ReJaM2 DiNnEr LaGiK UoLs :P

3:22:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Yerla, yerla, yerlaaaaaaaaa....
Iols promise ni entry LAST resipi D'DAPOR for today hokeyh he3
Sila bagi can iols melepaihkan KERASUKAN sekejap yer uols :P
Hokeyh ni MENU DINNER iosl sefamilia masa hari RABU
FRIED SPAGHETY with L.O.V.E
Meh iols tunjuk review step by step THE MAKING kat uols yer :)


 MEMULA sila PANASkan AYOR
Pehtu MASUKkan TOMATO
Tomato tu uols kena POTONG silang kat bahagian ujung macam dalam gambor tu
Nampak dak sayam2 iols semua???
Alaaaaaa, dalam rancangan masak tv slalu deme dah ajor kan3 :P
Ini UNTUK memudahkan kita KOPEK kulit tomato tu nanti tau uols
REBUIH tomato ni dalam 5-7MINIT gitew, sampai macam agak2 lembut la kan3
Sila ANGKAT, TOSkan, KOPEK la kulit tu & KETEPIKAN sebentar

 Pehtu teruih tambah GARAM & MINYAK masak (guna ayor rebusan yang sama hokeyh)
Masukkan pulop SPAGETHY

 Bila spagethy dah LEMBUT (macam dalam gambor ateh), sila ANGKAT, TOSkan & KETEPIKAN sebentar

 Inilah BAHAN2 keseluruhan untuk resipi kali ni

 Hot Dog, Tomato, Spagethy Angel Hair, Lamb

 Udang, Bawang Putih (ditumbuk lumat), Halia (dikisar halus)

 Lamb & Hot Dog perlula dipotong seperti gambor di ateh
TAPI boleh ja kalu uols nak boh SEKETUI2 besor gedabak tu kan3 :P

Hat tomato tu uols pun kena blend jadi macam gambor ateh ni naaaaaa

 Hokeyh SETTLE bab penyediaan AWAL BAHAN2
So moh ler kita teruih ke bahagian SETERUSnya yer uols
Sila MELTEDkan planta (anggaran satu sudu besor)

 MASUKkan Hot Dog & SAUTE sehingga GARING

 Macam gambor ateh ni naaaa
Sila ANGKAT, TOS & KETEPIKAN

 MASUKkan Lamb & SAUTE sehingga MASAK
Lamb jangan bagi garing sebab takut keras hokeyh

Macam gambor ateh ni naaaa
Sila ANGKATTOS & KETEPIKAN

 MASUKkan Udang &  SAUTE sebentar
Hat ni sat saja tau3, sampai warna udang tukor saja tau3

 Macam gambor ateh ni naaaa
Sila ANGKATTOS & KETEPIKAN

 Pehtu teruih MASUKkan BAWANG PUTIH

 KACAU sehingga agak GARING

 Pehtu teruih MASUKkan HALIA

 KACAU sehingga sebati & agak GARIING atau NAEK BAU

Pehtu teruih MASUKkan TOMATO yang telah dikisar halus

KACAU sebati & biar hingga menDIDIH
TUTUP api dapor

 Terus MASUKkan SPAGHETY & BAHAN yang diGORENG awal tadi
KACAU SEBATI

 Untuk meMUDAHkan koje sila guna GARPU yer uols :)

 Akhir sekali
Taaadaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
SIAP untuk diNGAP3
SEDAP3, NYUMMY3, WALLAH3
Selamat mencoba yer uols :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

18 comments

  1. giler meriahhh spagety uols ni
    uols msk sure sedap bila nak merasa ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      boleh sajork
      nanti weols sesama g beaching ka, pooling ka, nak3????
      he3

      Delete
  2. Salam. Hee sungguh merajin mak itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam 3 lalat,
      (oopsssss, iols rasa macam tak brapa best panggil uols lalat laaaaaaaa...bagi la nama bebetui he)
      hokeyh berbalik kepada entry ini yer abam lalat he3
      iols pegang kuat pada MENJAGA PERUT SUAMI & ANAK adalah amalan mulia gitew he3

      Delete
  3. Waah! Perut yang sememangnya lapo bertambah lapo niii...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aishah,
      haaaaaaaa...time lapo memang elok rejam hat ni
      sebabnya express & mudah uols :)

      Delete
  4. Senang je klu rajin leh la try buat ni...btw tq &nice sharing...^_^

    ReplyDelete
  5. perghh ! mewahhh giler bahan bahan dia. kompem kenyang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ida,
      konsepnya perabeh segala bahan hat ada gitew he3

      Delete
  6. Bestnya dapat belajar masak step by step.
    Seswai untuk yang jarang masak macam saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam nazeck,
      betui3
      seswai bagi orang yang maleh & suka koje senang
      macam iols jugak he3

      Delete
  7. tak reti nak masak spegetti ni... kalau ai masak mesti jadi mee goreng mamak... ntah apa apa aku campak dalam makanan tu... asal jadi jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam najib,
      takpa3..masok perut sama jer diproses he3
      asai sodap he3

      Delete
  8. tu dia
    nampak sedap
    bila spaghetti dimasak lagu ni

    ReplyDelete
  9. Fuhhh menjejes air liur tgk udang2 tue..sedap!!! =D

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive