Mak 55th Birthday Celebrations ~ Hotel Review

5:13:00 PM

Review Hotel Bayview Beach Resort Penang

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,
Jom kita sambung cecepat entry Familia Cotik2 Penang hokeyh
Last entry haritu pasai Review Penang Foods kan3
So kalini iols sambung dengan REVIEW HOTEL pulop naaaaaaaaa
Macam uols dah tahu (eh3 uols tau kaaaaaaaa???? :P), untuk 2D1N weols sefamilia STAY dekat Bayview Beach Resort, Batu Ferringhi, Penang
Review hotel ni iols buat by 6 main SECTIONS hokeyh

Pssstttt : Semua KOMEN & ceritera dalam entry ni berdasarkan pengalaman sebenor iols hokeyh. Entry ni tidak berbayar & bukan untuk kepentingan mana2 pihak. Ini PERSONAL view iols. Harap maklum. Seperti biasa gambor berTINGKEK2 la kan3 :P



1. ROOMS
Iols book through EXPEDIA dalam 1 MONTH before the date la kan3

2 SINGLES bed

Weols request for EXTRA BED & its FREE hokeyh
(seriously 1st time extra bed FREE, memang kagum3)

View dari entrance menghadap balcony
Bilik memang SPACIOUS, selesa, bersih & complete facilities
Psstttt : Hat belon ateh katil & bunga ateh meja tu la SUPPOSED to be my Mak Birthday SEPERAIH. Uols boleh refer the PLANNING kat SINI & SINI. Untuk the IMPLEMENTATION sila rujuk SINITAPI sebenornya tak berapa nak seperaih la tau3. Ater sikit & kecik bonar belon nya haaaaaa.... sekumpui a.k.a seLONGGOK belon ateh katil sajork tau3... Then the flower bouquet letak ateh meja. THE END gitew :P. Seriously iols expect better than this hokeyh. Macam SEPERAIH birthday Hubby kat LANGKAWI dolu, refer ENTRY SEPERAIH INI. Kind off DISSAPOINTED disitu

View TV cabinet / dressing table / rack table
Psttttt : Sila abaikan keberantakkan yang berlaku :P


View dari dalam bilik menghadap ke entrance

Kemudahan dalam almari baju (iron, iron board, safety box)


Sink shelf, its amenities & toiletries :)

Separate bathtub & shower

Bilik iols dapat 2 VIEW hokeyh
Gambor ateh ni SEAview gitew


Gambor hat ni pulop HILLview dari our room :)

2. HOTEL GROUNDS
Haaaaaa... gambor ateh ni view exterior & interior hotel
(gambor ehsan website Bayview Beach)

Hotel ENTRANCE a.k.a DROP area

Hotel LOBBY

RECEPTION counter


The Bay LOUNGE & BAR


The Bubble LIFT

The hotel SIGNBOARD


ROAD infront the hotel
Memang penuh kedai makanan dekat main road depan hotel hokeyh
Tapi kebanyakkannya kedai thai foods
Weols menapak gi kawasan pasar malam Batu Ferrighi sebab nak makan arab foods (boleh refer ENTRY INI)

3. POOL
View overall POOLS (Gambor ehsan website Bayview Beach)

KIDS pool
(Sila refer ENTRY INI)

THEMEPARK pool
(Sila refer ENTRY INI & ENTRY INI)

SUNKEN bar pool

JACUZZI pool


MEDITATION pool


PRIVATE pool (Gambor ehsan website Bayview Beach)

4. BEACH & GARDEN
View GARDEN naaaaa


View dari GARDEN mengahdap ke BEACH hotel hokey
Sila rujuk ENTRY INI untuk view beach sepenohnya ya :)

5. BREAKFAST HOTEL
(La Veranda Coffee House)
The Coffee House

The Buffet Sections
Seriously buffet SPREAD memang berTINGKEK2 hokeyh
Weols tak sempat makan semua pun sob3
Ater makan cecepat coz the kids dok wirid nak mandi pool :P

Salads, fruits & cheese section

Main items section
Ni gambor some of the foods hokeyh
Kalo iols nak tepek semua gambor dalam ni fengshan hokeyh :P

Cereals & juices section


Breads section

Nasi lemak & bubur section

Fried items section


Pastries section

Egg counter


Drinks section

Haaaa....ni gambor some of our choosen menu :)
SEDAP hokeyh :)

6. OTHERS FACILITIES

Gym

Kids Club

Recreational Club


Haaaaa....tu dia entry iols berjela2 lagik he3 :p
Secara CONCLUSIONnya iols kasik rating 4/5 untuk Hotel Bayview Beach Resort Penang
Antara SEBABnya :
~ Hotel memang SPACIOUS (lobby, coffee house, rooms, facilities rooms, pool, garden, & beach)
~ BILIK & TOILET memang LUAS, SELESA & BERSIH. Siap ada balkoni, FREE extra bed, seperate shower & bathroom
~ POOL memang PUAS untuk anak2 & mak bapak & opah :P. Banyak jenis pool & definately yang paling win dia punya THEMEPARK pool la kan3
~ SERVICE memang CEPAT, MESRA & EFISIEN. Especially untuk bahagian reception counter, coffee house staff, pool lifeguards & room service. Untuk bahagian reservation & F&B (yang iols deal for the seperaih) memang OK sebenornya, tapi tu la final outcome yang iols request for my Mak seperaih tak tercapai, so KUCIWA disitu :P. But still I know they've tried, but hope they can improve on it la kan3

FINALLY iols memang REKEMEN untuk uols untuk try pulop this hotel :)
So tu ja la entry iols untuk My Familia Cotik2 Penang sempeman my Mak 55th Birthday :)



~~~ The End ~~~

You Might Also Like

38 comments

  1. Assalamualaikum kak...

    Best la katil free..

    Tapi, kalau kat tempat lain ada tak....?? hik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam siti,
      setakat yang akak dok pi tu besanya katil kena bayor tapi bekepes deme bagi free he3

      Delete
  2. Bilik ada 2 view??

    Fantastic..! tak payah nak berebut mana view yang mana satu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam farah,
      kan3
      ghaser nak tengok bukit gunung pandang la kiri
      ghaser nak tengok laut pandang ja kanan
      he3

      Delete
    2. oopssss....silap
      siti bukan farah :P
      he3

      Delete
  3. Kenyang tengok foods hakak.. haha

    akak.. masak bebaik... ~~~ lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam siti,
      masaka gaponya siti ?????
      lalalalalaa :P

      Delete
  4. septtnye belon tu kasi la sepah2 bebanyak ckit kan..free ka kene byr tu??

    kolam die byk n mmg sesuai la bwk bebudak kan..sakan mandi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ann,
      kan3
      design deco tu tak gempak
      he3
      tapi pihak hotel dah baca review iols
      deme kata next time akan cuba perbaiki :)

      Delete
  5. Puas hati tgk! Semua anda ambil gambar ye...kalau cm ni Bayview Penang kena bayar royalti kt anda tau hehehheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt betul kata julia.
      sgt complete and memuaskan hati :)
      dpt free 3h 2m pun jadik la kan...

      Delete
    2. Assalam julia,
      he3
      soka cerita detail
      sennag orang nak bayangkan kan3

      Delete
  6. salam Sha..
    perghh ..memang nampak perfect lah semua.. dri hotel, makanan, pool ..semuanya best...
    aduhhh Rindu nak pi Penang...:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Sha.. Bab makan tu memang mengujakan... Raser cam nak gi sini jugalah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sha,
      bekpes spread dia memang best tau3

      Delete
  8. Assalam kak wahhh terbaiklah hotel bayview ini
    harus pergi ini... lg2 tgk menu2 makan memang terbaiklah..
    tq kak share hotel ini... memang gempakkk

    ReplyDelete
  9. bsrnye bilik..untung la extra bed free klu x berapa dh tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam dalila,
      kaaannnnn
      tambah bekpes lebih murah he3

      Delete
  10. mknn dia...huihhhh...byk bebeno...stgh hotel ada 4 5 jenis ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zai,
      betoi3
      memang spread bekpes banyak n bertingkek2
      kenyang sampai tengah hari kalo pulun tau3

      Delete
  11. menarik jugak hotel kan..dekat dgn laut..bila2 bole pi terjah sini..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam farah,
      best hotel ni
      pool beach room & foods
      thumbs up

      Delete
  12. omg! terbaik...
    aida pernah ke pasar mlm batu feringgi tu.
    tapi x perasan bayview ni.
    and definitely aida akan pilih bayview ni if ke penang :)
    tq for sharing :) i like!

    ReplyDelete
  13. alamak haihhh terliuq nya tgk gambaq makanan tuuuu

    ReplyDelete
  14. Terliur tengok tempat.tu menarik sangat berkenan kat belon tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ekin,
      mai la terjah
      sesuai nak honeymoon sini tau3 :)

      Delete
  15. view cantik, tempat selesa, makanan sedap, tempat bersih... no wonder jd pilihan kan? terbaikkkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      tu la pasai
      tapi memola iols macam was2 sebab review dlm tripad & others hotel search engine cam negative
      cari entry review dri blog takdop pulop
      so maen redah saja la he
      alhamdulillah superb he3

      Delete
  16. menarik betul hotel nih.. ok laa tuh sesekali ke sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam eyda,
      untuk spend time dengan family memang sesuai uols :)

      Delete
  17. memang murah sgttt compare ngan harga yg latest tu..

    ReplyDelete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive