Ipoh (1st Pit Stop) | Rempitan 3 Beranak 4H3M (Penang - Ipoh - Genting Highlands - Cameron Highlands - Penang)

1:59:00 PM

Ipoh (1st Pit Stop) | Rempitan 3 Beranak 4H3M  (Penang - Ipoh - Genting Highlands - Cameron Highlands - Penang)

Ipoh (1st Pit Stop) | Rempitan 3 Beranak 4H3M (Penang - Ipoh - Genting Highlands - Cameron Highlands - Penang)

Ipoh (1st Pit Stop) | Rempitan 3 Beranak 4H3M  (Penang - Ipoh - Genting Highlands - Cameron Highlands - Penang) | Assalammualaikum & selamat petang uols. Ni nak kabor sesiap, ceritera hari ni dah BASI a.k.a versi #throwback bejaman2 gitew. Bak kata omputeh 'better late than never' kekdahnya. Sebagai kenangan anak cucu (hover :P), iols nak catatkan jugeks la SEJARAH familia weols ni haaaaaa. Walopun iols punya ingatan dah macam nyawa2 ikan, so iols akan bebel mana yang iols hengat saja la yer sayam2 semua.

Untuk uols punya info sebelum2 ni iols & hubby jer yang besa dok rempit a.k.a ride untuk long distance. Dok mencungit bedua-dua-an. Boboboy kena tinggai dengan Opah eh. Tapi ride weols hubby & wifey ni tak bermalam la (contoh dalam entry INI). Pergi pepagi balik memalam. Nak pi ride tu memang 'tipu sunat' dekat Boboboy kata 'work' :P. Then bila Hubby tukor motor kepada yang lebih mesra keluarga, weols terus plan nak try rempit a.k.a ride 3 beranak pulop. 

Sebenornya, memola tu weols plan sesi rempitan 3 beranak tu idok la jauh2 & melibatkan banyak pit stop sangat. Tetapi, kita merancang, Allah yang menentukan keeeenn. Tetiba jaaaaa, program jadi bertingkek2 he3 :P. Sesi rempitan 3 beranak ni berlangsung masa cuti ghayer aidilfitri lepas. Ok la, sebelum kita start dengan details, meh sini iols kasi summary itinerary "Rempitan 3 Beranak 4H3M (Penang - Ipoh -  Genting Highlands - Cameron Higlands - Penang)":


Rempitan 3 Beranak
Ayah~Ibu~Boboboy
Yamaha Y15ZR
Penang - Ipoh - Genting Highlands - Cameron Highlands - Penang
4H3M
9 Julai 2016, Saturday (7.00am) -  11 Julai 2016, Tuesday (2.00pm)
884.7 km


Dua ketoi bag
Seketoi Ibu galaih
Seketoi letak dekat raga depan Ayah eh 


Hotel Sation 18 | Ipoh (1st Pit Stop)

Hotel Sation 18 | Ipoh (1st Pit Stop) | Sebenornya hotel ni iols booked last minit la jugeks. Aternya hengat teruih nak rempit ke Genting sebagai 1st pit stop, tapi Ayah eh kabor takuit kang Boboboy rimas sebab lama sangat ateh motor. So kena set pit stop untuk sesi regangan orat2 gitew. Bila dicongak segala, Ipoh is the best choice. Untuk bajet ciput, iols decide untuk booked online Hotel Station 18, Pasir Putih, Ipoh. Cari dalam Tripadvisor - tengok rege paling murah - pay & booked - done. Kalau tak silap untuk hotel ni booked through booking.com. Rege eh dalam RM70 hengget (rasanya la......... kalo tak RM 60, RM70 la, kalo tak RM70, RM80 la, tapi memang konpem tak lebih RM80 yer uols).

Weols bertolak dari Penang pepagi (dalam koi 7.00am), sampai dekat Ipoh ni dalam tengah hari (1.30pm). Weols 3 beranak bukan la pecut teruih dari Penang ke Ipoh yer uols. Ater dengan budak kecik, kena la KERAP singgah2 & berhenti hokeyh. Berapa kali berenti tu memang tak terkira, mana ada hentian semuaaaaa weols berhenti. Tak kira la hentian sebelah ka, hentian dua belah ka, hentian tiga belah ka, hentian rawat&rehat ka. Kita hentam semua kekdahnya he3.

Sebab weols sampai tu awal lagi, bilik belom abeh kemaih, so tak leh check-in lagi. Dalam pukui 2.15pm baru bilik siap. Meh iols belanja gambor our room. 


The entrance door


The room
Standard la budget hotel keeen
Yang penting bersih, selesa & MURAH he3


The toilet
Spacious la jugeks
Pun sama ok & bersih


Jalan-jalan Cari Makan | Ipoh (1st Pit Stop)

Jalan-jalan Cari Makan | Ipoh (1st Pit Stop) | Haaaaaaa, ater kalo dah stop dekat satu2 tempat tu memang konpem2 la Ibu eh akan jalankan sesi JJCM keeeennnn. Walopun kejap, kena jugeks hokeyh. Kalo ikutkan senarai banyaaaakkk tempat eh. Tapi banyak yang TUTUP (ater masih dalam mood ghayer :P), so kita bedal ja apa yang ado :P.

Untuk lunch weols tak larat lagi nak molakan JJCM so just bedal kedai makan paling dekat dengan hotel a.k.a dekat dalam Tesco sajork. Dah balik bilik, rehat-tido-mandi baru petang tu start JJCM. So untuk dinner weols terjah Medan Selera Taman Kanak2 & Restoran Nasi Vanggey Greentown Business Centre Ipoh. Sebenornya malam tu weols dah terjah Restoran Nasi Goreng Udang & Mee Kari/Kicap Mat Jasak, tapiiiiiiiiii TUTUP. Esoknya tu untuk breakfast weols terjah Restoran New Hollywood. Jom layan gambor berceritera.



Gambor ateh tu gerai Popiah S.S Ali dekat Medan Selera Taman Kanak2
Gambor bawah tu sah2 la terpampang Restoran Nasi Vanggey keeennn :P

Haaaaaaa.... nindia hasil tapauan dari gerai Popiah S.S Ali 
Popiah basah & popiah goreng
Iols paling soka hat jenih goreng hokeyh
Sos dia memang WIN laaaaaa
Ok3, ni iols sambil dok taip dok terliur pulaaaakkk

Ni pulak sate, dari gerai paling hujung dekat Medan Selera Taman Kanak2
Rasa eh sedap jugak
Boboboy dok pulun sate ayam tu
Kuah kacang meletops
Tapi agak fail bab sate daging dia, sebab macam liat
Tapi kot mana pun LICIN, sekian :P

Nasi kandaq Ipoh mali dari Restoran Nasi Vanggey
Haaaaaa, ni pun sama, weols hubby & wfiey sokaaaaa
Beli sebungkuih, naek besilang tangan kami bedua dok gilior nak sambar nasi ni :P
Paling WIN lauk daging dia tu
Tak tau nak kata la masak hitam ka masak kari
Tapi memang sedaaaapp hooiii

Chee cheong fun dari Restoran New Hollywood

Fried Koe Teow dari Restoran New Hollywood

Roti Bakar Telor Goyang dari Restoran New Hollywood

Boboboy & Ayah eh pulun breakfast dekat di Restoran New Hollywood

Sesudah breakfast tu weols terus molakan sesi rempitan seterusmya. Kali ni destinasi weols Genting Highlands. Nanti ceritera dekat GH iols sambung entry laen naaaa sayam2. So tungguuuuuuuuuu :)



~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

3 comments

  1. Terbaik la kak sha..makanan tu nampak sedap semua..lepas makan mesti hilang rasa kebas vontott kan..

    ReplyDelete
  2. nasi vanggey..memanggil2 hoi..adusss

    ReplyDelete
  3. jauh perjalanan..mcm best jer rempitan tu..hiihi

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati