Pulau Aman, Pulau Pinang

1:51:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Tengah Hari Uols,

Iols dah mola FREE ni
SETTLE dah koje2 PENTING
Yippiiieeeeeeeeeeeeeee
So insyaAllah boleh UPDATE bertingkek3 & boleh balas utang BW gitew :)
Meh kita molakan entry pertama harini iaitu lawatan ke PULAU AMAN, Pulau Pinang
(Eh3, banyak benor kePULAUannya yer dop he3)
Sebenornya ni kira 2nd VISIT iols sefamilia ke Pulau Aman tau3
Tahun lepaih ada pi sekali dah
Ni pi lagik SEBABnya si Boboboy dok BISIN2 hokeyh
Dialog Boboboy :

Fayyadh : Abang nak naek eyoplane
Ibu : Alaaaa, sian anak ibu..... nanti baru kita naek ek, sekarang tak boleh....Opah & Ayah takut nak naek aeroplane
Fayyadh : Oooooooo....Opah & Ayah takut (senyum)

Dalam 2minit kemudian...............

Fayyadh : Abang nak naek bot...abang nak naek kapal
Ibu : Laaaaaaaa, abang nak naek bot kaaaa?????emmmmm, nanti kita pi naek bot naaaaaa...kita ajak ayah naek bot naaaaa
Fayyadh : nak naek, nak naek :)

Dialog2 ni berULANG dekat 5-6kali dalam masa seminggu hokeyh
Last2 Ibu teruih tanya kat Ayah la kan3
So teruih setuju nak bawak pi PULAU AMAN hari Sabtu ritu :)
Just untuk melepaihkan keTERINGINAN si Boboboy nak naek bot :)


Ni la JETTYnya yer
Iols lopa nak snap gambor entrance jetty
Nama jetty ni Kompleks Jeti Batu Musang
Jetty ni dekat kawasan Batu Kawan
So lebih senang kalau uols lalu JAMBATAN KEDUA PULAU PINANG (kalo uols dari Penang island la kan3)
Kalo dari mainland sila tala pi Batu Kawan naaaaaaaaaaaaaaa
Senang ceghiter sila tala pi Stadium Baru Kawan :)
Pehtu dekat round about stadium tu uols dah boleh nampak sign board tuleh "Jeti Pulau Aman' 
Sila la FOLLOW naaaa he3
Dekat ja pun dalam 15minit ja dari stadium tu
Dekat kawasan jetty ada disediakan tempat PARKING berbayor
Deme charge PER ENTRY RM2.00
Dah parking sila teruih tala pi jetty la kan3
he3
JAUH jugak nak kena MENAPAK dari parking ke jetty naaaaaa
TAPI masa nak pergi tu ok lagi sebab kena meNURUN bukit/tangga
Dekat kawasan laluan tu ada disediakan TANDAS & juga RESTORAN (ada juai laksa, ABC, cendol, mee udang dll)
Iols tak pernah makan dekat restoran jetty tu
SEBABnya memang plan nak makan kat PULAU AMAN yer sayam2 semua :)

Haaaaaaaa....ni la rege tiket boat naaaa
RM6.00/dewasa untuk dua hala
Kanak2 kena RM3.00, tapi Boboboy free lagik :)
Bayor SEKALI ja masa pi (deme tak check pun tiket2 ni masa pi & balik)
TAPI memang masa time pi tu tiket dibeli dekat kaunter masa nak naek boat hokeyh :)

Yippieeeeeeeeeeeeee..
Weols anak beranak dah naek bot
Si Boboboy tu sebok NAK naek bot, TAPI bila naek jadik TAKUIT la pulop tau3
Asyik PELUK ayah ja tau3 :P

Naek bot ni SEKEJAP sajork tau3, tak sampai 10minit dah SAMPAI

Gambor ateh ni some of the view of jetty kat pulau, & kawasan kampung Pulau Aman
Pulau Aman ni SANGAT kecik hokeyh
Jumlah penduduk perkampungan Pulau Aman tu ada dalam +-200 orang 
Semua MELAYU
Kat pulau ni ada SEKOLAH & SURAU sendiri
Iols tak nampak pulop BOMBA ka, POLIS ka, PEJABAT POS ka, BANK ka he3
Tapi MOTIP utama ke pulau ini (selain sebab my Boboboy nak naek boat) adalah UNTUK............
v
v
v
v
v
v
v
v
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
MEE UDANG PULAU AMAN
Iols REKEMEN sesangat WARUNG KAK TIMAH ni tau3
Untuk uols nyer info dalam pulau ni ada 3 port mee udang dekat bahagian jetty atau ateh LAUT la kan3
Hat KAK TIMAH ni ja satu2nya kat ateh BUKIT a.k.a ateh tanah tau3
Memang SEDAP mee udang ni tau3
Walopun udang tu takderla GEDABAK BESOR kan3, tapi memang MANIS & FRESH
Kuah mee SEDAP tau3
LICIN iols hirup (walopun pedaih2 gitew)

Tadi kan iols kabor ada 3port gerai mee udang ateh LAUT tu kan3
haaaaaaaaaaaaaaa macam hat dalam gambor ateh ni 
1st spot & yang paling PEMES hat RESTORAN TERAPUNG PULAU AMAN tu laaaa
SEBABnya dekat restoran ni ada satu kawasan segala seafoods ni naek tau3
Direct dari boat nelayan teruih ke restoran gitew
Sila rujuk gambor ateh tu naaaa
So uols leh pilih seafoods uols & teruih soh deme masak gitew
TAPI iols dolu 1st time mai pulau ni dah makan kat situ
TAK BERKENAN dengan ghaser mee udang dia
Walopun memang tak dinafikan udang fresh & manis
TAPI iols ghaser tukang masak takdak EFFORT langsung nak buat kuah tu rasa sedap
Maen campak bagi ada kuah, boh udang, boh mee, boh sayur teruih hidang
RASA memang KELAUT :P
Untuk yang 2nd spot pulop mee udang kat JETI masa memola turun ke pulau ni
Iols lopa nak snap gambor gerai tu :P
Gerai ni my mak sedara iols yang REKEMEN
Deme sefamilia pernah makan situ :)
TAPI iols tak pernah try lagik

Haaaaaaaaaaaa... 3rd spot hat macam gambor ateh tu naaaaaaaaa
Bangunan hat ujung tu tau3
Bangunan tu sebenornya ada bajet hotel kat tingkat ateh & ada restoran mee udang kat bawah
Hat ni pun weols sefamilia tak pernah try lagik he3

Selain mee udang, kalo mai Pulau Aman WAJIB jugak  makan BUAH SUKUN
TAPI weols dah dua kali mai, dua2 kali TERLEPAIH musim SUKUN
Sob3, sedeh tau
Iols & my mom memang MINAT buah SUKUN goreng tau3
TAPI naseb baek weols dapat merasa KUIH SEPIT traditional tau3
Memang SEDAP
Iols beli sebalang ja, nyesal tau3
Ada jugak kerepek2, sogun & kueh2 traditional laen tau3
Makanan laut kering pun melambak & MURAH2
Kueh kapit sebalang RM10.00, ikan masin talang sepaket 2ekor RM10.00 & ikan masin kecik2 (iols tak tau nama :P) RM3.50 sajork

Kat Pulau Aman ni PANTAI dia macam penuh berbatu2 kecil & cengkerang2 putih2 tu tau3
Iols tak berani nak bagi my Boboboy maen kat tepi pantai tu he3
Ada gak jumpa ikan2 mati kat tepi pantau tu tau3
Ada banyak Chalet / rumah penginapan / bilik hotel bajet tau3
Ada yang dari penduduk kampung sendiri & ada yang diuruskan di bawah koperasi nelayan pulau aman
DETAIL tempat PENGINAPAN yang ada dalam Pulau Aman iols up dalam NEXT ENTRY naaaaaaaa....
Bila weols sefamilia dah puas pusin pulau, makan2, rehat2, & sopin2 so boleh la angkat kaki kan3 :)
Bot pergi & balik pulau ni iols ghaser takda fixed time
Deme kira kalo dah cukup orang deme akan jalan teruih
So kalo nak pergi tu uols teruih tala kat bot la hokeyh :)
Tak payah tunggu orang jemput2 naek naaaaaaaaa he3

Haaaaaaaaaaaaaaaaaa....gambor ateh ni la time nak balek dari jetty menghala ke kereta weols hokeyh
MeNONGGEK weols semua he3
Si Boboboy tu LAJU kemain :P

Last2 masok keta ginila GHOPER Boboboy :P
PENAT he3



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

28 comments

  1. hahahaha kepenatan dah boboy menonggek naik bukit ye hehe

    ReplyDelete
  2. omai menduga cheq nk baca entri bahasa utagha nih! btw nice sharing bout pulau aman. Jom baca entri terbaru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ajim,
      mai baca selalu naaaaaaaa
      lelama uols paham laaaaaaaaaaa he3

      Delete
  3. iol nak pi sana makan kat restoran terapung tu
    xtau lah tekak hamba sedap je mee udang situ
    nti one day nak try pulok kat ateh bukit sn ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      he3
      sila try ateh bukit pulop hokey :)

      Delete
  4. wah cantiknya Pualau Aman..dulu dok Penang 4 tahun stgh tak pernah pun jejak Pulau ni..sebab kat seberang kan..kita duduk kat Tanjung..hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aida,
      kalo mai penang sila la pi terjah kejap :)

      Delete
  5. wow menarik ni... tak penah lg pi sana.. ingatkan xde ape kt sana.. br cadang nk pi monkey beach tp x pi2 pon.. ni pulak pulau aman.. nnt blk penang nak pi lahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kokna,
      pulau ni kira kalo nak silent vacay gitew sesuai laaaa
      memancing, makan2, rilex gitew

      Delete
  6. penah p mkn kt restoran terapung tu.mmg mee dia biasa2 ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      kaaaaaaaaaannn
      iols lebih soka mee udang kuala sepetang he3

      Delete
  7. aaaaaaa lamanya tak mai pi ulau aman!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam jus,
      sok2 dah bes pantang sila pi naaaaaaaaaaa he3

      Delete
  8. mak aih tang gambar makanan terpaksa skrol laju2

    ReplyDelete
  9. ahahaha mak ayah ct je penah pi.. iols tak sampai lagi..
    dok makan kat juru jeee hahaha..

    daaa biasa da tngk boboboi seksi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam CT,
      ish3
      awat Ct tak join sekaki
      sekalai sekala dilambung ombak gitew he3


      imej boboboy tuuuuuuuuuuuuuu :P

      Delete
  10. sy mmg teringin nk ke sini da bc byk entry kwn2 update psl pulau ni... insya allah ada rezeki dtg penang nnt nk pegi jg pulau ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      kalo mai penang sila la roger2 naaaaaaaaaaaaa
      nak join sekaki dilambung ombak ke pulau aman he3

      Delete
  11. pernah nak tido kt sana. suami ajak tapi cancel balik sebab tempat tu keras kata kawan2 dia. masa plan tu dah ada uwais. jadi disebabkan ada anak kecik kena la tunda sekejap sobssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      yer la malam2 kan memang sunyi gelap
      kalo pi reramai baru la tak takuit :)

      Delete
  12. tergugat tengok mee udang itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam azie,
      he3
      mee udang menari2 yer dop he3

      Delete
  13. wahh udang ni! besau nyaaaa.. semata semata ke pulau tu ehh? belah mana ehh ida xpernah tahu kewujudan pulau ni . adoyaii fail geo hahahhahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ida,
      pi pulau tu sebab boboboy nak naek bot
      alang2 tu sila puaskan ati ibu dengan mee udang kekdahnya :P

      Delete
  14. Sejak dah beranak-pinak ni, dah lama tak merasa naik bot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ann,
      sekali sekal dilambung ombak best jugaks he3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive