Semalam yang HAVOC....

2:35:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Sob3....Sob3...Sob3..
belom pa2 Ibu Fayyadh dah mulakan lakon layar disini yer :P

Betui orang2 veteran kabo:
JANGAN TERLAMPAU SUKA2/SRONOK2, KARANG TERMENANGEH PULOP...
(ahkak uboh sket na versinya)

Meh sini I nak story mory yesterday nyer peristiwa yer...

Pepagi tu semangat sesudah subuh Hubby & Wifey ni besiap2 cecepat & senyap2 a.k.a underground gitew (takut boboboy tejaga)
Plan nyer nak merempit kat Jambatan Ke 2 Penang
So kena berdua2an ja la kan3, boboboy kena tinggai ngan Opah la kan3...
Dalam koi 7.30am camtu mula la sesi ReMpItAn Hubby & Wifey :)


 ~~ SeSi ReMpItAn HubBy & WifEy ~~
Nampak dak muka telebeh sronok si Wifey
(bukan senang dapat datim2 kasih sayang bedua2an ngan hubby tau)



Posin maut gitew kan3

Sat sajork sesi rempitan ni..p balik jambatan lebih kurang 30minit gitew...
Dalam tak bagi hubby lelaju pun macam nak tecabot helmet I tau..
Almaklumla helmet salah tema gitew kekdahnya...
Hentam sajork mana yang ada kekdahnya kan3..
Sesi seterusnya makan ler :)

~~ Bekpes Nasi Kandaq Penang Ori ~~



Hat ni baru original nasi kandaq naaaaaa....
teh ais + nasi, teloq rebuih, daging, bendi & kuah banjir
(hat la ni nyer nasi kandaq dah diKOMERSIALkan & TAK ORI...lauk segala seafood la a.k.a ketam,sutun, udang bla bla bla)

Peh makan teruih lek umah laaaaa...
Winduuu our boboboy gitew :)
So sambung pulop sesi melayan boboboy...
Ayah pulun la boboboy tu, Ibu merejam luncheon kat dapor pulop



Menu lunch adalah:
hasil tapau = nasi ujan panaih + kelempong masak merah + dalca
hasil rejam ibu = ayam goreng kunyit + telor rebuih

lepaih pueh main boboboy lena sat
(kena suasana gelap gulita, senyap sunyi yer disini)


bangun2 teruih lapor & makan (2 kali tambah gitew)


Sesudah itu, sambungla sesi together2 Ibu, Ayah & Fayyadh dalam rumah sajork...
Opah rilek2 dalam bilik :)
Plannya petang tu bila tak panaih dah (dlm koi 6 cenggitu) nak wat sesi ReMpItAn anak beranak pulop...
Pagi ReMpItAn ER6, petang ReMpItAn EX5....
TAPI kita merancang, Allah yang menentukan yer....
Tetiba dalm koi 5 cenggitu our Fayyadh mula asyik sebut sakit2 (kejap pegang bebird, kejap perut, kejap montot)...
Actually dari semalam dah ada sebut sakit & pegang bahagian bebird & bawah bebird..
Tapi tak la serius, (tak meraung2 or continously ckp sakit)...
So Ibu just urut2 & bubuh minyak, fayyadh terus ok..
Tapi kali ni serius pulop jadiknya..
Selang 5 minit sakit, 10 minit sakit...
Ibu & ayah gelabah dah...teruih carik Opah ler...
Opah urut (perut, betis, kaki, bebird)..sat ja ok, then sakit balik..
And this time we confirmed Fayyadh kena sembelit..
Dok pujuk Fayyadh cangkung & try to yak-yak naturally, tapi he keep crying whenever nak push3 (cam nak beranak jer kekdahnyer)..
Dolu masa umur 1thn pernah kena sekali tengah2 malam pecut g ER Hospital pantai..
Masatu dah lembik sebab keep on crying (meraung hokeyh) siap pakej muntah segala tau.
Kena jolok ubat dalam montot bagi yak-yak...
Lepaih yak-yak teruih ok..
After that we start giving him jus oren & buah2 (pisang) utk mudahkan penghadaman gitew..
Tapi our little Fayyadh tak suka buah..so we fokus on air jus oren tu lerrrr...
Lepaih tu sesi yak-yak-an berjalan lancar jer yer...
Sampaila this time around kena pulop dah....
So moh ler kita begerak ke klinik dolu yer...
BATAL sesi ReMPiTan bermotor..TUKOR sesi PeCuTaN ke klinik :)

Ni la hasilnya
Ubat Fayyadh : Lactul, & paket merah tu (sumbat montot)
Ubat Ibu : hat lain2 tu yer


haaaaaaaaaa...hat ni yang LULUH hati ibu nengok ni haaaaaaaa..sob3, sob3, sob3
lepaih ja sumbat ubat masok montot tu..tak sampai 3minit teruih HAVOC & GAMAT rumah jadiknya tau
(sila rujuk picture di ateh naaa)

Dialog Fayyadh : Ya ampun abbu, ya ampun ayah, ya ampun opah
aduila akitnya
a'mo, a'mo, a'mo
ya ampun

sambil dok lari tawaf pusin2 hall la, bilik ibu la, bilik opah la
kejap cangkung, kejap bediri kepit, kejap bediri menonggek, kejap sandor ateh sofa, kejap landing ateh sofa, kejap menerap menonggek ateh sofa, kejap soh bedukung...macam2 kejap yang berlaku yer...
Ibu tegaskan disini..Fayyadh bukan ber-lakon layar tau....sob3, sob3, sob3
dekat 10minit jugakla
AKHIRNYA yang ditunggu KELUAR jugak
tu pun fayyadh tak abeh NGAMOK
MARAH benor anak ibu
geram sebab rasa sakit
dipujuk ayah, dipujuk ibu, dipujuk opah
dekat 30minit baru ok then baru boleh nak basoh yak-yak
tu pun kena pelan2 penuh kasih sayang
sambil basoh dok bergurindam ibu ditemani ayah sama2, he3
HASILnya lepaih tu........


baruuuula anak ibu & ayah tersenyum2 sipu


teruih lapor
ibu upah bihun sup sket
tak leh mkn yang keras (solid food) & makan banyak2 g
kena makn sket2 ja & yang lembut2 ja

Today Fayyadh still kena continue ubat LACTUL
Untuk melancarkan penghadaman...
Tadi ayah call gtau Fayyadh still belom yak-yak
Tak da nangeh2 mcm nak yak-yak pun
Ibu & ayah MULA RISAU balik................................

Ya ALLAH jauhkanlah kesakitan dari anakku...
Sembuhkanlah anakku...
Permudahkan urusan anakku...
AMIN...


~~~ The End ~~~

You Might Also Like

6 comments

  1. semoga cepat sembuh dia kak.................... amboi2 sempat merempittt kekekkee ~

    ReplyDelete
  2. wah best nyer merempit..i pun suka merempit ni..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kamila,
      skali skala jer boleh....
      tu pun kecut usus ahkak ni haaaaaaaa...

      Delete
  3. Akak tak de try bagi ubat air dulu ke? Sebab anak saya aritu ada masalah poopoo.. Tak berak2. Doc bagi ubat air... Pastu terus berak. Najis pun ok tak ketul. Mungkin ubat tu dah cairkan dari dlm kot. Apapun saya doakn anak akk sentiasa sihat. Amin

    ReplyDelete
  4. Assalam azida,
    doc pun bagi ubat jenis liquid utk minum a.k.a LACTUL tu..
    dah 2hri mkn,
    dia nak berak tpi dok tahan..fobia tak abeh g kot...
    tu yang fenin tu

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive