LaNgKaWi B'DaY GeTaWaY - FoOdS ReViEw

3:24:00 PM

Assalammualaikum & Selamat Petang Uols,

ENTRY untuk Cotik2 Langkawi BY DAY udah ABES kan3
So sekarang iols CONTINUE dengan entry REVIEW pulop ek uols
Dimulakan dengan ReViEw FoOds la kan3
Hokey TOTAL ada 6 PLACES yang weols sempat TERJAH untuk MAKAN kat LANGKAWI


Restoran Trimula Mesra BBQ Seafood, Kuah
 Gambor adalah ihsan Google sajork
Memang tak sempat nak snap
Elok lepaih dapat keta dah lepaih pukui 1.00pm
Naek keta Fayyadh lena
So teruih set GPS, tapi takdak
Kendian try waze, wat hal pulop dok hang
Last2 baru ada rezeki jumpa restoran ni
Elok time tu dah dekat pukui 2.00pm
Lauk dah tak banyak la kan3
HARGA : AVERAGE & STANDARD PRICE (Tak mahai, tapi takder la murah sangat)
RASA : SO SO SAJORK (boleh la dimakan)
BINTANG : 3/5

Beach Restaurant, Berjaya Resort, Burau Bay
Nak tengok detail sila klik SiNi
HARGA : MURAH & BERBALOI (Kat Penang memang tak dapat la rege ni tau3)
RASA : SUNGGUH SEDAP (kecuali sup bawang itu :P) & SUNGGUH MENGENYANGKAN (Portion besor & variety)
SERVICE : TIP TOP (Seriously memang pueh ati ler)
BINTANG : 5/5

Cafe Langkawi Seaview Hotel, Kuah
Ateh ni gambor view cafe 
2 hari weols bekpes kat cafe hotel (dah termasuk dlm pakej)
Cafe ni tak besor sangat
Food spread tak la banyak sangat tapi sesuaila untuk time bekpes tu kan3

MAIN DISH section dan SALAD&DRESSING section
1st & 2nd day ada item yang ditukar & ada yang sama

 CEREAL section dan CAKES&MUFFIN section
Hat ni pun sama, 1st & 2nd day ada item yang ditukar & ada yang sama

 BREAD section & STALL section
Bread tu memang sama la kan3 untuk 1st & 2nd day
Yang stall section tu lain item untuk 1st & 2nd day

 Hat ni zoom untuk stall section
1st day menu/item : Bubur & Spagethy (Tapi yang kuah tu macam pelik, tak tau kuah apa. Hat kuning macam lontong, hat merah tak hengat dah he3)
2nd day menu/item : Bubur & bihun/me sup

 FRUITS & DRINKS (hot&cold) section
Teh tarik memang sedap gilos
Iols sefamilia memang pulun la he3

Ni gambor weols bekpes on the 1st day

My Fayyadh cam besa memang pulun telor la he3

Ni some of the food iols amek on 2nd day
Muffin tu memang sedap tau

HARGA : N/A (dah termasok dalam rege bilik)
RASA : OK (most of the menu memang ada rasa & mampu ditelan la kan3)
SERVICE : OK (takda la dilayan sangat pun, ater udah namanya buffet kan3 :P)
BINTANG : 3.5/5

Jom Ikan Bakar, Padang Mat Sirat
Gambor ihsan dari blog sato17
Iols tak dapat snap sebab UJAN LOBAT, & my mom juz turun TAPAU sajork

Ateh ni hasil TAPAU-an weols
Nasi 3 bungkuih, ikan keli bakor, sutun bakor, ikan terubuk bakor, teh ais 2 bungkuih


HARGA : MURAH GILOS (Kat penang memang tak dapek la rege soper ini yer uols. Total RM30.00 sajork tau3)
RASA : SANGAT SEDAP (rasa dia memang lain tau, ada rasa pedas2, manis2 madu cenggitu, wangi semerbak tau3 suke3)
SERVICE : N/A (ater udah namanya self service & tapau sajork, idak ler tahu service hokeyh ker dak kan3 :P)
BINTANG : 4.5/5

Medan Selera Nelayan, Jalan Bukit Malut
Signboard

Ni view INTERIOR la kan3

Hat ni papan rege & menu dia yer uols (kat bahagian blakang)
REMARKS : Restoran ni ada bahagian depan (sitting area) & bahagian belakang (seafood display area)
Uols kena p chop tempat duduk kat depan then p pulop bahagian blakang untuk pilih seafood & jenis masakan tau3

 
 SEMUA gambor ateh ni antara SEAFOOD yang ada la yer uols

Alhamdulillah, rezeki weols time tu dapat ikan yang bebetui baru di PANCING (JENAHAK)
Baru naek dari laut dalam 1-2jam gitew
REMARKS : Ada ikan yang di pancing & ada yang di bela tau
Yang pancing rege dia mahai compare dengan yang di bela tau2
Sah2 la yang di pancing lagi sodap dari yang di bela kan3 :P

 Ikan Jenahak Bakor 
(Memang style sini bakor pakai garam kunyit sajor. Sama macam masa iols makan kat Kuala Perlis. Iols suka jenis bakor camni, tapi hubby tak brapa gemor. Kalo kat Penang kan jenih bakor dia ada gravy gitew he3)

Ikan Pari Bakor

Sutun Celup Tepung

 Masak Lemak Lala

 Menu weols untuk 4 beranak malam tu :)

HARGA : MURAH GILOS (Sah2 la kat penang memang tak dapek la rege soper ini yer uols. Total RM76.00 sajork)
RASA : SANGAT SEDAP (Seafood memang tersangat FRESH. Yang tak sedap cuma masak lemak lala tu. So iols cadangkan uols amek goreng bercili tau3)
SERVICE : MESRA & CEPAT  (Weols p awai, tak ramai orang so cepatla dapat makanan. So better kalo nak p kena p dalam pukui 5.30 cenggitu sebab dalam pukui 6 memang orang dah start ramai. Ada meja dah siap di booked tau)
BINTANG : 5/5

Kenny Rogers, Jetty Langkawi
Ater dah Langkawi DUTY FREE mestila WAJIB makan jugak hat jenih2 food yang TAK kena TAX ni yer dop he3
Weols amek 2 set sajork, tu pun tak abeh kena tapau :)

Kalo ikutkan list yang sebenor2nya BANYAK lagi tempat makan nak kena TERJAH
Tapi TAK SEMPAT nak perabeh dalam 3H2M, sob3
So memang KONPEM kena REPEAT p LANGKAWI
Lagi satu memang KONPEM kena REPEAT MEDAN SELERA NELAYAN
Hokeyh itu saja yang iols boleh kongsi dengan uols pasai FOODS in Langkawi :)


Previous Link : Day 3 - Dataran Lang

~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

6 comments

  1. ok...leh msuk list.bajet mcm nk cuti2 m'sia awai thn dpn :p

    ReplyDelete
  2. lapar lapar lapar lapar laparrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    okbai

    ReplyDelete
  3. saya sangat suka makan dekat jom ikan bakar tu...memang makanan dia sedap2 belaka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Ann,
      tu laaaaa pasai
      memang kalo p langkawi wajib repeat kan3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive