Cereal Butter Prawn Aryshafayyadh

9:35:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Entry ni sebenornya adalah SAMBUNGAN aceritera berangkai dari #SINI 1#SINI 2#SINI 3 & #SINI 4
(Sila la rerajin baca dari 1-4 dulu naaaaaaaaaaa)
So kali ni meh iols nak ceritera pasai Resipi D'Dapor ....................


Cereal Butter Prawn Aryshafayyadh
a.k.a
Udang Goreng Butter Ber-Nestum
(nama bombastik gitew :P)

Bahan A
Nestum Original ~ setengah cawan (TAPI iols boh dekat satu setengah cawan gitew sebab iols soka rasa KRIUK3)
Gula ~ satu setengah sudu (TAPI iols kurangkan sebab tak soka manis)
Susu Tepung tiga sudu (Iols pakai brand DUGRO, hat my Boboboy punya he3)

Sila CAMPURkan kesemua Bahan A dalam satu bekas, dan GAUL sebati
KETEPIkan sebentar

Bahan B
Udang ~ 5-6 ekor (Saiz besor hokeyh. Sila la potong segala janggut2 deme yang ada & belah belakang dia untuk buang segala urat2 itam tu hokeyh. Basuh & keingkan dengan tisu)
Telor ~ 2bijik (Saiz besor a.k.a gred A jugak)
Tepung gandum ~ 4-5 sudu

Sila SALUTkan tepung dengan udang dahulu
Kemudian bila dah SEBATI, sila PECAHkan telur
GAUL sebati lagi

Inilah HASILnya
KETEPIkan sebentar jugak

Bahan C
Daun Kari ~ Amaun dia ikut soka naaaaaaaaaaaa (iols boh dekat 5 tangkai, baru semerbak bau wangi he3)
Cili Api ~ 5-6 tangkai (dipotong kecil)
Butter ~ Sila agak2 ja banyak mana nak pakai :P (iols pakai dalam 6cm panjang dia kot he3)

So inilah keSEMUA bahan A, B, & C yang telah disediakan
So sekarang sudah boleh mola meMASAK hokeyh

MeMOLA sila GORENG udang
Sila pakai planta/butter & jangan pakai minyak
Sebabnya nanti rasa & bau akan jadik tak sedap tau3
JANGAN goreng lama2 tau3
Each side tu dalam 3-4minit saja tau3
Sehingga udang tu nampak kekuning-kuningan

Ni la HASIL udang yang dah digoreng
Sila KETEPIkan lagi naaaaaaaaaa

Dengan menggunakan kuali yang sama, CAIRkan butter

Kemudian terus MASUKkan daun kari
GORENG sebentar dalam 3-4minit

Terus MASUKkan cili api
GORENGkan lagi dalam 3-4minit
Sehingga NAEK BAU

So berikutnya sila MASUKkan kesemua bahan A tadi
PerLAHANkan api & GAULkan sebati dalam 2-3minit sajork naaaaaaaa...

Sampai HASILnya jadik macam gambor ateh ni naaaaaaaaaaaa

Terus MASUKkan udang yang dah digoreng tadi hokeyh

Terus PADAMkan api
TAPI sila terus KACAU sebati kesemua bahan dalam kuali
Bila kesemua bahan gorengan SEBATI & meLEKAT dengan udang, so boleh la diHIDANGkan

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............
HASIL akhir yang iols kasik ZOOM :)

Sebenornya memang sangat2 SENANG & RINGKAS tau nak buat cereal butter prawn ni
Maen CAMPAK2, maen REJAM2, teruih SIAP
So uols sila COBA, & diJAMIN tak menyesal :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

22 comments

  1. uihhh sedapnye xnah masak cengini lagi
    nti nak try :)

    ReplyDelete
  2. dah lama nak buat...tp tak terbuat..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam mun,
      buat lekaih
      (untuk bakal suami) he3

      Delete
  3. wooww sodapnye udangnye...
    nak minta sekor kak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam azie,
      he3
      sila mai penang naaaaaaaaaa
      udang busat2 dok ada he3

      Delete
  4. wahh bestnyerrr..nak try la nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam wa,
      sila3
      sedap3
      pulun hubby uols makan nanti tau3
      anak2 kalo tahan pedaih ok la :)

      Delete
  5. saje je tau tayang2..huwaaaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      he3
      sekali sekala tayang gitew :P

      Delete
  6. Sedapnyaaa Arysha...okje selalu buat tak buh cereal tu .....adik beradik dia jugaklah. Mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam okje,
      boh cereal baru rangup kruk krik kruk krik he3

      Delete
  7. Kena cuba nie...nampak tempting la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam farah,
      sila coba naaaaaaaa
      pehtu antor sepiring kat iols
      he3

      Delete
  8. wah..menariks tu....tq sbb ajar mcm mana nak buat kat sini!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ayu,
      boleh ajor resipi rejam2 sajork laaaaaaa
      hat complicated tak dapat ler he3

      Delete
  9. x nk buat boleh?? tp nk trs hntr ke sini ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      he3
      kalo pos elok sampai ja dah basi cencaner :P

      Delete
  10. saya dah pernah buat tapi anak-anak tak berapa nak makan udang.
    tu la lastnya masak udang butter
    campur malas sama, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ann,
      haah
      my boboboy pun tak gemor udang tu
      dia makan cereal tu sajork he3

      Delete
  11. oo mcm ni buat dia. nak try buat lah jap lagi. aritu buat butter prawn. dia jadi mcm lain huuuu. sat lagi nk buat dengan ayam lah. tq kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kira,
      sama2
      sila try naaaaaaaaaaa :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive