Ketam Goreng Bercili Telur Masin

9:39:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Alhamdulillah
Syukur EMOSI dah kembali STABIL
Kan ker dalam ENTRY INI, iols ter'EMOTIONAL BREAKDOWN gitew
Pehtu dalam ENTRY INI, iols dah stabil sket :P
Dah LAMA tak kena lagutu hokeyh
Ater bulan mengambang :P
MOOD SWING hayun2 gitew he3
So harini iols nak share Resipi D'Dapor dengan uols la naaaaaaaaa :)


KETAM GORENG BERCILI TELUR MASIN

Secara RINGKAS proses meREJAM ketam :)
MUDAH, CEPAT & SEDAP gitew tau3 :)

Bahan2 TUMISAN : Cili kering + bawang merah (dikisar halus), serai (di ketuk sedikit hujungnya) & telur masin (direbus & dihancurkan)

Ketam perlu di GAUL dengan serbuk KUNYIT

PANASkan sedikit MINYAK & sila GORENG dahulu KETAM (dalam 2-3minit, atau sehingga ketam nampak separa masak)
P/S : Jangan goreng ketam lama2 hokeyh sebab nanti akan dimasak sekali lagi bersama dengan kuah

Gambor ni CONTOH  ketam yang sudah SIAP dogoreng
Sila ANGKAT & keTEPIkan sebentar

Sekarang sudah boleh mula meNYEDIAkan kuah SAMBAL ketam
KAEDAHnya macam gambor di ateh ni naaaaaaaaaaa
Bawah ni iols ceritera DETAILS naaaa

Dengan menggunakan baki minyak gorengan ketam yang di awal tadi, sila terus MASUKkan BAHAN KISAR (cili kering & bawang)
Kemudian sila MASUKkan sedikit BUTTER & TABURKAN sesudu GULA

Sila TUMIS bahan sehingga MASAK/KERING/NAEK BAU

Seterusnya sila MASUKkan SERAI & TUMIS seketika
Kemudian sila MASUKkan TELUR MASIN yang telah dihancurkan

GAUL sehingga SEBATI

Seterusnya MASUKkan KETAM & GAUL sebati sekali lagi hokeyh
Sila RASA kuah tu sama ada cukup masin, manis

Taaaaaaaaadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
SIAP untuk diHIDANG :)

SELAMAT MENCUBA 

P/S : Iols memang TAK masukkan GARAM langsung sebab telur masin tu dah cukup memasinkan masakan iols gitew. So iols CADANGkan uols pun sila la JANGAN masukkan garam di awal masakkan hokeyh. TAPI kalo masa time last masakan tu uols rasa kuah tak cukup masin barula uols tambah garam secukup rasa naaaaaaaaaaa :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

36 comments

  1. pernah wat gk ketam telur masin tp bkn bercili

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      he3
      iols pernah gak baca resipi hat tu
      tapi iols tak makan sebab ghasernya too milky kan3
      pakai susu & butter kan3

      Delete
  2. Salam Sha..
    Sedapnya...nak try lah balik rumah nnt..selalu laila masak ketam bercili jer tak letak telur masin..hee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam laila,
      haah
      iols hentam ja tu tau3
      memang resipi sambal ketam
      tapi iols twist boh telor masin he3
      rasa mcm pernah tgk masakan ketam cili telor masin tu tapi xtaula resipi deme lagumana he3

      Delete
  3. Shaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....sj tau bg org tliuq...sobbbbssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      he3
      nanti kita buat to9gether2
      boleh iols masak gitew :)

      Delete
  4. lau masak tu mai lah sepinggan..cheq terliur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      he3
      nanti kita wat together2 naaaaaaaaaaaa

      Delete
  5. huwaaaaa..xsuke3..nape ramai org cite psl makanan arinie..huwaaaa..

    rase mcm nak masukkan tgn dlm monitor nie je nak amek ketam skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sya,
      he3
      ni temanya adalah terapi stress he3

      Delete
  6. amboi..sedapnya..jadi terliur la wana tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam wana,
      he3
      sabah ketam2 dia lagi besor3 & fresh2 kan3
      rindu nak makan seafoods sabah bah sob3

      Delete
  7. Salam sis..harap sihat ye..lama tak berkunjung ke sini..hehe
    laparrrr nengok ketam tu... uwaaa... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam atie,
      alhamdulillah sihat :)
      thanx na sudi gak kunjung blog picisan iols he3

      Delete
  8. Replies
    1. Assalam anies,
      he3
      jangan la lagu tuuuuuuuuuuuuuuuu
      sedeh iols dengor hokeyh

      Delete
  9. Sedapnya, tambahn da lama tak makan ketam, bila tengok ni teruih rasa nak p cari ketam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam MJ,
      he3
      tu la sekarang musim ketam
      tu yang dok pulun sakan ni haaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  10. Nampak sangat menyelerakan... Lama tak makan ketam ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zumal,
      he3
      pi carik ketam lekaih
      kat perlis pun banyak tempat nelayan naek ikan kan3

      Delete
  11. AS SALAM...seliur tengok... photo ketam yg di masak...copy ramuan masakan nak try buat ..follow terusk blog ni...tq

    ReplyDelete
  12. alaaaaaaaaa akak ................ ida diet la ! hahahaha tak nak salin resepiiiiii hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ida,
      he3
      buat la untuk abang sayam uols gitew
      ida toksah makan laaaaaa, amek bau sajork he3

      Delete
  13. Memang sedap.. ;)
    tapi yang stress nya bila anak2 sruh kita kopekkan nak isinya.. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam aiza,
      iols ni dengan rela ati kopek untuk my boboboy tau3
      tapi dia pulop yang tak mooooooo :P

      Delete
  14. Replies
    1. Assalam elly,
      he3
      memanggil ketam la pulop :)

      Delete
  15. sedapnye...dah lama tak makan sbb pantang benda2 gtl buat ms ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anne,
      oooooooooo
      iols sefamilia pun tengah dok pantang gak
      tapi lebih kepada pantang nengok he3

      Delete
  16. syukur napsu makan ketam tak tinggi ahahaha..
    tapi kalo udang boleh dak ? masak cenggini ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam CT,
      ini kes maleh kopek kan3 :P
      uols nak ganti udang ka, siput ka, kambing ka boleh sajork he3
      sendiri nak makan kan3 he3

      Delete
  17. ok nanti nak try yang ni pulak akak niiiiiiii sajeeeee je tauuuuuu :p

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. Assalam ann,
      he3
      pandai makan pun opk per kan3 he3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive