Wednesday, December 8, 2021

Executive Suite, Royale Chulan Penang | Weekends Short Vacation

Executive Suite, Royale Chulan Penang | Weekends Short Vacation

Executive Suite, Royale Chulan Penang | Weekends Short Vacation | Assalammualaikum dan selamat pagi semua. Ini merupakan looooonngg postpond entry sebenarnya. Sebelum peralihan tahun ke tahun 2022 berlaku, adalah lebih baik saya share sesiap pengalaman kami sekeluarga bercuti di Executive Suite, Royale Chulan Penang. Ini merupakan satu lagi weekends short vacation kami sekeluarga.


Sepeselnyaaaa adalah kerana staycation kali ini ala2 orang ado-adooooooo. Duduk dalam bilik suite weeeeeiiii. Dedolu, festime duduk suite semasa percutian keluarga ke Medan, Indonesia tahun 2012. Jika hendak diikutkan ada lagi weekends short vacation yang lain, iaitu repeat Lexis Suites Penang, tetapi saya dahulukan yang ini dulu la noooooooo. Walaupun Lexis tu pun katanya suites, tapi pengalaman staycation disitu dah pernah share di SINI, so kali ini meh sini saya share pengalaman menginap di Executive Suite, Royale Chulan Penang pula. Ajiiiiooooomm layan ceritera dibawah.........


Avelanjeeerrrr awal2 gambor kami sekeluarga gitchew


Pssstttt, meghaaahhhnyaaaaa mak ngah tema eh :P


Our room for 1 night >>>>>>>> Bilik A104, Executive Suite


Bahagian 'living area' Executive Suite, Royale Chulan Penang


Psssttt, ini merupakan ruang pertama yang kita akan lalui sebaik sahaja pintu bilik dibuka. Jika anda lihat dari gambar-gambar diatas, dapat dlihat di dalam bahagian ini terdapat satu leather sofa (2seater), satu cofee table, satu wall mounted flat screen tv, serta bahagian pantry disisinya. Keluasan ruang ini sedang-sedang sahaja. Terdapat juga satu glass door yang menghubungkan kepada bahagian balkoni


Bahagian 'bedroom area'
(hat ni versi tirai kamar tertutup naaaaaaaaaaa)


Bahagian 'bedroom area'
(hat ni versi tirai kamar terbuka pula naaaaaaaaaaa)


Psssttt, bahagian ini adalah bahagian yang paling luas. Kemudahan yang ada adalah seperti satu king size bed bersama 2 side table, wall mounted flat screen tv, work desk, dressing table, serta wardrobe. Terdapat juga glass wall betul-betul bertentangan dengan katil. So, sambil landing atas katil boleh la tengok view di luar


Ini bahagian 'dressing table' & 'work desk'


Ini bahagian 'wardrobe' bersama basic amenities (seperti seterika, peti simpanan, penyangkut baju, & lampu suluh)


Bahagian 'pantry' juga bersama basic amenities (seperti fridge, coffee&tea making area)


Pssssttttt, hat segala mak nenek makanan dalam gambar sebelah kanan tu sdn bhd punyaaaaaa naaaaaa a.k.a sendiri bawa la yaaaa. Ni kira tak termasuk bekalan yang dah disumbat dalam fridge itu, he3. Dengan air berkotak2, coklat2 segala. Nak duduk semalam sahaja, yang duduk pun 3 ketul sahaja, bekalan yang bawak, masyaAllah, seolah2 membela keeeennn, he3. Konsep eh, biar berlebih jangan berkurang. :P


Bahagian bilik air dengan separate bathtub & shower, toilet dan juga sinki


Psssttt, luas juga bahagian tandas ini secara keseluruhannya tau. Paling best adalah bathtub ituuuuuuuuuu. Cumanya, sewaktu menggunakan air panas tu yang spoil sikit, sebab air tak cukup panas. Air hanya suam-suam sahaja. Untuk Boboboy seketul cukup dah la tara tu, tapi untuk level mak-mak yang oratnya dah berpintal iniiiiiii, kami memerlukan air yang lebih panas. Bukanlah tahap menggelegak sampai melecur kulit bagai tu keeenn. Tapi kenalah berasap-asap, ala2 jacuzzi gitchew. Baruuuuu la layaaaaaann berendam berejam-jam


Bahagian balkoni


Pssstttt, memang luas yaaaaaa amaaatt balkoni Executive Suite, Royale Chulan Penang tau3. View bilik kami pun memang best, menghadap laut serta yard kapal tau. Memang laaayaaaaann melihat pemandangan siang dan juga malam hari
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

View yang sempat di snap di kala petang, malam dah sesudah subuh




Ibu & Boboboy lek luuuuuuuuuuuuu



Aktiviti Boboboy seketul berendam di dalam bathtub


Pssssssttt, ni kira Ibu snap untuk 3sesi berendam taaaaauuuu. Sampai2 check in terus berendam, malam habis dinner berendam lagi, dan penutup esoknya selepas setel sesi pooling. Sakaaaaaaann Boboboy seketul tuuuu. Sesi berendam Ibu sekali ja taaaauu. Ayah tak berendam pun dalam bathtub, he3


Bahagian kolam renang di tingkat 2, Royale Chulan Penang


Pool itu Boboboy yang ponyaaaaaaa, heaven weeeiiii


Pssstt, memang menjadi kebiasaan kami untuk datang awal pada hari check-in bagi mana-mana staycation. Yang utama ialah untuk selesaikan urusan pendaftaran supaya tidak perlu bersesak-sesak, kalau ada rezeki bilik release awal so boleh la check in bilik lebih awal kan3. Kalau tak pun tak apa kerana kita dah boleh mula menggunakan kemudahan hotel yang ada untuk mengisi masa sehingga dapat kunci bilik. Seperti staycation di Royale Chulan Penang ini, kami tiba di hotel delam jam 10.30am, then setelkan urusan pendaftaran terlebih dahulu. Lepas itu terus request untuk ke bahagian kolam renang. Iyerla masih awal, dalam sebelas lebih masa tu, so baik kita mengisi masa dengan melayan Boboboy poolin session keeennn. So terus ke tingkat 2, tengok2 hanya ada sebuah keluarga (5orang) sehaja yang ada. Lelaju tukar baju Boboboy dan bermulalah sesi poolin dengan gembira. Kira-kira menghampiri 12tengah hari, akhirnya tinggal Boboboy seketul ja poolin. Heeeaaavvvveen laaaa. Ibu tak perlu risau, Ibu sookaaaa, Boboboy lagii sokaaaa he3


Ibu lek luuuuu di tepian kolam :)


Psssttt, masa hari check-in Ayah eh sampai lewat sikit. So, Boboboy berendam sorang-sorang ja la. Ibu pantau dari tepian kolam sajiaaaaaaaa. Elok dalam 1.30pm macam tu, front desk hotel call, inform bilik dah ready. Baru kami terus ke front desk dan ambik kunci untuk masuk ke bilik. Masa ke front desk, memang ramaaaaai dok beratoq nak register. Nasib baik kami dah setel, just collect kunci bilik sajia, legaaaaaa. Sememangnya saya sudah tahu yang that weekend, Royale Chulan Penang fully booked tau3. So bagi yang lewat tiba, sila bertabahlah ya sewaktu proses check in


Ini sesi poolin cap Ayah & anak pada hari kedua


Psssttt, pagi-pagi di hari kedua, terus ke restoran hotel untuk sarapan lelaju, sebab Boboboy dah tak sabor-sabor nak berendam dengan Ayah eh :P. Sambil berendam sambil bercengkerama di bawah bulan bulan purnama #eh3 haaaa dua ketul lelaki kiriman tuhan untuk Ibu ni taaaauuuu. Ibu peratiiiiiiii ja deme :P

v

v

v

v

v



Our breakfast


Pssttt, walaupun spread untuk sarapan pagi limited, tapiiiiii sedaaaaappp. Menu campuran antara menu masakan tempatan dan juga barat. Seperti nasi lemak, roti canai, sausages, samosa, mee/bihun sup, cereals, omelet, soft boil egg, bread & butter, tea&coffee dan juices.


Memorable staycation at Executive Suite, Royale Chulan Penang and definitely will repeat



~~~ The End ~~~

1 comment: