Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Review by #projekbloggerutara

10:17:00 AM

Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Review by #projekbloggerutara

Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Review by #projekbloggerutara

Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Review by #projekbloggerutara | Assalammualaikum & selamat pagi uols. Happy Friday uols. Esok cuti kan3??????? Haaaaaaaa, dok mikior ka weekend ni nakg jalan2 cari makan di mana?????? Ok3, jangan fenin2, jangan susah2..... Moh la terjah The Light Hotel, Seberang Jaya. Aternya untuk makluman uols sayam2 semua, sekarang ni ada Dim Sum Brunch hokeyh. Memang sesuaaaaiii sangat bagi pencinta Chinese Style food. So jom kita layan ceritera iols hari ni.

Dim Sum Brunch
Flavour@3
The Light Hotel, Seberang Jaya, Pulau Pinang

Barisan Chef yang bertanggungjawab untuk Dim Sum Brunch
InsyaAllah dijamin HALAL yer uols
Boleh la makan tanpa was2 gitew


The Menu | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel

The Menu | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Walopun tema brunch ini adalah Dim Sum, tapi foods yang disediakan adalah pelbagai jugak yer sayam2 semua. Pendek kata memang konpem2 la sengkak perut eh kalo nak makan semua hokeyh. Konsep yang diketengahkan untuk brunch ini adalah two type of food serving a.k.a Buffet Style & Ala-Carte.



Antara menu yang terdapat dalam buffet style serving adalah main menu (bubur, nasi goreng, ko teow goreng, yong tau fu, garden green with oyster sauce, & 4types of buns), kuih muih tempatan &  juga desserts.


Untuk ala carte serving pulop, ianya fokus kepada Dim Sum. Haaaaaaaa, sebab utama this type of serving ialah untuk menjamin kuali dim sum itu hokeyh. Memastikan kesegaran, kerangupan, kelembutan dan ke'juice'-an setiap dim sum. Malaih nak bebel tanpa gambor, tak feel gitew, so jom kita layan gambor berceritera di bawah.

Bubur nasi dengan 'topping' eh

Fried Kway Teow & Fried Rice

Yong Tau Fu & Garden Green With Oyster Sauce

The Buns :
Salted Egg Yolk Bun
Pandan Kaya Bun
BBQ Chicken Bun
Black Sesame Bun


Mee Kari


Kuih Muih Tempatan :
Puding Jagung, Sponge Cake, Ma Lai Gao, Kwai Fa Jelly, Water Chesnut Cake & Yam Cake

Desserts a.k.a Pencuci Molot :
Varieties of Cakes, Sagu Gula Melaka, Puding Caramel, Herbs Puding, Hot Longan & Bubur

Fried items / Dim Sum :
Deep Fried Bean Curd Prawn, Yam Ball, Sesame Ball With Peanut Filling & Deep Fried Prawn Wonton

Steamed items / Dim Sum :
Siew Mai With Crab Stick, Steamed Chicken, Steamed Chicken Leg, Dumpling With Crab Stick, Crystal Prawn Dumpling, & Siew Mai


Glutinous Rice With Oyster Sauce

The Pencicah :
Pssstttt : Paling WIN the red sauce tu hoooiiii. Kalo boleh piring sos tu iols jilat...ok bye :P



Our Choosen Menu | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel

Our Choosen Menu | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel | Belum abeh lagiiiiiiii uols. Rini iols belanja uols bertingkek2 gambor makan sedap dekat Teh Light Hotel kekdahnya. Haaaaaaa, jom layaaaannnn lagiiii he3.

Ini my 1st round plate :p


Ini my buns & dessert plate

My Mee Kari Bowl

Dessert lagi 

Haaaaaaa.... ni kira my finale plate
Psssttt : Kenkonon nak amek dessert ja la, sekali #eh3 tetiba ada FKT & bun disitu... SESAT lompat dalam plate iols tetiba :P 

Tak lupa pekena jugeks Bubur & Hot Longan



Menu paling WIN bagi Ibu eh adalaaaaahhhh.....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
Fried Kway Teow
+

The Sambal Kicap pedas meleleh, Samyang pun kalah hoooiiiiiiiiiiiiiiiii :P


Menu paling WIN bagi Boboboy eh pulop adalaaaaahhhh.....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
The Cake
Psstttttt : Jangan kabor ke sesapo tau2, kek ni Boboboy hentam sampai 5 slices hokeyh :p

Ni lagi satu peberet Boboboy on the day
Chinese Tea
Psssssttt : Hat ni 4 mangkuk (sekali dengan Opah punya, Ayah punya & Ibu punya di bedal) tau3. Tu pun dia mintak lagi sebab ada lgi semangkuk hat tak dop orang punya. Tapi iols tak bagi dah laaaaa. elok balik rumah, dok kentut tak berenti he3



Ini antara our chosen ala-carte Dim Sum
Paling iols loike >>>>>>> SEMUA
he3
Memang semua yang iols pilih ni iols sookaaaaaaaaaa hooiiiiii

Nah iols belanja gambor iols dengan adik Zaf sayam yang tengah sookaaaaaa sangaaattt tuuuu
Psssttt : Nampak dop kembang seperiuk muka iols tuuu?? ok bye


Ni abam sayam iols berposin dengan Dim Sum eh he3 :P

Familia #projekbloggerutara
Abam sado #eh3 CP kena kepit #eh3 apit dengan dayang2 senandung #eh3

Last sekali iols belanja gambor iols dengan abam sayam iols
Bukan senang hoooiiiiii nak fefeeling dengan abam sayam sendiri sekarang ni tau3. Aternya orang ketiga a.k.a Boboboy MAJUK kang he3

Alamat & Contact Number | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel

Alamat & Contact Number | Dim Sum Brunch, Flavour@3, The Light Hotel |  Aternya untuk sayam2 semua silaaaa la jangan tunggu lama2 yer. Promo Brunch Dim Sum ni setiap hari Ahad tau3. Dari jam 10.20am - 2.00pm. Promo berjalan sehingga hujung tahun gitew. Meh iols tepek alamat & nombot contact untuk uols.....

Flavour@3
The Light Hotel
Lebuh Tenggiri 2
Seberang Jaya,
13700, pulau Pinang
04-382 1111
info@thelighthotelpg.com



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

4 comments

  1. Ni ha kak, sedapnyaaaaa dim sum.. lama x makan

    ReplyDelete
  2. duhhhh post ni buat perut laparrrr!

    ReplyDelete
  3. dim sum ohh sedap ye, nmpk meyelerakan semua makanan tu

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati