Udang opsssssssss (edited) SOTONG Celup Tepung

9:36:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Harini iols BZs
So baek iols UP sesiap SEBIJIK ENTRY untuk tatapan uols kan3
Kalo semua koje dah abeh baru iols sambung BW kat blog2 santek uols naaaaaaaaa
So sila layan iols memBEBEL pasai Resipi D' Dapor 


SOTONG CELUP TEPUNG
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Kita GUNApakai SOTONG CILI yang iols dah secitera dalam ENTRY INI hokeyh
Sila BASUH & POTONG sotong macam dalam gambor ateh tu naaaaaaaaaaaa

Pehtu SEDIAkan BAHAN2 : tepung perasa (iols pakai brand KENTUCKEY) & telur (1biji)
Sila PUKUL telur dalam satu bekas
Kemudian TABURkan tepung dalam satu bekas asing
Seterusnya bolehla MULA sesi CELUP2 gitew :P
Celup sotong dalam telur, & terus masukkan dalam bekas tepung
Ratakan & sebatikan tepung di keseluruahn permukaan sotong
Kemudian letak sotong itu dalam satu piring asing
Sila HABISkan sesi penCELUPan ke ateh semua sotong2 naaaaaaaa
P/S : Iols ni soka sangat tepung yang salut sotong tu tebai2 sket, so iols akan buat sesi celup sotong dalam tepung tu berulang2 dalam 2-3 kali gitew tau3

Bila sesi CELUP2 dah siap, so boleh la PANASkan minyak dalam kuali
PASTIkan minyak betui2 PANAIH baru la masukkan sotong & GORENG
API sederhana hokeyh
GORENGla sampai sotong tu nampak GARING (biasanya dalam 5-6 minit each side gitew)

Iols ada buat LAUK tambahan laen jugaks masa tu :)
Ater Boboboy TAK MAKAN sotong, so iols goreng IKAN tenggiri la 
Iols masak jugaks KANGKUNG goreng belacan gitew :)

Alhamdulillah, REZEKI & NIKMAT Allah :)



~~~ The End ~~

You Might Also Like

18 comments

  1. uiiiiii ni boleh bukak gerai niiiiiii adezzzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      he3
      idak ler iols nak bukak kedai
      kang ghaser lariiiiiiiiiikkkk he3

      Delete
  2. Sedapp sotong celup tepung... tp mana udangnya hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam eny,
      ooppppppppsssssss
      silap
      mamun pepagi senin :P

      Delete
  3. tajuk entry udang celop tepung tp dlm gmbr psl sotong celop tepung:-p slh tajuk ek hehe..by the way fav ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      he3
      haah
      pulun up entry cecepat
      laguni la jadiknyaaaaaaaaaa he3

      Delete
  4. sedapnya...mkn simple2 cmni pon dh cukup sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      haah
      maen campak2 maen rejam2 bertambah2 nasik he3

      Delete
  5. rajinnye...lauk itu saje pun dh sgt sedap dh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      iols ni ghajin maen rejam2 ikut dan kekdahnya he3

      Delete
  6. sedapnye.. kene pulak sotong besar2.. tebal2.. makan macam tu je pon.. yummeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam fifi,
      betui3
      garing diluar lembut didalam gitew he3

      Delete
  7. ohh fayyadh tak suka sotong. kira pun suka sotong celup tepung tapi sejak buat spek ritu optometric tu kata sotong pun salah satu punca buat rabun makin kuat terus jarang dah makan hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      haah si boboboy tak soka ketam & sutun

      Delete
  8. Sedap yg amat2...terus lapar tgk sotong goreng celup tepung tu huhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam julia,
      iols pun terlapor balek pulop
      adehla3

      Delete
  9. Replies
    1. Assalam ann,
      rejam2 n campak2
      sonang sajork kekdahnya he3

      Delete

Blog Dekat di Hati