoR iols kan3 uols
Last share review resipi kat SINI
Last share home cooked di SINI .... bulan Nov. '14 kan3
Tapi masa kat SINI PULOP, iols da share yang my mom masak inti popia/karipap kan3
Soooooooooooooooo, rini meh iols share ngan uols cara2 nak buat POPIA ROLL INTI KENTANG itu yer sayam2 sume3


Haaaaaaaaaaa..ni la INTI KENTANG itu yer uols
Resipi nak buat inti ni iols tak dapat share step by step kat sini sebab masa my mom masak tu iols kena layan si Fayyadh he3
BAHAN2 yang diguna ialah ubi kentang (dipotong dadu), daging (dicincang halus), rempah kari, garam, daun bawang&daun sup
Selepas dah MASAK ini sila SEJUKKAN sebentar
Supaya mudah kita nak roll nati hokeyh uols

 Haaaaaaaaaaaaaa..ni pulop BAHAN2 keseluruhan yang diperlukan untuk AKTIVITI meng-ROLL

 INTI KENTANG

KULIT POPIA

 TEPUNG GANDUM (dibancuh dengan air - sebagai agen PELEKAT)

 MEMOLA........ sila BENTANGkan kulit popia macam gambor ateh ni yer uols

Pehtu MASUKkan sesudu INTI macam gambor ateh pulop

Pehtu GULUNG ujung kulit popia tu kedalam (macam gambor ateh)
Buat 2 KALI gulungan ke DALAM
Bahagian HUJUNG KIRI & KANAN tu sila la SAPU dengan bancuhan tepung gandum tadi

Pehtu sila la LIPAT ke dalam kulit popia di KIRI & KANAN (macam gambor ateh)
Lagi sekali sila SAPU bancuhan tepung gandum di bahagian PELIPAT yang akan digulung sekali lagi sehingga ke bahagian UJUNG kulit popia itu

Sila la sambung mengGULUNG sehingga hujung yer uols

Ini la HASILnya
Uols boleh BUAT banyak2 SESIAP & SIMPAN dalam FREEZER
Time nak makan sila amek kuar dan GORENG sajork :)

 Ni iols goreng on the spot malam itu jugak he3

Hat ni pulop iols goreng pepagi time hubby nakg koje
BEKAI :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

16 comments

  1. Wana pun selalu bt popia kentang ni..sedap kan..inti tu sgt kaw2..bru best mkn ;)

    ReplyDelete
  2. rasa macam nak try...tp terus rasa alah pulok nak baut..hahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sue,
      kalo dekat boleh jugak iols bagi he3

      Delete
  3. Replies
    1. Assalam zumal,
      iols pun dah lama tak makan
      tu yang teringin tu he3

      Delete
  4. ni wat samosa pun boleh ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam el,
      betui3
      tapi iols paling suka inti kentang gini he3

      Delete
  5. Menarik sangat.
    Saya mmg suka sangat kalau inti yg dibuat combination daging cincang + kentang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nazeck,
      saaamaaaaalaaaa denga iols
      untuk si fayyadh iols buat inti kentang goreng kunyit he3

      Delete
  6. Perghhh isi padat.. memang sedap..

    Buat sendiri yg untung tu sebab leh boh inti bebanyak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam MJ,
      betui3
      iols ni tamak haloba
      isi kena lebeh kekdahnya he3

      Delete
  7. bab menggulung tu yang paling best ehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ummi uwais,
      kena buat ateh meja
      kalo dak ada budak pengaco he3

      Delete
  8. aduila popia inti kentang mmg puas buat sndiri kan kak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ana,
      haah boh inti setamak2nya he3
      ni dah tingin nak wat inti sadin pulop he3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive