# Flashback ~ Cotik2 China (Part 3)

3:35:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

Meh sini ahkak hupdate sepantas kilat ceritera cotik2 China sebelum kebz-an melanda semula yer sayam2 semua :)

Part 3 : Day 3
Destinasi : Hang Zhou - Wu Zhen - Wu Xi
Lokasi : Pujing Garden Hotel - West Lake - Wu Zhen Tea Factory - Wu Zhen Water Village - Wu Xi Face Changing Show - Wanda Plaza - Noble Crown Hotel Wu Xi


~~ West Lake (Cruise) ~~
Hat ni bot jenis simple/kayu

Hat ni pulop bot jenis ala2 dragon gitew

Hat ni jenis manual - ala2 romantika gitew

Sebenornya ada 4 jenis bot/cruise yang ada kat west lake ni
kat ateh ni ada 3 jenis ja kan3
haaaaaaa...hat lagi satu jenis tu la yang kami naek
tapi gambo takda pulop
cruise kami macam moden sket, ada 2 tingkat

Ni view west lake la kiranya


Hat ni pulop picture kami2 ajer ateh cruise tu ler...
kat tingkat bawah ado kat tingkat ateh pun ado


~~ Wu Zhen Tea Factory ~~
Ahkak tak minum pun
tak lalu nyer haih tekak melayu a.k.a mami :P
ramai jugak yang beli (deme2 tu la)


~~ Wu Zhen Water Village ~~
Hat ni la full plan tanah water village ni yer
BUSAT giler yer dop
patutla naek muntah monggek kami kena paksa bejalan tau3

PANTANG nampak tempat yang boleh montot landing....
LAJU ajer labuhkan montot tau
tak lalu & tak minat benornya nak bejalan kat village ni
tak berapa paham motip lawatan he3

Gambor2 ni kiranya kat entrance a.k.a titik permulaan village ni la
Nampak dak hat mcm jambatan tu
Itu ENTRANCE yer
Kira mcm cross over from mainland into the village
Kat situ ada 2 bahagian a.k.a lorong masuk
Satu dia tuleh KEKAYAAN, satu lagi KESIHATAN
So kena pilih nak lalu lorong hat mana la kekdahnya gitew
Ahkak dah lupo ahkak pilih hat mana, he3

Belah kiri kira mainland, blah kanan tu kira village ler sayam2 sume

Ni kira kami dah cross over & dah masuk dlm village area gitew

Motip gambo adalah temenung di tepi tingakap yer :P

Lorong2 dalam village ni kecik
rumah pun kecik sesangat tau
rumah ada yang traditional kayu, & ada yang dah renovate berbatu
bagi I memang tak privasi langsung tinggai sini tau
ater memanjang ada pelancong
pintu rumah/tingkap tebuka, orang asyik menjengok
datang segerombolan yang mcm kami ni haaaaa...riuh supe aper jer kan3

Antara view dalam village
view dlm rumah org kampung ahkak tak amek la yer he3

Haaaaaa...hat ni sampai skang ahkak tak paham motip tempat ni tau
mcm muzium kawen & katil lama gitew
PENUH ngan katil kayu cina hat lama2 tu
macam2 jenis
penin nengok kaaaaaaaaaaatiiiiiiiil ajer he3

Ni pulop view xtvt sungai
kampung ni masih fully utilize sungai deme utk kegunaan harian yer


 ~~ Wu Xi Face Changing Show ~~
Show ni best sesangat3
actually ni kat restoran utk mkn dinner
TAPI seperti biasala la muslim tak mkn sbb PORK FREE sajork


~~ Wanda Plaza ~~
Ni kira shopping complex la
tak da apa pun
kami jalan sat2 ja pehtu teruih duduk relax2
dah tak larat sesangat nak menghambakan kaki yer kekdahnya he3


Wanda Plaza ni kiranya last stop untuk hari ke 3
Lepas tu kami teruih check in hotel, mkn & zzzzzzzz.....


Previous link : Day 2 (Shanghai-Hangzhou)

Next link : Day 4 (WuXi-Suzhou)

~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

10 comments

  1. wah best nye cuti2..kalau ada rezeki nk pg sana la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam kamila,
      Sha p pun sbb FREE he3..
      kalo wet seniri mampu hat dekat2 sajork kan3..

      Delete
  2. salam Jumaat sis..
    wahh seronok tgk gambar2 sis bercuti ke China ni... bila lah nak smpai sana?? huhu..ada angan2 juga nak kesana suatu hari nti..InsyaAllah...

    ReplyDelete
  3. village tu kan mcm pernah tgk dlm satu muvie lakonan tom cruise..Mission Impossible 3 kut
    yg dia lari2 dlm village tu n selamatkan wife dia..xsilap el lah hehehe

    ReplyDelete
  4. bla tgk pic2 ni mcm kt dlm drama2 cina klasik ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      haah, memang pun...
      semuaaaaaaaa rumah2 lama dlm drama2 cecina2 itu he3

      Delete
  5. kalau ada rezeki ke hangzhou mmg nak panjang kaki ke wuzhou ni.. ritu xdan da la.. sempat shanghai je hehehe.. insyallah nxt time..

    best laaaa naik cruise.. weols x naik.. menapak saja suku tasik.. tapi sebab tngh sejuk okay la..
    relakan jiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam CT,
      akak macam soka lagik kalo naek hat sampan jenih traditional tu
      yang kayuh pakai tangan tu he3
      tapi tak dapek
      ater ghamai rombongan kami ni kan3 he3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive