Resipi D'dapor ~ Makanan Laut Bergoreng

10:00:00 AM

Resipi Udang Goreng Butter Bersarang

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,
Harini iols nak share resipi bertingkek2 naaaaaaaaa
Dah lama ghasernya tak share resipi dalam blog tersayam iols ni kan3
Sebenornya banyak lagi resipi yang ada dalam WAITING LIST iols ni tau3
TAPI iols kesuntukkan masa laaaaaa nak mengarang he3 :P
Sebelum ni iols pernah share resipi Udang Goreng Butter Nestum kan3
Kali ni iols nak share rseipi Udang Goreng Butter lagi sekali tau3
TAPI kali ini punya ReSiPi D'dApOr lain version pulop naaaaaaaaa
Nama resipi ASAL adalah UDANG GORENG BUTTER BERSARANG :)


Resipi ni iols dapat dari Facebook Warisan Network
Tapi iols OLAH sedikit mengikut kepada stock barangan dapur iols & selera familia iols gitew :)
Antara PERUBAHAN yang iols buat dalam item BAHAN2 adalah :
Udang 1/2 kilo (saiz sederhana)
10 batang cili padi (iols soka pedas2)
Telur 5 biji - kuning sahaja (ater weols sefamilia hantu telor :P)
Planta (iols tak suka butter)
Cheese Chesdale 4 keping (iols tak dak stock susu cair :P)
Minyak bijan & lada sulah iols tak pakai


CARA2 menyediakan UDANG GORENG BUTTER BERSARANG :
- MULA2 bersihkan udang & perapkan dengan garam. Ketepikan seketika
- SETERUSnya sediakan pula SARANG TELUR a.k.a FLOSS TELOR. Cara2nya adalah :
psstttt : iols jumpa kaedah yang terBAIK untuk buat FLOSS TELUR dari video dalam FB jugaks. TAPI iols LOPA la link dia :P. SO hasil google iols jumpa teknik yang sama dari blog Azie Kitchen. So uols boleh refer kat link tu naaaaaaaaaaaaa :)

- AKHIR sekali kita sediakan UDANG pulop & cara2nya :
psssttt : Sila goreng udang dengan menggunakan baki minyak & planta dari gorengan floss telor tadi yer. Iols kan kabor iols tak pakai minyak bijan, tapi kalo uols nak buboh ikut resipi ni pun boleh la kan3. Lagi satu kan iols kabor iols GANTI susu dengan CHEESE kan3, & HASILnya
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Udang Goreng Butter Bersarang 
di tukor jadi iols nyer version a.k.a
UDANG GORENG PLANTA&CHEESE BERSARANG



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

20 comments

  1. siap ada cheese tu yg bwh tu...yumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      peminat tegar cheese gitew he3

      Delete
  2. aduhhh nak jadikan kirai kirai tu yg payah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam idza,
      ada cara2nya nak buat floss tu :)

      Delete
  3. Alahai.. tertengok udang lak pagi2 nie.. mengoda tekak betol.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sha,
      kaaaannnn
      seb baek kat rumah dok ada stok udang
      memang kena repeat masak ni he3

      Delete
  4. feveret ni kalau gi makan ikan bakar.
    mesti order udang goreng butter :)
    ni buat ber cheese,mesti lagi terangkat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aida,
      sama la kita
      tapi sekarang ni kalo teringin iols buat sendri sajork :)

      Delete
  5. urgh ~~~

    geram nya tengok kak...

    nak try nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zaf,
      akak pun geram jugak ni he3 :P

      Delete
  6. eehh.. baru nak tanya, minyak bijan tuuntuk apa..

    sebaik akak tak guna..

    sebab kat rumah, tadak gak... hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zaf,
      akak tak soka bau minyak bijan tu yang tak boh tu :P

      pssttt : udang goreng butter ni kan resipi chinese food. orang cina memang soka minyak bijan hokeyh :)

      Delete
  7. Salam Kenal...Menyinggah jap...

    Nak cuba resepi ini pula... sebelum ni saya campur nestum sahaja....

    ReplyDelete
  8. sedappnyaa..feberet ni..tp biasa mkn kedai je..nk buat sarang tu x jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam lya,
      nanti cer search video cara buat floss :)

      Delete
  9. nyum... alahai... sedapnya udang! lama tak makan ni Sha... nak kena simpan resepi ni :)

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive