'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisine' Di Lexis Suites Penang | Best Ramadhan Buffet Dinner 2019 Di Penang

12:11:00 PM

'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisines' Di Lexis Suites Penang| Best Ramadhan Buffet Dinner 2019 Di Penang

'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisines' Di Lexis Suites Penang | Best Ramadhan Buffet Dinner 2019 Di Penang | Assalammualaikum dan selamat tengah hari para pembaca setia blog kesayangan saya. Pertama sekali, syukur ke hadrat Allah kerana masih memberi peluang dan runag untuk terus bernafas dan menghabiskan sisa-sisa hidup di dunia. Semakin cepat masa berlalu kan3. Kini kita akan bertemu sekali lagi dengan bulan Ramadhan. Bulan yang sentiasa dinanti-nantikan oleh umat Islam. Bulan yang penuh berkat dan peluang untuk kita sama-sama mengumpul pahala sebagai bekalan dia akhirat sana. 

Bulan Ramadhan juga sudah pastinya tidak dapat dipisahkan dengan tawaran buffet Ramadhan oleh pelbagai lapisan 'F&B provider'. Sebagai pembuka selera di awal minggu ini, marilah bersama-sama saya melayari tawaran hebat Ramadhan Buffet Dinner 2019 yang disediakan oleh pihak Lexis Suites Penang.

Ramadhan Buffet Dinner di Lexis Suites Penang
'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisines'

Hidangan Penuh Tradisi Menanti | 'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisines' Di Lexis Suites Penang

Hidangan Penuh Tradisi Menanti | 'Bazaar Ramdhan, Authentic Malay and Arabic' Di Lexis Suites Penang | Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan tidak lama lagi, sudah pastinya sekali lagi Lexis Suites Penang menjanjikan tawaran penuh tarikan untuk para pengunjung yang ingin menikmati hidangan Iftar bersama keluarga dan sahabat handai. Para pengunjung akan disajikan dengan lebih daripada 100 jenis masakan tempatan dan antarabangsa serta menikmatinya di Hibiscus Grand Ballroom, Lexis Suites Penang.

Executive Chef, Chef Johnno dan pasukannnya telah membariskan pelbagai menu yang pastinya akan mengiurkan mata sesiapa sahaja yang memandang. Menggabungkan tema utama yang bercirikan masakan tempatan Melayu serta disuntik dengan keunikan hidangan dari tanah Arab, sudah pastinya membangkitkan aroma penuh citarasa bagi para pengunjung. Untuk perincian terperinci tawaran ini, sila teruskan membaca entry ini seterusnya.


Antara barisan buffet yang ditawarkan di Lexis Suites Penang


PEMBUKA SELERA



Seleksi kurma


Ulam-ulaman tempatan


Aneka kerabu (ayam, daging, pucuk paku, ikan bilis&tempe, sotong, soo hun dll)

Sate ayam dan daging beserta kuah kacang, nasi impit, bawang dan timun potong


Kampung Melayu bubur lambuk dengan 'topping' yang membangkitkan perisa

Psssstt, keunikan Kampung Melayu bubur lambuk ini sudah pastinya pada ciri-ciri tambahan 'topping'nya. Yang mana ianya telah menambahkan lagi rasa bubur lambuk itu. Lemak (bubur), manis (udang), segar (daun bawang), wangi (minyak bawang putih) serta pedas (sambal/cili). WAJIB cuba.

Pasembur Bukit Bendera

Pssssstt, ok, sekarang saya menyesal kerana tidak mencuba pasembur ini. Terlepas pandang sebenarnya. Pabila ingin mencuba, perut memang 'fully loaded' macam nak meletup dah. Rugiinyaaaaaaa. Pabila memandang kepekatan dan kelemakan kuah kacang ituuuuuuuuuu.


Rojak Mambo

Putu piring dan putu mayam

Psssstttt, putu piring  memang enak. Satu hidangan UNIK yang ditampilkan oleh team kulinari Lexis Suites Penang. Ini merupakan PERTAMA kali saya menjumpai seleksi putu piring dan putu mayam dia dalam menu buffet hotel. Memang TERBAIK.


Ketupat, lemang dan pulut kuning berserta serunding ayam dan daging

Psssssttt, tidaaaaaaaakkkkk. TIdaaaaakkkkk. Saya sudah tidak tahan. SEDAAAAPP, sedaaaappp wweeeiiii. Pulut kuning itu memang TIP TOP. Perrrgghhh, masih terasa lagi haruman dan lemak pulut itu. Digabungkan bersama serunding. Sudah menjejes air liur saya, sob3. Untuk makluman anda, bagi badan 2nd hand macam saya ini, memang agak 'menempah maut' kalau makan pulut. Tapiiiiiii, tak tahaaaann hooiiiiiii. Dugaan bertubi-tubi pabila lalu lalang di kaunter pulut ini he3. Sekali lagi WAJIB cuba.

Jeruk buah


Aneka buah-buahan


Oden


Negi Stew


Tempura


Sushi dan edamame

Shashimi

Psssssstttt, nindia satu lagi WAJIB cuba. Tuna merah dan Salmon yang cair didalam mulut. Ya ampuuunnnnn, segar dan manisnya tidak dapat disangkal lagi. Tidak perlu apa-apa lagi, perahkan setitis dua lemon, dan ngap terus.


GERAI AKSI


Sup Gearbox


Gulai kawah anak udang galah


Capati dan kari dhal


Indian Chicken tandoori


Ekor bakar

Pssssttt, WAJIB cuba ni wweeeeeiii. Seriously, lain dari yang lain. Sekali lagi pihak Lexis Suites telah berjaya menghasilan keUNIKan yang tersendiri. Ekor ini dipanggang dengan secukup rasa. Penuh aroma, berjus serta manis daging/urat/lemak yang asli. Lembuutttt sungguh, seolah-olah cair didalam mulut ataupun anda cuma kunyah menggunakan gusi atau lidah anda he3.

Seleksi sos pencicah (black pepper, mushroom, bbq, mint yougurt, mint sauce, thai sauce)


Mee Kuah Udang

Pssstttt, Sedap3. Memang sedap. Kuah pekat dan penuh rasa. Manisnya juga asli dari udang. Memang setiap hirupan kuah itu penuh nikmat. WAJIB ya untuk anda nikmati.

Ais Batu Campur


ARABIC COUSINE


Lamb Briyani

Lamb Kabsa

Chicken Mandy

Shish Tawook

Shawarma wrap (chicken & lamb)

Model Arabic Cuisine a.k.a Boboboy seketul

Pssssttttt, ketiga-tiga nasi memang MELETOP. Puas hati Boboboy seketul dimalam kejadian. Manakan tidak, memang anak seketul tu makan ketiga-tiga jenis nasi itu tau3. Menjadi kesukaan dihati Boboboy sudah semestinya nasi Kabsa, tetapi dimakan bersama ayam dari Chicken Mandy he3. WAJIB cuba.


BARISAN BUFFET HIDANGAN UTAMA



Nasi tomato

Paru-paru kicap hitam manis

Gulai ayam lemak

Ketam masak cili dan tomato sos

Lexis daging rendang

Ayam masak berempah

Kambing masak merah

Sotong kicap pedas

Ikan tenggiri asam pedas

Udang rempah cili jagung

Kampung gulai ikan masin

Sayur lodeh

Hong Kong kailan berbawang putih dan ikan masin


STREET SNACKS




PENCUCI MULUT

Section buffet line bagi pencuci mulut

Aneka pilihan kek (carrot cake with cheese frosting, pistachio bavarian, cheese cake, chocolate moist cake, fruit cake, fruit flan)



Aneka jeli & puding (fruit jelly, manggo pudding, strawberry mousse log)


Peach royale tart


Bread and butter pudding with vanilla sauce


Aneka gorengan (goreng pidang, keropok lekor, karipap, cekodok)

Aneka keropok dan papadom

Aneka kuih muih tempatan seta biskut raya


MINUMAN SEJUK DAN PANAS

Hot tea section

Pssssttt, sila abaikan Boboboy seketul yang telah 'çought in action' di bahagian teh itu he3.

Hot coffee and cold beverages

Teh bunga, air soya gula melaka, bandung, teh susu, dan ais kosong

Gambar puan blog bersama anak seketul

Kemana nak tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan3???
Boboboy the kenit blogger in action he3
Kenkonon Boboboy tengah mencatit nama menu eh untuk rujukan Ibu eh sewaktu menaip entry review gitew :P

Tadaaaaaaaaaaaaaa....
Antara seleksi makanan pilihan pada malam kejadian

Pssstttt, ini bukan pinggan mangkuk saya dan Boboboy sahaja tau3. Ini pinggan mangkuk geng-geng semeja gitew he3

Haaaaaa, yang ini barulah seleksi pilihan bagi kami dua beranak pada malam kejadian
Ini adalah merupakan antara yang sempat disnap ya, ada juga yang tidak sempat disnap terus dingap kekdahnya he3

Boboboy dengan GEMBIRAnya menikmati hidangan Ramadhan Buffet Dinner di Lexis Suites Penang


Maklumat Buffet dan Lokasi | 'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisine' Di Lexis Suites Penang

Maklumat Buffet dan Lokasi | 'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisine' Di Lexis Suites Penang | Jangan lepaskan peluang untuk menikmati hidangan Iftar yang penuh keriangan bersama keluarga tersayang serta sahabat handai di Lexis Suites Penang. Selain tawaran 'early bird', para pengunjung juga akan berpeluang untuk memenangi hadiah 'lucky draw' (harian dan hujung bulan).

Untuk maklumat lanjut tawaran yang ada, sila rujuk perincian dibawah, semoga bermanfaat untuk para pembaca blog kesayangan hamba he3.


Ramadhan Buffet Dinner
'Bazaar Ramadhan, Authentic Malay and Arabic Cuisine'
6 May - 5 Jun 2019
7.00pm-11.00pm
Hibiscus Grand Ballroom
RM98nett(Adult), RM68nett(Child/Senior Citizen)


Early Bird Vouchers 
Use the QR code (as per in the flyer) 
*Until 5 May 2019 (Promo Code : LPSRAMADHAN1)
RM60nett(Adult), RM48nett(Child/Senior Citizen)

Hari Raya Buffet Lunch
5 - 6 Jun 2019
12.00pm - 3.00pm
Roselle Coffee House
RM80nett(Adult), RM50nett(Child/Senior Citizen)

Contact :
04-628 2888

Laman sesawang :


Facebook :

IG :




~~~ The End ~~~

You Might Also Like

0 comments

Blog Dekat di Hati