Mac. & Cheese

6:02:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Iols anak beranak memang SOKA terlamapu dengan MAC. & CHEESE ni
TAPI yang weols berDUA soka adalah hat version TOMATO gravy gitew
Ater iols tak boleh nak telan kalo yang jenih WHITE gravy gitew tu haaaaaaaa
Too MILKY kekdahnya he3
Iols ghaser macam iols pernah dah SHARE Resipi D'Dapor hat ni, TAPI dah lopa bila he3
ESOK iols godek pi carik balik & listkan link kat sini naaaa (macam la banyak sangat share resipi ni kan3 :P)
Sebenornya tetiap kali iols buat memang resipi AKAN berubah2
Ikut bahan2 yang TERSEDIA dalam DAPOR & FRIDGE iols kekdahnya he3
Lagi satu tiap kali buat MAC. & CHEESE ni kena KUAH lebeh
Ater Hubby iols SOKA hat jenih KUAH BANJIR he3 :P
Maleh la iols nak bebel keSOKAan & keTAKSOKAan weols sajork dalam entry ni
So moh ler kita layan Resipi Di'Dapor iols naaaaaaaaaaaaaa
Sebenornya ada 2 VERSION jugak iols nak share kali ni
So kita molakan dengan hat yang paling latest punya la yer (yang iols buat JUMAAT lepaih :P)


BAHAN2 (macam GAMBOR ateh naaaaa):
- Macaroni (sila rebus yer sayam2. Iols ghaser dalam entry2 mac. sebelom2 ni iols dah kabor cara2nya, so sila pi tengok balik he3)
- Sos Spagethy Kimball Cendawan (ater malaih nak buat sos sendiri :P)
- cherry tomato
- Cheddar cheese & Mozarella cheese
- Bahan gorengan (Nugget lembu, scallop ayam, & nugget ayam. Sila goreng & potong kecik2)
P/S : Sebenornya ikut soka nak boh apa sebagai bahan penambah kesedapan. Kalo ikutkan ati iols la kan3, memang iols boh semua yang ada dalam peti ais tu. Segala burger, hot dog, ayam/daging kisar, tapi TAMAK la pulop kan3 :P

Bila dah SIAP rebus makaroni & bahan gorengan tu, sila la KETEPIKAN dulu bersama dengan cherry tomato & sebijik telur
Kemudian sila la sediakan GRAVY pulop naaaaaaaa
Seeloknya untuk penyediaan gravy ni sila la CAIRkan mentega sedikit & TUMIS bawang putih yang ditumbuk halus sehingga garing & naek bau
Barula TUANGkan sos Kimball itu
Biar meRENEH seketika & sila masukkan cheddar CHEESE dalam 4 keping
RENEH lagi dalam 5-7minit (sehingga namapak PEKAT)
TUTUP api
Kemudian dalam datu BEKAS, sila SATUkan makaroni, bahan gorengan, (TAPI sila tinggalkan sedikit untuk diHIAS di akhir nanti) & cherry tomato
GAUL sehingga sekata
Kemudian sila PECAHkan telur ditengah2, & TUANGkan sos gravy yang tengah PANAS
Biarkan dalam 1-2minit & terus GAULkan sebati semua bahan tadi

Seterusnya sila la TUANGkan segala adunan tadi ke dalam bekas pembakar
Kemudian sila SUSUN lebihan bahan gorengan tadi & di ateh sekali TABURkan Mozarella & Cheddar cheese lagik naaaaaaaaaaaa :)

Masukkan teruih dalam OVEN (sila panaihkan dulu oven hokeyh)
SUHU 180 darjah celcius, masa dalam 10-15minit

Tadaaaaaaaaaaaaaa
HASILnya di cross section gitew :P
Makan PANAIH2 baru meletops naaaaaaaaa :)

See my Boboboy meNIKMATI sambil berbaring hokeyh :P
P/s : Sebenornya time ni si Boboboy baru lepaih EKSIDEN dalam rumah. Ibu sebok berREJAM kat dapor, si cucu & Opah dok pulun maen kat hall. Elok rejaman iols nak siap jaaaaaa....berDENTUM iols dengor bunyi. Menjerit & berlari la iols ke hall, Opah dah dok URUT2 Boboboy yang tengah MELALAK. Ghopernya si Boboboy nyer pipi sudah CIUM sama tu bucu meja :P Tu gambor 1st tu nampak dak BENGKAK ?????? Seb baek TAK da DARAH & LUKA DALAMAN hokeyh. Selamat my Boboboy masih boleh MAKAN. Siap TAMBAH 2 kali hokeyh :)



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

30 comments

  1. wah mmg sedap ni kalau bercheese kaknoor pun suka ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kak noor,
      kan3
      tapi hat kak noor buat lagik macam2 cheezy weezy kan3
      iols lagiiiiiiiiiiiii meleleh nengok he3

      Delete
  2. lagi byk cheese lagi sedap ... sedap mamanya buat . sampai gaya tu dia makan ... heheheee

    ReplyDelete
  3. ISHHH...MELELEH AYAQ LIOQ AIHHH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam jus,
      he3
      masak lekaih
      tak elok mak guyung dok meleleh2 gitew :)

      Delete
  4. Aduhaiiii..mcm mana boleh terlanggar bucu meja..sakitnyeee lahai..

    Nasib baik i'olls dah makan u'olls..;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      si boboboy memang OVER kalo dapat maen :P

      Delete
  5. Berseleranya Fayyadh makan... tak ajak pun ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zumal,
      uncle jauh bebenor kekdahnya
      cencaner nak ajak :)

      Delete
  6. Haishhh rajin bebenor kawan julia ni masak, sedap plak tu lagi la geram rasa nak gigit pc hahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam julia,
      eh3
      jangan gigit PC
      sila buat & gigit teruih MAc & chhese itu he3 :)

      Delete
  7. menarik tu..tk pernah lg wat mac & cheese tp mkn kt restoran pernh la...kalo buat pn markaroni goreng je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      he3
      cara lebeh kurang jer dengan hat goreng
      cuma KITA BAKOR sajork he3

      Delete
  8. rajinnya masak.

    kita sorang ja suka mkn western cmni suami kita tekak melayu very the kampung so xdenya nk msk camni.kang sensorang la dok mkn bg perabih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      Hubby iols ni kekadang jer boleh layan he3

      Delete
  9. menyelerakan.. boleh cuba balik nanti.. yummeh!~

    ReplyDelete
  10. tak pernah rasa macaroni cheese lagi,tengok akak post azie dah teringin...

    alahai boboboy,nampak bengkak itu,hati2 yerk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam azie,
      kan3
      bengkak betui kan3
      seb baek sat sajork
      jenoh dok demah tau3

      Delete
  11. Replies
    1. Assalam anies,
      he3
      kalo lapor sila makan
      tapi kena masak dulu gitew

      Delete
  12. amboi saja jeee akak ni kan.. seksa jiwa tngk cheese hahaha..
    btw hero akak mmg ske seksi manjang eh =P hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam CT,
      haah
      seksi itu imej my boboboy gitew he3

      Delete
  13. hurmm boleh try ni nanti. tengok mcm byk kekdah. tatau la rajin ke tak.bila ntah nk rajin mcm akak mihmihmih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      eh3
      mudah jer sayam
      uwais mesti soka
      besala bebudak soookaaa hat cheezy weezy gitew
      macam my boboboy he3

      Delete
  14. melting tengok cheese tu
    tenkiu share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ann,
      kaaaaaaaaaaaaaaannnn
      kita sama2 melting nengok cheezy weezy tu he3

      Delete
  15. Replies
    1. Assalam kak,
      he3
      haah
      boboboy ni banyak akai gitew :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive